Tamron 28-75mm f/2.8 XR Di LD Aspherical IF SP AF is een naam die je gemakkelijk vergeet. Maar deze compacte, goedkope en lichtsterke (f/2.8) standaard zoomlens verdient het om niet vergeten te worden. Om zijn beeldkwaliteit, bijvoorbeeld. Als een prelude voor onze Tamron 24-70mm 2.8 test, publiceren we nu een test van de Tamron 28-75mm, die stamt uit 2007. Dit objectief is ontworpen voor gebruik op camera’s met een volformaat sensor. De beeldhoek varieert dan van matig groothoek tot matig tele.
Zie ook: Test Tamron 28-75 f/2.8 voor Sony FE
De kortste afstand waarop de Tamron 28-75mm 2.8 kan scherpstellen, is 33 cm voor alle brandpuntsafstanden. Dat levert een maximale vergroting van 1:3.9. Strikt genomen is dat geen echte (1:1) macro lens, maar je kan leuke close-ups maken met de Tamron 28-75mm 2.8 lens, met een mooie achtergrondscherpte bij gebruik op een camera met eem volformaat sensor.
Constructie en autofocus
De Tamron 28-75 mm lens is degelijk gebouwd. Dit objectieef heeft een brede zoomring aan de kant van de camera en een smallere scherpstelring bij het filter. Het lenshuis is gemaakt van kunststof en de lensvatting is van metaal. De zoomring vertoont geen speling. De weerstand is ongelijkmatig over het zoombereik. Het filter draait niet mee tijdens scherpstellen. De instelslag is kort, wat nauwkeurig handmatig scherpstellen moeilijk maakt. Dit objectief heeft geen ingebouwde beeldstabilisatie. De AF motor is niet van het USM type, daarom relatief langzaam en wat lawaaiig. Het geluid klinkt een beetje als een koffiemolen, maar dan natuurlijk wel veel zachter en beschaafder. Bij weinig licht gaat de lens soms op en neer, op zoek naar de juiste scherpte.
Lichtafval
Lichtval van de Tamron 28-75mm is min of meer zoals je zou verwachten voor dit type zoomlens. De Tamron 28-75mm lens vertoont duidelijk zichtbare lichtafval bij volle opening. Bij een brandpuntsafstand van 28 mm, blijft de lichtafval ook zichtbaar bij kleinere diafragma’s. Bij alle andere brandpuntsafstanden, is lichtafval redelijk goed onder de duim gehouden bij f/4, en laag bij f/8.
Beweeg je muis over de afbeelding voor de Imatest resultaten.
Vervorming
De Tamron 28-75mm f/2.8 vertoont, zoals de meeste zoomlenzen, tonvormige vertekening bij 28mm die omslaat in licht kussenvormige vertekening bij de langere brandpuntsafstanden. De tonvormige vertekening bij een brandpuntsafstand van 28 mm is duidelijk zichtbaar. Het kan gecorrigeerd worden met behulp van software, maar de standaard lenscorrectieprofielen in Lightroom waren niet afdoende om de tonvormige vervorming bij 28mm volledig te corrigeren.
Bokeh
De Tamron 28-75mm geeft een mooie ronde bokeh (achtergrondonscherpte) bij f/2.8, met slechts een net zichtbaar ringetje aan de buitenzijde. De Tamron 28-75mm 2.8 heeft geen afgeronde diafragmabladen, wat resulteert in hoekige bokeh als je een kleiner diafragma gebruikt.
Overstraling
Overstraling is beperkt gehouden, maar niet geheel afwezig. Dat is een normale prestatie voor een standaard zoomlens. In situaties met tegenlicht kan je zowel overstraling als nevenbeelden tegenkomen. Hiernaast zie je een paar uitvergrote nevenbeelden bij een opname waar de zon net buiten beeld was.
Resolutie Tamron 28-75mm f/2.8
De scherpte in het centrum is al vanaf volle opening, f/2.8, hoog. Zie ter illustratie onderstaande afbeelding van een opname gemaakt bij een brandpuntsafstand van 75mm. Daarnaast staat een 100% deelvergroting van een gedeelte dat is afgedekt door het groene rechthoekje. Bij alle brandpuntsafstanden is er bij f/2.8 sprake van zichtbaar minder scherpte in de hoeken, helemaal bij de kortere brandpuntsafstanden. Diafragmeer tot f/5.6 en de centrumscherpte wordt nog hoger en de scherteverdeling over het hele beeldveld evenwichtiger. Kijk eens op de Tamron 28-75mm Flickr community, voor praktijkopnames gemaakt met deze lens.
Click at the graph to see all Imatest results.
Chromatische aberratie
Tamron heeft laterale chromatische aberratie, onder andere door toepassing van diverse hoogwaardige glassoorten, weten te beperken tot een niveau dat je er in de praktijk weinig last van zal hebben. Achteraf corrigeren van paarse of groene randen in de hoeken, zal zelden of niet nodig zijn in de praktijk.
Conclusie Tamron SP AF 28-75 mm 2.8 XR Di test
Voordelen
- Hoge centrumscherpte
- Hoge lichtsterkte
- Weinig vervorming
- Aantrekkelijke aanschafprijs
Nadelen
- Beperkt zoombereik, met name qua groothoek
- Langzame en lawaaiige AF
- Geen ingebouwde beeldstabilisatie
{insertgrid=344}{insertgrid=345}{insertgrid=346}De Tamron 28-75 mm is een een aantrekkelijk geprijsde, compacte standaardzoomlens met een vaste, hoge lichtsterkte, ontworpen voor camera’s met een volformaat sensor. Als je dit objectief gebruikt bij f/2.8, dan heb je een goede centrumscherpte en een mooie bokeh / achtergrondonscherpte. Gebruik je f/5.6, dan wordt je beloond met een nog betere centrumscherpte en is de scherpte gelijkmatiger over het hele beeldveld. Nadelen van de Tamron 28-75 mm 2.8 zijn de afwezigheid van de ingebouwde beeldstabilisatie, de langzamere en weinig stille AF en de beperkte zoomrange, met name bij de groothoekzijde. Gezien de adviesprijs biedt de Tamron 28-75 mm veel waar voor zijn geld.