Nikon’s eerste compacte systeemcamera, de Nikon J1 groeide in het afgelopen jaar in Europa uit tot de meest verkochte camera in zijn soort. Met name de snelheid van de camera en de makkelijk toepasbare creatieve fotofuncties van de Nikon 1 serie bleken een schot in de roos. Met de Nikon J2 is er sinds september 2012 een opvolger, die in Nederland wordt geleverd in zes kleuren (zilver, zwart, wit, roze, rood en oranje) en ook met een geborsteld metalen of textuurafwerking. Bij aanschaf in combinatie met de Nikon J2, is de lens verkrijgbaar in de kleur van de camera. De adviesprijs van de Nikon J2 kit met Nikon 10-30 VR bedraagt € 539,- en de kit met het nieuwe NIKKOR 11-27.5mm bedraagt € 519. Sinds januari 2013 is er zelfs al weer een Nikon J3 te koop en dat is relatief snel na de introductie van de Nikon J2. Daardoor wordt het misschien wel mogelijk om een Nikon J2 te vinden die nog lager is geprijsd.
De voornaamste concurrenten van de Nikon J2 zijn micro-43 camera’s van Olympus en Panasonic, de Samsung NX en Sony NEX camera’s met een APS-C sensor en mogelijk de Pentax Q. De CX sensor in de Nikon 1 serie is 13.2mm x 8.8mm en dat is meer dan 4 keer groter dan de sensoren in compactcamera’s. Een grotere sensor geeft in het algemeen een betere beeldkwaliteit. Dat vertaalt zich in een betere beeldkwaliteit van de Nikon 1 serie ten opzichte van compactcamera’s. De goede verwisselbare lenzen van de Nikon 1 serie dragen hier extra aan bij.
Aan de andere kant is de sensor van de Nikon 1 kleiner dan een sensor in een micro-43 camera, zoals een Olympus Pen of de Panasonic GF5 camera. Toch zetten de eerder geteste Nikon 1 camera’s in vergelijking met duurdere camera’s met verwisselbare lenzen goede resultaten neer qua kleurweergave, witbalans, dynamisch bereik van jpg bestanden, scherpte en signaal ruis verhouding.
Nikon 1 systeem
Het Nikon 1 systeem ontwikkelt zich razendsnel. Niet alleen introduceert Nikon in hoog tempo nieuwe verwisselbare lenzen, maar ook het aanbod van Nikon 1 camera body’s is uitgebreid. Binnen de Nikon 1 serie zijn de Nikon V2, de Nikon J3 en de Nikon S1 mogelijke concurrenten van de Nikon J2. De vormgeving van het camerahuis van de Nikon J2 is, net als de J1, Spartaans: eenvoudig, hoekig en degelijk. Wil je meer knoppen tot je beschikking hebben, bij hetzelfde compacte formaat, dan kom je eerder uit bij de Nikon V2. Het is een compleet systeem, inclusief camera-accessoires zoals de waterdichte behuizing WP-N1 waarmee je de camera’s van de Nikon 1 serie onder water kan gebruiken. De glanzend witte WP-N1 houdt de camera droog tot op een diepte van 40 meter. Verder is er een adapter voor F-vatting die je op een Nikon 1 camera bevestigd en die het mogelijk maakt een NIKKOR SLR-objectief te gebruiken. Wanneer je AF-S- en AF-I NIKKOR-objectieven gebruikt, kan je het Nikon 1-autofocussysteem blijven gebruiken. Toch is in de meeste gevallen de lens met adapter zo veel groter dan de Nikon 1 camera, dat het qua gebruiksgemak behelpen is.De Nikon J2 wordt als kit geleverd met het NIKKOR 11-27.5mm f/3.5-5.6-objectief met 2,5x zoom, met een zoombereik dat geschikt is voor vele situaties. Het objectief is zo compact dat de camera inclusief lens nog steeds in een jas- of broekzak past. Snelheid en gebruiksgemak stonden bij het ontwerp van deze camera voorop: Om de camera in te schakelen, draai je aan de zoomring van het objectief. Uitschakelen gaat net zo snel en makkelijk: je draait de ring in tegengestelde richting.
