
De Canon EF 85mm f/1.4L IS USM is volgens Canon de eerste 85mm met deze lichtsterkte met beeldstabilisatie. Het objectief is snel, in meer dan een opzicht. Is dit de ultieme 85mm voor Canon EOS camera’s?
Snel en stabiel: Canon EF 85mm f/1.4L IS USM
De Canon EF 85mm f/1.4L IS USM is een korte telelens voor Canon full frame camera’s. Kort in de zin dat het brandpunt maar net iets langer is dan een standaard 50mm. In fysieke zin is het een fors objectief, maar dat kan ook niet anders met deze lichtsterkte. Dit brandpunt, 85mm, is heel populair onder portretfotografen omdat het een fijne werkafstand tot je model biedt bij portretten waarbij hoofd en schouders er op moeten staan. Ook geeft een 85mm een iets vlakker perspectief dan een standaardlens, waardoor uitstekende onderdelen van een gezicht zoals neuzen, oren en kinnen heel natuurlijk overkomen. Dat vlakkere perspectief zorgt er ook voor dat je ook bij reportageopnames en landschapsfoto’s net een ander beeld krijgt dan wanneer je een standaardlens gebruikt. Dankzij de hoge lichtsterkte kan je met dit objectief ook een flinterdunne scherptediepte krijgen. Zodra een model schuin op de camera staat, krijg je bij volle opening onmogelijk allebei de ogen scherp. Kijkt je model recht in de camera, dan zijn beide ogen scherp, maar zijn de neus en de oren al onscherp. Achtergronden lossen bij f/1.4 al helemaal op. Dat is ook precies waar dit soort objectieven voor wordt gemaakt. Met een lichtsterke tele krijg je veel bokeh waardoor je onderwerp helemaal los lijkt te komen van de achtergrond. Dankzij de beeldstabilisatie is dit objectief kan je met dit objectief bij nog minder licht fotograferen dan met de EF 85mm f/1.2L. Het bokeh van de 85mm f/1.2L is nog net een fractie beter, maar de EF 85mm f/1.4L IS USM is met zijn snellere autofocus en beeldstabilisatie zoveel breder inzetbaar, dat dit voor de meeste Canonfotografen toch wel de ultieme 85mm zal zijn.
autofocus
De Canon EF 85mm f/1.4L IS USM is een snel objectief in twee opzichten. Het is lichtsterk, waardoor je korte, snelle sluitertijden kan gebruiken en het stelt ook snel scherp. In dat opzicht is het een stap vooruit ten opzichte van de EF 85mm f/1.2L. Bij die lens beweegt het gehele optische blok, en dat gaat niet heel snel. De EF 85mm f/1.4L IS USM is een zogenaamd ‘rear focusing’ objectief waarbij maar een lens of lensgroep zorgt voor de scherpstelling. Dat gaat veel sneller. Hierdoor is het makkelijker om scherp te stellen op bewegende modellen en is het objectief ook beter bruikbaar als reportagelens.
Bouw
De bouw van dit objectief is, zoals bij alle Canon L-lenzen- van hoog niveau. Dit objectief is gemaakt voor jarenlang zwaar professioneel gebruik en dat voel je. Alles is solide en spelingvrij. Je voelt het ook aan het gewicht. Dat is fors, met 950 gram. Ook de afmetingen zijn fors, met 89x105mm en een filtermaat van 77 gram. In combinatie met een Canon full frame body heb je hierdoor lekker wat gewicht in je handen waardoor je ook zonder stabilisatie weinig last zult hebben van trilling. Het objectief is voorzien van een rubber pakking aan de achterzijde om ook de aansluiting op de bajonet stof- en vochtdicht te maken. Op de lens vinden we een venster die de ingestelde afstand aangeeft en twee schakelaars voor de autofocus en de beeldstabilisatie. Het objectief is een stuk langer maar ook slanker dan de vrij dikke EF 85mm f/1.2L en ligt hierdoor lekkerder in de hand. Het objectief heeft negen diafragmalamellen en een kortste instelafstand van 0,85 cm. Dat is voor portretten meer dan genoeg, maar het is met een maximale vergroting van 0,12x natuurlijk geen macrolens.
