De Sony FE 24-70 mm f/4 is een veelzijdige zoomlens voor dagelijks gebruik op een Sony E full frame camera, zoals de Sony A7 serie, al past de lens natuurlijk ook op Sony camera’s met een APS-C sensor en een E-vatting (Sony A6300). Een zeer compacte zoomlens met een zeer populair zoombereik. Verwacht bij volle opening niet de hoogst mogelijke scherpte, met name bij 24 en 70 mm. Geniet in plaats daarvan van een mooi gebouwd en bovendien – mede dankzij de beperkte lichtsterkte – zeer handzaam objectief voor camera’s met een volformaat sensor. De combinatie van de Sony A7R mk2 testcamera met de Sony 24-70 mm f/4 was niet veel groter dan een micro-43 camera. Dat is een knappe prestatie van Sony.
Sony FE 24-70mm f/4 ZA OSS Zeiss Vario-Tessar T: compacte allrounder
Bouw en autofocus
De bouwkwaliteit van dit objectief is onberispelijk, met een mooie matzwarte, metalen behuizing. Zowel de zoomring als de scherpstelring lopen soepel en zijn tegelijkertijd voldoende gedempt om niet vanzelf te verdraaien. Dit objectief is extra afgedicht tegen stof en spatwater. Scherpstellen vindt plaats met een fly-by wire mechanisme. Er zit dan ook geen scherptediepte of afstandsschaal op de lens. Beeldstabilisatie aan of uitzetten, of de camera handmatig scherpstellen zetten, doe je op de camera. Niet met een schakelaar op de lens. Dit is een objectief dat ontworpen is voor gebruik op camera’s met een volformaat sensor en tegelijkertijd is het licht. AF is snel (in 125 ms van oneindig naar 1,5 meter), stil en trefzeker. Omdat de camera scherpstelt op het sensor signaal, heb je geen last van front- of backfocus. De kortste scherpstelafstand is 40 cm. Dit objectief heeft een filtermaat van 67mm en wordt geleverd inckusief bloemvormige zonnekap.{insertgrid ID = 288}Dit objectief bestaat uit 12 lenslementen in 10 groepen. Vijf asferische elementen en één glazen ED-element onderdrukken aberraties. ZEISS® T*-coating onderdrukt interne reflecties.
Lichtafval en chromatische aberratie
In de jpg bestanden – en RAW bestanden die je in Lightroom of Photoshop opent – wordt lichtafval automatisch gecorrigeerd. Dat maakt dat je over hele bereik minder dan 1 stop lichtafval hebt. Alleen bij 24 mm is de lichtafval niet volledig gecorrigeerd en is het iets meer dan 1 stop. Op zich is 1 stop lichtafval voor een zoomlens op een camera met een volformaat sensor niet zo hoog. Toch komt de gecorrigeerde lichtafval pas vanaf f/8 onder een halve stop. Die correctie zou wel wat meer mogen, wat mij betreft.
Ook chromatische aberratie wordt automatisch gecorrigeerd. Werk je met RAW bestanden in Lightroom / Photoshop of gebruik je de jpg bestanden uit de camera, dan zal je er geen last van hebben.
Vervorming
Ook vervorming wordt automatisch gecorrigeerd en afgezien van 28 mm heb je bij geen enkele last van zichtbare vervorming. Sony heeft bewust gekozen voor een lensontwerp waar wel degelijk vervorming aanwezig is. Beweeg je muis over onderstaande afbeelding voor de vervorming in ongecorrigeerde RAW bestanden.
Beeldstabilisatie
De beeldstabilisatie van de Sony A7R mk2 deed zijn werk goed. Dat is heel bijzonder voor een camera met een volformaat sensor, want de fysieke uitslagen die de sensor moet maken om ongewenste trillingen tegen te gaan worden groter, naarmate de sensor groter wordt. We hebben de beeldstabilisatie (Optical Steady Shot: OSS) getest bij de langste brandpuntsafstand, omdat die voor een sensor beeldstabilisatie het moeilijkst te corrigeren is. We hebben meerdere testopnames gemaakt met en zonder beeldstabilisatie en vervolgens met Imatest de scherpte gemeten. Een opname met beeldstabilisatie en een sluitertijd van 1/3 seconde (bij 70mm!) is net zo scherp als een opname gemaakt met een sluitertijd van 1/50 sec zonder beeldstabilisatie. Dat is een daadwerkelijk winst van 3 stops. Het verschil met opnames gemaakt zonder beeldstabilisatie en 1/100 seconde als sluitertijd was klein. Knappe prestatie van Sony.
