
De Tamron SP 85mm F/1.8 Di VC USD is een lichtsterke korte tele die verkrijgbaar is in Nikon- en Canonvatting. Op fullframe is het vooral een mooi portretobjectief, maar op APS-C en DX-camera’s is het een prachtige telelens met een brandpunt dat overeen komt met 135mm op kleinbeeld. Het is een modern objectief met twee sterke troeven: het is gestabiliseerd en weersbestendig.
Stabiel en lichtsterk: Tamron SP 85mm F/1.8 Di VC USD
Een 85mm is op fullframe een ideaal portretobjectief. Je hebt met een 85mm de ideale werkafstand tot je model, niet te dichtbij maar ook zeker niet te ver weg. Op APS-C en DX camera’s werkt de 85mm vanwege de kleinere sensor als een 135mm op kleinbeeld. Het is dus meer een echte telelens waarmee je je onderwerp als het ware iets dichterbij haalt en waarmee je het perspectief wat vlakker maakt dan met een standaardobjectief. Voordat zooms populair werden, was de 135mm voor kleinbeeldcamera’s misschien wel het meest verkochte brandpunt van alle telelenzen. Dat was omdat het zo veelzijdig is. Het is lang genoeg om dat echte tele-effect te krijgen, maar nog net kort genoeg om als portretobjectief te dienen. Tegenwoordig kiezen veel mensen voor een zoom vanwege het gebruiksgemak. Maar zooms kunnen niet op tegen de kwaliteit en de lichtsterkte van de Tamron SP 85mm f/1.8 Di VC USD. In plaats van deze Tamron zou je ook kunnen kiezen voor een 85mm van Nikon of Canon. Sommige van de 85mm’s die op dit moment op de markt zijn, bestaan echter al flink wat jaren en geen enkele heeft de bijzondere mogelijkheden van de Tamron SP 85mm F/1.8. Het objectief beschikt namelijk over Vibration Compensation, Tamrons beeldstabilisatie, en het is uitstekend beschermd tegen de elementen. Daarmee is het een ideale lens voor camera’s als de Canon EOS 7D Mark II of de Nikon D7500 en D500, die ook best tegen een buitje kunnen. Dankzij de beeldstabilisatie en de hoge lichtsterkte kan je met dit objectief ook prima doorwerken als de lichtomstandigheden niet optimaal zijn.
Bouw en autofocus
De Tamron SP 85mm F/1.8 Di VC USD is een mooi afgewerkt objectief. De nieuwe vormgeving van de huidige serie Tamronlenzen is prachtig. Matzwart met een zilverkleurige, met de lens meegevormde ring aan de bajonetkant. Het oogt heel eigentijds en is zeker onderscheidend. Het is best een groot objectief en misschien ook wel een beetje zwaar, met een gewicht van 700 gram, een diameter van bijna 85mm en een lengte van meer dan 91mm. De balans met de grotere APS-C en DX camera’s als de Canon EOS 7D Mark II of de Nikon D500 is wel perfect. Dat zijn zelf ook forse camera’s met een stevig gewicht. Maar op een veel lichtere Canon EOS 1300D of Nikon D3300 voel je het gewicht van de Tamron wat meer. De Tamron voelt heel degelijk aan en het gewicht en afmetingen geven ook aan dat Tamron zijn best heeft gedaan om van deze 85mm iets speciaals te maken. Het objectief is gemaakt van een alumiumlegering en beschikt over meerdere pakkingen om te voorkomen dat vocht en vuil binnendringen. De frontlens is voorzien van een fluorine coating om te voorkomen dat viezigheid zich aan het glas kan hechten. Hierdoor blijft het langer schoon en is het ook makkelijker schoon te maken als er toch een druppel of een vette vinger op het glas komt. Op het objectief zitten twee schuifknoppen. De ene is om te schakelen tussen autofocus en manual focus. De andere is om de beeldstabilisatie, VC, aan of uit te schakelen. Dankzij die beeldstabilisatie krijg je bij wat langere sluitertijden scherpere foto’s. Voor het volgen van onderwerpen is er geen aparte stand en doe je er goed aan om het uit te zetten. De autofocus is vrijwel geheel geluidloos en bij handmatig scherpstellen draait de Tamron 85mm soepel maar met precies voldoende weerstand zodat je als fotograaf goed voelt wat je doet. Het objectief kan worden gebruikt met Tamrons Tap-In Console voor het updaten van de firmware en het calibreren van de autofocus.
