Met de introductie van de Nikon D3200 met 24 megapixels, is het interessant om deze lichtsterke Sigma telelens aan de tand te voelen op deze Nikon camera met een DX sensor. Zet je dit objectief op een Nikon camera met een beeldsensor van het APS-C / DX formaat, zoals de Nikon D3200, dan kom je op een brandpuntequivalent van 128 mm. Daarmee vormt het 85 mm objectief de opvolger van het klassieke 135 mm teleobjectief.
Voor de test van deze lens op een volformaat camera, zie onze test van de Sigma 85 mm 1.4 EX DG HSM FF op een Canon 5D MK2.

Bouw en autofocus
Het objectief is gemaakt van een hoogwaardig soort kunststof en de vatting is van metaal. Voor de afwerking van het huis is een “NR coating” (New & Robust) gebruikt. Het lijkt erop dat deze afwerking minder gevoelig is voor beschadiging dan de oude coating. Het geheel voelt degelijk aan, de scherpstelring draait soepel zonder speling en het filter draait niet mee. Het objectief wordt inclusief een aparte zonnekap speciaal voor camera’s met een APS-C sensor geleverd. Ook het meegeleverde etui is erg mooi. Klasse!
De autofocus is van het HSM type. Het scherpstellen gaat niet erg snel, bijna geruisloos en bij weinig licht pendelt de camera zelden.
Lichtafval Sigma 85 1.4
Als je de lens van voren bekijkt, valt je de grote hoeveelheid glas op die in deze lens wordt gebruikt. Geen wonder dat lichtafval, uitgedrukt in stops, bij alle diafragma’s heel erg laag is. In de praktijk zal je er geen rekening mee hoeven te houden. Hier zie je één van de voordelen als je een objectief dat ontworpen is voor een camera met een volformaat sensor gebruikt op een camera met een kleinere APS-C centrum.
Vervorming Sigma 85 1.4
De gemeten vervorming van deze lens is extreem laag namelijk -0,1%. Deze zal nooit zichtbaar of storend zijn.
Bokeh
Er zijn steeds meer lenzen op de markt die een hoge scherpte bieden tegen een aantrekkelijke prijs. Maar er zijn veel minder betaalbare lenzen te vinden die bovendien een hoge lichtsterkte en een mooie bokeh bieden. Hierin onderscheidt de Sigma 85 1.4 zich. De Sigma 85 mm 1.4 vertoont ook op een camera met een APS-C sensor bij volle opening een hele mooie ronde, wollige bokeh. Zo lang je niet te veel diafragmeert, natuurlijk. Bij diafragma 4 is de bokeh in een opname die is gemaakt vanuit hetzelfde standpunt minder rond en veel onrustiger.
Overstraling Sigma 85 1.4
In de praktijk zijn we geen overstraling tegengekomen. En in de studio lukte het om overstraling en nevenbeelden van het diafragma te creëren, maar dan moest je wel met een sterke lichtbron rechtstreeks in de lens schijnen. Toch luidt ons advies om in de praktijk met de Sigma 85 mm 1.4 direct tegenlicht te vermijden.
Scherpte Sigma 85 1.4
Het scheidend vermogen, uitgedrukt in lijnen/sensorhoogte vertoont in het centrum al een zeer goede waarde bij f/2.8 en de top is bij f/5.6 heel hoog. De hoeken trekken snel bij en bereiken bij f/2.8 een heel mooie waarde. Al met al een scherp tekenend objectief.
Spelen met scherptediepte!
Kitlenzen en standaard zoomlenzen zijn in het algemeen lichtzwak, waardoor het niet mogelijk is te spelen met de scherptediepte. Door de combinatie van een hoge lichtsterkte en een redelijk lange brandpuntsafstand, kan met de Sigma 85 mm 1.4 de scherptediepte beperkt worden. Hierdoor richt je alle aandacht op het onderwerp. De onscherpe voor- en achtergrond ziet er heel mooi ‘wollig’ uit.
De combinatie van een hoge centrumscherpte en een mooie achtergrondonscherpte bij volle opening, maken deze korte Sigma telelens zeer geschikt als portretlens. Bij diafragma 1.4 is de scherptediepte zo gering dat het bij het vergroten van de foto zelfs opvalt dat er scherp gesteld is op de wimpers in plaats van op de ogen.
Laterale chromatische aberratie
Het valt op in de testen van Sigma lenzen dat de meest voorkomende vorm van chromatische aberratie (lateral CA) al bij het ontwerp van de lens laag gehouden wordt. In onze eerdere test van de Sigma 85 op een Canon 5D M2 bleek al eerder hoe laag de chromatische aberratie van dit objectief is. De chromatische aberratie blijft ook in deze test met de Nikon D3200 bij alle diafragma’s op een heel lage waarde. Zelfs bij grote vergrotingen zal je in de hoeken geen rode of groene vlekken tegenkomen bij scherpe contrastovergangen. Een hele prestatie voor zo’n lichtsterk objectief!
Kleurbokeh / Axiale chromatische aberatie
Lenzen met een hogere lichtsterkte dan f/2.8 kunnen axiale chromatische aberratie vertonen in de bokeh. Deze kleurbokeh is te herkennen aan groene en paarse vlekken bij scherpe contrastovergangen in de onscherpe partijen. In tegenstelling tot laterale chromatische aberratie, die je alleen in de hoeken aantreft, komt axiale CA in het hele beeld voor als het optreedt.
Hiernaast is een onscherpe opname van een voorkant van een auto gebruikt ter illustratie van kleurbokeh in een opname gemaakt met de Sigma 85 mm 1.4 bij volle opening.
Met Nikon’s Capture NX is heel effectief kleurbokeh te verwijderen uit Nikon RAW bestanden. In de nieuwste versies van Lightroom en Photoshop is kleurbokeh effectief te verwijderen onder lenscorrectie/chromatische aberratie.
Conclusie
Sigma 85 mm 1.4 EX DG HSM
Voordelen
- Hoge optische kwaliteit: zeer lage vervorming, chromatische aberratie en lichtafval. Hoge centrumscherpte en scherp van centrum tot hoek vanaf diafragma 4
- Zeer degelijk gebouwd
- Mooie wollige weergave van onscherpe partijen
- Aantrekkelijke prijs/kwaliteit verhouding
Nadelen
- Autofocus niet erg snel
Er zijn steeds meer lenzen op de markt die een hoge scherpte bieden tegen een aantrekkelijke prijs. Maar er zijn veel minder betaalbare lenzen te vinden die bovendien een hoge lichtsterkte en een mooie bokeh bieden. Hierin onderscheidt de Sigma 85 1.4 zich. De Sigma 85 mm 1.4 EX DG HSM is ontworpen voor een vol formaat camera. Op een camera met een APS-C sensor komt deze lens misschien nog wel meer tot zijn recht. De scherpte is hoog en chromatische aberratie, lichtafval en vervorming zijn zeer laag. De Sigma 85 mm is niet goedkoop en toch is die prijs aantrekkelijk als je de geboden prestaties bekijkt.