
Alles in een
Nikon D850 – De enige spiegelreflex die je nodig hebt.
De Nikon D850 is natuurlijk een voortzetting van de serie die begon met de Nikon D800. Dat was de eerste kleinbeeld spiegelreflex met een 36 megapixel sensor. Niet alleen de resolutie was bijzonder, maar ook het dynamisch bereik. De kwaliteit van de D800 werd vaker met middenformaat vergeleken dan met andere full frame camera’s. De D850 gaat nog weer een stap verder, met een 46 megapixel sensor. De D850 beschikt ook over een echte lage ISO waarde van 64. Hierdoor kan de camera tweederde stop meer licht aan dan vrijwel alle andere digitale spiegelreflexcamera’s. Hierdoor is de signaal-ruis verhouding nog beter, wat je terug ziet in een beter dynamisch bereik. De D850 biedt dus weer de hoogste resolutie en het hoogste dynamisch bereik van alle digitale kleinbeeldcamera’s. Maar de D850 biedt nog veel meer een hoge beeldkwaliteit. De camera heeft het autofocussysteem van de Nikon D5. En dat is misschien wel het beste AF-systeem van dit moment. De D850 is ook snel, met 7 beelden per seconde met autofocus en automatische belichting. De D850 kan ook in DX-crop schieten en biedt dan nog steeds bijna 20 megapixel, vrijwel net zoveel als de D500. In DX-mode bedekken de autofocuspunten een heel groot deel van het beeld, wat ideaal is voor snelle actiesporten. Film je liever? Ook dat kan. De D850 kan filmen in 4K en biedt zelfs 4:2:2 8bit ongecomprimeerde output. Het is heel moeilijk om een reden te verzinnen om de D850 niet te kopen. Hij is niet alleen allround, maar excelleert ook op veel verschillende gebieden.
Nikon D850: Vormgeving, bouwkwaliteit en ergonomie
De Nikon D850 is gebouwd als de spreekwoordelijke tank. Hij is ook even groot en zwaar, al is de D850 in vergelijking met bijvoorbeeld een D5 nog redelijk bescheiden. Dat gewicht en die afmetingen hangen natuurlijk samen met de kwaliteit en alle mogelijkheden die de camera biedt.
Beeldscherm en zoeker
De camera heeft twee kaartsleuven, waarvan er een geschikt is voor snelle XQD-kaarten en de andere voor snelle UHS-II SD kaarten. Het scherm is kantelbaar en aanraakgevoelig. De resolutie van het scherm is hoog, met 2,36 megapixel. De D850 heeft een grote EN-EL15a accu die volgens de CIPA norm goed is voor 1840 opnames. De grote pentaprisma zoeker laat 100% van het beeld zien en heeft een vergroting van 0,75x. Alle poorten, kleppen en knoppen op de D850 zijn uitstekend afgedicht en voelen buitengewoon solide. De D850 heeft geen ingebouwde flitser meer. Sommigen zullen dat betreuren. Met zo’n klein flitsertje kon je gemakkelijk een invulflitsje geven, maar je kon het ook gebruiken voor het draadloos aansturen van andere flitsers. Intern is er ook het nodige veranderd. De spiegel en de sluiter zijn onder handen genomen om nog minder trilling te veroorzaken. Met zo’n hoge resolutie is dat natuurlijk noodzakelijk. Helemaal stil kan de D850 ook zijn werk doen. Voor het eerst zit er een volledig elektronische sluiter op een model in deze serie. De grip op de Nikon D850 is ook wat gewijzigd ten opzichte van de eerdere modellen. Hij is wat slanker en dieper, wat de ergonomie ten goede komt. De zoeker is met een 0,75x vergroting de grootste van alle Nikon DSLR’s. De uittredepupil van de zoeker is voldoende groot zodat je ook met bril nog steeds het hele zoekerbeeld kan overzien.
Snelheid en Autofocus
De D850 is ook snel. Met continue autofocus haal je 7 beelden per seconde en dankzij de snelle XQD kaart en een grote buffer wordt die snelheid bij het opslaan van RAW= jpg in de hoogste resolutie pas na 3 secondes langzamer. De combinatie van grote buffer en snelle XQD kaart is zo effectief, dat de camera niet meer stopt omdat de buffer vol is: na een halve minuut ratelde de camera nog vrolijk door met een snelheiod van 2,5 beelden per seconde.
