Test Metabones Speed Booster S (micro-43)

  • Bericht auteur:

Metabones Speed Booster op micro-43: 24mm f/1.4 wordt 35mm f/0.95

Hoge centrumscherpte en full-frame bokeh op micro-43

We hebben de Metabones Speed Booster getest met een Sigma 150-600mm Sports telelens (Ongelofelijk!, later meer) en met twee lichtsterke groothoek lenzen (Canon 24mm f/1.4L II en Sigma 24 mm f/1.4). De combinatie van een Metabones Speed Booster met een lichtsterke groothoek is bij videografen geliefd, omdat het een lichtsterk 35mm reportage objectief oplevert, waarmee je voor micro-43 op een ongekende manier met bokeh kan spelen. Onderstaande opnames zijn gemaakt met de Canon 24mm f/1.4 L II, bij volle opening, op een Olympus OM-D E-M1. De tweede foto, van onze bokeh testopstelling, laat zien dat bij f/2.8 de hoekige randen van het diafragma zichtbaar worden, maar dat je nog steeds een mooie bokeh tot je beschikking hebt. Ik realiseer me dat dit weinig kunstzinnige opnames zijn. In de lijst met reviews vind je voldoende beeldmateriaal met een hoger artistiek gehalte.
praktijktest Metabones speed booster
Bokehf28
praktijktest Metabones speed booster
Naast de bokeh hebben we ook andere beeldkwaliteitseigenschappen van de Metabones Speed Booster, zoals scherpte, getest. Uit de praktijkopnames van gebouwen zagen we al meteen dat de scherpte in de hoeken niet om over naar huis te schrijven is als je een groothoeklens combineert met de Metabones Speedbooster. Imatest metingen zijn uitgevoerd met de scherpste van de twee lenzen die we tot onze beschikking hadden (Sigma 24mm f/1.4 Art). Wat lichtafval en vervorming betreft, maakt de Metabones Speed Booster waar wat je verwacht: in vergelijking met de resultaten op een camera met een volformaat sensor wordt de performance van deze hele goede lens nog beter. Desondanks laten zowel de Canon als de Sigma nog steeds zichtbare lichtafval zien tot en met f/2. Ook de centrumscherpte is vanaf volle opening heel erg hoog. Een ander verhaal is de scherpte aan de randen en in de hoeken. De Sigma 24 mm f/1.4 Art verandert van een modern topklasse objectief met een hoge scherpte in de hoeken in een Vintage lens met karakteristieke onscherpte aan de randen.  Eigenlijk moet je twee stops diafragmeren (niet gek voor een f/0.95 lens) voordat de hoekscherpte voldoende hoog is geworden.
Imatest
Kijk in ons overzicht van geteste objectieven om de prestaties van de Metabones Speed Booster met een Sigma 24mm f/1.4 Art (35mm @ FF) op een Olympus OM-D E-M1 te vergelijken met andere objectieven.