Test LED-licht: LedGo B160C

0
test LED licht, Ledgo B160C test, LED verlichting voor video
test LED licht, Ledgo B160C test, LED verlichting voor video

CameraStuffReview heeft nog niet eerder LED licht getest. Hoog tijd om eens te verkennen wat er met een aantrekkelijk geprijsd, compact instapmodel LED verlichting (klik hier voor de actuele prijs: LedGo B160C) mogelijk is. LED verlichting voor video-opnames, met name binnen, is volgens mij al ingeburgerd. Bij fotografie is LED verlichting bezig met een opmars. Want niet iedereen fotografeert graag met een flitser. Je ziet met een flitser bijvoorbeeld niet door je zoeker hoe de opname zal worden, wat een nadeel is bij het uitlichten van je onderwerp. En bij het werken met een model verraadt de flits het moment dat je een opname maakt, wat ten koste gaat van de spontaniteit.

test LED licht, Ledgo B160C test, LED verlichting voor video

Even voorstellen: LedGo LG-B160C

De LedGo LG-B160C is een compact LED paneeltje met 160 LEd’s die dicht op elkaar zitten, in twee verschillende kleuren. De LG-B160C wordt geleverd in een zwart plastic etui, met daarin een adapter om het LED-licht op de flitsschoen van de camera te plaatsen, een filterset in etui, een adapter voor Panasonic CGR-D type accu (zonder adapter kan je er SonyNP-FH, NP-FM en NP-F accu’s op gebruiken). Verder bevat het etui een batterijhouder voor 6x AA batterijen of NiMH accu’s.

Er is ook een LedGo LG-B160C4 kit, die bestaat uit 4 LedGo LG-B160C paneeltjes, die je aan elkaar kan koppelen. De kit is goed te gebruiken in de studio en wordt geleverd inclusief netvoeding een voetje om de set op een statief te zetten en een handvat waarmee je de set als strobist kan gebruiken. De B160C4 kit is niet veel duurder dan 4 afzonderlijke LED panelen, maar je krijgt er wel het strobist handvat en de netvoeding voor 4 panelen bij. De kit levert niet alleen 4 keer zo veel licht, maar is ook veelzijdiger, dankzij de netvoeding langer te gebruiken en breder toepasbaar. Als je op stap gaat met 1 paneel, heb je als bezitter van de kit de beschikking over 4 geladen battery-packs. 

LedGo LG-B160C voeding: batterij, accu of netvoeding

Eenvoudiger de sfeer van je foto veranderen, dan met een draai aan een knop kan haast niet.

Ledgo ledpanelen zijn te gebruiken in combinatie met een (optionele) netvoeding die 7,2 tot 12 Volt gelijkstroom levert, diverse soorten accu’s of met 6 (oplaadbare) Penlight batterijen in een meegeleverde batterijhouder. Achter op het paneel zit een knop om de status van de accu of de batterij te controleren: de batterij-indicator op de achterzijde geeft met vier leds aan hoe veel energie er nog aanwezig is in de batterijen/accu’s. Aan de achterzijde van het LED licht zitten twee draaiknoppen, waarmee je de lichtintensiteit van beide kleuren LED’s (daglicht en kunstlicht) kan variëren.

achterzijde LEdGo BC 160

LedGO LG B160C vs B150C

De LedGo B160C kost momenteel minder dan honderd euro. Er is ook een goedkoper model beschikbaar (LG B150C) met – je raadt het waarschijnlijk al, 150 in plaats van 160 Leds’s. De lichtopbrengst en het gewicht zijn iets lager, maar verder ziet de LedGo B150C er van voren hetzelfde uit als de LedGo B160C. Je krijgt er ook dezelfde accessoires bij. De LedGo B150C is aan de achterzijde voorzien van een enkele knop voor het variëren van de lichtintensiteit. Daarmee heb je minder vrijheid om de kleurtemperatuur te variëren, zoals dat met de twee knoppen aan de achterzijde van de LedGo B160C kan.