4 stops Beeldstabilisatie
Je kan je afvragen of je bij objectief dat zo lichtsterk is als deze Canon EF 85mm f/1.4L IS USM nog beeldstabilisatie nodig hebt. Op f/1.4 kan je immers toch al met snelle sluitertijden werken, zelfs bij weinig licht? Dat is waar. Maar dankzij de beeldstabilisatie kan je wat langere sluitertijden werken met lagere gevoeligheden. En dat is ook winst. Canon claimt 4 stops beeldstabilisatie en dat is niet overdreven. Vanaf 1/125e seconde zagen we zonder beeldstabilisatie een vrij lineaire afname van de scherpte. Met beeldstabilisatie kan je zeker tot 1/13e seconde doorgaan zonder verlies aan kwaliteit. Bij langere tijden wordt het langzaam minder, maar blijft de scherpte nog steeds hoger dan wanneer je geen stabilisatie hebt. Een ander voordeel wat vaak onderbelicht blijft, is dat de stabilisatie er ook voor zorgt dat het beeld dat de AF-sensor ziet veel rustiger en scherper is. Beeldstabilisatie helpt dus ook bij het scherpstellen.
Lichtafval, overstraling en vervorming
De Canon EF 85mm f/1.4L IS biedt al direct bij volle opening een fantastische scherpte. Niet alleen in het centrum, maar ook in de hoeken. Die scherpte neemt na diafragmeren vooral in het centrum nog extra toe, terwijl de hoeken vooral heel gelijkmatig goed blijven. Bij f/4 haal je de optimale scherpte uit het objectief, maar f/2.8 en f/5.6 doen daar nauwelijks voor onder. Hoe meer onscherpte en hoe groter het diafragma en contrast, hoe nadrukkelijker dit effect is. Bij portretfotografie zal je hier niet zo snel last van hebben, maar als je flonkerende sieraden of rimpelend water in de foto hebt, dan wel. Gelukkig verdwijnt het snel zodra je wat diafragmeert.
In raw zal je wel duidelijk wat vignettering waarnemen bij volle opening. Of je dat vervelend vindt of juist mooi is een kwestie van smaak. Je kan in de camera natuurlijk de automatische correcties aanzetten waardoor je er in de jpegs niets van terug ziet.
Chromatische aberraties zijn redelijk onderdrukt, maar niet volledig afwezig. Vooral bij volle opening kan je rond onscherpe overgangen met veel contrast te maken krijgen met magenta kleurrandjes in de voorgrond en groene randen in de achtergrond.
Bokeh, Bokeh!
Het bokeh van de Canon EF 85mm f/1.4L IS USM is prachtig en dat is natuurlijk een van de dingen waar je een objectief als dit voor koopt. Het is maar net een fractie minder dan dat van de 85mm f/1.2 en het zal over het algemeen meer dan genoeg zijn. Als je bij een close portret bij volle opening op de iris scherp stelt, dan kunnen de toppen van de wimpers al uit de scherpte lopen. Zo gering is de scherptediepte op f/1.4. De kwaliteit van de bokeh is mooi en dat is ook belangrijk. Lichtvlekken in de achtergrond hebben een mooie, zachte rand en geen onrustige structuren binnen de lichtcirkel.
Conclusie
VOORDELEN
- Fantastische beeldkwaliteit
- Beeldstabilisatie
- Snelle en nauwkeurige autofocus
- Mooi bokeh
- Lichtsterk
- Weerbestendig
Nadelen
- Relatief groot en zwaar
- Prijs
De Canon 85mm F1.4L IS USM is misschien wel de beste 85mm die Canon gemaakt heeft.
De specificaties van de Canon 85mm F1.4L IS USM zijn minder spectaculair dan van de 85mm f/1.2, maar in de praktijk maakt het objectief dat meer dan goed met zijn veel snellere autofocus en beeldstabilisatie. In vergelijking met de 85 f/1.8 zijn de hogere lichtsterkte en de weerbestendigheid grote troefkaarten. Hierdoor kan je dit objectief echt heel allround kan inzetten, van reportage tot portret en mode. Je hoeft niet bang te zijn dat de autofocus bewegende onderwerpen niet bij kan houden en met dit objectief is de tijd na zonsondergang juist heel leuk om naar buiten te gaan om foto’s te maken. Ook als het sneeuwt of regent. Er hangt wel een stevig prijskaartje aan dit objectief, maar dat is het zeker waard.