De Canon 1200D is een interessante optie voor wie zijn/ haar eerste spiegelreflexcamera wil kopen en dus zoekt naar een spiegelreflexcamera met een aantrekkelijke prijs/kwaliteitsverhouding. Die rol heeft Canon 1100D jarenlang gespeeld in het aanbod van Canon camera’s. Beide camera’s hebben ongeveer dezelfde adviesprijs, maar dankzij de introductie van de 1200D is de winkelprijs van de 1100D nog lager.
Voor starters heeft Canon ook een 700D en een 100D in het programma. De verschillen in beeldkwaliteit tussen deze camera’s zijn klein. Iedere camera heeft zijn eigen unieke eigenschappen voor verschillende types fotografen. Kies jij voor een Canon 1100D, een 100D, 700D, of toch voor een 1200D?
Een camera met verwisselbare lenzen zoals de Canon 1200D biedt dankzij de grotere sensor een veel betere beeldkwaliteit voor foto’s en video dan een smartphone. De verwisselbare lenzen geven je bovendien meer creatieve mogelijkheden en leveren ook een belangrijke bijdrage aan de hogere beeldkwaliteit van een systeemcamera.
Vormgeving, ergonomie en gebruiksgemak van de 1200D
De Canon 1200D is compact en licht in gewicht, zodat de camera gemakkelijk overal mee naar toe is te nemen. Glad plastic op de camerabody van de Canon 1100D is vervangen door een materiaal met een leer-achtig patroon bij de Canon 1200D. Het ziet er niet alleen veel mooier uit, maar het houdt ook prettiger vast. Helemaal als je handen vochtjg zijn. De grote, goed geplaatste bedieningsknoppen maken de Canon 1200D eenvoudig en als vanzelf te gebruiken. De meeste gebruikers raken snel bekend met de instellingen.De Canon 1200D heeft een optische zoeker en een 7,5 cm (3,0″) Lcd-scherm om te filmen of fotograferen met de Live View modus. Het AF systeem biedt de keuze uit 9 autofocus punten, die op verschillende manieren gebruikt kunnen worden. Met een resolutie van 460.000 dots is het Lcd-scherm groot genoeg voor het maken van video. Sommige instappers die een compact camera of smartphone gewend zijn, worden misschien verrast door het ontbreken van een touch screen op de Canon 1200D. Als je dat belangrijk vind, is de Canon 700D een betere optie.{insertgrid ID = 336}De meest starters zullen niet in RAW fotograferen. Maar als je in Raw fotografeert, houdt er dan rekening mee dat Canon 1200D tijd nodig heeft om de foto op te slaan. Fotografeer je veel in RAW, dan is een Canon 100D of een Canon 700D een beter alternatief. De Canon 700D is met name vanwege de prijs misschien meer een camera voor een amateur fotograaf dan voor een instapper. De Canon 1200D kost bijna de helft van de Canon 700D OK. dat is iets overdreven; het scheelt een paar honderd euro. Maar daarvoor krijg je wel een uitklapbaar en draaibaar touchscreen, met een hogere resolutie, in-camera HDR en een snellere camera (5 beelden per seconde vs 3 bij de 1200D). Het belangrijkste voordeel van de Canon 100D is zijn compacte formaat en lage gewicht. De Canon 100D is de kleinste Canon spiegelreflex, en daarmee – hoewel duurder – net als de Canon 1200D interessant voor wie voor het eerst een spiegelreflex koopt.
Maak je zonder flits een binnenopname met een smartphone of compactcamera, dan zie je meestal ruis. Dankzij de grotere APS-C sensor – en in dit geval de beeldstabilisatie van de Canon 10-18mm – krijg je met de Canon 1200D ook binnen mooie, scherpe, ruisvrije opnames.
Canon 1200D versus Panasonic GM-1 versus Panasonic GX7
Een alternatief voor een spiegelreflexcamera is een systeemcamera met verwisselbare lenzen, zoals de micro-43 camera’s Panasonic GM-1, Olympus OM-D E-M10 of Panasonic GX7.