Nikon J2 vs Nikon J1
- De Nikon J1 is goedkoper dan de Nikon J2
- De Nikon J2 heeft een beeldscherm met een hogere resolutie dan de Nikon J1 ((921.000 vs 461.000 dots)
- De Nikon J2 heeft een snellere video (1080p @ 60 bps) dan de Nikon J1 (1080 p @ 30bps)
- De Nikon J2 biedt een aantal extra creatieve functies en een panoramafunctie
Nikon J2 versus Panasonic GF3, Olympus EP-3, Sony NEX-5N
- Nikon J2 heeft een snelle (hybride) autofocus, Olympus, Panasonic en Sony gebruiken alleen contrast autofocus
- Nikon J2 is stiller dankzij een elektronische sluiter, die ook nog tot 1/16.000 seconde gaat.
- Nikon J2 biedt als enige tot 60 beelden per seconde in volledige resolutie (10 megapixels)
- Het lenzenaanbod voor de Nikon 1 serie is nog klein ten opzichte van het lenzenaanbod van de andere merken, met name in vergelijking met het micro-43 platform
Zoeker, beeldscherm en menu
De Nikon J2 heeft dezelfde 7.5 cm grote, hoge resolutie lcd-monitor met 921.000 beeldpunten, een grote kijkhoek en beschermend glas als de Nikon V1. Het beeldscherm achterop de camera is niet draaibaar of kantelbaar. De helderheid van het scherm is ongeveer gelijkwaardig aan de helderheid van de schermen op camera’s van de concurrentie.
Het cameramenu is heel overzichtelijk en de camerabediening went snel. Een menu met maar drie tabbladen is prettig overzichtelijk en maakt dat je de bediening van de camera snel onder de knie hebt. Per tabblad is het aantal keuzemogelijkheden redelijk beperkt gehouden, waardoor je snel de opties vind waar je naar op zoek bent. Ook het aantal knoppen op de camera is beperkt, wat het gebruiksgemak verder ten goede komt als je een compactcamera gewend was. Het ontbreken van de zogenaamde “PASM knop” wordt gecompenseerd met de nieuwe F-knop (Functie), waarmee je alleen vanuit de Creatieve Mode, direct toegang hebt tot de P, S, A, M standen
We hebben de Nikon J2 getest in combinatie met de Nikon 11-27.5mm zoomlens, die zo smal is dat je de camera altijd bij je kan hebben in een jaszak. Naast de praktijktest van de Nikon J2 hebben we de Nikon J2 ook aan een serie metingen onderworpen. De metingen zijn uitgevoerd met behulp van Imatest en zijn verwerkt in de cijfers in de conclusie van deze test..
De functie Slimme fotoselectie helpt bij het maken van optimale foto’s met hoge resolutie. Hoe vaak heb je het moment suprême gemist omdat je net een fractie van een seconde te vroeg of te laat afdrukte? De Nikon 1 J2 doet dit denkwerk voor je. Druk eenmaal op de sluiterknop en de camera registreert 20 beelden van hoge resolutie en hoge snelheid en selecteert automatisch de vijf beste foto’s op basis van gezichtsuitdrukking, compositie en scherpstelling. Daarna geeft de camera de beste foto weer op het lcd-scherm in hoge resolutie. Ben je niet tevreden met de opname, dan stelt de camera andere beelden voor waaruit je kunt kiezen. Je hoeft dus nooit meer genoegen te nemen met een slechte foto.
Creatieve functies
Persoonlijk geef ik er de voorkeur aan om beelden achteraf op mijn PC te bewerken, maar om mij heen zie ik dat er steeds meer fotografen zijn die al meteen op hun camera beelden bewerken. Met de nieuwe stand Creatief van de Nikon J2 kun niet alleen diverse filters en opname-instellingen kiezen, die je eenvoudig kan aanpassen. Dan is het leuk om te experimenteren met creatieve functies en meteen op het display te kijken wat het resultaat is. Hiernaast zie je bijvoorbeeld zelf een kleur kunt kiezen, die niet in zwart-wit omgezet wordt. Ik vond het moeilijker om met de filters Zacht of Miniatuur een overtuigend effect te realiseren. praktischer zijn de Nachtportret stand, waarbij drie foto’s van de achtergrond en een foto van de voorgrond (met flits) worden gecombineerd tot één foto en de Backlighting/HDR-stand voor foto’s met veel tegenlicht. Bij deze laatste twee opname modi kwamen we in de praktijk tegen dat een bewegend onderwerp op de achtergrond vager wordt, omdat meerdere opnames gecombineerd worden.
