Topkwaliteit video in 8K

0

Voorlopig is 8K video nog toekomstmuziek. Maar het zit er wel aan te komen. Panasonic roept al bijna vier jaar dat ze in 2020, met de Olympische Spelen in Tokio, iets zullen gaan doen met 8K. Of dat dan al in de vorm van een videocamera is of de nieuwe GH6 of GH7 moeten we afwachten.

{vimeo}134530201{/vimeo}

Voorlopig is timelapse eigenlijk de enige betaalbare manier om zelf 8K video te maken, en daarvoor heb je dan een fototoestel nodig met een horizontale resolutie die je af mag ronden naar 8K. Geschikte camera’s daarvoor zijn de Canon EOS 1DS en 1Dsr, de Sony A7RII en alle middenformaatcamera’s met 50 megapixel of meer. Daarvan zijn er inmiddels heel wat. Lange tijd was de Pentax 645 de enige die min of meer betaalbaar was, maar met de komst van de spiegelloze Fujifilm GFX50S en de Hasselblad X1D is de keus aan digitaal middenformaat voor een redelijke prijs aanzienlijk verruimd.

Dan blijft nog steeds de vraag waar je zo’n 8K film op moet vertonen. De eerste 8K monitoren zijn al op de markt gebracht door onder andere Samsung en Dell. Panasonic (en Sony) maken naast camera’s ook televisies. Dat verklaart natuurlijk hun belang om hoge resolutie video te promoten. Als je in 8K kan filmen, dan wil je dat natuurlijk ook weleens in volle glorie zien. Natuurlijk zullen ook Panasonic en Sony ervoor zorgen dat er 8K televisies beschikbaar zijn tegen de tijd dat ze die filmfunctie in hun camera’s bieden. Nu lijkt 8K wel een grote stap in een tijd waarin 4K beeldschermen nog lang niet gemeengoed zijn in de meeste huiskamers. Maar wie ooit al eens een 8K beeld op een grote monitor heeft gezien, weet hoe mooi dat kan zijn. Het is misschien wel een van de fijnste manieren om beeld te kijken, zowel bewegend als stilstaand. Wie al een 8K monitor heeft, moet daarom maar eens kijken naar deze timelapse van Patagonië, opgenomen met de Pentax 645. En wie ‘maar’ een 4K monitor heeft, moet zich eens voor proberen te stellen hoe dit er uit zou zien met 4 keer zoveel pixels.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in