Bevestiging

De LedGo B160C bevestig je op de flitsschoen van de camera (plaatje hiernaast: nr 3). Wat mij erg aansprak, was dat je het lichtpaneel ook iets naar boven kan verdraaien met een knop onder het paneel (met 2 aangeduid). Gebruik je een enkel LED paneel, dan zou ik het niet gebruiken als alternatief voor indirect flitsen, omdat je dan te veel licht verliest. Maar bij table-top fotografie was het nuttig om in sommige situaties storende reflecties te verminderen.
Door middel van een vernuftig koppelsysteem kan je meerdere LED panelen aan elkaar verbinden, zonder dat je daar aanvullende koppelstukje voor nodig hebt (die raken vroeg of laat zoek). LED panelen van andere merken hebben vaak een omlijsting, maar de LedGo panelen hebben geen rand, waardoor je een naadloze koppeling van meerdere panelen – en daarmee een ononderbroken lichtbron – maakt.
LedGoadapter

Kleurregeling: traploos en filters

De kleurtemperatuur van Ledgo’s LG-B160C is traploos instelbaar van daglicht (5400K) tot kunstlicht (3200K). Dat wordt bereikt door LEDS’s met twee verschillende kleurtemperaturen te gebruiken, die afzonderlijk te dimmen zijn met een knop achterop de LG-B160C. Je hebt de maximale lichtopbrengst bij de kleuren van TL licht (4100 K), waar beide soorten LEDs voluit staan. Het kleurbereik is dankzij twee meegeleverde kleurfilters nog verder uitbreidbaar tot de warme gloed van zonsopgang (2500K) tot de koele kleuren van een bewolkte dag (7500K). filters LEDGO B160C
De filters zijn eenvoudig op het LEDpaneel te klikken door een gaatjespatroon in de filters. Aan 1 zijde hebben de filters een inkeping waardoor je ze eenvoudig weer kan verwijderen.
Omdat ik in RAW fotografeer, waarbij je zonder kwaliteitsverlies de witbalans altijd achteraf kan aanpassen, en omdat het gebruik van filters altijd leidt tot een (iets) lagere lichtopbrengst, ging mijn voorkeur uit naar het gebruik zonder kleurfilters.

Kleurweergave LedGo B160C

Color accuracy LeDGo B160C

De opnames gemaakt met een studio flitsset en de LedGo B160C leken sterk op elkaar. Omdat het LED paneel zich op de camera bevind, komt de lichtbron veel dichter bij het onderwerp dat de flitsopstelling die ik normaal gebruik. Dat heeft als voordeel, dat het onderwerp egaler wordt uitgelicht. Bij de flitsopname waren de bloemen aan de rechterkant veel donkerder dan bij de opname gemaakt met LED licht, omdat ze zich verder weg bevonden.

Bijna geen enkele lichtbron heeft exact hetzelfde spectrum als de zon. Om aan te geven hoe nauwkeurig de kleurweergave is, wordt gebruik gemaakt van een schaal die loopt van 1 tot 100. LedGo LED panelen hebben een zeer hoge 90+ CRI kleurweergave. Dat blijkt ook uit onze praktijkopnames en kleurmetingen.

De nauwkeurigheid van de kleurweergave hangt af van de kunstmatige lichtbron, maar ook van de automatische witbalans van de camera. Daarom werk ik zelf graag in RAW, waar de witbalans achteraf verfijnd kan worden. Hierboven zie je een foto die we hebben gemaakt met een Nikon D810 en de LedGo B160C. De kleurweergave bleek vrijwel net zo nauwkeurig als bij de, veel duurdere, testopstelling die we normaal gebruiken voor het testen van camera’s.

Beweeg je muis over bovenstaande opname voor het resultaat van de kleurweergave van een RAW bestand van een Nikon D810.