Beeldstabilisatie
Wat de Tamron SP 85mm F/1.8 echt van alle andere objectieven in deze klasse onderscheidt is de beeldstabilisatie. Wie op APS-C of DX een gestabiliseerde 85mm wil hebben heeft eigenlijk alleen keus uit de nieuwe en veel duurdere Canon 85mm f/1.4 L of een 85mm in combinatie met een Sony A6500. Dankzij die beeldstabilisatie kan je ook bij weinig licht met relatief lange sluitertijden nog uit de hand fotograferen. Uiteraard is dan wel van belang dat je ook bij het gebruik van de Vibration Compensation de juiste techniek hanteert. Hou de camera nog steeds zo stil mogelijk en geef de VC even de tijd om het beeld te stabiliseren. Waar je zonder stabilisatie op APS-C of DX toch eigenlijk wel een tijd van 1/125e of nog korter als ondergrens aan moet houden, kan je met VC nog scherpe opnames maken met 1/15e. Dat is indrukwekkend en ook heel handig.
Beeldkwaliteit
De optische prestaties van de Tamron SP 85mm F/1.8 Di VC USD zijn uitstekend. Dat zijn ze al op fullframe en dat wordt op DX eigenlijk alleen nog maar beter. De scherpte bij volle opening is heel behoorlijk. De centrumscherpte is hoog en het verloop van de scherpte naar de hoeken is klein doordat met cropsensoren de uiterste hoeken van de beeldcirkel niet benut worden. Een klein beetje diafragmeren maakt het beeld nog een stuk beter en bij f/2.8 is het echt heel erg goed, met een hoge egale scherpte van hoek tot hoek. Op f/4 bereikt het al zijn top en vanaf f/11 wordt het door diffractie langzaam weer een beetje minder. Op volle opening heb je zowel in raw als in jpeg wat vignettering, maar de bijna twee stops die we bij fullframe op volle opening vonden haal je zeker niet op cropsensoren. Diafragmeren naar f/2 vermindert de vignettering behoorlijk en bij f/2.8 is de vignettering zo weinig dat het niet meer van belang is. Chromatische aberraties zijn goed onderdrukt, al kan je bij glimmende onderwerpen bij volle opening soms een paars randje in de onscherpe partijen ontdekken. Vertekening is zo weinig dat het vanuit praktisch oogpunt afwezig is. De kortste instelafstand van 80 cm. is in lijn met wat de concurrentie biedt. Het is niet heel bijzonder en dit is dan ook geen objectief voor macrofoto’s.
Bokeh
De Tamron SP 85mm F/1.8 Di VC USD heeft een 9 bladig diafragma en dat zorgt voor een mooi bokeh. De achtergrond smelt bij volle opening prachtig weg. Zijn er lichtbronnen in de achtergrond, dan worden die echter niet als bollen, maar eerder als kattenogen weergegeven. Die lichtbollen hebben soms een beetje scherpe randjes, maar het centrum is heel mooi zacht, zonder de uienringen die je bij sommige andere objectieven vaak ziet. In combinatie met de goede centrumscherpte bij volle opening is dit een prachtig objectief voor portretfotografie en voor het krijgen van een mooie bokeh.
Conclusie Tamron SP 85mm F/1.8 Di VC USD @ APS-C
VOORDELEN
- Goede beeldkwaliteit
- Mooi bokeh
- Lichtsterk
- Beeldstabilisatie
- Weersbestendig
Nadelen
- Groot en zwaar op kleinere body’s
Op zoek naar een 85mm voor APS-C / DX camera? Wij kunnen deze Tamron van harte aanbevelen.
De Tamron SP 85mm F/1.8 Di VC USD is een mooi objectief dat op APS-C en DX camera’s prachtig kan dienen als allround tele. Op camera’s met een crop sensor komt het overeen met de vroeger zo populaire 135mm teleobjectieven op kleinbeeld. Het is een veelzijdig objectief dat zijn mannetje staat bij reisreportages of landschapsfotografie, maar door zijn hoge lichtsterkte ook kan worden gebruikt voor portretten. Het is bestand tegen weer en wind en je kan er prima mee door fotograferen, zelfs als de zon al lang onder is. Voor APS-C en DX spiegelreflexcamera’s van Canon en Nikon zijn er in deze prijsklasse geen andere korte teleobjectieven met zo’n aantrekkelijke mix van eigenschappen.