De Sony SLT alpha 77 vervangt de Sony A700 en is de laatste telg van de serie Sony Translucent Mirror-camera’s (SLT). Dit zijn spiegelreflexcamera’s met een vaste spiegel, in plaats van een spiegel die op en neer klapt voor het maken van een opname. Hierdoor wordt het onder andere mogelijk om serie-opnames te maken met hogere snelheden dan voor een een spiegelreflexcamera fysiek mogelijk. De doelgroep van de Sony A77 bestaat uit gevorderde amateurs of professionele fotografen. Door de keuze voor een halfdoorlatende spiegel, gecombineerd met de keuze van 24 megapixels op een APS-C sensor, heeft Sony het zich niet eenvoudig gemaakt.Voor een goede signaal-ruis verhouding en een hoog dynamisch bereik heb je namelijk zo veel mogelijk licht per pixel nodig. En de keuze voor een SLT met een 24 megapixel APS-C sensor druist daar een beetje tegen in. In hoeverre heeft Sony een hoge beeldkwaliteit weten te handhaven?
De vormgeving van het camerahuis van de Sony SLT alpha 77 is degelijk, met een grote hoeveelheid knoppen op de body, waardoor je relatief weinig hoeft terug te grijpen op de menu-instellingen. De camera ligt lekker in de hand. Om het gebruiksgemak verder te bevorderen, zijn aan de AEL, AF/MF en ISO knop custom functies toe te wijzen.
Alleen aanpassing van de autofocusmode is minder intuïtief. De knop zit van boven gezien links naast de lens, waardoor je de camera van je gezicht moet halen om aan deze knop te draaien.
Sony A77 vs Sony A65 of NEX-7
- Alle drie van deze Sony camera’s maken gebruik van dezelfde 24 megapixel sensor en dezelfde elektronische zoeker
- De Sony A77 is groter dan de Sony A65 en ook beter afgeschermd tegen vocht en stof
- De Sony A77 heeft diverse features die je eigenlijk alleen op professionele camerahuizen aantreft, zoals AF fijnafstemming, een top panel LCD, een joystick controller, ingebouwde GPS (Sony A77V) en een magnesium body
- Het LCD scherm van de Sony A77 kan in 3 richtingen(“hinge/tilt/swivel“) bewegen. Het scherm van de A65 slechts in 2 richtingen (tilt/shivel)
- Zowel de flitssynchronisatie (1/250 sec) als de snelste sluitertijd van de A77 (1/8000 sec) zijn sneller dan van de A65
Sony A77 versus Canon 7D / Canon 5D MK2, Nikon D5100
- De Sony A77 heeft een elektronische zoeker en een vaste spiegel. De andere, traditionele, spiegelreflexcamera’s bieden een optische zoeker en een klapperende spiegel.
- De Sony A77 biedt een “peaking” functie, waarbij als je handmatig scherp stelt, in de zoeker wordt aangegeven waarop scherpgesteld is.
- De Sony A77 biedt meer megapixels (24) dan de andere camera’s met een APS-C sensor (Canon 7D, Nikon D5100), zelfs meer dan de Canon 5D MK2
- De Sony A77 biedt de modernste features zoals gezichtsherkenning, GPS en de meeste opties voor in-camera correctie van lichtafval, chromatische aberratie en vervorming. De Sony A77 biedt ook een HDR autofunctie waarbij in de camera 3 foto’s tot een HDR opname gecombineerd worden, een waterpas in de zoeker en sweeping panorama opnames.