Ben je gewend om met een smartphone te fotograferen, dan is de supercompacte Panasonic GM1 een alternatief voor de Canon 1200D. De Panasonic GM1 is veel kleiner en weegt 40% van de Canon 1200D, maar doet qua beeldkwaliteit niet onder voor de Canon 1200D.De Panasonic GM1 heeft een touch screen – en de 1200D niet – dat bovendien een hoger resolutie heeft. De Panasonic GM1 en de Canon 1200D hebben beiden geen uitklapbaar beeldscherm.
De Panasonic GX7 is niet zo klein als de GM1, maar wel compacter dan de 1200D, weegt 100 gram minder en lijkt op een zoekercamera uit het verleden, zoals de fameuze Leica camera’s. De zoeker zit aan de linkerkant in plaats van het midden, waardoor je neus niet tegen het beeldscherm hoeft te komen als je fotografeert. De Panasonic GX7 heeft (net als de GM1) ingebouwde beeldstabilisatie, waarmee je scherpere foto’s maakt in het donker. Bij de Canon 1200D ben je afhankelijk van beeldstabilisatie in de lens. Gelukkig zijn er steeds meer betaalbare lenzen met ingebouwde beeldstabilisatie. De Panasonic GX7 heeft ook een beeldscherm met hogere resolutie, dat niet alleen als touch screen te gebruiken is, maar ook uitklapbaar is. Ook de Olympus OM-D E-M10 is kleiner en lichter dan de Canon 1200D, maar de Olympus ziet er wel uit als een echte spiegelreflexcamera. De Olympus OM-D E-M10 is duurder dan de Canon 1200D, maar dat zie je er ook aan af. Ook deze micro-43 camera levert een beeldkwaliteit die gelijk is aan een spiegelreflexcamera met een APS-C sensor.
Scherpte Canon 1200D
De Canon 1200D heeft bijna 50% meer pixels dan de Canon 1100D. En dat levert scherpere beelden op. De Canon 1200D levert dezelfde prestaties als de Canon 100D of Canon 700D. Met deze camera kan je – als je een goede lens gebruikt – makkelijk een afdruk op A3 of 30×45 cm maken. Moderne systeemcamera’s zijn tegenwoordig zo goed, dat de keuze van een goede lens steeds belangrijker wordt om optimaal van de beeldkwaliteit te genieten.
Dynamisch bereik Canon 1200D
Hoe groter het dynamisch bereik van een camera, des te minder vaak het voorkomt dat er sprake is van overbelichting of onderbelichting van de lichte of donkere delen van de foto. Fotografeer je met mooi weer een jager met een wit veertje op zijn hoed, of is er een felle lichtbron in beeld zoals in bovenstaand voorbeeld, dan zal een camera met een laag dynamisch bereik een wit vlekje zonder details opleveren en een camera met een hoog dynamisch bereik bij dezelfde belichting een herkenbaar, doortekend veertje / vuurtje opleveren. Het dynamische bereik van de Canon 1200D is net zo goed als dat van de duurdere Canon spiegelreflexcamera’s met een APS-C sensor. Het is aanmerkelijk beter dan het dynamisch bereik van een smartphone of compact camera, maar weer iets lager dan het dynamisch bereik van de modernste camera’s van Nikon, Olympus of Panasonic.
Ruis Canon 1200D
Ruis kan een goede reden zijn om over te stappen van een smartphone naar een spiegelreflexcamera. De 18 Megapixel APS-C CMOS-sensor en Canon’s DIGIC 4-processor zorgen voor een veel hogere signaal/ruisverhouding dan bij smartphones. Maak je opnames bij mooi weer, die je ook niet al te veel uitvergroot, dan zijn de verschillen klein. Maar als je foto’s maakt bij weinig licht, zal de Canon 1200D nog steeds levensechte, ruisvrije opnamen maken terwijl een smartphone een lelijke, onbruikbare opname met veel ruis en minder mooie kleuren oplevert. De Canon 100D, 1200D en 700D laten eenzelfde beeld zien qua signaal-ruisverhouding. Zelfs als je opnames rechstreeks naast elkaar legt, is het vrijwel onmogelijk verschillen te ontdekken. Vergelijk je de Canon 1100D (die minder en dus grotere pixels heeft) met de Canon 1200D, dan scoort de 1100D iets hoger als je geen ruisonderdrukking toepast (en dat doet niemand; het is alleen een maat voor de ruis van de sensor). Dankzij de modernere beeldbewerking van de Canon 1200D scoren beide camera’s even goed op het onderdeel ruis.
