Panasonic G7 is een spiegelloze systeemcamera met een hoge resolutie elektronische zoeker en het uiterlijk van een spiegelreflex camera. Maar dan met een lager gewicht, kleinere afmetingen, een stille sluiter, 4K video en kleinere en lichtere lenzen. De 4K video mogelijkheden – fotografie en video – van de Panasonic G7 zijn uniek.
Wie gecharmeerd is van de beeldkwaliteit en gebruiksvriendelijkheid van de Panasonic GH4, maar geen duizend euro aan een camerabody wil besteden, zou een Panasonic G7 kunnen overwegen. Of iemand die in 2013 een Panasonic G6 heeft gekocht en de smaak van fotografie met een spiegelloze systeemcamera te pakken heeft gekregen. Zelfs al heb je geen 4K monitor, dan zijn er nog vele mogelijkheden om van 4K te profiteren.
Adviesprijs Lumix G7: 699.95 euro
De Panasonic LUMIX G7 is verkrijgbaar vanaf juni 2015, voor een adviesprijs van € 699.95 (body only). Voor slechts 100 euro meer dan de bodyprijs, koop je deze camera inclusief kitlens. Het Panasonic 14-42 mm kit-objectief heeft een metamorfose ondergaan en een matzwart uiterlijk gekregen dat perfect past bij deze camera. Wat optische prestaties betreft is de nieuwe kitlens gelijk aan de Panasonic 14-42mm die wij hebben getest. De Panasonic G7 oogt hoekiger en moderner dan de Panasonic G6 of GH4. De zwarte uitvoering heeft een mooi “Stealth karakter” en ziet er onopvallend en tegelijkertijd gedistingeerd uit. Het rubber zorgt er voor dat de camera prettig vasthoudt. De Panasonic Lumix G7 heeft geen metalen body die extra is afgedicht tegen water en stof, zoals de Panasonic GH4. Dit is een lekker licht werkpaard voor menig amateurfotograaf. Naast de zwarte versie van de Panasonic G7, is er ook een zilveren versie, die aan het uiterlijk van een Fujifilm T1 doet denken.
De Panasonic G7 biedt alles wat een fotograaf nodig heeft: een sensor met voldoende resolutie van afdrukken van 70 cm lang, 4K video, de mogelijkheid om snelle acties vast te leggen door tot 30 (8 megapixel) beelden per seconde te schieten met 4K photo, zonder dat de buffer van de camera binnen een paar seconden vol is. Vanwege zijn lichte gewicht, goede handligging, gebruiksgemak en mogelijkheden is het een goede kandidaat om je dagelijkse metgezel te worden voor een nieuwe manier van 4K foto’s en 4K video’s maken.{insertgrid ID = 336}
Panasonic G7
Panasonic G7 specs
- 4K video (30 bps, 24 bps) en 4K Photo (“fotograferen met video”)
- Snelle contrast AF dankzij Depth from Defocus (DFD), waarbij de bokeh van Panasonic lenzen wordt gebruikt om snel naar bijna scherp te gaan, om vervolgens nauwkeurig scherp te stellen met contrast AF.
- 16MP Digital Live MOS sensor met nieuwe Venus processor
- Compatibiliteit met modernste (UHS-II SDXC) geheugenkaarten (eerder van belang voor video dan voor fotografie)
- 360-degree panorama functie
- Kortste sluitertijd van 1/16000 sec
- 2.36 miljoen dot elektronische zoeker
- 1.04 miljoen dot draaibare en kantelbare monitor
Panasonic G7 vs Panasonic G6
Onder de motorkap (4K video) en aan de buitenkant (50% helderder beeldscherm en meer knoppen: Dual Mode Dial & Drive mode Dial) is de camera ingrijpend gemoderniseerd ten opzichte van zijn voorganger. Zeker kort na de introductie van de G7 kan het voor koopjes jagers interessant zijn om een goedkope G6 op de kop te tikken als je geen gebruik denkt te gaan maken van de 4K mogelijkheden. Het verschil in adviesprijs is 300 euro en dat zou in de praktijk meer kunnen worden.
