Testrapport Canon 650D

0
Canon 65D

Canon 650D testrapport: meetresultaten

Dit testrapport van de Canon 650D is een bijlage van onze Canon 650D test. De metingen voor dit Canon 650D testrapport zijn uitgevoerd met behulp van Imatest. Voor de testwijze en de uitleg van begrippen: zie FAQ.  Conclusie en praktijkopnames staan in de test van de Canon 650D.

Canon 65D

Resolutie

Canon-650D-RAW-resolution
De Canon 650D hebben we op resolutie getest met het nieuwe Canon 40 mm STM objectief bij f/5.6. We hebben de resolutie gemeten van jpg bestanden met de standaardbeeldstijl en RAW bestanden die in Lightroom zijn geconverteerd. Qua resolutie heeft Canon met de Canon 650D progressie gemaakt ten opzichte van de eerdere EOS modellen. De nieuw ontwikkelde 18 Megapixel APS-C Hybrid CMOS-sensor, in combinatie met de DIGIC 5 beeldprocessor is, wat de resolutie van jpg bestanden, betreft een succes. De in Lightroom ontwikkelde RAW bestanden van de Canon 650D leveren met – over ISO 100 – 1600 gemiddeld – bijna 2300 lijnen per beeldhoogte. Dat is een hogere resolutie dan bijvoorbeeld de RAW bestanden van eveneens 18 megapixel sensoren van de Canon 60D, Canon 7D en de Canon 600D. De in-camera verwerking van de jpg bestanden is er zelfs nog meer op vooruit gegaan ten opzichte van eerdere Canon camera’s met een 18 megapixrel APS-C sensor. Bij eerdere testen van EOS camera’s scoorden de jpg bestanden qua resolutie lager dan de RAW bestanden. Maar bij de Canon 650D is het verschil verwaarloosbaar. De EOS 650D is het eerste EOS instapmodel met een Canon DIGIC 5 beeldprocessor. Mogelijk dat hierdoor betere verscherpingsalgoritmes zijn toegepast in de Canon 650D. De jpg bestanden van de Canon 650D scoren met gemiddeld 2200 lijnen per beeldhoogte zelfs beter dan de Canon 5D MK2 en de Canon 5D MK3. Alleen bij 25.600 ISO lijdt de resolutie van de jpg bestanden onder de ruis-onderdrukking, maar verder blijft de resolutie mooi constant over het hele ISO bereik. 

Dynamisch bereik

Qua dynamisch bereik presteerde de nieuwe sensor van de Cano 650D redelijk in onze test. Het totale dynamische bereik is 9 stops voor een 100 ISO bestand. Dat geldt voor zowel een jpg bestand als een RAW bestand. Bij hogere ISO instellingen neemt het dynamisch bereik langzaam af. Deze meetwaarden zijn iets lager dan we van Canon gewend zijn en ook lager . Hiernaast zie je het testresultaat voor een 400 ISO jpg bestand.
Voor de testwijze en de uitleg van begrippen: zie FAQ.

De signaal/ruis verhouding in de schaduwpartijen reduceert het dynamische bereik van jpg bestanden tot een bruikbaar dynamisch bereik van 6 stops bij 100 ISO tot 1.5 stops bij 25.600 ISO. De hoge ruis bij 25.600 ISO maakt deze instelling onbruikbaar.
De jpg bestanden presteren, door in-camera ruisonderdrukking, bij alle ISO instellingen schijnbaar beter dan de RAW bestanden. Toch is dat niet zo. We testen de RAW bestanden zonder ruisonderdrukking te gebruiken. Daardoor behoud je de hoogst mogelijke detaillering in de opnames, terwijl de ruis weliswaar meetbaar, maar niet zichtbaar is in een print. Als je zorgvuldig contrast, verscherping en ruisonderdrukking van RAW bestanden optimaliseert, is het mogelijk om voor RAW bestanden een bruikbaar dynamisch bereik te realiseren, dat beter of gelijk is aan dat van de jpg bestanden.

Een 100 ISO RAW bestand met zorgvuldige ruisonderdrukking levert een halve stop hoger bruikbaar dynamisch bereik op dan van een jpg bestand.

