
is ook de beste lens voor Nikon D3200
De lenzen die straks worden geroemd, zijn op basis van gewicht, omvang, prijs èn onze onafhankelijke testresultaten, een perfecte keuze voor een Nikon D3300. Dus ook voor een Nikon D3200, D3100 of D3000. In Hoe kies ik een lens? Subjectief stappenplan voor aanschaf van een objectief kon je lezen welke criteria we gebruiken bij onze jacht op de perfecte lens voor jou. We gaan er van uit dat jij als bezitter van een Nikon D3300 een beginnende spiegelreflex camera gebruiker bent. Een “starter”, die op zoek is naar (nog) een lens die qua budget, afmetingen, kwaliteit en toepassingsgebied perfect matcht met jou en je Nikon D3300.Beste Lenzen voor Nikon D3300:
[widgetkit id=”129″] | [widgetkit id=”130″] |

De beste lens voor een Nikon D3300 bestaat niet. Wij hebben een selectie gemaakt uit 50 lenzen die wij op een Nikon DX camera hebben getest.Je koopt een spiegelreflex- of: systeem- camera – dat wil zeggen: een camera met verwisselbare lenzen – vanwege de extra creatieve mogelijkheden die een camera met verwisselbare lenzen biedt. Afhankelijk van je draagkracht (financieel en fysiek), het onderwerp en je ambities, zijn er altijd meerdere keuzemogelijkheden. Onze praktijkervaring met het testen van bijna 50 lenzen op een Nikon camera met een DX sensor, hebben we gebruikt om een selectie van goede lenzen voor de Nikon D3300 te maken. We vermelden alleen lenzen, die wij hebben getest. Natuurlijk zijn er nog meer goede lenzen voor een Nikon D3300 te koop. Wij doen ons best om het lenstestoverzicht op CameraStuffReview verder uit te breiden, zodat we over een jaar dit artikel kunnen aanvullen met nog meer optische juweeltjes.
Ik heb een Nikon D3300 / D5300, maar ik ben geen starter!?
Gezien de hoge beeldkwaliteit van de Nikon D3300 en de D3200, is het goed mogelijk dat je geen starter, maar een (gevorderde) amateur fotograaf bent, die simpelweg veel plezier beleeft aan deze compacte, lichte spiegelreflexcamera. Of misschien ben je bereid om meer geld uit te geven aan lenzen, dan de meeste beginners. In dat geval zou je ons lensadvies voor een Nikon D5300 kunnen lezen, zodra we die gepubliceerd hebben. Daar komen duurdere, grotere, zwaardere en betere lenzen – zonder het te overdrijven – aan bod. In “De beste lens voor Nikon D5300” vermelden we lenzen, waarvan wij denken dat het ideale kandidaten zijn voor (gevorderde) amateurfotografen. Heb jij een Nikon D5300 of D5200 en wil je toch zo min mogelijk geld uitgeven aan een lens met een hoge / prijs kwaliteitsverhouding, een laag gewicht en compacte afmetingen? Dan zijn juist de lenzen in dit artikel voor jou een aantrekkelijke optie.
De beste Nikon D3300 kitlens
Leg een 20 x 30 cm foto gemaakt met de Nikon 18-55mm VR (II) naast een foto gemaakt met een professionele lens, bij hetzelfde brandpunt en diafragma. Je ziet bijna geen verschil.Wordt de Nikon D3300 of D3200 je eerste spiegelreflex camera, kies dan voor een “kit”: de combinatie van een camera met lens. Met een kit ben je goedkoper uit dan met de aanschaf van een losse camerabody en een lens. Er zijn ervaren fotografen die neerbuigend doen over de kwaliteit van een kitlens, maar je kan er kwalitatief zeer hoogwaardige foto’s mee maken. De Nikon D3300 wordt meestal aangeboden in combinatie met de Nikon 18-55 mm VR II. De Nikon D3200 wordt als kit aangeboden met de oudere Nikon 18-55 mm VR. Kwalitatief maakt het niet uit, welke van deze twee kits je kiest. De Nikon 18-55 mm VR II is een universeel bruikbare zoomlens met dezelfde, hoge beeldkwaliteit als zijn voorganger, maar is lichter en tijdens transport nog kleiner. Size does matter.
