Test Sigma 150-600mm Contemporary

0
290

Net als de Tamron 150-600mm is de Sigma 150-600mm Contemporary een telezoom voor amateurfotografen. Het zijn hoogwaardige, extreem tele zoomlenzen met een adviesprijs vlak boven de duizend euro. Wat zoombereik en lichtsterkte betreft doet de Sigma 150-600mm Contemporary niet onder voor de zwaarder uitgevoerde Sigma 150-600mm Sports, die we al eerder testten.
De Sigma 150-600mm Contemporary zal geleverd worden in een Canon, Sigma of Nikon vatting. Nu is de Sigma 150-600mm Contemporary alleen nog in de Canon vatting beschikbaar. Wij hebben de Sigma 150-600mm Contemporary getest op een Canon 5D mk3 (volformaat sensor) en op een Canon 650D (APS-C sensor, test verschijnt over een paar weken).

Sigma 150-600mm Contemporary vs Sigma 150-600mm Sports

Test Sigma 150-600mm ContemporarySigma 150-600mm Contemporary @ 600mm f/6.7, 1/500 sec, ISO 1000

Om bewegingsonscherpte te voorkomen zal je bij de langste brandpuntsafstand met een grootste lensopening van f/6.7 meestal een hogere ISO waarde kiezen, om bewegingsonscherpte te voorkomen. Zelfs dan komt de hoge scherpte bij volle opening nog tot zijn recht.

Draagbaarheid vs professionele bouw- en beeldkwaliteit

Tegelijk met de Sigma 150-600mm Contemporary verscheen ook een circa 700 euro duurdere Sigma 150-600mm Sports. De Sigma 150-600mm Sports heeft niet alleen een complexer optisch ontwerp (24 lenzen in 16 groepen vs 20/14), maar is ook gebouwd om onder de meest extreme omstandigheden te gebruiken. Zowel de frontlens als het achterste lenselement is van eenzelfde soort vocht- en vuilwerende fluor coating voorzien als de duurste Canon en Nikon telelenzen. De Sigma 150-600mm Contemporary is alleen op de frontlens voorzien van deze speciale coating. Net als de die professionele lenzen van Canon en Nikon is de Sports versie van de 150-600mm extra afgedicht tegen stof- en spatwater. De Contemporary versie heeft alleen een extra rubber afdichting bij de bajonet. De Statiefgondel van de Sports versie is zwaarder uitgevoerd en zit vast aan het objectief. Met deze statiefgondel kan je het objectief telkens 90 graden draaien zonder het objectief van het statief te hoeven halen. De statiefgondel van de Contemporary is veel kleiner – iets te klein naar mijn smaak, waardoor je het objectief minder makkelijk aan de gondel kan dragen dan de Sports versie. De statiefgondel van de Contemporary is van de lens af te halen.
De scherpstelring voor handmatig scherpstellen is bij de Sports versie breder en daardoor veel aangenamer om mee te werken dan de smalle scherpstelring van de Contemporary uitvoering. De zonnekap van de Contemporary is van kunststof. De stevige zonnekap van de Sports is van metaal. Dat komt zelfs bij professionale high-end lenzen van andere merken zelden voor.Al deze verschillen zijn argumenten op grond waarvan veel professionele fotografen de voorkeur zullen geven aan de Sigma 150-600mm Sports boven de Sigma 150-600mm Contemporary. aan de andere kant zullen de prijs, compactere afmetingen en het lichtere gewicht (1 kg lichter) de amateurfotografen juist weer aanspreken. De filtermaat van de 150-600mm Contemporary is met 95 mm indrukwekend, maar nog klein in vergelijking met de 105mm filtermaat van de Sports versie.