Kleurweergave Canon 1200D
Wil je een indruk hebben waartoe een beginnerscamera tegenwoordig toe in staat is, als het om beelkwaliteit gaat, klik dan (twee keer) op de afbeelding hiernaast. Dan zie je een op 100% uitvergroot deel van deze foto. Deze opname is gemaakt met een dure, zeer goede moderne lens (Canon EF 16-35 mm f/4 IS), die niet vaak in combinatie met deze camera gebruikt zal worden. Het levert wel een mooie illustratie van de hoge scherpte, de afwezigheid van ruis en de aantrekkelijke kleurweergave van deze camera.De nauwkeurigheid van moderne camera’s liggen voor de kleurweergave zeer dicht bij elkaar. Test je ze onder dezelfde omstandigheden bij daglicht (beeldstijl:nauwkeurig), dan liggen de kleuren van de Canon 1200D zeer dicht bij de werkelijke kleuren. De kleurweergave van de Canon 1200D is net zo goed als van veel duurdere, meer geavanceerde Canon camera’s. Zoals je kan zien uit onze Imatest resultaten in het plaatje linksonder, kiest Canon er voor om de kleuren rood en geel iets vezadigder te maken dan de werkelijkheid. Veel fotografen vinden dat mooier dan de werkelijkheid. De standaard beeldstijl is ten opzichte van de natuurlijk en betrouuwbare beeldstijlen meer verscherpt en contrstarijker. De standaard beeldstijl zal beginnende fotografen beter bevallen.
De automatische witbalans doet in veel gevallen zijn werk goed, maar onder extreme omstandigheden (kaarslicht, kunstlicht: zie het plaatje rechtsonder) zijn de kleurverschillen tussen opname en werkelijkeheid zo groot, dat ook een beginnende fotograaf duidelijk zichtbaar. Dat geldt niet alleen voor de Canon 1200D: hiermee worstelen vrijwel alle moderne camera’s. Daaom bieden spiegelreflexcamera’s de mogelijkhied om zelf een witbalans te kiezen. Als je een opname bij kusntlicht maakt nadat je de witbalans op de camera hebt verzet van automatisch, naar kunstlicht, dan ziet je opname er veel natruurlijker uit.Imatest resultaten voor kleurweergave (faithfull picture style); hoe dichter de kleur van de opname (rondje) bij de werkelijke kleur (vierkantje) ligt, des te nauwkeuriger is de kleurweergave. Hoe meer een kleur naar buiten is verwijderd, des te verzadigder is de kleur.
Kleurweergave bij daglicht
Kleurweergave bij kunstlicht
EOS Companion-app
Wifi en NFC ontbreken op de Canon 1200D, maar Canon heeft wel een andere aantrekkelijke feature voor de Canon 1200D bedacht: De Canon 1200D is Canon’s eerste spiegelreflex camera, waarvoor een speciale app is gemaakt (EOS Companion app). die je op je smartphone kan installeren. De EOS companion app biedt praktische tips en korte cursussen voor de Canon 1200D. Wil je meer weten over Canon EOS Companion, lees dan deze review.Het gedeelte ‘Inspire’ van de EOS Companion app bevat een serie cursussen van foto-experts en stap-voor-stap oefeningen om kennis van fotografie eigen te maken in een tempo dat bij de gebruiker past – populaire onderwerpen zoals huisdieren of mensen worden gecombineerd met foto-instructies als informatie over sluitertijd of perspectief. De app bevat daarnaast een hoofdstuk voor het oplossen van problemen dat met praktische tips helpt de resultaten te verbeteren en vaak voorkomende problemen te vermijden, zoals onscherpe of overbelichte opnamen. Het hoofdstuk geeft ook tips voor beeldcomposities bij groepen en landschappen.
