Test: Sony FE 50mm F1.8

0

Voor de Sony A7 serie zijn niet zoveel echt betaalbare objectieven verkrijgbaar van Sony zelf. Er is een 28-70 mm die niet heel populair is, een 28 f/2 die compact en verrassend goed is, en nu is er ook een 50mm f/1.8. Het is een van de goedkoopste objectieven van Sony voor de A7. Hoe is de kwaliteit van de Sony FE 50mm F1.8?

a7II wFE50F18 right

Compact en betaalbaar: Sony FE 50mm F1.8

In de analoge tijd was de 50mm het objectief dat veel fotografen als eerste bij een camera kochten. Bij voorkeur in een f/1.4 uitvoering, maar als je daar geen geld voor had, dan werd het een f/1.8. Ook die eenvoudige en betaalbare 50mm’s waren al heel behoorlijk. Je hebt namelijk geen ingewikkelde optische constructies nodig om een redelijk goede 50mm te maken. En omdat ze in grote aantallen werden geproduceerd, was de prijs laag. Tegenwoordig ligt dat anders. Lang niet iedere A7-gebruiker koopt nog een 50mm en de sensor van de A7R II stelt hoge eisen aan de kwaliteit van het optiek.

Sony 50 mm FE  f/1.8 @ f.18: bij volle opening is kleurbokeh (groene takjes op de achtergrond) zichtbaar.  Dat is gebruikelijk bij veel lichtsterke (<f/2.8) objectieven. De duurdere Sonnar T* FE 55mm F1.8 ZA heeft daar minder last van. Alles heeft zijn prijs.

Bouw en autofocus

De Sony FE 50mm F1.8 is licht en relatief klein. Het weegt bijna een ons minder dan de Sonnar T* FE 55mm F1.8 ZA. Het lage gewicht is voor een groot deel te danken aan het gebruik van hoogwaardige kunststoffen voor de behuizing. De bajonet is wel van metaal. Het objectief voelt zeker niet goedkoop aan. Wat je wel merkt in vergelijking met bijvoorbeeld de (veel) duurdere 55mm Sonnar is dat de autofocus iets trager (585 ms van oneindig naar anderhalve meter op een Sony A7R mk2) is en iets meer geluid maakt. De herhaalbaarheid van de AF lag rond de 5% en dat is erg goed.

Beeldkwaliteit

Sommige fotografen die een RAW bestand openen in Lightroom of Photoshop, denken dat ze te maken hebben met een onbewerkt bestand. Dat is niet zo. In Lightroom meldt Sony dat ook keurig als je een RAW bestand opent: dat zie je aan de tekst: Er is een lenscorrectieprofeil teoegepast. Dit is voor een Lightroom of Photoshop gebruiker niet te omzeilen. De hoeveelheid lichtafval is zelfs bij volle opening, met iets meer dan een halve stop, zeer bescheiden.

Voor een prijs die ongeveer een derde is van de 55mm Sonnar, mag je niet verwachten dat het objectief dezelfde hoge optische prestaties haalt. En dat doet de 50mm ook niet bij volle opening. Maar de resultaten mogen er wel zijn. Met name na twee stops diafragmeren. De FE 50mm F1.8 heeft bij volle opening al een hele goede centrumscherpte en een goed contrast. Als je bij volle opening een plat vlak fotografeert, maar waarom zou je dat doen, dan zie je wel dat de scherpte naar de hoeken toe behoorlijk afneemt.

Rezz

Op een Sony A7RII halen de hoeken echter nog steeds waardes die sommige andere objectieven in het centrum nog niet halen. Het verloop valt vooral op doordat de centrumscherpte zo hoog is. De scherpte neemt nog toe, zowel in het centrum als in de hoeken wanneer je diafragmeert. De hoeken halen bij f/4 al bijna het niveau van het centrum en de scherpte neemt daarna nog een klein beetje toe tot f/8. Wil je topkwaliteit dan haal je dat met dit objectief al bij f/4. Voor wie een mooie bokeh wil hebben, bij een aantrekkelijke prijs, is de Sony FE 50mm f/1.8 een aantrekkelijke keuze.

DSC08896

 Conclusie Sony FE 50mm F1.8 @ Sony A7R mk2

VOORDELEN

  • Licht
  • Compact
  • Goede centrumscherpte bij volle opening
  • Hoge beeldkwaliteit na diafragmeren
  • Hoge lichtsterkte

Nadelen

  • Duurder dan vergelijkbare objectieven van de concurrentie
  • Geen beeldstabilisatie
  • Niet stof- en spatwaterdicht

De Sony FE 50 F1.8 is een welkome aanvulling in de Sony lijn.

Het is het goedkoopste objectief van Sony waarmee je het maximale uit de 42 megapixelsensor van de A7R II kan halen. En het is meer dan twee stops lichtsterker dan de goedkoopste standaardzooms van Sony. Het is dus ook een voor de hand liggende keus voor fotografie bij weinig licht of portretten met weinig scherptediepte. Het objectief is duurder dan vergelijkbare 50 mm’s van Canon en Nikon, maar die worden dan ook al jaren in vrijwel ongewijzigde vorm geleverd. Deze 50mm moest volledig nieuw ontwikkeld worden voor het spiegelloze A7-systeem. De prijs die Sony ervoor vraagt, is daarom heel redelijk. De Sony FE 50mm F1.8 vormt een mooi koppel met de nauwelijks duurdere Sony 28mm f/2.0. Het enige dat nu nog eigenlijk ontbreekt is een betaalbare 85 of 100mm, maar die zal toch ook wel een keer komen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in