Panoramafoto
Grappig is het om een panoramafoto te maken door de camera rond te draaien. Het werkt goed zelfs met een groothoeklens. Je bespaart zo veel tijd met het achteraf aan elkaar stitchen van je opnames, al blijft er wel een relatief klein formaat opname over in vergelijking met traditioneel aan elkaar geplakte panorama opnames. Maar de panorama foto’s zijn qua formaat groot genoeg om op het internet of social media te delen.
Video
Video valt weliswaar buiten de scope van deze test, maar de video specificaties van deze camera zijn gelijkwaardig of beter dan van veel spiegelreflexcamera’s. Met de functie geavanceerde filmopnamen kun je een foto met volledige resolutie maken, terwijl je aan het filmen bent. Je hoeft dus niet met filmen te stoppen! Daarnaast kun je dramatische effecten creëren door opnamen in extreme slow motion te maken. Films kunnen worden opgenomen in Full HD en dankzij het snelle autofocussysteem met fasedetectie kun je moeiteloos indrukwekkende actiescènes vastleggen.
Scherpte Nikon J2
De Nikon J2 levert een goede resolutie voor een 10 megapixel camera. Een jpg bestand heeft over 100 – 6400 ISO gemiddeld in het centrum een resolutie van 1500 lijnen per beeldhoogte. Het loopt af van 1800 bij 100 ISO naar 1300 bij 6400 ISO. Als je de Nikon J2 gebruikt bij een lage ISO instelling, dan zal je aan een A4 afdruk niet zien of de opname met een spiegelreflexcamera of met de Nikon J2 is gemaakt.
Dynamisch bereik Nikon J2
Er zijn een paar redenen waarom je de voorkeur aan een spiegelreflexcamera zou kunnen geven boven de Nikon J2. Het dynamische bereik. dat wil zeggen de details die de camera nog kan registreren in de schaduwpartijen en in de hooglichten, is er daar één van. Het met Imatest gemeten totale dynamische bereik van de Nikon J2 sensor bleek in onze meting 9,5 stops. Dat is ongeveer een halve stop hoger dan het het totale dynamische bereik van de Nikon V1 en van de Nikon J1. Het is ongeveer 1 stop lager dan het dynamische bereik van spiegelreflexcamera’s met een grotere APS-C sensor en veel hoger dan het dynamisch bereik van een compact camera.
Belangrijker dan het totale dynamische bereik, is het bruikbare dynamische bereik. De signaal/ruis verhouding is mede bepalend wat er van het dynamisch bereik overblijft voor een toonbare foto. Bij 100 ISO is het bruikbare dynamisch bereik van een RAW bestand ongeveer 3 stops lager dan het totale dynamische bereik. Maar bij hogere ISO instellingen wordt het verschil in kwaliteit met spiegelreflexcamera’s steeds duidelijker zichtbaar. Als je je wilt richten op concertfotografie, dan is het beperkte bruikbare dynamische bereik een goede reden om uit te wijken naar een spiegelreflex.
Ruis Nikon J2
De Nikon J2 heeft minder last van ruis dan compactcamera’s, wat de scherpte indruk ten goede komt. De signaal ruis verhouding van de Nikon J2 ligt iets lager dan de signaal ruis verhouding van micro-43 camera’s, maar in de praktijk zal je niet eenvoudig kunnen onderscheiden of een opname is gemaakt met een Nikon 1 of met een micro-43 camera.
Op een beeldscherm zie je de ruis bij de hoogste ISO instellingen, maar in een afdruk valt dit waarschijnlijk niet eens op. Hiernaast zie je een 6400 ISO jpg opname, die onder gunstige lichtomstandigheden is gemaakt met de Nikon J2. Hiernaast zie je een voorbeeld van een 100% beelduitsnede van een 6400 ISO jpg opname. Omdat deze opname is gemaakt bij daglicht, valt de hoeveelheid ruis mee. Als je in het donker fotografeert met de Nikon J2 op 6400 ISO, dan is de ruis nadrukkelijker aanwezig.
