Test Tamron SP 85mm F/1.8 Di VC USD op fullframe

0

De Tamron SP 85mm F/1.8 Di VC USD is een lichtsterke portretlens en korte tele die verkrijgbaar is in Nikon- en Canonvatting. Het is een modern objectief met twee sterke troeven boven een hoge bouw- en beeldkwaliteit: het objectief heeft ingebouwde beeldstabilisatie en is weersbestendig.

Klik op het product voor specificaties, prijzen en testresultaten.

Tamron85mmreview

Stabiel en lichtsterk: Tamron SP 85mm F/1.8 Di VC USD

Er zijn veel goede redenen om een 85mm aan te schaffen. Het is een korte tele die onderwerpen toch echt iets dichterbij haalt dan een standaardlens. Bij portretten heb je met een 85mm de ideale werkafstand tot je model, niet te dichtbij maar ook zeker niet te ver weg. En dankzij het wat langere brandpunt in combinatie met de hoge lichtsterke krijg je met een 85mm f/1.8 portretfoto’s met een mooi perspectief en een prachtige achtergrondonscherpte. Het is dus logisch dat een 85mm f/1.8 een populair brandpunt is voor portretfotografen en het is ook vaak de eerste tele die veel fotografen erbij kopen.Vrijwel ieder merk heeft daarom wel een 85mm f/1.8 in het assortiment. De Tamron SP 85mm F/1.8 Di VC USD heeft dus flink wat concurrentie. Sommige van de 85mm’s die op dit moment op de markt zijn, bestaan echter al flink wat jaren en missen de bijzondere mogelijkheden van de Tamron SP 85mm F/1.8. Het objectief beschikt over Vibration Compensation, Tamrons beeldstabilisatie, en het is uitstekend beschermd tegen de elementen. Daarmee is het een ideale compagnon voor camera’s als de Canon EOS 5D Mark IV of de Nikon D850, die ook best tegen een buitje kunnen. Dankzij de beeldstabilisatie en de hoge lichtsterkte kan je met dit object ook prima doorwerken als de lichtomstandigheden niet optimaal zijn.

Praktijkopname Tamron SP 85mm F/1.8 Di VC USD

Bouw en autofocus

De Tamron SP 85mm F/1.8 Di VC USD is een mooi afgewerkt objectief. De nieuwe vormgeving van de huidige serie Tamronlenzen is prachtig. Matzwart met een zilverkleurige, met de lens meegevormde ring aan de bajonetkant. Het oogt heel eigentijds en is zeker onderscheidend. Het is best een groot objectief en misschien ook wel een beetje zwaar, met een gewicht van 700 gram, een diameter van bijna 85mm en een lengte van meer dan 91mm. De balans met camera’s als de Canon EOS 5D Mark IV of de Nikon D850 is wel perfect. Dat zijn zelf ook forse camera’s met een stevig gewicht. De Tamron voelt heel degelijk aan en het gewicht en afmetingen geven ook aan dat Tamron zijn best heeft gedaan om van deze 85mm iets speciaals te maken. Het objectief is gemaakt van een alumiumlegering en beschikt over meerdere pakkingen om te voorkomen dat vocht en vuil binnendringen. De frontlens is voorzien van een fluorine coating om te voorkomen dat iets zich aan het glas kan hechten. Hierdoor blijft het langer schoon en is het ook makkelijker schoon te maken als er toch een druppel of een vette vinger op het glas komt. Op het objectief zitten twee schuifknoppen. De ene is om te schakelen tussen autofocus en manual focus. De andere is om de beeldstabilisatie, VC, aan of uit te schakelen. Dankzij die beeldstabilisatie krijg je bij wat langere sluitertijden scherpere foto’s. Voor pannen of tracken van onderwerpen is er geen aparte stand en doe je er goed aan om het uit te zetten. De autofocus is vrijwel geheel geluidloos en bij handmatig scherpstellen draait de Tamron 85mm soepel maar met precies voldoende weerstand zodat je als fotograaf goed voelt wat je doet. Het objectief kan worden gebruikt met Tamrons Tap-In Console voor het updaten van de firmware en het calibreren van de autofocus.