Smaken verschillen natuurlijk, maar ik vind het ontwerp van de Panasonic G7 veel mooier, moderner dan van de Panasonic G6. Qua ergonomie vind ik een wat meer afgeronde G camera (zoals zijn voorgangers) wat beter in de hand liggen dan een de hoekiger Panasonic G7. Het is een verschil dat je op kan vallen bij rechtstreekse vergelijking in de winkel, of bij het uitpakken van je nieuwe G7. Maar je raakt er snel aan gewend. De Panasonic G7 ligt net zo prettig in de hand als een Olympus OM-D E-M5 of OM-D E-M1.
Panasonic G7 versus GH4, GX7, GM5, GF5
Wat beeldkwaliteit betreft, ontlopen deze Panasonic camera’s elkaar weinig. Met al deze camera’s maak je fantastisch mooie afdrukken van 30 x 45 cm. Qua ergonomie heeft Panasonic een mooi pakket van karakteristiek verschillende camera’s gemaakt, die zijn afgestemd op verschillende doelgroepen:
- De Panasonic GH4 is het vlaggenschip met een aluminium body die extra is afgedicht tegen stof en spatwater (als je ook een objectief gebruikt dat extra is afgedicht tegen stof en spatwater). Het is een professionele camera en het verschil met de Panasonic G7 is duidelijk voelbaar. De Panasonic GH4 biedt meer videomogelijkheden, bijvoorbeeld de mogelijkheid om een Atomos Shogun aan te sluiten voor 10 bits video opnamen.
- De Panasonic GX7 ziet er uit als een meetzoeker camera en is ideaal voor bijvoorbeeld straatfotografie, of voor wie prettiger werkt met een camera waarbij de zoeker op de hoek zit, zodat je niet met je neus tegen het beeldscherm komt. De Panasonic GX7 is net als de G7 meer een fotografen camera dan de GH4 of de GF7. Panasonic GX7 biedt geen 4K video, maar Full HD video.
- De Panasonic GF7 is een compacte starterscamera, met Social Media mogelijkheden en een beeldscherm waarmee je selfies kan maken. De Panasonic GM1 is nog compacter dan de GF7, maar heeft geen beweegbaar beeldscherm.
- De Panasonic GM5 heeft net als de G7 een ingebouwde zoeker, maar is supercompact. Daardoor is het minder een werkpaard dan de G7. De GM5 is voorbestemd voor de ervaren fotograaf die altijd een compacte camera met hoogwaardige sensor (en verwisselbare lenzen) bij zich wil hebben.
De doelgroep van een Panasonic G7 is de amateurfotograaf die de ergonomie en het gebruiksgemak van een spiegelreflex op prijs stelt, maar dan in een compactere en stillere camera die meer (4K) video mogelijkheden biedt. Afhankelijk van je smaak zou je ook bij een Panasonic GX7 uit kunnen komen.
Panasonic G7: Bouwkwaliteit, concurrenten & Features
Panasonic G7
Panasonic G7 versus Canon 100D
De Panasonic G7 is net zo klein en licht als de Canon EOS 100D; de kleinste en lichtste spiegelreflex camera van dit moment. Moderne camera’s camera’s bieden een goede beeldkwaliteit, maar de Panasonic G7 is een spiegelloze systeemcamera met vele extra’s.
- In de elektronische zoeker kunnen een waarschuwing tegen overbelichting, een histogram, waterpas en focuspeaking voor handmatig scherpstellen getoond worden. Dat is met de optische zoeker van een spiegelreflex camera niet mogelijk.
- De Panasonic G7 heeft met 4K de beste videospecs, die bovendien met 4K fotografie worden uitgebreid voor het vastleggen van actie met 30 beelden per seconde
- Het zoekerbeeld van de Panasonic G7 is veel groter dan het zoekerbeeld van de Canon 100D
- De 100D heeft geen Wifi, de G7 wel
- De G7 heeft een snellere sluiter (1/16.000 vs 1/4.000) en een langere sluitertijd (60 sec vs 30 sec) wat extra speelruimte biedt bij fel licht en in het donker
- De 100D is goedkoper
- De G7 schiet max. 10 jpg opnames per seconde in volledige resolutie, de 100D max. 4 / sec.