650D-useful-dynamic-range

Lichte tonen prioriteit: 1/2 stop groter dynamisch bereik

Via de custom instellingen kan je de ‘lichte tonen prioriteit’ instellen. De opname wordt dan eerst 1 stop onderbelicht. Hierdoor worden de hooglichten beschermd, maar de ruis iets hoger. In de lichte tonen prioriteit is geen 100 ISO instelling beschikbaar. Je zou verwachten dat de hoge tonen prioriteit instelling door de toegepaste onderbelichting leidt tot een lager dynamisch bereik. Maar tot onze verbazing meetten we met Imatest een bruikbaar dynamisch bereik dat zowel voor jpg bestanden als RAW bestanden een halve stop hoger lag dan zonder lichte tonen peioriteit. Dpreview komt overigens tot een zelfde conclusie in hun Canon 650D test.

Ruis

Qua ruis doet de Canon 650D het net wat minder goed in onze test dan de Canon 600D. De ruis van RAW bestanden gemaakt bij daglicht van de Canon 600D en de Canon 650D zijn aan elkaar gelijk. Maar de jpg bestanden van de Canon 600D laten minder ruis zien dan de Canon 650D. Mogelijk past de Canon 650D iets minder ruisreductie toe. In de praktijkopnames is al vanaf 1600 ISO kleurruis te herkennen in jpg opnames gemaakt met de Canon 650D. Zie het voorbeeld in de Canon 650D test.
Vergelijking van de ruis in jpg bestanden met de gemeten ruis in RAW bestanden zonder ruisonderdrukking, laat zien dat bij de jpg bestanden ruisonderdrukking plaatsvindt bij alle ISO instellingen.

650D-jpg-noise

Hieronder staan aan de rechterkant voorbeelden van 4 Canon 650D RAW bestanden gemaakt bij verschillende ISO instellingen.  De beelduitsnedes laten een detail zien als je de foto op ware grootte op je beeldscherm zou tonen. Op de RAW bestanden is geen enkele ruisonderdrukking toegepast. Dit is dus een worst case scenario. Door ruisonderdrukking toe te passen, is voor RAW bestanden een beter resultaat te realiseren.

De signaal ruis verhouding van een aantal moderne camera’s ligt heel dicht bij elkaar. Hieronder zie je 3 100% beelduitsnedes van een 3200 ISO opname in RAW van een grijskaart, gemaakt met de Canon 650D, Nikon D3200 en de Olympus OM-D E-M5. De Olympus OM-D E-M5 en de Nikon D3200 hebben minder last van ruis dan de Canon 650D. Op het oog zijn de verschillen klein.

650D-RAWnoise
3200ISO-RAW-noise-comparison Canon-650D-noise-examples

Kleurweergave Daglicht

650D-daylight-color-accuracy {insertgrid=170}

De Canon 650D levert RAW bestanden met een kleurweergave, die bij daglicht ingesteld op de autowitbalans en de standaard picture style, net zo goed is als de kleurweergave van de Nikon D3200. De Canon 5D MK3, de Olympus OM-D E-M5 en verrassenderwijs ook de Canon 600D scoorden nog net iets beter dan de Canon 650D, qua kleurweergave bij daglicht. Maar de verschillen in kleurweergave zijn tegenwoordig zo klein dat het de meeste mensen niet zal opvallen.

De illustratie toont de kleurfouten van een 200 ISO jpg opname gemaakt bij daglicht. Hoe verder de ideale kleur (vierkantje) is verwijderd van de kleurweergave van de camera (rondje), des te groter het kleurverschil. Opvallend was dat de kleuren van de jpg bestanden iets minder verzadigd waren dan de referebtiekleuren; met name in het geel (nrs 7,12 en 16) en cyaan (nrs 6 en 18). Meestal komen we juist te verzadigde kleuren tegen bij jpg bestanden.  Voor de testwijze en de uitleg van begrippen: zie FAQ

Kleurweergave kunstlicht

Color-accuracy-650D-tungsten-mini {insertgrid=171}

Bij kunstlicht kan je, zowel voor de jpg (picture style: standard) als RAW bestanden, niet blind vertrouwen op de autowitbalans, zoals duidelijk is te zien in de afgebeelde resultaten voor een 200 ISO jpg bestand. Andere beeldstijlen leverden geen betere resultaten. De kleurweergave bij kunstlicht van de Canon 650D is, met een gemiddelde Delta E94 van bijna 20, slechter dan van concurrerende camera’s zoals de Nikon D3200 of de Olympus OM-D E-M5 (beiden met een Delta E94 =10). Opvallend is dat de kleurzweem niet constant is: de kleurafwijking van oranje en geel (nrs 7,12 en 16) is heel erg klein. De meeste kleuren neigen naar oranje, wat te verwachten is in kunstlicht, maar de donkerblauwe kleuren (nrs 8 en 13) neigen naar groen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in