Scherpte
Hieronder zie je de MTF diagrammen die Sony heeft gepubliceerd voor dit objectief. Je ziet daarin het contrast verticaal uitgezet tegen de afstand ten opzichte van het centrum. Hoe hoger de lijnen, des te beter.De rode lijn laat het globale contrast zien, terwijl de blauwe lijn het microcontrast laat zien. Duidelijk is te zien dat het microcontrast in de hoeken bij de kortste brandpuntsafstand niet het sterkste punt van dit objectief is en dat diafragmeren biet veel verbetering oplevert. Ook bij 70mm is de scherpte in de hoeken niet optimaal, maar hier helpt het wel om te diafragmeren. Dit zagen we ook terug bij onze resolutiemetingen met Imatest. Moderne camera’s hebben een zeer hoog oplossend vermogen en stellen hele hoge eisen aan objectieven. Wil je daar optimaal gebruik van maken, kies dan voor de Sony FE 55mm f/1.8. Wil je een lekker compacte set met een hoge beeldkwaliteit, probeer dan de uitersten van het zoombereik te vermijden en zet de camera op f5.6. Je komt zeker met mooie opnames thuis.
Resolutie (MTF50) van jpg opnames gemaakt met Sony A7r II en de Sony FE 24-70mm f/4 ZA OSS.
Bokeh
Ondanks een diafragma met 7 afgeronde lamellen is de bokeh minder mooi en onrustig. Liefhebbers van bokeh kunnen beter doorsparen voor een Sony 24-70mm f/2.8G die we binnenkort hopen te kunnen testen. Bij de aankondiging van de 24-70mm f/2.8 ging Sony uitgebreid in op het geavanceerde productieproces van asferische lenselementen dat er voor moet zorgen dat de bokeh van die lens veel mooier is.
Conclusie Sony FE 24-70mm f/4 ZA OSS test met Sony A7 R II
Voordelen
- Snelle en nauwkeurige AF
- Hoge beeldkwaliteit in het midden van het zoombereik
- Compactste en lichtste Full frame zoom
- Geen vervorming
- Effectieve beeldstabilisatie
Nadelen
- Minder scherp bij 24mm en 70mm
- Minder lichtsterk
Sony’s prioriteit lag in eerste instantie bij het optimaal uitbuiten van de compacte afmetingen en het lage gewicht van een spiegelloze systeem camera. Sony kiest dan ook bewust voor f/4: De Sony 24-70mm f/4 is een full frame lens die ook goed te gebruiken is op een Sony alpha camera met E-bajonet en een APS-C sensor. Binnenkort zal er een (duurdere, grotere en zwaardere) f/2.8 FE zoom van Sony verschijnen, die uitblinkt op de onderdelen waar de Sony 24-70mm f/4 wat laat liggen wat beeldkwaliteit betreft. De centrumscherpte van de 24-70 mm f/4 is bij alle brandpuntsafstanden al heel hoog vanaf volle opening. Bij alle brandpuntsafstanden win je aan scherpte door te diaframeren tot f/5.6. De hoekscherpte blijft bij de uitersten van het zoombereik (24mm, 70mm) wat achter op het centrum. De bouwkwaliteit van deze lichte, compacte zoom is fantastisch. Ook de zeer effectieve beeldstabilisatie is een genot. Bovendien is het objectief extra afgedicht tegen stof en spatwater. Dit is geen goedkoop objectief, maar je kan er dan ook een hoop plezier aan beleven.
Hoeveel weegt de lens?
Volgens de website van Sony weegt de lens 426 gram.
Hartelijke groet,
Roos Schouw / Focus