De Nikon D850 is nog niet zo snel als de Nikon D5. Maar de D850 kan een kunstje waarmee je de snelheid nog eens met twee beelden kan verhogen. Wanneer je de extra grip gebruikt en die voorziet van de grote EN-EL18 accu gaat de snelheid omhoog naar 9 beelden per seconde. Dat voor veel sportfotografie meer dan voldoende. Met de grotere accu gaat ook het aantal beelden dat je uit een enkele accu kan halen omhoog naar boven de 5000.
De Nikon D850 heeft het autofocussysteem van de Nikon D5 gekregen. De D850 heeft 153 autofocuspunten, waarvan er 99 cross-type zijn. Het middelste autofocus punt werkt nog bij -4EV, de overige bij -3EV. Het aantal meetcellen is ook verdubbeld ten opzichte van de D810. De D850 heeft er nu, net als de D5. Hierdoor is de D850 bijvoorbeeld beter in het herkennen van gezichten. Het nieuwe autofocussysteem geeft de D850 in principe dezelfde autofocusprestaties als de D5. Dat betekent dat de camera niet alleen heel snel is in S-AF, maar ook in continue autofocus snel scherp stelt en uitstekend is in het volgen van snel bewegende onderwerpen. Voor sportfotografie is dit wat je wilt hebben. Maar met een 46 megapixel sensor is niet alleen snelheid belangrijk, maar ook nauwkeurigheid. Met hele lichtsterke objectieven, en Nikon heeft een aantal hele goede, kan je zelfs met het fantastische AF-systeem van de D850 er wel eens een beetje naast zitten. Gelukkig heeft de D850 een automatische AF fine tune mogelijkheid. Hiermee kan je het middelste scherpstelpunt van de camera calibreren voor een bepaalde brandpuntsafstand en een bepaalde scherpstelafstand. Het werkt eenvoudig, maar het is ook enigszins beperkt. Een zoom kan je hierdoor niet voor meerdere brandpunten calibreren en het garandeert ook niet dat de scherpstelling bij een andere afstand wel perfect is. Uiteraard is er ook nog de mogelijkheid om in live view te werken. Dan wordt er scherpgesteld op de sensor. Dat is heel precies, maar je hebt dan alleen een contrast autofocus scherpstelling. En die is bij Nikon nog niet heel snel.
Beeldkwaliteit
De beeldkwaliteit van de D850 is bijna vanzelfsprekend fenomenaal. Niet alleen vanwege de hoge resolutie van 8256×5504 pixels, maar ook vanwege de hoge signaal/ruisverhouding en het grote dynamisch bereik. De scherpte is hoog door het ontbreken van het antialias filter. De Nikon D800 kon je nog krijgen met of zonder zo’n filter, net als de huidige Canon 5DS. Maar dat model heeft Nikon losgelaten en gekozen voor een type zonder antialias filter en met de hoogste detailweergave.
De scherpte is hoog door het ontbreken van het antialias filter. De Nikon D800 kon je nog krijgen met of zonder zo’n filter, net als de huidige Canon 5DS. Maar dat model heeft Nikon losgelaten en gekozen voor een type zonder antialias filter en met de hoogste detailweergave. Wat de D850 onderscheidt van de enige andere spiegelreflex met een soortgelijke resolutie, de Canon EOS 5DSr, is het enorme dynamisch bereik. Op dit gebied is Nikon toonaangevend. De BSI-sensor is door Nikon zelf ontworpen, maar wordt door Sony gebouwd. Het is dus niet zo vreemd dat hier ook veel van de technologie in verwerkt zit die we ook in een camera als de Sony A7R II zien. Waar de A7R II echter niet verder gaat dan ISO 100, biedt de D850 een echte ISO 64. De camera kan dus tweederde stop meer licht verwerken dan andere camera’s en dat zorgt voor een beter dynamisch bereik. Aan de andere kant van de ISO-schaal presteert de D850 overigens ook opmerkelijk goed. Ook dat is een kenmerk van de nieuwste generatie sensoren, dat hoge pixelaantallen en goede prestaties bij lage gevoeligheden niet ten koste gaan van de ruis en scherpte bij hoge ISO-waardes.
Dynamisch bereik
Nikon en Sony camera’s hebben op dit moment het hoogste dynamische bereik. Vergelijk je Nikon camera’s met elkaar, dan zijn de verschillen klein.