Beeldscherm en zoeker
De resolutie van de ingebouwde oled-evf (gelijk aan de EVF van Panasonic’s topmodel, de GH4) is ten opzichte van de Panasonic G6 verhoogd naar 2,36 miljoen subpixels. De elektronische zoeker heeft dus een veel hogere resolutie dan zijn voorganger en heeft ook een hogere “eyepoint”(21mm in plaats van 17.5mm) gekregen, waardoor je als brildrager makkelijker het hele zoekerbeeld kan overzien. Met een verversingsfrequentie van 120 Hz is het beeld ook mooi rustig.
Elektronische zoekers worden steeds mooier en beter en het zou mij niets verbazen dat binnen een paar jaar alle camera’s zijn voorzien van een elektronische zoeker. Het beeld dat je door de zoeker te zien krijgt, is net zo groot als het beeld dat je ziet door een zoeker van een professionele spiegelreflexcamera en groter dan de meeste amateur spiegelreflex camera’s. Een elektronische zoeker biedt meer functies en geeft in het donker een beter beeld (maar wel met ruis) dan een optische zoeker. Waar je in het donker vrijwel niets meer ziet door een optische zoeker, kan je met een elektronische zoeker nog steeds je compositie en scherpstelling bekijken. Het kantelbare lcd-scherm beschikt, net als bij de Panasonic G6, over 1,04 miljoen subpixels. Met de info knop achter op de camerabody bepaal je hoe veel informatie je in beeld krijgt en of je de elektronische waterpas wil zien.
Voor animatiefilms is de G7 beter dan een spiegelreflex
De functie Stop Motion Animation is een bekende techniek uit de filmwereld (Wallace & Gromit), waarbij je poppetjes tot leven wekt in een animatiefilm. Wat veel fotografen zich niet realiseren, is dat het maken van een animatiefilm de levensduur van een mechanische sluiter drastisch kan verlagen. Voor een 50p animatiefilmpje van 50 seconden maak je 2.500 opnames (als alles in 1 keer goed gaat). De levensduur van een mechanische sluiter ligt vaak rond de 100.000 opnames. Omdat de Panasonic GF7 ook een elektronische sluiter heeft, kan je die mooi toepassen bij het maken van een animatiefilmpje en gaat de mechanische sluiter veel langer mee.
Fotograferen met 30 beelden per seconde |
4K video, ik kan al niet meer zonder | ||
De Panasonic Lumix G7 blinkt uit met 4K-videobeelden in 3840×2160 bij 25p (zonder interpolatie)of 24p in MP4. Vanzelfsprekend kan je ook in Full HD 1920 x 1080 bij 50p video’s in AVCHD of MP4 (MPEG-4/H.264) maken met behoud van Full-time AF. Het verschil tussen een 2 megapixel foto en een 8 megapixel foto is een wereld van verschil. Hetzelfde geldt voor video: 4K is veel mooier dan Full-HD. Zelfs als je nu nog geen 4K scherm hebt, biedt 4K video nu al voordelen. Ten eerste maak je opnames in de video kwaliteit van de toekomst; over een paar jaar vinden we Full HD opnames verouderd, en ben je blij dat je al vroeg bent begonnen met 4K. Het maakt dat je je later meer plezier beleeft aan de opnames die je nu maakt. |
{vimeo}129874526{/vimeo} | |
4K Photo-Modus: binnen een paar jaar op alle camera’s | |
Met 4K burst maak je een serie opnames, inclusief sluitergeluid, zoals je dat kent van een spiegelreflexcamera, maar dan stiller omdat er geen spiegel op en neer klapt. Met 4K preburst sla je niet alleen de foto op van het moment dat je hebt afgedrukt, maar ook tot 60 beelden (2 seconden) er voor en er na. Ideaal als het op de juiste timing aankomt, zoals het vangen van een spontane lach, of het knappen van een zeepbel. 4K (start/stop) lijkt het meest op het opnemen van een video: je drukt de sluiter in om te starten en te stoppen en in de tussentijd worden er volkomen geruisloos 30 opnames per seconde gemaakt. Het verschil tussen 4K video en4K S/S is dat er bij video (afhankelijk van de modus) interpolatie van afzonderlijke beelden kan plaatsvinden en bij 4K S/S niet. Ook wordt bij 4K S/S de EXIF informatie opgeslagen als je een beeldje van een fotoserie opslaat in de camera. | ![]() Klik op bovenstaande afbeelding voor een foto uit bovenstaande (colograded) video |
