Test Canon 50mm f/1.8 STM op 760D

0
50mm
Om een lichtsterke portret-of concert-fotografie lens te kopen, moet je diep in de buidel tasten. Met een Canon APS-C spiegelreflex zoals de Canon 1200D of de Canon 760D, hoef je dat niet. Want de Canon 50mm f/1.8 STM is lichtsterk, compact en goedkoop. Dat de STM motor voor mooi constante AF bij video zorgt, is mooi meegenomen. Omdat de Canon 50mm f/1.8 STM is ontworpen voor camera’s met een 24 x 36 mm beeldoppervlak (het lensontwerp stamt van 25 jaar geleden), gebruik je bij Canon amateur camera’s alleen het beste van de lens (=centrum van het beeld). Minder gewicht, compacte afmetingen, een lage prijs en een beter beeldkwaliteit op de koop toe. Klinkt goed, toch?

Je eerste lens met een vast brandpunt? Canon 50mm f/1.8 STM!

Canon50mm
Bijna iedereen koopt een eerste spiegelreflex camera als kit met een 18-55mm zoomlens. Daarmee leer je fotograferen en de beeldkwaliteit is OK. Maar bij weinig licht is een zoomlens niet ideaal, omdat het zoekerbeeld donkerder wordt. Omdat de 18-55mm kitlens ingebouwde beeldstabilisatie heeft, en de Canon 50mm f/1.8 STM niet, is de hoeveelheid licht waarbij je een onbewogen foto maakt ongeveer aan elkaar gelijk. Bij een bewegend onderwerp ben je bij weinig licht wel in het voordeel met een 50mm f/1.8 ten opzichte van de 18-55mm kitlens, omdat je dankzij het f/1.8 diafragma een snellere sluitertijd kan kiezen. En bij portretopnames zou je liever een wat minder scherpe achtergrond willen hebben. Daarvoor heb je een lens met een hogere lichtsterkte (f/1.8) nodig.

Zie ook onze review van de Canon 50mm STM op een Canon 5Ds.

Bouw en autofocus

De Canon 50mm f/1.8 heeft een kunststof huis en een metalen bajonet. Daardoor blijft het licht, terwijl de bevestiging aan de camera met een solide, slijtvaste vatting plaatsvindt. De AF vertoonde in onze test wat meer spreiding in scherpte bij volle opening ten opzichte van wat we van Canon gewend zijn.
Kleine objectieven zijn meestal niet ideaal om handmatig scherp te stellen, omdat de scherpstelring erg smal is. Dat geldt hier ook.
{insertgrid ID = 288}

Lichtafval

Lichtafval is bij alle diafragma’s te verwaarlozen. Dat is – naast een lagere prijs, een compacter formaat en een lichter gewicht –  een van de pluspunten van fotograferen met een camera met een kleinere APS-C  sensor. Vignet

Praktijkopname50mmstmEen korte telelens is prettig voor portretten of concertfotografie. Ook bij straatfotografie bevalt het veel fotografen, omdat je een beetje afstand kan houden ten opzichte van je onderwerp.

Vervorming, overstraling & chromatische aberratie

 

Van zichtbare vervorming zal je geen last hebben met de Canon 50mm f/1.8 STM. Met Imatest meetten we 0,25% vervorming. Dat zie je niet.
Gekleurde randen bij scherpe contrastovergangen in de hoeken van het beeld (“laterale chromatische abeeratie”)hoef je niet tegen te komen. Net als vrijwel alle andere lichtsterke lenzen kan je bij volle opening (f/1.8) soms kleurbokeh (een andere vorm van chromatische abeerratie, die niet alleen in de hoeken, maar in het hele beeld voor kan komen. tegenkomen: paarse randen voor het scherpstepunt en groen er achter. Een klein beetje diafragmeren is de makkelijkste remedie. Dankzij lenscoatings zal je bij tegenlicht geen last hebben van een verminderd contrast of lichtvlekken als gevolg van interne reflecties (“overstraling”). Een zonnekap wordt niet standaard meegeleverd. In dit geval is het waarschijnlijk niet eens zo erg. Vaak is het verstandig om een zonnekap te gebruiken als bescherming van de frontlens, maar in dit geval is de kans op beschadiging kleiner, omdat de frontlens diep in het objectief verborgen ligt. Dat heeft als bijkomend voordeel, dat je in vergelijking met andere objectieven ook zonder zonnekap minder last hebt van overstraling hebt.

Scherpte

 

Rezz
Vergelijk je de resolutie van deze lens op een Canon 760D met de resolutie van de Canon 5 Ds, dan zie je dat verhoudingsgewijs de hoeken van het beeld veel beter presteren, omdat alleen het centrum wordt gebruikt voor de kleinere sensor. Na twee tot 3 stops wordt de hoogste scherpte bereikt. Daaraan kan je herkennen dat het een ouder lensontwerp is. Vergelijk je de scherpte van de Canon 50mm f/1.8 STM met de scherpte van de Canon 18-55mm STM of de Canon 18-135mm STM, ingseteld op dezelfde brandpuntsafstand, dan scoort de Canon 50mm f/1.8 STM hoger.
{insertgrid=359} {insertgrid=360}

Conclusie Canon 50mm f/1.8 STM test met Canon 760D

Gebruik de Lensvergelijker of kijk in ons overzicht van geteste objectieven om dit objectief te vergelijken met andere objectieven.
WYSIWYG score: Deze tabel geeft de prestatie weer van dit objectief als je de bestanden in de camera opslaat als jpg, waarbij je alle beschikbare in-camera lenscorrecties hebt aanstaan. Deze score geeft je voor deze objectief / testcamera combinatie: “What you see is what you get”. {loadmodule mod_custom, LensConclusie}{insertgrid ID = 301}
Puur RAW score: Deze tabel geeft de prestatie weer van dit objectief als het bestand in de camera wordt opgeslagen als een RAW bestand. Deze score benadert de intrinsieke kwaliteit van de combinatie van objectief en testcamera. Maak je gebruik van lenscorrectieprofielen in Photoshop of Lightroom voor het converteren van RAW bestanden, dan zijn de RAW scores gelijk aan de jpg scores. {loadmodule mod_custom, LensConclusie}{insertgrid ID = 302}

Voordelen

  • Aantrekkelijk geprijsd, lichtsterk objectief
  • Hoge centrumscherpte 
  • Compact en licht
  • STM motor geschikt voor video

Nadelen

  • Geen beeldstabilisatie
  • STM motor niet volledig stil

De Canon 50mm f/1.8 STM is op een camera met een APS-C sensor een 85 mm f/1.8 portret- of concertfotografie lens met een uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding.

Je bent gestart met een Canon spiegelreflex met een 18-55mm kitlens en je wilt een stap verder met je fotohobby? Dan is de Canon 50mm f/1.8 STM een heel aantrekkelijke optie: Voor iets meer dan honderd euro krijg je de gelegenheid om je te bekwamen in het spelen met scherptediepte. Met een vast brandpunt denk je bewuster na over de compositie, dus ook op dat vlak ga je er op vooruit als je de Canon 50mm f/1.8 STM kiest als je eerste lens met een vast brandpunt. Ik kan het me bijna niet voorstellen, maar als je deze lens nog te duur vindt en je hebt geen videoplannen, dan kan je de bijna gelijkwaardige Yongnuo 50mm f/1.8 overwegen, die nog eens 50% goedkoper is. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in