- Dankzij de halfdoorlatende spiegel kan je tot aan 12 opnames per seconde maken met de Sony A77
- Sony A77 heeft modernere video specificaties (1920 x 1080 @ 50p/ 28Mbps)
Zoeker, beeldscherm en menu
De bouw van de Sony SLT alpha 77 is degelijk uitgevoerd en de camera ligt prettig in de hand. Erg fijn aan de bediening van de Sony A77 zijn de draaiwieltjes aan de voorzijde en achterzijde van de camera, waarmee je de sluitertijd en het diafragma afzonderlijk van elkaar kan aanpassen zonder de camera van je gezicht te halen. Daarmee biedt Sony dezelfde functionaliteit als de professionele camera’s van andere merken.De OLED 2.4M dots / 1024 x 768 zoeker is echt heel mooi. Je hebt bijna niet meer door dat je niet naar een optische zoeker kijkt, maar naar een beeldschermpje in de camera. De zoekernauwkeurigheid van de heldere elektronische zoeker bedraagt volgens Sony 100%. Het is prettig, zeker bij zonnig weer, om deze zoeker te gebruiken. De zoeker schakelt zichzelf aan zodra je de camera naar je oog brengt, of voor je buik hangt.
Het beeldscherm achterop de camera is in 3 richtingen draaibaar of kantelbaar. Het menu van de Sony A77 is, ondanks een grote hoeveelheid functies, zeer overzichtelijk. Naast het reguliere menu is er ook een quick-menu met instellingen, dat je bereikt via een knop achterop de camera. Het is fijn dat de beide menu’s alkaar aanvullen en niet deels dezelfde functionaliteit bieden, zoals je bij andere cameramerken soms tegenkomt. De Sony biedt de mogelijkheid om al in de camera jpg bestanden te corrigeren voor vignettering, chromatische aberratie en vervorming. Dat is een goede ontwikkeling, want dit kan een hoop tijd aan nabewerking schelen voor kritische fotografen. Maar nog niet alle Sony lenzen profiteren op dit moment van deze functie.
De Peaking functie bij handmatig scherpstellen, markeert naar keuze in wit, rood of geel waarop scherp gesteld is. Er wordt daarbij uitgegaan van een open diafragma. Het effect van diafragmeren wordt niet weergegeven.
We hebben de Sony A77 getest in combinatie met Sony 16-50 mm. Maar deze camera is bijvoorbeeld ook gebruikt om de Sony 70-400 mm en de legendarische Sony 24-70 mm te testen. Naast de praktijktest van de Sony A77 hebben we de Sony A77 ook aan een serie Imatest metingen onderworpen. De Imatest meetresultaten staan in het Sony A77 testrapport. Voor de testwijze en de uitleg van begrippen: zie de FAQ.
Resolutie / scherpte Sony A77
De Sony A77 levert in combinatie met de Sony 16-50 mm jpg bestanden met een resolutie tot 2500 LW/PH. De resolutie blijft redelijk constant over het ISO bereik van 50 ISO tot 12.800 ISO. Bij 25.600 zakt de resolutie tot ongeveer 1000 LW/PH, waarschijnlijk door de ruisonderdrukking die bij de hoogste ISO gevoeligheid stevig ingrijpt.
Met een standaardbewerking van de RAW bestanden in Lightroom wordt geen grotere scherpte-indruk verkregen. De RAW bestanden gaven over het hele ISO bereik een gemiddelde resolutie van bijna 2000 lijnen per beeldhoogte. Bij camera’s van Nikon en Canon levert een RAW bestand een hogere scherpte-indruk, bij Sony is de resolutie van een RAW bestand die door ons op dezelfde wijze is bewerkt, net iets lager dan van in-camera jpg bestanden. Een verklaring hiervoor staat in het Sony A77 testrapport.Klik op de linker afbeelding om een indruk te krijgen van de scherpte van een 100 ISO jpg bestand op 100%.
Sony DT 16-80 mm f/3.5 – 4.5 VR @ 22 mm, 100 ISO, f/8
Dynamisch bereik: meetresultaten en praktijk
Het met Imatest gemeten totale dynamische bereik van Sony A77 sensor is afhankelijk van de ISO instelling, tussen de 10 en 13 stops, zowel voor voor een RAW bestand als voor een jpg bestand. Hier verschilt de Sony A77 weinig van andere camera’s zoals de Nikon D5100 of de Canon 60D.