Kleurweergave Nikon J2
De meetresultaten bevestigen de kwaliteit van de praktijkopnames. De Nikon J2 levert net als de Nikon J1 bij daglicht opnames met een hele goede kleurweergave. Op dit onderdeel doet de Nikon 1 serie kwalitatief niet onder voor een spiegelreflexcamera. De kleurafwijking (Delta E 94) is ook klein voor zowel een in Lightroom geconverteerd RAW bestand als voor een jpg bestand (neutraal) rechtstreeks uit de camera. Kijk ook eens naar de Nikon J2 sample images op de site van Nikon.
De automatische witbalans van de Nikon J2 doet zijn werk in de meeste gevallengoed. Bij kunstlichtopnames is de afwijking van zowel de RAW als jpg bestanden gemiddeld 10 (Delta E94). Daarmee is op dit moment de Nikon J2 één van de betere camera’s, qua kleurweergave, die we tot nu toe hebben getest. Toch zie je wel dat de opnames gemaakt in kunstlicht een oranje zweem hebben. Soms is dat aantrekkelijk (bij kaarslicht) in andere gevallen zal je de witbalans achteraf willen corrigeren.
Ingebouwde flitser
De Nikon J2 heeft – in tegenstelling tot de Nikon V1 – een ingebouwde flitser. De Nikon V2 heeft inmiddels ook een ingebouwde flitser. De flitser van de Nikon J2 klapt uit voor gebruik als een soort periscoop. Het ziet er misschien wat raar uit, maar deze constructie zorgt er voor dat een langere lens niet het flitslicht tegenhoudt.
Autofocus
De AF van de Nikon J2 reageert ook snel. De hybride autofocus kiest zelf tussen twee verschillende AF principes. Bij voldoende licht kiest de Nikon J2 voor fase autofocus en die is erg snel. De elektronische sluiter, die tot aan 60 beelden per seconde kan maken, zorgt er voor dat de camera ook nog een stil is, waardoor je onopgemerkt kan fotograferen. De snelheid van de AF is echt een vooruitgang als je een compact camera gewend bent. Deze camera is mede dankzij de snelle AF zeer geschikt voor het maken van foto’s en films. Omdat de Nikon 1 lenzen geen handmatige scherpstelring hebben, kan je dan niet meteen handmatig ingrijpen, zoals dat op camera’s van de concurrentie wel kan.
Als je opnames maakt van een snel bewegend onderwerp, kan het makkelijk gebeuren dat je te laat afdrukt. Een grappige feature van de Nikon 1 camera’s is de Smart Photo Selector: als je die toepast moet je de sluiter half ingedrukt houden. Als je vervolgens afdrukt, krijg je de keuze uit 20 opnames, waarbij ook opnames zitten die eerder zijn gemaakt dan het moment waarop ijij hebt afgedrukt. Zo hoef je geen moment te missen en is de kans op een geslaagde foto enorm vergroot.
Conclusie Nikon J2 test
Voordelen
- Snelle (hybride) autofocus
- Stil dankzij een elektronische sluiter
- Smart Photo Selector
- 60 beelden per seconde op volle resolutie (maar niet in RAW)
- goede beeldkwaliteit
- Videomogelijkheden gelijkwaardig aan spiegelreflex
Nadelen
- Geen zoeker
- Met name bij hoge ISO instellingen een beperkt dynamisch bereik (wel veel beter dan een telefooncamera of compact camera)
De Nikon J2 lijkt in vele opzichten op de Nikon J1. Onze conclusie over deze camera dus ook. De camera’s van de Nikon 1 serie zijn ideaal voor fotografen die meer willen dan een compactcamera, maar een spiegelreflexcamera te groot of te complex vinden. De Nikon 1 serie straalt kwaliteit en degelijkheid uit. Er is sprake van een goed doordacht systeem, dat veel mogelijkheden biedt. De kleurweergave is erg goed, de resolutie goed. De camera ligt lekker in de hand en de bediening is over het algemeen erg prettig. Je kan met deze camera zeker mooiere foto’s maken dan met een compactcamera. Op de snelle autofocus, de volledig stille sluiter met 1/16.000 sec als snelste sluitertijd en de de Smart Photo Selector kan zelfs menig gebruiker van een spiegelreflexcamera jaloers zijn.