Test Metabones Speed Booster S (micro-43)

  • Bericht auteur:

Metabones Speed Booster opties:

  • FX  / volformaat lens naar DX / APS-C  of micro-43 camera
  • DX / APS-C lens naar micro-43 camera

 

UitlegSpeedboosterMetabones Speed Booster is zodanig ontworpen, dat een APS-C/ DX lens te gebruiken is op een camera met een micro-43 sensor, zonder dat er extra vignettering ontstaat. Dat heeft als consequentie dat bij gebruik van een volformaat / FX lens op een Speed Booster alleen het centrum van het beeld wordt gebruikt door de micro-43 sensor. Volformaat lenzen met zichtbare lichtafval bij gebruik op een camera met een volformaat sensor, vertonen bij gebruik met Speed Booster op een micro-43 camera veel minder lichtafval.  

Metabones Speed Booster: aparte versie voor Olympus camera’s

Metabones levert Speed Boosters voor 50 verschillende lens/camera combinaties (zoals bijvoorbeeld Nikon G, Leica M of Canon EF lens naar micro-43 camera of Sony NEX camera). Soms kan er EXIF informatie (brandpuntsafstand, diafragma, zoom range) van de lens, overgebracht worden naar de camera. Dat maakt het mogelijk om met de camera het diafragma in te stellen. Soms is dat niet mogelijk en heeft de Metabones Speed Booster een extra diafragmaring. Omdat er zo veel verschillende uitvoeringen zijn, is er geen vaste prijs voor alle Metabones Speed Boosters. Hoe hoger de prijs van een Metabones Speed Booster, des te meer mogelijkheden je hebt. Voor onze test kozen we een Canon EF naar Micro Four Thirds Speed Booster S Versie (MB_SPEF-m43-BM2), die ook te gebruiken is op een Olympus camera. Een eerdere versie (MB_SPEF-m43-BM1) bleek fysiek niet op een Olympus OM-D E-M1 te passen, waarna Metabones de S versie uitbracht.

2speedboosters

Vormgeving, bouwkwaliteit en ergonomie

Scherpstellen is alleen handmatig mogelijk.

De Metabones Speed Booster wordt geleverd in een hard plastic doos. Bij het gebruik van een converter is het belangrijk dat de lens perfect uitgelijnd blijft ten opzichte van de sensor. Een klein beetje speling in de aansluiting tussen lens en converter, of camera en converter, kan desastreuze gevolgen hebben voor de beeldkwaliteit. Maar de Metabones Speed Booster (“made of brass, precision-machined and plated with chromium”) is uiterst degelijk in elkaar gezet en er is geen enkele speling tussen adapter, lens en camera. De Speed Booster is ongeveer net zo groot en zwaar als een 1,4x teleconverter en is bovendien voorzien van een statiefvoet (“detachable and compatible with Arca Swiss, Markins and Photo Clam ball heads”).

De informatieoverdracht van lens naar camera is niet perfect. Bij minder lichtsterke lenzen (>f/1.8) wordt de lichtsterkte automatisch omgerekend, waardoor je op de camera de juiste EXIF informatie ziet: Een Sigma 18-35mm f/1.8 verandert door de Metabones Speed Booster in een 25-50mm f/1.0. Gebruik je echter een lichtsterkere lens, zoals een Canon EF 85/1.2L met een Speed Booster op een micro-43 camera, dan levert dat een 121mm f/0.74, maar laat de camera nog steeds f/1.2 als grootste opening zien. Bij lichtsterke lenzen moet je dus handmatig 1 stop onderbelichten. Metabones vermeldt dat beeldstabilisatie die ingebouwd is in Canon EF lenzen nog steeds werkt bij gebruik van de Micro Four Thirds Speed Booster S Versie. Maar je hebt niet de beschikking over AF.