Maar veel belangrijker dan het totale dynamische bereik, is het bruikbare dynamische bereik. De signaal/ruis verhouding is mede bepalend wat er van het dynamisch bereik overblijft voor een toonbare foto. Bij 50 en 100 ISO is het bruikbare dynamische bereik van de Sony A77 dankzij de lage ruis, zie hieronder, met 8 stops voor een RAW bestand en zelfs 10 stops voor een jpg bestand erg hoog. Boven de 100 ISO zorgt verdubbeling van de ISO waarde voor een afname van anderhalve stop van het bruikbare dynamische bereik. Bij 3200 ISO is het bruikbare dynamische bereik van een RAW bestand zonder ruisonderdrukking gereduceerd tot 0 stops. Door een forse hoeveelheid in-camera ruisonderdrukking toe te passen, weet Sony een groot bruikbaar dynamisch bereik van RAW bestanden te realiseren, zoals je kunt zien in de praktijkopname hiernaast. Zelfs in de schaduwpartijen is de ruis laag.
Ruis
De signaal ruis verhouding van de Sony A77 is een spannend verhaal. Omdat er 24 megapixels op een APS-C sensor gepropt zitten, verwacht je meer ruis dan camera’s met een vol formaat sensor of andere camera’s met een APS-C sensor met minder pixels. Hier verrast de Sony A77 in positieve zin bij lage ISO instellingen. Bij 50 ISO is de ruis van de Sony A77 RAW bestand net zo laag als de ruis van een Nikon D700 of Canon 5D MK2 RAW bestand bij 50 of 100 ISO. De Sony A77 scoort hier beter dan de Nikon D5100 of de Canon 60D.
Voor jpg bestanden bij lage ISO instellingen geldt min of meer hetzelfde: de ruis van jpg bestanden afkomstig uit de Nikon D700 @ 100 ISO of de Sony A 77 @ 50 ISO is lager dan de ruis van jpg bestanden afkomstig uit de Canon 5D MK2, Canon 60D of de Nikon D5100. Bij hogere ISO instellingen wordt het verhaal iets anders. Boven de 1600 ISO zie je de ruis van RAW bestanden sterk toenemen en begint de ruisonderdrukking van jpg bestanden steeds agressiever te werk te gaan. Hier zie je een beelduitsnede van een 3200 ISO jpg praktijkopname, gemaakt in het donker. Bij hoge ISO instellingen is de Sony A77 qua ruis beter dan de Canon 60D. Een 12.800 ISO RAW bestand zonder ruisonderdrukking van de Sony A77 ruist net zo veel als een 6400 ISO RAW bestand zonder ruisonderdrukking van de Canon 60D. Maar een 25.600 ISO RAW bestand van de Nikon D700 vertoont net iets minder ruis dan een 3200 ISO RAW bestand van de Nikon D700.Bij HDR opnames worden donkere partijen in de digitale doka opgelicht. Daarbij wordt ruis in donkere partijen veel beter zichtbaar of zelfs storender aanwezig. Daarmee zijn HDR opnames weliswaar extreme, maar goede illustraties van de kwaliteit van een camera qua signaal ruisverhouding.
Hiernaast zie je een 100% beelduitsnede van een 200 ISO HDR opname, inclusief standaard ruisonderdrukking in Lightroom. Bij 3200 ISO is de ruis zo sterk aanwezig, dat de opname niet meer bruikbaar is voor HDR. Hier zou je zo veel ruisonderdrukking toe moeten passen, dat je veel aan resolutie verliest.
