Wie durft? Futloze jpg’s maken

0
Zie je het verschil tussen foto’s die zijn gemaakt door een videograaf of door een fotograaf? Ja, dat zie je. De foto’s van een videograaf zijn mooier, sfeervoller. Heb ik je aandacht? Want de vraag die ik stelde, was natuurlijk onzin. Het antwoord ook. Toch moet je eens kijken naar The Cinematic Look – How To Make Your Photographs Look Like Films van David Geffin. Hij schrijft dat toen hij de overeenkomsten zocht tussen foto’s die hij aansprekend vond, bleek dat al die foto’s gemaakt waren door videografen. Niet door fotografen. David heeft smaak. Het zijn inderdaad mooie foto’s. Vind ik. {vimeo}116019668{/vimeo}

Videografen zijn gewend om speciale kleurprofielen te gebruiken bij het maken van video’s. Videografen gebruiken beeldstijlen met namen als Flat Picture profile, S-log of Canon log in plaats van Standaard, Natuurlijk of Levendig, zoals fotografen gebruiken die hun opnames als jpg opslaan. Die beeldstijlen voor video hebben als gemeenschappelijk kenmerk dat al het contrast, alle scherpte en soms een groot deel van de verzadiging uit de opname wordt gehaald. Futloze video’s zijn het, die ook wel aangeduid worden als raw video, onbewerkte video, omdat er een bewerking achteraan moet komen voor een mooi eindresultaat.
{vimeo}116719198{/vimeo}
Bij de nabewerking van video, Colorgrading in vaktermen, worden contrast, scherpte en verzadiging weer naar smaak toegevoegd. Vimeo gebruiker GradeKc laat aan de hand van filmopnames in zijn Vimeo filmpjes zien wat het effect is van Colorgrading. Hij maakte verschillende versies van dezelfde beelden. Mijn eerste poging met Colorgrading uitgaande van een futloos videootje zie je in dit hele korte Youtube filmpje van een zwaan. Zou je hetzelfde effect ook kunnen bereiken door jpg opnames met de Standaard, Levendig of Natuurlijk, etc. beeldstijl te bewerken in Photoshop? Nee dat gaat niet. Tenzij je een Custom beeldstijl aanmaakt in je camera, die jouw opnames al even futloos maken als onbewerkte video -opnames. Dan kan het natuurlijk ook. Video-opnames hebben bijna altijd dezelfde kleurdiepte (8-bit) als een jpg opname. Zodra je het trucje onder de knie hebt, kan je als fotograaf net zulke mooie foto’s maken als een videograaf. Wie durft?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in