Uitleven van je creativiteit met verwisselbare lenzen
Net als alle smartphones en systeemcamera’s biedt de Canon 1200D diverse creatieve filters waarmee je met één druk op de knop een opname een unieke uitstraling geeft, zoals Miniature-effect, Fish-eye en Toy camera. Deze effecten kunnen voor of na het maken van de opname worden toegepast. Je kan creatieve filters alleen toepassen nadat je een opname hebt gemaakt. De sterkte van het effect is in drie niveau’s toe te passen.De grootste winst aan veelzijdigheid en creativiteit van een spiegelreflexcamera is de optie om van lens te wisselen. Enerzijds kan je voor iedere gewenste toepassing, macro, portret, wildlife, architectuur-fotografie de beste lens kiezen.
Anderzijds bieden verwisselbare lenzen de mogelijkheid om je onderwerp van de achtergrond te isoleren met een mooie achtergrondonscherpte (“bokeh”). Ga een dagje op stap met de aantrekkelijk geprijsde Canon 10-18mm groothoekzoom en je zal overtuigd zijn van de meerwaarde van een camera met verwiselbare lenzen. Eigenlijk zou je deze lens er meteen bij moeten kopen, als je een Canon 1200D aanschaft.
Video
Ten opzichte van de Canon 1100D is de toevoeging van video aan de Canon 1200D een meerwaarde, die wat mij betreft ieder prijsverschil teniet doet. Zelfs als je op dit moment nog niets doet met video. Met de Canon 1200D kan je probleemloos Full HD-videobeelden (1080p naar keuze in 24, 25 of 30 bps) maken. Gebruiksvriendelijke functies bieden vrijheid en creativiteit bij belichting, scherpstelling en geluidsniveau. Video Snapshot maakt het mogelijk een serie korte videoclips vast te leggen en deze automatisch in de camera samen te voegen tot een filmpje. Daar waar sommige spiegelreflexen van Canon deze sensor gebruiken met zogenaamde fasedetectiepixels, heeft de 1200D deze niet. Scherpstellen in live view gaat met de Canon 1200D dan ook niet zo snel als met de Canon EOS 700D en de Canon EOS 100D. Ook heeft de Canon 1200D geen aansluiting voor microfoon of koptelefoon.
Conclusie test Canon 1200D
Voordelen
- Aantrekkelijk geprijsde Canon spiegelreflex
- Gemakkelijk te bedienen
- Textuur op de camerabody van de 1200D is aangenamer dan van de plastic 1100D
- Speciale EOS Companion app met uitleg voor de Canon 1200D
Nadelen
- Beperkt dynamisch bereik
- AF in Live View / video is langzaam
- Geen touchscreen
- Geen aansluiting voor microfoon of koptelefoon.
- Geen Wi-Fi/NFC
De Canon 1100D is in Nederland, mede dankzij zijn lage prijs, jarenlang de best verkopende spiegelreflex camera geweest. De concurrentie van andere betaalbare beginnerscamera’s met verwisselbare lenzen wordt steeds groter, dus het is goed dat Canon nu met de Canon 1200D is gekomen als opvolger van de 1100D. De Canon 1200D oogt niet alleen vowassener, maar biedt ook video en een betere beeldkwaliteit. De textuur op de camerabody maakt de 1200D makkelijker te bedienen dan de gladdere plastic body van de 1100D, zeker als je handen een beetje nat zijn. De Canon 1200D voelt al snel vertrouwd en is eenvoudig te bedienen. Om je verder op weg te helpen met de Canon 1200D, heeft Canon speciaal voor deze camera een app ontwikkeld, die je op je smart-phone kan installeren. Ik ben benieuwd of het Canon hiermee lukt om de positie van best verkopende spiegelreflexcamera in Nederland te behouden.