Nikon 18-55mm en/of 18-105mm, 18-140mm of 18-200mm?
18-55mm mèt (en niet: of) 18-140mm of 18-200mm: het prijsverschil tussen D3300 kit en D3300 body is zo klein, dat je beter een superzoom erbij kan kopen, in plaats van de kitlens over te slaan of te vervangen.Voor veel fotografen is de kitlens een ideaal startpunt, waarmee je bijna overal goed uit de voeten kunt. Weet je al op voorhand dat je veel onderwerpen gaat fotograferen die verder weg zijn, dan is het verstandig om een telezoomlens, dat wil zeggen: een zoomlens met een brandpunt van 200mm (er bij) te kiezen. Soms wordt de combinatie van een Nikon D3300 met twee lenzen (Nikon 18-55mm VR II + Nikon 55-200 VR) aangeboden. De Nikon 55-200 mm VR vult de 18-55 mm kitlens qua zoombereik mooi aan en kost los ongeveer 150 euro. We hebben hem nog niet getest, dus doen we geen uitspraak over de beeldkwaliteit. Misschien overweeg je om de Nikon D3300 te kopen met een 18-105mm, 18-140mm of 18-200mm zoomlens, in plaats van de kitlens. Voor wat de 18-105mm betreft: als je het geen bezwaar vindt dat die lens groter en twee keer zo zwaar is als de 18-55mm, dan kan dat een goed idee zijn. De 18-105mm scoorde in onze tests net zo goed als beide 18-55mm lenzen. Het verschil in zoombereik kan je hieronder bekijken. De beeldkwaliteit van de 18-55 mm is beter dan de beeldkwaliteit van een 18-140mm of 18-200mm zoomlens, dus het is zonde om de 18-55mm te vervangen door een 18-140mm of 18-200mm. Het is ook prettig om met een zo compact en licht mogelijke lens op stap te kunnen als je geen behoefte hebt aan een lange brandpuntsafstand.

Ben je ècht toe aan aanvulling/vervanging van de kitlens?
Je koopt een spiegelreflexcamera, omdat je van lens wil wisselen. Toch?Laat je niet zo maar verleiden tot de aanschaf van een lens, ter vervanging van de kitlens als je tevreden bent met de kwaliteit van de foto’s die je maakt. Pas als je stuit op bezwaren die je in de weg zitten bij het maken van creatieve opnames, wordt het tijd om de kitlens te vervangen, of om er een mer gespecialiseerde lens bij te kopen. Mogelijke redenen om de kitlens te vervangen, zijn:
- Je gebruikt het liefst 1 lens, maar vindt het 18-55 mm zoombereik te beperkt
- Je wilt een lens met een mooiere achtergrondonscherpte (“bokeh”), en dus een hogere lichtsterkte. Ook kan je daarmee langer zonder flits onbewogen foto’s maken.
- Je bent heel erg kritisch op beeldkwaliteit, en betaalt graag wat meer voor een hogere scherpte, minder lichtafval of minder chromatische aberratie.
- Je gaat fotograferen onder extreem vochtige, stoffige, koude of warme omstandigheden en je wilt er zeker van zijn dat die opnames lukken
- Je bent je meer gaan specialiseren in 1 type fotografie (natuurfotografie, concertfotografie, bruidsfotografie, straatfotografie) en wilt nu ook een lens die beter bij jouw specialisme past
{insertgrid=446}
Het kan natuurlijk ook zijn dat je nog steeds tevreden bent met de kwaliteit van de kitlens, maar dat je er een speciale lens bij wil kopen. Mogelijke redenen voor een extra lens naast de Nikon 18-55 mm VR (II) kitlens te overwegen, zijn:- Je wilt meer op een foto krijgen dan je er met de kitlens op krijgt (“meer groothoek”, dat wil zeggen: een zo kort mogelijke brandpuntsafstand), of je wilt onderwerpen dichter naar je toe halen (“meer tele”, of: een zo lang mogelijke brandpuntsafstand).