Bouw en autofocus

De bouwkwaliteit van de Sigma Contemporary lenzen ligt op bijna hetzelfde hoge niveau als van de Sigma Arts of Sports lenzen. Het objectief heeft een metalen vatting die dankzij een speciale behandeling sterker en slijtvaster is.
Een gewicht van bijna 2 kg en een forse lengte bij de langste brandpuntsafstand maakt dit geen objectief waarmee je lang of veel uit de hand fotografeert. Maar het kan wel, zoals je kan lezen bij de beeldstabilisatie test.
Grote zoomlenzen hebben de neiging om uit te zoomen als je ze recht naar beneden richt (‘creeping’). Daar hoef je bij deze lens geen last van te hebben, omdat je met behulp van een schakelaar het brandpunt vast kan zetten op meerdere op de lens gemarkeerde brandpuntsafstanden (150, 180, 200, 250, 300, 400, 500 en 600 mm). Zodra je aan de zoomring draait, wordt de zoomlock uitgeschakeld en kan je een ander brandpuntsafstand kiezen. Als je de zoom lock niet gebruikt, is creeping bijna onvermijdelijk met dit type zoomlenzen.
De Sigma 150-600mm Contemporary wordt geleverde inclusief luxe lensetui, zonnekap en een schouderriem.{insertgrid ID = 288}De unieke ‘mount conversion service’ van Sigma maakt het mogelijk om in de toekomst jouw vertrouwde Sigma 150-600mm objectief op een camera van een ander merk over te stappen, zonder al je lenzen te hoeven verkopen. Alle Sigma lenzen van de Contemporary, Sport of Art serie kunnen omgebouwd worden naar een andere camera-vatting. Deze telezoom is ook geschikt voor de nieuwe generatie Sigma teleconverters, die tegelijkertijd zijn uitgebracht. Met Sigma’s unieke USB dock kan je eenvoudig zelf firmware updates installeren of de AF finetunen.Sample image Sigma 150-600mm Contemporary reviewSigma 150-600mm Contemporary @ 468mm f/7.1, 1/160 sec, ISO 160

Lichtafval

De Sigma 150-600mm Contemporary is – net als de Sigma 150-600mm Sports –  ontworpen voor gebruik op een camera met een volformaat sensor. Toch is de frontlens 95mm; een centimeter kleiner dan de 105mm van de Sports versie.

Optical Stabilizer

Meestal testen we de beeldstabilisatie bij een brandpuntsafstand rond de 100mm, maar voor een extreme telezoom is dat natuurlijk zinloos. Daarom hebben we speciaal voor deze lens de Optical Stabilizer getest bij 600mm. Daarmee zijn de behaalde resultaten mogelijk niet rechtstreeks te vergelijken met testen van beeldstabilisatie die we bij andere lenzen hebben uitgevoerd.
Op onze Canon 5D mk3 testcamera behaalden we bij een brandpuntsafstand van 600mm een winst van 4 stops.We schoten met beeldstabilisatie uit de hand even scherpe opnames met een sluitertijd van 1/30 seconde als zonder beeldstabilisatie met een sluitertijd van 1/500 sec. Dat is zelfs nog iets beter dan we bereikten met de Sigma 150-600mm Sports. Ik vermoed dat ik de combinatie beter stil kon houden dankzij de compactere afmetingen en het lagere gewicht van de Contemporary. Bij de testopnames gemaakt zonder beeldstabilisatie zorgt 1 opvallend scherpe gelukstreffer voor een knik in de groene curve.Sample Image Image Stabilisation test Sigma 150-600mm ContemporaryUitvergroot op 100% zijn de waterdruppels op de borstveren van deze woerd niet meer gestoken scherp, maar je zou nooit verwachten dat deze opname is gemaakt met een brandpuntsafstand van 600 mm en een sluitertijd van 1/40 seconde.

Vervorming Sigma 150-600mm Contemporary

De vervorming is over het hele zoombereik minder dan 0.9 % kussenvormig. Op dit punt verliest de Sigma 150-600mm Contempoary van de 150-600 mm Sports versie. Aangezien dit extreme telezoom lenzen niet zo vaak gebruikt worden voor kritsche architectuuropnames, maar veel vaker voor natuurfotografie, zullen de meeste gebruikers daar niet zwaar aan tillen. Mocht het ooit nodig zijn, dan is eventeuele vervorming eenvoudig softwarematig te corrigeren.

Overstraling & chromatische aberratie

Alle grote telelenzen zijn gevoeliger voor interne reflecties dan objectieven met een brandpuntsafstand tussen de – pakweg – 28 en de 200mm. Met zulke grote glaselementen en een ontwerp met 24 lenselementen is het vrijwel onmogelijk om – zeker als je geen zonnekap gebruikt – overstraling en nevenbeelden bij gebruik van een extreme telezoom – ongeacht het merk – volledig uit te sluiten. Daarom wordt de Sigma 150-600mm Sports net als de meeste andere extreme telezooms geleverd inclusief een hele grote zonnekap. Sigma heeft al in een vroeg stadium van het ontwerp veel aandacht besteed aan het voorkomen van nevenbeelden als gevolg van interne reflecties. Sigma’s Super Multi-Layer Coating reduceert overstraling en spookbeelden, en zorgt tevens voor scherpe, contrastrijke opnamen. Zelfs bij fel tegenlicht. Tijdens de praktijktest zijn we geen nevenbeelden of overstraling tegengekomen.
Ook hier zet de Sigma 150-600mm Sports degelijke prestaties neer. Dit objectief heeft een glazen FLD-elementen (‘F’ Lage Dispersie). FLD is een glassoort die, net als het duurdere fluoriet glas, bekend staat om zijn lage kleurscheiding, hoge resolutie en contrast. In de praktijkopnames zijn we geen zichtbare chromatische aberratie , herkenabaar aan gekleurde randen bij scherpe contrastovergangen,  tegengekomen. In de opnames van de testkaart konden we chromatische aberratie zichtbaar maken door de opnames op te blazen tot proporties die je in de praktijk nooit doet. Chromatische aberratie is eenvoudig softwarematig te corrigeren, maar ik vraag me af of het in de praktijk ooit nodig zal zijn.