Gebruiksgemak LedGo B160C: LED licht

De LedGo LG-B160C wordt geleverd met een doorzichtig filter (“spot”) en een mat wit filter(“soft light”), maar in de praktijk ben ik geen grote verschillen tegen gekomen bij het afwisselend gebruik van deze filters. Bij een serie opnames waar ik mijn aantekeningen niet goed bijgehouden had, kon ik de opnames gemaakt met deze twee filters niet uit elkaar houden. Na afhankelijk gespeeld te hebben met de verschillende kleurtemperaturen en filters, ging mijn voorkeur uit naar het meest eenvoudige filter (‘spot”) met de hoogste lichtopbrengst. De kleurweergave van mijn RAW bestanden was verrassend goed / mooi. Ik moet hierbij wel aantekenen, dat ik de LedGo B160C heb gebruikt op relatief korte afstand. Bij een grotere afstand tussen lichtbron en onderwerp kan het verschil tussen spot en soft light groter zijn.

Ik heb de LedGo B160C gebruikt met 6 oplaadbare penlight batterijen. Het LED paneel geeft verrassend veel licht voor zo’n klein paneel, maar dat betekent ook dat de batterijen geen uren meegaan. Ik kon er alles mee fotograferen wat ik wilde, maar als je het paneel continu gebruikt heb je meerdere batterijen nodig. Als je regelmatig een LED paneel gaat gebruiken, dan loont het om een netadapter aan te schaffen.

LedGo B160C: LED licht voor video èn fotografie

Zoals al eerder opgemerkt is het voor videofilmers vrij normaal om een klein LED paneeltje boven op hun camera te monteren, om zo mooiere binnenopnames te kunnen maken met minder ruis, een snellere sluitertijd en een betere kleurweergave. Dezelfde argumenten gaan ook op voor fotografie. Als invullicht of voor table-top fotografie is dit LED paneel dan ook zeer geschikt. Maar als je grotere vlakken gaat uitlichten, dan is een groter paneel met meer LED’s echt een betere oplossing.

Conclusie test LedGo B160C

LedGoB160C

Klik hier voor de actuele prijs: LedGo B160C

Voordelen

  • Je krijgt op de foto wat je ziet
  • Verrassend veel licht
  • Compact, licht
  • Kleurtemperatuur is variabel
  • Uitbreidbaar door koppeling van meerdere modules

Nadelen

  • Korte levensduur batterijen
  • Net-adapter, accu en acculader zijn optioneel
  • Te weinig licht voor grotere afstanden

Mijn eerste kennismaking met mobiel LED licht, de LedGo B160C in het bijzonder, is mij goed bevallen. Het is een veelzijdig systeem dat eenvoudige is in gebruik, een hoge lichtopbrengst heeft, nauwkeurige kleurweergave mogelijk maakt, maar ook een zeer breed kleurenspectrum biedt. Op eenvoudige wijze is de kleurtemperatuur van het LED licht naar wens te variëren van een koele schaduw tot warme zonsondergang. Het is een ideaal systeem om te beginnen met LED licht, dat bovendien later eenvoudig uitbreidbaar is door meerdere LedGo B160C’s aan elkaar te koppelen. Bij het koppelen van meerdere panelen krijg je, in tegenstelling tot LED panelen van andere merken, een ononderbroken lichtpaneel.
Na aanvankelijk gespeeld te hebben met de verschillende kleurtemperaturen en filters, ging mijn voorkeur uit naar het meest eenvoudige filter (‘spot”) met de hoogste lichtopbrengst. De door de fabrikant opgegeven hoge kleurnauwkeurigheid (CRI>90) zie je terug in de praktijk. De kleurweergave van mijn RAW bestanden was erg goed / mooi.
LEDs hebben een hoge lichtopbrengst en dat maakt dat het paneel verrassend veel licht geeft. Gebruik je het paneel bij de volle lichtsterkte, dan is het verstandig om op stap te gaan met een vers opgeladen accu en om ook een tweede set batterijen of een tweede accu achter de hand te houden. Werken met wegwerp batterijen is – ook vanuit milieu overwegingen – niet aan te bevelen; de aanschaf van een batterijoplader of een accu met lader is snel terugverdiend.
Persoonlijk ben ik benieuwd naar de ringlicht variant en naar de grotere varianten, die zijn te gebruiken voor studio-opnames, vanwege de hogere lichtopbrengst en de gelijkmatige belichting die je daar mee kan bereiken. De testexemplaren zijn al onderweg.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in