Kleurweergave
De standaardbeeldstijl is iets warmer dan de RAW bestanden die je in Lightroom of Photoshop opent. De kleurweergave van de Lightroom RAW bestanden is zeer nauwkeurig, al zijn er veel fotogrefaen die een voorkeur hebben voor de minder natuurgetrouwe, maar warmere standaard beeldstijlen.
Video
De D850 is ook een van de betere videocamera’s van Nikon. De camera kan zowel in full-HD als in 4K schieten. In 4K kan de D850 opnemen in 30, 25 en 24 beelden per seconde. In full-HD is 60 beelden per seconde ook een mogelijkheid, zodat je ook slowmotion kan maken. In beide standen kan je er zowel voor kiezen om de hele breedte van de sensor te gebruiken als een DX-crop. In full-HD en DX-mode kan je het beeld elektronisch laten stabiliseren en is er ook een mogelijkheid om op te nemen met 100 of 120 beelden per seconde. In deze slowmotion stand worden de beelden direct vertraagd weergegeven. Nikon maakt geen gebruik van oversampling, maar vermoedelijk eerder van lineskipping of pixelbinning. …. Iets over kwaliteit Log-profielen zijn niet aanwezig op de D850, maar hij beschikt wel over een heel vlak profiel waarmee je toch wat extra dynamisch bereik krijgt in de video opnames.
Vele Extra’s
De Nikon D850 heeft een aanraakgevoelig touchscreen dat ook nog eens kan kantelen. Door de touch screen mogelijkheid kan je het ook gebruiken om video scherp te stellen. Verder beschikt de D850 ook over een uitstekende Time Lapse stand met ingebouwde intervalometer die we ook al in andere Nikons zagen. Je kan de beelden direct laten verwerken tot een 4K time lapse of als losse opnames bewaren om er later zelfs 8K time lapse van te maken. De D850 beschikt ook over een Focus Stack mogelijkheid. Je kan instellen hoeveel beelden je wilt maken en hoe groot de stappen tussen de beelden moeten zijn. Voor het samenvoegen van de beelden zal je wel gebruik moeten maken van extra software en nabewerking. De camera kan dat niet intern doen. Zoals alle moderne Nikon’s heeft de D850 ook Snapbridge aan boord. Het werkt via Bluetooth en biedt de keus om bestanden in volle resolutie of als klein 2MB bestand over te sturen. Het verzenden van 46 megapixel bestanden via Bluetooth is niet iets dat we adviseren en dat beperkt de mogelijkheden van Snapbridge toch wel enigszins.
Conclusie Nikon D850 test
De Nikon D850 is de beste en meest veelzijdige spiegelreflexcamera van dit moment.
Voordelen
- Hoogste beeldkwaliteit (zoals lage ruis, hoog dynamisch bereik bij foto en video)
- 4K video
- Goede Timelapse opties
- Snelle AF
- Snelle sluiter
- Diepe buffer
- 31 ISO mogelijk voor meer bokeh en minder ruis
- Kantelbaar touchscreen
- Hoge bouwkwaliteit
Nadelen
- Niet zo stil als een systeemcamera
- Groot en zwaar
- Autofocus voor video niet perfect
- XQD kaarten niet heel gangbaar
De combinatie van hoge resolutie, hoge signaal/ruisverhouding en hoog dynamisch bereik vindt je bij geen enkele andere spiegelreflex. Koppel dat aan een van de beste fasedetectie autofocusystemen en een hoge opnamesnelheid en je krijgt een bijna perfecte camera. Vroeger had de professional een aparte body nodig voor actiefototografie (grote buffer en veel beelden per seconde) en studio- of landschapsfotografie (hoge resolutie en dynamisch bereik). De Nikon D850 biedt alles in 1 body.
Het enige verbeterpunt is wellicht nog de video AF. De beeldkwaliteit van video is redelijk goed en de mogelijkheden zijn behoorlijk, maar Nikon blijft op het gebied van scherpstellen in live view nog wat achter op de concurrentie. Verder niets dan lof voor de indrukwekkende prestatie die Nikon met de D850 heeft geleverd. Bij DxO haalde de Nikon D850 de hoogste score van alle camera’s met een full-frame sensor. Bij ons is dat niet anders.