Kleurweergave
Qua kleurweergave bij daglicht ontlopen alle tot nu toe geteste camera’s elkaar weinig. De Imatest meetresultaten in het Sony A77 testrapport, bevestigen de kwaliteit van de praktijkopnames. De Sony A77 levert bij daglicht verzadigde opnames met een goede kleurweergave. De kleurafwijking (Delta E 94) is klein voor zowel een in Lightroom geconverteerd RAW bestand als voor een jpg bestand (neutral) rechtstreeks uit de camera.
De automatische witbalans van de Sony A77 doet zijn werk goed. Opnames gemaakt in de schaduw zijn soms iets te koel/blauw, zo merkten we tijdens de praktijktest. De Sony A77 is qua kleurweergave en witbalans bij kunstlicht beter dan eerder geteste camera’s zoals de Canon 5D MK2, Nikon D700 of Canon 60D. Opnames gemaakt bij kunstlicht hebben weliswaar een minder nauwkeurige kleurweergave dan opnames gemaakt bij daglicht. Maar dat is allebei eenvoudig te verbeteren met een kleine handmatige aanpassing van de witbalans.
Ingebouwde flitser
Deze camera heeft ook een ingebouwd flitsertje, dat geschikt is voor lenzen met een brandpuntsafstand tot 24 mm. In deze test hebben we de flitser niet verder onderzocht. Er is een externe flitser aan te sluiten op de Sony A77. Als je zo’n mooie camera koopt, zou je er ook een goede flitser bij moeten kopen, vind ik.
Autofocus
De autofocus is snel en nauwkeurig. Bij voldoende licht is de camera trefzeker en razendsnel; zonder meer geschikt voor sportfotografie of andere takken van sport die zware eisen aan de AF snelheid stellen.
Bij weinig licht of onderwerpen met weinig contrast zou de autofocus van de Sony A77 in theorie eerder kunnen jagen dan bij een traditionele spiegelreflexcamera, omdat de AF module maar 30% van het licht tot zijn beschikking heeft; de rest van het licht gaat naar de sensor. Maar dat valt erg mee. Ik heb de indruk dat de brandpuntsafstand cq maximale opening en de ontwerpdatum van de lens een veel grotere invloed hebben op het al of niet zoeken van de autofocus dan de camera. Hoe ouder het ontwerp van een lens of hoe langer de brandpuntsafstand, des te meer moeite heeft de Sony A77 met scherpstellen in het donker. Met de Sony 16-50 mm 2.8 – een recente en lichtsterke lens met een beperkte brandpuntsafstand – ging scherpstellen in het donker moeiteloos. Met de Sony 70 – 300 mm ging scherpstellen in het donker goed, maar trager. Met de Sony 70-400 mm ging de camera soms zoeken bij het scherpstellen in het donker.
Autofocus tracking
De Sony A77 slaagt er bij helder licht in om een serie scherpe opnames te maken van een auto die met 50 km/uur recht op de camera komt afgereden. Dat is een erg goede prestatie, die deze camera ook een goede keuze voor sportfotografen maakt. Tot nu toe was van de door ons geteste camera’s alleen de Nikon D700 hiertoe in staat. De Sony A77 laat op het punt van autofocus tracking bijvoorbeeld de Nikon V1, Panasonic G3, Canon 60D of de Canon 5D MK2 ver achter zich.
Conclusie Sony A77 test
| |
Voordelen | Nadelen |
|
|
De Sony A77 is een erg goede camera met een groot gebruiksgemak. Het gebruiksgemak is niet alleen vanwege alle mogelijke functies die op de camera zitten, je kan het zo gek niet bedenken of het zit er op, maar ook vanwege de toegankelijkheid van de menu’s en de prettige ergonomie. Qua beeldkwaliteit is dit de beste camera met een APS-C sensor die we tot nu toe getest hebben. Sony is er in geslaagd om een sensor te maken met een lage ruis en een hoog dynamisch bereik bij de lage ISO instellingen. De Scherpte van jpg bestanden is zelfs hoger dan van de Canon 5D MK2, een camera met een volformaat sensor. |