- Je wilt experimenteren hoe het is om met een vast brandpunt te fotograferen, bijvoorbeeld om je onderwerp meer te isoleren van de achtergrond.
- Fotografie is je hobby en je wilt een specialistische lens (low light / macro / portret) hebben om je creativiteit uit te leven
De beste superzoom / vakantiezoom voor Nikon D3300
Wij rekenen alle zoomlenzen met een zoombereik van 5 of meer, variërend van de Nikon AF-S 16-85 mm f/3.5-5.6G ED VR DX, Nikon AF-S 80-400mm f/4.5-5.6G ED VR tot en met Nikon 18-300 mm f/3.5-5.6G ED AF-S DX VR, tot de superzooms. Met een dergelijke zoomlens verschillen de kortste brandpuntsafstand en de langste brandpuntsafstand zo veel, dat je een vakantie lang kan fotograferen zonder ook maar 1 keer van lens te hoeven wisselen. Een superzoom is langer – helemaal als je uitzoomt tot de langste brandpuntsafstand – en zwaarder dan een kitlens. De beeldkwaliteit van een superzoom is iets minder dan van de kitlens, want hoe groter het zoombereik, des te meer compromissen er gesloten moeten worden bij het ontwerp van de lens. Voor veel fotografen zijn praktische overwegingen belangrijker dan de allerhoogste beeldkwaliteit. Die fotografen zijn meestal dik tevreden met de beeldkwaliteit van een superzoom. Een Nikon D3300 met superzoom levert een veel hogere beeldkwaliteit en meer mogelijkheden dan een smartphone, terwijl je geen extra lenzen hoeft mee te sjouwen. Er is ook een groep die zich sterk lijkt te focussen op de nadelen van een superzoom. Oordeel zelf wat jij belangrijk en goed genoeg vind. In onze testen waarderen we alle lenzen op dezelfde manier, waardoor je de beeldkwaliteit van verschillende lenzen met elkaar kan vergelijken. Een lens met een 8 is zichtbaar beter dan een lens met een 7. Bij kleine verschillen achter de komma, zal je goed moeten zoeken om kwaliteitsverschillen te ontdekken. Op Flickr kan je voor iedere lens een pagina vinden. Zoek met Google, (bijvoorbeeld naar: Nikon 18-200mm VR II Flickr) om praktijkopnames te bekijken, die zijn gemaakt met de lens die jij overweegt te kopen.18-200 zooms ontlopen elkaar weinig. De beeldkwaliteit is niet over het hele zoombereik gelijk: dus presteert de ene superzoom beter bij een korte brandpunstafstand, terwijl de andere zoom beter is bij een lange brandpuntsafstand.Vrijwel allemaal zijn de superzooms tegenwoordig voorzien van ingebouwde beeldstabilisatie, waardoor je ze ook goed kan gebruiken bij weinig licht. Qua adviesprijs ligt de originele Nikon 18-200mm VR II boven het budget van de meeste starters. Als je geen bezwaar hebt tegen een gebruikte lens, dan kan je voor driehonderd euro op Marktplaats een tweedehands exemplaar vinden. De recent verschenen Sigma 18-200 mm Contemporary is met een winkelprijs van 350 euro ook een aantrekkelijke keuze: want dit is de kleinste en lichtste 18-200mm zoomlens die op dit moment te koop is, terwijl de beeldkwaliteit ongeveer gelijkwaardig is met andere 18-200 zooms.

