
Lichtsterke ultra-groothoekzoom: Sigma 14-24mm f/2.8 DG HSM Art
VOORDELEN
| Nadelen
|
Voor de Art serie startte Sigma met de ontwikkeling van twee ultra-groothoekobjectieven die beide 14mm als belangrijkste brandpuntsafstand hebben. De een is prime, de ander een zoomobjectief. Vorig jaar testten we al de Sigma 14mm F1.8 DG HSM Art. Dat is ‘s werelds eerste ultra-groothoekprime met een lichtsterkte van f/1.8. Voor wie iets meer flexibiliteit wil, heeft Sigma nu ook de 14-24mm F2.8 DG HSM Art met een constante lichtsterkte van f/2.8 over het hele zoombereik. Dit is net zo lichtsterk als de snelste 16-35mm objectieven. De Sigma heeft iets minder bereik aan de lange kant (maar dat heb je toch al op je standaardzoom) en 2 mm meer aan de groothoekkant. Dat lijkt weinig, maar maakt wel degelijk verschil. Volgens Sigma is dit het ultieme lichtsterke ultra-groothoekzoomobjectief, met een stof- en spatwaterdichte constructie en de hoogst haalbare optische kwaliteit op iedere brandpuntsafstand, bij een minimum aan vervorming. Dat zijn claims die we natuurlijk graag testen. Dit objectief beschikt daarnaast over een aantal opmerkelijke eigenschappen. De 14-24mm F2.8 DG HSM Art is overigens niet de enige ultragroothoekzoom van Sigma in de Art serie. Er is namelijk ook een 12-24mm f/4. Met dus nog eens 2mm extra groothoekbereik, maar een stop minder lichtsterk.
Bouw
De Art-line van Sigma heeft als motto: optische kwaliteit eerst. Die kwaliteit krijg je kennelijk niet in kleine maten. De Sigma 14mm F1.8 DG HSM Art is een fors en zwaar objectief. Het beschikt over een brede scherpstelring aan de voorzijde en een bijna even brede zoomring. aan de achterzijde. Het schermpje met de afstandsinstelling eronder is een bijzonderheid, tegenwoordig. Door dit scherm kan je zien hoe klein het verschil tussen oneindig en dichtbij is op een ultragroothoek. De lens heeft een schakelaar om te wisselen van autofocus naar handmatig scherpstellen. Het ontwerp van de Sigma 14-24mm F2.8 DG HSM Art maakt gebruik van drie FLD-, drie SLD-, drie asferische glaselementen en één groot asferisch lenselement, met als doel het beste uit camera’s met 50 of meer megapixels te halen. Met name het grote asferische element is uitzonderlijk: alle technieken en kennis uit Sigma’s fabriek in Aizu (Japan) zijn gebundeld om dit ultra-hoge-precisie asferische glaselement – met een diameter tot φ80mm – te kunnen maken. Het ontwerp minimaliseert kleurfouten en andere vormen van optische aberraties, wat volgens Sigma resulteert in opnames met zeer hoge resolutie. Daarnaast wordt het corrigerende vermogen van de FLD- en SLD-glaselementen versterkt door de hoge brekingsindex van de glaselementen. Het grote asferische lenselement zorgt er in combinatie met de overige elementen voor dat vervorming tot minder dan 1% wordt geminimaliseerd (bij focus op oneeindig). Gedurende het ontwerp- en ontwikkelproces van het objectief heeft Sigma met behulp van simulaties lensflares en spookbeelden weten te minimaliseren. Al deze factoren gecombineerd zorgen voor uitstekende ultra-groothoekprestaties.
De Sigma 14-24mm F2.8 DG HSM Art heeft een stof- en spatwaterdichte constructie. Onder andere de vatting, focus- en zoomring zijn voorzien van een speciale afdichting, waardoor dit objectief onder alle weersomstandigheden kan worden ingezet. Het voorste lenselement is beschermd met een water- en olie-afstotende coating waardoor het eenvoudig kan worden schoongemaakt. Het objectief is gebouwd om onder alle omstandigheden gebruikt te kunnen worden. Het is uitgebreid voorzien van pakkingen om stof en vocht buiten te houden.
autofocus
De autofocus is redelijk snel en nauwkeurig voor een objectief van deze afmetingen, maar het blijft natuurlijk wel een forse lens. In combinatie met de MC-11 adapter kan deze lens op de Sony A7 en A9 camera’s gebruikt worden en dan heb je geen last van front- of backfocus, vanwege de scherpstelling op de sensor. Zie je hier bij een spiegelreflexcamera wel iets van, dan kan je dat prima met de USB-dock bijregelen.
Lichtafval, overstraling
De Sigma 14-24mm F2.8 DG HSM Art heeft weinig last van lichtafval, zelfs op 14mm en f/2.8. Ongeveer 1,3 stops, zowel in raw als in jpeg is vrij bijzonder. De jpeg waardes zijn gelijk aan de raw-scores omdat er kennelijk geen correctie in de camera wordt uitgevoerd. En kijken we naar de scores dan is dat ook eigenlijk helemaal niet nodig. Op 14mm blijven de waardes iets hoger dan op 21mm en 24mm, ook als je diafragmeert, maar hier maken we ons niet druk over. Bij veel moderne objectieven wordt tegenwoordig weinig aandacht besteed aan het voorkomen van lichtafval om de kosten en het gewicht lager te kunnen houden. Het gevolg is dat die lichtafval vervolgens moet worden weggerekend en dat gaat dan ten koste van het dynamisch bereik in de hoeken. Bij de Sigma 14-24mm F2.8 DG HSM Art is dat dus niet het geval. Deze lens lijkt te zijn ontworpen om optisch zo goed mogelijk te presteren en niet om allerlei fouten er later met software uit te halen. Dat rechtvaardigt de afmetingen en het gewicht.
vervorming
De vervorming wordt wel gecorrigeerd in de jpeg opnames. De vertekening is in de jpegs over het hele bereik tussen de 0,6 en 0,9% tonvormig. In de raws zie je een ander patroon. Dan is de vertekening iets meer dan 1% tonvormig op 17mm en minder dan 1% aan kussenvormige vertekening bij de langere brandpunten. Het leuke van deze karakteristiek is dat ergens tussen 14 en 20mm een omslagpunt moet liggen waar het objectief vrijwel neutraal is. Dat is goed nieuws voor architectuurfotografen, die zo rond de 17mm een supergroothoek zonder vertekening hebben. Zowel in de rawopnames als de jpegs is de vertekening laag en hoeft er dus ook weinig aan de bestanden te worden gerekend. En dat zorgt weer voor een mooiere beeldkwaliteit.
beeldkwaliteit
De scherpte van de Sigma 14-24mm F2.8 DG HSM Art is hoog, zeker voor een ultragroothoekzoom. Goede telezooms zijn er sinds Nikon de allereerste 80-200mm f/4.5 uit 1969, maar echt goede groothoekzooms zijn iets van de laatste tijd. En een echt goede groothoekzoom die begint bij 14mm blijft nog steeds heel bijzonder. De beeldkwaliteit is zelfs het meest gelijkmatig op 14mm. Op volle opening krijg je al een mooie centrumscherpte en een verloop naar de hoeken dat maar heel klein is. Diafragmeren zorgt voor een geleidelijke toename van de kwaliteit tot f/5.6 en f/8. Op f/11 neemt de scherpte weer iets af door de diffractie. Tenminste, in de raw opnames. De Canon 5DS R beschikt over de mogelijkheid om die afname van de scherpte bij kleine diafragma’s te corrigeren. Als je deze diffractiecorrectie aanzet, en dat hebben we gedaan, dan zie je dat de scherpte in de testopnames zelfs de allerhoogste waardes bereikt. Het gaat hier natuurlijk wel om een softwarematige verscherping. Op f/11 zal je natuurlijk niet echt meer detail kunnen vastleggen dan op f/8. Op 21mm is de centrumscherpte nog iets hoger dan op 14mm, maar is het verloop naar de hoeken groter. Op 24mm is de centrumscherpte nog iets hoger en uitstekend bij f/5.6 en f/8. De hoeken zijn ook iets beter dan op 21mm. De zone daartussen blijft echter ietsje achter. In de praktijk krijg je met deze Sigma op vrijwel ieder diafragma goede, scherpe opnames op ieder brandpunt en zorgt diafragmeren gewoon heel simpel voor een toename van de scherpte en de scherptediepte.
Beeldstabilisatie
De Sigma 14-24mm F2.8 DG HSM beschikt niet over beeldstabilisatie. Je kan deze lens in Canon EF en Nikon F vatting krijgen en de camera’s met die bajonet hebben ook geen van alle beeldstabilisatie. Ze je deze lens op een Canon EOS 5DS of 5D Mark IV of een Nikon D850, dan heb je bij elkaar al bijna twee kilo in je handen en dat gewicht zorgt voor een goede demping van kleine trillingen. En landschapsfotografen zullen zo’n set over het algemeen ook liever op een statief zetten. Maar wil je toch beschikken over beeldstabilisatie, dan is er wel een optie. Gebruik dan de Canon EF versie samen met een Sigma MC-11 adapter op een Sony A7 of A9 camera. Dan ka je gebruik maken van de beeldstabilisatie in de Sony camerabody’s.
USB DOCK: TWEAKEN EN TUSSENTIJDS UPDATEN VOOR 50 EURO
Camerafabrikanten doen hun best om eigen objectieven aantrrekkelijker te maken dan objectieven van andere fabrikanten. Dat doen ze bijvoorbeeld, door de communicatie tussen camerabody en objectieven telkens aan te passen, waardoor niet-eigen nerk objectieven een tussentijdse update nodig hebben, waarvoor het objectief meestal naar de importeur moet. Sigma heeft het consumenten al een stuk gemakkelijker gemaakt met het USB dock: in plaats van je objectief in te leveren bij de importeur, sluit je je eigen lens via de Sigma USB converter aan op je computer en download je een sofftware update voor je Sigma Art, Contemporary of Sports lens. Maar de service van Sigma gaat veel verder: de software van het USB dock biedt ook diverse mogelijkheden om de performance van jouw objectief aan te passen aan je eigen voorkeur. Ook kan je eventuele front- of backfocus op meerdere afstanden corrigeren; bij zoomlenzen ook nog eens bij meerdere brandpunten.
COMPATIBEL MET CANON’ LENS ABERRATIE CORRECTIE
Een andere manier waarop camerafabrikanten de verkoop van hun eigen lenzen proberen op te voeren, is door jpg bestanden gemaakt met niet-camera eigen objectieven niet te corrigeren op lensfouten. De Sigma 14-24 mm f/2.8 is compatibel met Canon’s lens aberratie correctie, waardoor je de jpg bestanden gemaakt met deze Sigma lens op een Canon camera net zo goed en net zo eenvoudig kan corrigeren als de objectieven van Canon. Dat is met name voor fotografen met een Canon camera, die jpg bestanden rechtstreeks uit de camera gebruiken, in plaats van RAW bestanden, omdat ze zo min mogelijk tijd willen besteden aan beeldbewerking, heel erg goed nieuws.
Sigma geeft aan dat dit niet op alle Canon camera’s het geval zal zijn, maar geeft nog niet aan bij welke Canon camera’s in-camera lens correcties van deze Sigma lens mogelijk zijn.
NIEUW: FRONT CONVERSION SERVICE
Virtual reality videografen geven de voorkeur aan multicamera videografie met ultra-groothoekobjectieven. Inspelend op deze trend biedt SIGMA de Front Conversion Service aan: de standaard zonnekap wordt vervangen voor een exclusief rond onderdeel. Hierdoor wordt een zichtbare schaduw bij multicamera virtual reality voorkomen.
Als je gebruik maakt van Sigma’s front conversion service, dan blijven de bestaande garantiebepalingen van kracht.
praktijkfoto’s
Benieuwd naar de prestaties van de Sigma 14-24 mm f/2.8 DG HSM Art in de praktijk? Klik op de button hieronder en bezoek onze vernieuwde webgallery met praktijkopnames. De beelden kunnen in volle resolutie worden gedownload om op 100% te worden bekeken.
Conclusie Test Sigma 14-24mm f/2.8 DG HSM Art + Canon 5DsR (& sample images @ Sigma MC11 + Sony A7R III)
Sigma heeft niet op glas bespaard bij de bouw van de 14-24mm F2.8 DG HSM. Dat zorgt voor een prachtige lichtsterkte van f/2.8 over het hele bereik en prima optische prestaties.
Sigma heeft niet op glas bespaart bij de bouw van de Sigma 14-24mm F2.8 DG HSM. Dat voel je aan het gewicht en de afmetingen. Wat je daarvoor terugkrijgt, is een prachtige lichtsterkte van f/2.8 over het hele bereik en prima optische prestaties. De goede afdichting van het objectief zorgt ervoor dat je het ook onder minder goede omstandigheden kan gebruiken. Al zal je met regen en sneeuw wel je best moeten doen om die bolle frontlens schoon te houden. Voor de lens is het geen probleem. Die kan er wel tegen. Maar je opnames zullen natuurlijk wel minder scherp worden met druppels op het glas.
Filteren is ook lastig, maar niet onmogelijk. Er zijn tegenwoordig diverse aanbieders van grote 150mm filters en speciale adapters. Het kan dus wel. Het is gewoon iets dat erbij hoort, als je met extreme, lichtsterke groothoeken wilt fotograferen. Naast deze 14-24mm zoom heeft Sigma nog een 14mm f/1.8 vast brandpunt en een 12-24mm f/4. Welke je het best kan kiezen is afhankelijk van het soort onderwerpen dat je wilt fotograferen. Met de 14mm f/1.8 kan je niet zoomen. Hij is dus minder allround. Voor landschapsfotografie en architectuur heb je ook weinig aan die hoge lichtsterkte. Maar doe je veel astrofotografie, dan is die lichtsterkte wel heel zinvol. En de 14mm heeft op f/2.8 minder last van coma, een soort van chromatische aberratie die je vooral ziet als je sterren fotografeert, dan de 14-24mm. De 12-24mm is nog extremer, met zijn 12mm stand, maar minder lichtsterk. HIerdoor leent de 12-24mm zich wee minder voor avond- en nachtfotografie dan de 14-24mm. De Sigma 14-24mm F2.8 DG HSM is dus een hele mooie allround supergroothoek waarmee je prachtig landschappen kan fotograferen en waarmee je ‘s nachts als je dat wilt ook het Noorderlicht kan vastleggen.