Als je fotografeert in de 4K Photo-Modus, worden de serie-opnames opgeslagen als MP4 bestanden, die wat beeldkwaliteit vergelijkbaar zijn met jpg opnames. Je hebt dus niet de beschikking over de extra belichtingsruimte die RAW bestanden bieden. Je kan zelf beeldstijlen aanpassen om overbelichting van opnames te voorkomen. Als je dat doet, moet je achteraf het contrast, verscherping en verzadiging weer aanpassen. Mij bevalt deze werkwijze, die gemeengoed is bij videografen, als fotograaf erg goed. Je voorkomt ruis in de schaduwpartijen en vermindert overbelichte hooglichten. Met de functie Stop Motion Animation, een bekende techniek uit de filmwereld die wordt gebruikt om de indruk te wekken dat stilstaande objecten bewegen, kan men thuis animaties of op poppetjes gebaseerde meesterwerken creëren. | |
Wifi & 4K pre Burst | |
De LUMIX G7 is voorzien van Wi-Fi-connectiviteit, waardoor je eenvoudig GPS informatie van de telefoon kan overdragen aan de bestanden op de camera, of foto’s vanuit de camera kan overzenden naar smartphone of desktop. Hierdoor kunnen beelden direct worden gedeeld via sociale media. Het werkt niet met NFC, maar je kan voor een wachtwoordloze connectie kiezen, die net zo gebruiksvriendelijk is. Na het downloaden van een app uit de Google store kan je een smartphone of tablet ook gebruiken als afstandsbediening voor je camera. Dat is prettig als je vanaf statief opnames wil maken met lange sluitertijden. Je hoeft geen zelfontspanner te gebruiken als je de camera bedient met een smartphone. Dat werkt sneller. Je kan zowel foto’s als video’s maken terwijl de smartphone (want dat zal denk ik het meest gebruikt worden hiervoor) als afstandsbediening wordt gebruikt voor alle mogelijke functies: bijvoorbeeld het bedienen van de sluiter of het diafragma of om te zoomen of scherp te stellen. In sommige opname situaties kan het makkelijk voorkomen dat je net iets te laat afdrukt. Je kijkt door de zoeker en wacht op een glimlach van je model. Maar je drukt net iets te laat af. Dan is de 4K pre-Burst fotomode iets voor jou. In deze modus maakt de camera constant video-opnames waarvan 1 seconde bewaard wordt. Op het moment dat je afdrukt, gaat de camera nog 1 seconde door. Zo heb je 60 opnames van 8 megapixels. Omdat er 30 opnames bij zitten van het moment voor en nadat je hebt afgedrukt, kan het je eigenlijk niet meer overkomen dat je te vroeg of te laat afdrukt. Deze manier gebruikt wel meer stroom dan de normale manier van fotograferen, dus als je dit vaak wil doen, is het handig om een extra batterij mee te nemen. | |
Electronische sluiter: 1/16.000 en volledig stil! | |