Macrofotografie met een Nikon D3300
Tip: Kwalitatief hoogwaardige Sigma 105 mm f/2.8 Macro, voor bijna de helft van de adviesprijsWil je graag foto’s maken van hele kleine onderwerpen, dan kom je terecht in de macrofotografie. Macrolenzen zijn – ook als je ze als een ‘gewone’ lens gebruikt – zonder uitzondering erg goed qua beeldkwaliteit: ze bieden allemaal een hele hoge, gelijkmatige scherpte van hoek tot hoek en meestal ook heel weinig vervorming. Daarom zijn macrolenzen ook heel populair voor reproductiefotografie. Bij een korte brandpuntsafstand (<65mm) zal je al snel licht wegnemen van het onderwerp dat je wil fotograferen, omdat je met zo’n macrolens heel dichtbij het onderwerp komt. Gebruik je een macrolens voor het fotograferen van een levend onderwerp, kies dan een macrolens met een brandpuntsafstand van minimaal 100mm. Met een kortere brandpuntsafstand wordt de kans groot dat je je onderwerp verjaagt, omdat je zelf een schaduw op het onderwerpt. zodra je dichterbij komt om een opname te maken. Voor dergelijke lenzen betaal je meestal meer, dan je voor je camera hebt betaald. Voor wie goed kan leven met een kortere brandpuntsafstand, er is meer met een macrolens te fotograferen dan insecten, is de Nikon 40 mm f/2.8G AF-S DX Micro Nikkor voor 220 euro een kwalitatief aantrekkelijke optie.
Low Light: Nachtfotografie, concertfotografie
De hoge signaal/ruisverhouding maakt de Nikon D3300 een goede keuze voor Low Light of HDR fotografie. Je moet meestal wel dieper in de buidel tasten voor een goede lens met een diafragma van f/2.8 of lager. Bij concertfotografie is een lichtsterk objectief, in dit geval de Nikon 24 mm f/2.8 (op volformaat), onontbeerlijk. Omdat het mogelijk was dicht op het podium te staan, levert de groothoek in dit geval een opvallend perspectief op. Wil je eenzelfde opname maken met een Nikon D3300, dan heb je een 16mm brandpunt nodig: qua beeldhoek niet te vergelijken met een 18-55mm lens.Groothoek lenzen
Een hele mooie groothoekzoom die we iedere Nikon D3300 bezitter kunnen aanraden, is de Nikon AF-S 10-24mm f/3.5-4.5G ED DX. Deze topper ligt met een straatprijs van rond de 750 euro boven het budget van de meeste starters. De Sigma 8-16mm (soms te koop voor 500 euro) biedt een nog weidsere blik – bij een groothoeklens is twee milimeter een kolossaal verschil in wat er op de foto komt – en een hele goede beeldkwaliteit.Tokina 10-17mm: niet alleen krijg je heel veel in beeld, de karakteristieke Fisheye vervorming geeft een rechthoekige vijver een compleet ander uiterlijk.De Tokina 10-17 mm Fisheye levert groothoekopnames met een uitgesproken karakter. Deze zoomlens heeft een winkelprijs van ongeveer 400 euro. Bekijk de opnames gemaakt met de Tokina 10-17 door CameraStuffReview lezer Menno Herstel. De karakteristieke fisheye vervorming spat er van af. Je valt er voor, of je struikelt er over. Een andere keuze is er niet.Portretlenzen

Het perspectief van een korte telelens zorgt er voor, dat een neus kleiner lijkt dan bij een opname gemaakt bij een kortere brandpuntsafstand. Daardoor worden portretten met een 85mm op een Nikon D3300 flatteuzer, dan met een 50mm lens. Kies een nog langere brandpuntsafstand en je krijgt nog steeds een mooi portet. Maar je komt ver van je onderwerp af te staan. En wordt ook de kans op bewegingsonscherpte veroorzaakt door de fotograaf groter, helaas.