Beeldstabilisatie

Wat de Tamron SP 85mm F/1.8 echt van alle andere objectieven in deze klasse onderscheidt is de beeldstabilisatie. Wie een gestabiliseerde 85mm wil hebben heeft in fullframe eigenlijk alleen keus uit de nieuwe Canon 85mm f/1.4 L of een 85mm in combinatie met een tweede generatie Sony Alpha camera. Dankzij die beeldstabilisatie kan je ook bij weinig licht met relatief lange sluitertijden nog uit de hand fotograferen. Uiteraard is dan wel van belang dat je ook bij het gebruik van de Vibration Compensation de juiste techniek hanteert. Hou de camera nog steeds zo stil mogelijk en geef de VC even de tijd om het beeld te stabiliseren. Waar je zonder stabilisatie toch eigenlijk wel een tijd van 1/100e als ondergrens aan moet houden, kan je met VC nog scherpe opnames maken met 1/15e. Dat is indrukwekkend en ook heel handig.

beeldkwaliteit

Tamron SP 85mm F/1.8 Di VC USD review sample image

De optische prestaties van de Tamron SP 85mm F/1.8 Di VC USD zijn uitstekend. De scherpte bij volle opening is heel behoorlijk met een goede centrumscherpte en wat verloop van de scherpte naar de hoeken. Een klein beetje diafragmeren maakt het beeld nog een stuk beter en bij f/2.8 is het echt heel erg goed, met een mooie egale scherpte van hoek tot hoek. Op f/4 bereikt het al zijn top en vanaf f/11 wordt het door diffractie langzaam weer een beetje minder. Op volle opening heb je zowel in raw als in jpeg best wel wat vignettering. Tegen de twee stops, zowel in raw als in jpeg. Veel portretfotografen vinden dat een voordeel, omdat het de aandacht trekt naar het lichtere midden van het beeld. Wie dat wel een probleem vindt, hoeft maar te diafragmeren naar f/2 om het meeste al kwijt te zijn. En bij f/2.8 is de vignettering zo weinig dat het niet meer van belang is. Chromatische aberraties zijn goed onderdrukt, al kan je bij glimmende onderwerpen bij volle opening soms nog weleens een paars randje in de onscherpe partijen ontdekken. Vertekening is zo weinig dat het vanuit praktisch oogpunt afwezig is. De kortste instelafstand van 80 cm. is in lijn met wat de concurrentie biedt. Het is niet heel bijzonder en dit is dan ook geen objectief voor macrofoto’s.

 Tamron SP 85mm F/1.8 Di VC USD vignetting

Tamron SP 85mm F/1.8 Di VC USD Imatest resolution

 

Bokeh

De Tamron SP 85mm F/1.8 Di VC USD heeft een 9 bladig diafragma en dat zorgt voor een mooi bokeh. De achtergrond smelt bij volle opening prachtig weg. Zijn er lichtbronnen in de achtergrond, dan worden die echter niet als bollen, maar eerder als kattenogen weergegeven. Die lichtbollen hebben soms een beetje scherpe randjes, maar het centrum is heel mooi zacht, zonder de uienringen die je bij sommige andere ontwerpen geregeld ziet. In combinatie met de goede centrumscherpte bij volle opening is dit een prachtig objectief voor portretfotografie.

 0115630

Conclusie Test Tamron SP 85mm F/1.8 Di VC USD

VOORDELEN

  • Goede beeldkwaliteit
  • Mooi bokeh
  • Lichtsterk
  • Beeldstabilisatie
  • Weersbestendig

Nadelen

  • Relatief groot en zwaar
 

Wie op zoek is naar een 85mm kunnen we deze Tamron van harte aanbevelen..

De Tamron SP 85mm F/1.8 Di VC USD is een mooie korte tele die uitstekend is voor portretfotografie, maar die ook zijn mannetje staat bij reisreportages of landschapsfotografie. Het is kortom een heel veelzijdig objectief. Het is bestand tegen weer en wind en je kan er prima mee door fotograferen, zelfs als de zon al lang onder is. Voor spiegelreflexcamera’s van Canon en Nikon zijn er in deze prijsklasse geen andere korte teleobjectieven met zo’n aantrekkelijke mix van eigenschappen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in