De Panasonic G7 heeft twee verschillende sluiters: een traditionele mechanische sluiter (tot 1/4000 sec) die je hoort als je een opname maakt. En een snellere (tot 1/16.000 sec), volledig stille elektronische sluiter waarbij de pixelrijen op de sensor razendsnel achter elkaar worden uitgelezen. Op de Panasonic G7 kan je een sluitergeluid instellen, dat zo zacht is, dat alleen de fotograaf hoort dat ie een foto heeft genomen. Het enige nadeel van een elektronische sluiter zie je bij het fotograferen van zeer snel bewegende onderwerpen, zoals de wieken van een helikopter of een trein die horizontaal door het beeld voorbij raast. Omdat de rijen van de sensor achter elkaar worden uitgelezen, zijn verticale lijnen op de snel bewegende trein op de foto een beetje scheef. Moderne elektronische sluiters zijn snel, zodat alleen in extreme situaties dit nadeel zichtbaar is. Ik ben het onder normale omstandigheden niet tegengekomen. Toch is dit de reden dat Panasonic haar camera’s niet alleen met een stille elektronische sluiter, maar ook met een traditionele mechanische sluiter uitrust.Een korte sluitertijd bevriest de actie van snel bewegende onderwerpen. Misschien dat je zou denken dat de snelste sluitertijd van 1/16.000 seconde van de Panasonic G7 daarvoor veel beter is dan de flitsduur van een flitser (~1/1000 sec) of een snelste sluitertijd van 1/4000 die je op veel andere camera’s aantreft. Voor de meeste bewegende onderwerpen is een snelste sluitertijd van 1/1000 seconde wel voldoende. Toch denk ik dat wat meer ervaren amateurfotografen de hele snelle elektronische sluiter van de Panasonic G7 meer gaan gebruiken, zodra ze door krijgen wat er mee mogelijk is. Niet voor het bevriezen van actie, maar voor het creëren van een mooie achtergrondonscherpte. Als je houdt van bokeh, dan is de kleine Panasonic 20mm f/1.7 een fantastische keuze voor de Panasonic G7. Waar andere camera’s in zonnige situaties om overbelichting te voorkomen een kleiner diafragma instellen, omdat er geen snellere sluitertijd dan 1/4000 sec mogelijk is, kan je met de Panasonic G7 blijven fotograferen met een groot diafragma tot er zo veel licht is, dat ook een 1/16.000 seconde niet kort genoeg is. | |
Beste SD kaart voor de Panasonic G7 | |
Er zijn veel verschillende soorten SD geheugenkaarten te koop (klik hier voor een korte uitleg van de verschillende soorten SD kaarten). Ben je van plan om 4K video opnames te maken, dan is het verstandig om een UHS 3 kaart te kopen, zoals de Sandisk Extreme UHS 3 die hiernaast is afgebeeld. Voor wie niet veel video’s schiet is 32 GB groot genoeg. Zelfs een UHS-1 Class 10 kaart, zoals de SanDisk Extreme Pro (95 MB/s) is waarschijnlijk al snel genoeg voor 4K video opnames. In de praktijk zijn we met deze kaart nooit op problemen gestuit bij het maken van 4K opnames op de Panasonic G7 of de Panasonic GH4. We hebben een serie van 9 SD kaarten gebruikt om serie-opnames te maken van RAW bestanden. De Panasonic G7 is een van de eerste camera’s die geschikt is voor UHS-II SDXC geheugenkaarten, met een leessnelheid van 280 MB/sec. We hebben geen verschillen in schrijfsnelheid gevonden tussen deze kaart en de andere Class 10 SD kaarten (diverse merken en variërend in grootte) die we op de Panasonic G7 getest hebben. In alle gevallen konden we circa 20 RAW opnames maken, voordat de buffer vol was. | ![]() |
Conclusie Panasonic G7 preview |
![]() | |
Conclusie Panasonic G7 test | |
Voordelen
| Nadelen
|
De Panasonic G7 is net zo klein en licht als de Canon 100D; de kleinste en lichtste spiegelreflex camera van dit moment. Beide camera’s bieden een goede beeldkwaliteit, maar de Panasonic G7 is een spiegelloze systeemcamera met vele extra’s. Het meest in het oog springend is natuurlijk 4K video en fotograferen met 30 beelden per seconde. De Panasonic G7 biedt meerdere vormen van 4K fotografie, zodat je op een intuïtieve manier de actie weet te vangen. Het is een kwestie van persoonlijke voorkeur van de fotograaf welke het beste bevalt. |