Misschien is het je opgevallen dat als je een portret maakt met de 18-55 mm kitlens, dat de achtergrond minder mooi onscherp is dan de portretten van fotoclubleden met duurdere camera’s. Om een portret met een mooie achtergrondonscherpte te realiseren, heb je een lichtsterke (diafragma f/1.8) lens met een brandpunt tussen de 50 en 90 mm nodig. Zowel de Nikon AF-S 50 mm f/1.8G als de Nikon 85 mm f/1.8G zijn aantrekkelijk geprijsd en kwalitatief goed. Ook de Nikon 50 mm f/1.4 is goed en zeer betaalbaar, maar de 1.8G versie is 50% goedkoper. Daarom adviseren we de 1.8 versie voor een Nikon D3300 camera. De Nikon 85mm f/1.8 is weliswaar ook duurder dan de Nikon AF-S 50 mm f/1.8, maar heeft een langere brandpuntsafstand, die het onderwerp nog beter isoleert van de achtergrond.Wil je niet te dicht bij je onderwerp komen, dan heb je een telelens, met een zo lang mogelijke brandpuntsafstand nodig.Telelenzen voor Nikon D3300
Op dit terrein ligt er nog een uitdaging voor ons. We hebben nu nog een beperkt aantal goedkope lenzen voor de Nikon D3300 met een brandpunt boven de 200 mm getest. De Tamron 70-300mm f/4-5.6 Di VC USD SP AF en de Sigma 18-200 mm Contemporary zijn geschikt om vanaf grote afstand een onderwerp naar je toe te halen. De Tamron is groter en zwaarder, maar ook als telelens optisch beter en lichtsterker. Lichtsterkte is juist bij een telelens heel belangrijk, omdat je daardoor een kortere sluitertijd kan kiezen waarmee je bewogen foto’s voorkomt. Zonder beeldstabilisatie heb je bij een brandpuntsafstand van 200mm een sluitertijd van 1/500 seconde of minder nodig om er zeker van te zijn dat je geen last hebt van bewegingsonscherpte. Bij snel bewegende onderwerpen, motoren / auto’s, is dat zelfs nog minder.Zie ook:
- DxO Mark: Best Primes on a budget for the Nikon D3300
- DxO Mark: Best lenses on a budget for the Nikon D3300: Best Zooms
Lenzen met een vaste brandpuntsafstand
Ervaren fotografen werken vaak vanuit creatieve overwegingen graag met een vast brandpunt. Omdat je niet in- of uit- kan zoomen, dwingt een vast brandopunt je om beter na te denken over de compositie van en foto. De meeste bezitters van een Nikon D3300 zullen nog geen behoefte hebben aan een specialistische lens met een vast brandpunt, als we de eerder genoemde Nikon portretlenzen buiten beschouwing laten. Toch is er een grote groep fotografen, die vroeger of later bewust voor een lichtsterke standaardlens met een vast brandpunt kiest. Dat is een lens waarvan de beeldhoek (je “blikveld”) overeenkomt met een 50 mm lens op een camera met een volfotrmaat FX sensor. Een standaardlens is WYSIWYG voor fotografen: je krijgt in beeld, wat je te ziet zonder door de camera te kijken. In dat geval mag je de Nikon 35 mm f/1.8G AF-S DX Nikkor, met een adviesprijs vlak boven de 200 euro, niet aan je voorbij laten gaan. {insertgrid=425}Nikon D3300 met dezelfde mooie bokeh als een FX camera?
Wil je dezelfde mooie achtergrondonscherpte als in de opnames van fotografen met een dure volformaatcamera en een dure lichtsterke f/2.8 lens? Je hoeft je Nikon D3300 nog niet te vervangen door een Nikon D600. De Sigma 30mm f/1.4 Art is een lichtsterke lens met een mooie bokeh en een – voor een lichtsterke lens – aantrekkelijk prijskaartje. Hetzelfde geldt voor de Nikon 50m 1.4G, al is deze lens door zijn langere brandpuntsafstand op een camera met een DX sensor wat minder breed inzetbaar dan een 30mm lens.Steun CameraStuff Review
Koop via affiliate links: