De Samsung NX30 is een spiegelloze ‘midrange’ camera met verwisselbare lens een een APS-C-formaat 20 megapixel sensor. Hij ziet er uit als een SLR maar is het niet: hij heeft een electronische zoeker èn een LCD-scherm, en die zijn allebei kantelbaar. De hybride autofocus is erg snel. Er is veel aandacht besteed aan connectiviteit: ingebouwde WiFi, NFC en afstandsbediening via de smartphone. Het is vooral een erg handige camera. Lees verder waarom…
Samsung NX30 versus NX20 versus NX300
De Samsung NX30 is de opvolger van de Samsung NX20,maar is verder in feite een hele nieuwe camera. De Samsung NX30 is groter dan de ’20’. De Samsung NX30 heeft, net als de Samsung NX300, een 20 megapixel sensor. Een unieke eigenschap is de electronische zoeker (EVF) die je kunt uittrekken en omhoog draaien, waardoor het bijna een opzichtzoeker wordt. Alleen de Panasonic GX7 heeft een dergelijke mogelijkheid. Daarnaast is er dan ook nog een klap- en draaibaar OLED scherm achterop, waarbij het OLED scherm van de NX30. De autofocus maakt gebruik van fasedetectiepixels op de sensor, maar ook van een contrastdetectiesysteem. Vooral de uitgebreide WiFi-mogelijkheden onderscheiden het nieuwe model van de NX20.
Bouw en vormgeving
De camera ligt erg goed in de hand dankzij een stevige ‘krachtbobbel’ rechts voor.
Er is een goede steun voor de duim op de Samsung NX30. Dat is bij veel andere camera’s nog wel eens een aandachtspunt. Er is een Mini-USB, een mini-HDMI en een microfoonaansluiting. Het LCD-scherm is van het aanraak-type. De NX30 is niet bijzonder klein, hij is ongeveer zo groot als een eenvoudige spiegelreflex, maar wel een stuk lichter. Dat is uiteraard het gevolg van het ontbreken van een spiegelhuis. Er is royaal gebruik gemaakt van kunststof, al is de bajonet wel van lichtmetaal. Alles ziet er netjes afgewerkt uit. Batterij en geheugenkaart (SD) zitten in de bodem. De accu kun je er rustig in laten zitten want je kunt die alleen opladen via de body; er is geen aparte acculader. De camera is niet zuinig met stroom, veel meer dan 200 opnames haalden wij niet uit één lading, en dan hebben we nog nauwelijks gefilmd. Juist omdat je de accu moet opladen in de camera, gelukkig is er ook een externe lader als accessoire te koop, vinden we dat een punt van aandacht.
Bediening Samsung NX30
De NX30 is, afgezien van de uitgebreide draadloze opties waarover later meer, vooral een handige camera. Hij weegt niet veel, en is – zeker wanneer je er een van Samsungs platte ‘pancake’ objectieven bijkoopt – ook redelijk compact. De bediening loopt via de vierwegschakelaar èn de draaischijf . ‘t Is even wennen, wij prefereren twee draaischijven. Er is een instelschijf met een handig hefboompje bovenop voor de ‘drive’-standen: single, continu, zelfontspanner en bracket. In de continustand is de NX30 erg snel, hij haalt in JPEG large/fine 25 beelden in 3 seconden, dat komt neer op 8,4 beeldjes per seconde. In RAW is hij even snel, maar is de buffer eerder vol (na 12 opnames). Werk je in de bracket-reeks, dan maakt de camera zelf de bracket-reeks, je hoeft de ontspanknop maar één keer in te drukken. De menu’s zijn niet al te lang. Je kunt er het aanraakscherm voor gebruiken. Wat je nodig hebt is eenvoudig te vinden. Er zijn weinig onnodige ‘features’ die je toch nooit toepast. Al met al kun je met deze body snel overweg.
Beeldscherm en zoeker
De NX30 heeft een electronische zoeker. Leuk is dat je die kunt uitschuiven (waardoor links-ogige fotografen niet met hun neus tegen het beeldscherm zitten) maar vervolgens ook in stappen tot 90 graden omhoog kunt klappen. Je krijgt zo een soort opzicht-zoeker; handig bij Macro-werk. Helaas kan ook deze EVF nog steeds niet tippen aan een optische zoeker: het beeld is nogal donker, ververst traag en bibberig, en na elke opname is er een ‘black-out’.
Voor actie-opnames vonden wij de EVF eigenlijk slecht werkbaar. De zoeker schakelt alleen in wanneer je je oog er voor houdt. Bij buitenopnames komt er al gauw te veel strooilicht naar binnen en schakelt de EVF zichzelf uit. Door de EVF kon de camera wel erg licht blijven, je kunt hem een hele dag om je nek laten hangen zonder er last van te hebben.
Het prima 3 inch AMOLED beeldscherm achterop kan klappen en draaien, óók naar voren (handig voor de selfies).
Resolutie en beeldkwaliteit Samsung NX30
Dankzij een welwillende importeur konden wij voor de NX30 test beschikken over niet minder dan zeven verschillende lenzen, die wij in detail in latere testrapporten zullen behandelen. Het feit dat Samsung met de op de Photokina gepresenteerde NX1 spiegelreflex ook een gooi gaat doen naar het professionele segment lijkt ons een garantie voor de gestage aanvoer van nog meer kwaliteitsobjectieven.
De sensor produceert 20,3 megapixel beelden (5472 pixels langste zijde). Voor een APS-C sensor is dit pixelaantal erg hoog. Reden dat wij met speciale aandacht naar de prestaties bij hoge ISO’s gekeken hebben. Uiteraard kan de camera fotograferen in JPEG (drie kwaliteiten) en in RAW (extensie .SRW). Samsung is afgestapt van de ‘eigen’ RAW-converter (afkomstig van Silkypix) en levert nu Photoshop Lightroom 5.6 gratis mee. Dat is zonder meer een verbetering, zo’n pakket kost los circa 150 Euro.
Autofocus
De NX30 heeft een hybride scherpstelsysteem. Dat wil zeggen: er zitten opde sensor een aantal fasedetectie-pixels die vooal zorgen voor de snelle scherpstelling. Daarnaast is er de gebruikelijke contrast-detectie autofocus voor de grote nauwkeurigheid. Met de meeste van de geteste lenzen werkte de autofocus snel en betrouwbaar. In onze standaard-test (scherpstelling van 8 naar 0,8 meter) met de pancake- en zoomlenzen had de camera 300 milliseconden nodig. Met twee grote, professionele objectieven (wellicht niet het type dat je gauw op deze body gaat gebruiken) was de scherpstelling evenwel uiterst traag. Het had er alle schijn van dat de fasedetectie-pixels hier niet actief waren.
Een stilleventje op het aanrecht. Samsung NX 30 met 16 mm, een halve seconde bij f/8, ISO 800
Dynamisch bereik Samsung NX30
De meetresultaten voor het dynamisch bereik van de Samsung NX30 komen min of meer overeen met de de Imatest resultaten die we eerder hebben gemeten voor de Samsung NX300. Het totale dynamische bereik bedroeg bij een RAW bestand 10.8 stops (NX30: 10.9 stops).
Kleurweergave
Bij daglicht leverde de Samsung NX30 een zeer neutrale kleurweergave op bij daglicht. De Imatest resultaten voor de nauwkeurigheid van de kleurweergave bij daglicht (plaatje linksonder) laten zien hoe dicht de Samsung NX30 kleuren bij de refentiewaarden liggen. In de praktijkopnames bij somber, bewolkt weer was een blauwzweem te zien. De automatische witbalans van de Samsung NX30 geeft bij kunstlicht (plaatje rechtsonder), net als vrijwel alle andere camera’s een duidelijke oranjezweem te zien.
Ruis
Het Kröller-Müller museum op een mistige herfstdag bij weinig licht. 1/250 seconde, f/7,1, ISO 1600. De lens was een Samsung 16 mm ‘pancake’. Geen spoor van ruis, goede dynamiek.
De NX30 heeft een ISO-bereik tot 25600. Er is een inschakelbare ruisonderdrukking (meerdere niveaus) die vanaf 3200 werkzaam wordt. De hoogste ISO-standen zijn van matige kwaliteit; ook met ruisonderdrukking is er sprake van een vlekkerige kleuuruis. Er zijn camera’s die hoger scoren. De lagere standen zijn prima bruikbaar.
Photo beam, Auto-share, Wifi, NFC, GPS, Mobile link, Group share, PC auto back-up, Facebook / YouTube / Flickr / DropBox / Email, Samsung Link, Home-sync
Aan de uitgebreide mogelijkheden op de Samsung NX30 om foto’s te delen, kan je duidelijk merken dat Samsung ervaring en affiniteit heeft met Social Media. Met Samsung Photo Beam stuur je een foto die op het OLED scherm van de camera is te zien, met behulp van NFC naar de smartphone van vriend of vriendin. De Samsung NX30 stuurt dankzij Samsung AutoShare via Wi-Fi en NFC foto’s naar je smartphone of tablet.Je smartphone kan via AutoShare ook GPS-tags aan je foto’s toevoegen. Je kan je smartphone ook als externe zoeker van de Samsung NX30 gebruiken, of met je smartphone de NX30 bedienen. Met Group Share kan je je foto’s met een groep van 4 personen op Facebook / YouTube / Flickr / DropBox / Email delen. Mij gaat het wat ver, maar Samsung geeft aan dat de combinatie van smart-phone en Samsung NX30 zelfs inzetbaar is als babyphone. Selecteer “Baby Monitor”. Zodra de camera een geluid registreert, wordt een foto gemaakt en doorgestuurd naar je telefoon.{insertgrid=117}{insertgrid=118}
Conclusie Samsung NX30 test
Voordelen
- Prettige, handige camera zonder nodeloze gimmicks.
- Goede beeldkwaliteit bij lagere ISO waarden (<3200 ISO)
- Inclusief Lightroom 5
- Klap- en draaischerm, scharnierende EVF-oogzoeker
- ingebouwde WiFi mogelijkheden inclusief bediening op afstand
Nadelen
- EVF-zoeker minder groot en helder dan de optische zoeker van een SLR
- Hoogste ISO-standen matig
- Accucapaciteit net voldoende
De Samsung NX30 licht lekker in de hand, biedt gebruiksvriendelijke connectivity en maakt mooie opnames.
Wij vonden de NX30 een aantrekkelijke camera, een goed alternatief voor een mid-range spiegelreflex zoals een Nikon D5300 of de (goedkopere) Canon 700D. De NX30 is lichter, biedt een aantal mogelijkheden die niet elke SLR heeft. Aan de uitgebreide mogelijkheden op de Samsung NX30 om foto’s te delen, kan je duidelijk merken dat Samsung ervaring en affiniteit heeft met Social Media. Een elektronische zoeker biedt vele voordelen ten opzichte van een optische zoeker in een spiegelreflex, maar het zoekerbeeld van de Samsung NX30 is wel kleiner en minder helder. De Samsung NX30 scoort hoog qua frame rate (beelden per seconde), maar evenals veel andere compacte systeemcamera’s laag qua accucapaciteit. Het feit dat Lightroom gratis wordt meegeleverd is een flinke ‘plus’ voor hen die dit programma nog niet gebruiken.