Scherpte

De Sigma 150-600mm C is opgebouwd uit 20 elementen in 14 groepen, waaronder een FLD (‘F’ Lage Dispersie) lens en drie SLD (Speciale Lage Dispersie) lenzen. Deze hoogwaardige glassoorten leveren een belangrijke bijdrage aan een hoge resolutie en contrast. De Sports versie bevat daarom nog een SLD element meer. Opvallend goed is de gelijkmatige scherpte van hoek tot centrum. Net als bij de meeste telezooms wordt de scherpte een klein beetje minder naarmate de brandpuntsafstand hoger wordt, maar zelfs bij de langste brandpuntsafstand is de scherpte nog indrukwekkend.

Bokeh

700SpoonbillLepelaar: Sigma 150-600mm Contemporary @ 600mm f/6.7, 1/500 sec, ISO 250
De Sigma 150-600mm Contemporary heeft net als de meeste dure telezooms een diafragma met 9 afgeronde lamellen. Ook de geringe scherptediepte van een extreme telelens in combinatie met de extreem hoge scherpte bij volle opening – zoals te zien in bovenstaande praktijkopname – helpen mee om het onderwerp van de achtergrond te scheiden. Ook de opnames van onze bokeh testopstelling zagen er mooi uit. We zagen geen uienringen in de bokeh cirkels van scherpe lichtbronnen op de achtergrond.

Sigma 150-600 mm Contemporary vs Tamron 150-600 mm

De vraag hoe de beeldkwaliteit van de Sigma 150-600mm Contemporary is in vergelijking met de Tamron 150-600mm ligt voor de hand. Daar zijn wij ook benieuwd naar. Op internet vonden we een rechtstreekse vergelijking van de beeldkwaliteit van de Tamron 150-600mm met de Sigma 150-600mm Contemporary. Net als in onze test valt op hoe weinig de scherpte van de Sigma 150-600mm Contemporary in de uiterste hoeken zelfs bij volle opening afwijkt van de scherpte in het centrum. Zelfs als ik Google de tekst naar het Nederlands laat vertalen, word ik van de tekst niet veel wijzer. Maar de beeldkwaliteit van de Sigma 150-600mm is in deze test zichtbaar beter dan de opnames die met de Tamron 150-600 mm zijn gemaakt. Daar hoef je geen meting voor uit te voeren. Andere vergelijkingen ben ik nog niet tegengekomen. Hopelijk krijgen we dit jaar nog een gelegenheid om ook de Tamron 150-600mm te testen, zodat we zelf een vergelijking van deze twee 150-600mm telezooms kunnen maken.{insertgrid=359}{insertgrid=360}

Conclusie Sigma 150-600mm C @ Canon 5D mk3

 

Voordelen

  • Groot zoombereik
  • Hoge bouwkwaliteit
  • Hoge beeldkwaliteit
  • Zeer effectieve beeldstabilisatie
  • Finetuning mogelijk met optionele USB dock
  • Geschikt voor Mount Conversion
  • Aantrekkelijk geprijsd

Nadelen

  • Zichtbare lichtafval
  • Minder lichtsterk dan de Sigma 120-300mm f/2.8 Sports
  • Kleine statiefgondel

Te lang, niet gelezen? De Sigma 150-600 mm Contemporary is kleiner, lichter en goedkoper dan de Sports versie, maar weet zijn grote broer opvallend goed bij te houden als het om beeldkwaliteit gaat.

Over de optische prestaties van de Sigma 150-600mm Contemporary serie ben ik uitermate positief. Dit is een mooi afgewerkte, solide gebouwde extreme telezoom die met een gewicht van 2 kg zelfs nog bruikbaar is voor amateurfotografen om mee uit hand te schieten. De goede ingebouwde beeldstabilisatie is dan een belangrijke bondgenoot. Professionals zullen misschien de voorkeur geven aan de zwaarder uitgevoerde Sigma 150-600 mm Sports versie, of aan de lichtsterkere Sigma 120-300mm Sports. Voor amateurfotografen is de Sigma 150-600mm Contemporary een extreme telezoom met een eveneens extreem hoge prijs/kwaliteitsverhouding, die ik zonder enig voorbehoud kan aanbevelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in