Review Sony FE 70-200 mm F2.8 GM OSS II G-Master – De tweede generatie

De Sony FE 70-200 mm F2.8 GM OSS II is de tweede generatie lichtsterke telezoom van Sony. Het objectief is net zo groot, maar veel lichter dan zijn voorganger. Het heeft een volledig nieuw optisch ontwerp, extra motoren voor de scherpstelling en een diafragmaring. Sneller en beter dus.

Klik op de lens voor specificaties, prijzen en testresultaten.

TESTRESULTATEN Sony FE 70-200 mm F2.8 GM OSS II G-Master:

VOORDELEN

NADELEN

  • Lichtste in zijn klassse

  • Hoge lichtsterkte

  • Diafragmaring

  • Klikloos diafragma

  • Werkt met teleconverters

  • Stevige prijs

  • Statiefvoet niet Arca Swiss

De Sony FE 70-200 mm F2.8 GM OSS II G-Master lijkt sterk op zijn voorganger, maar is van binnen volledig nieuw.

Introductie

De Sony FE 70-200 mm F2.8 GM OSS II G-Master is de opvolger van Sony’s eerste FE 70-200mm F2.8 GM OSS. Dat objectief was Sony’s eerste F2.8 telezoom voor spiegelloze camera’s. Die eerste versie was optisch heel behoorlijk, maar is inmiddels meer dan vijf jaar oud en de concurrentie heeft niet stilgezeten. De nieuwe professionele F2.8 70-200mm F2.8 telezooms van Canon, Nikon en Panasonic zijn net zo goed, zo niet beter. Het werd dus hoog tijd voor een nieuwe 70-200mm F2.8 van Sony. De nieuwe FE 70-200 mm F2.8 GM OSS II is een compleet nieuw ontwerp. Het is geen inschuifbare zoom zoals de Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM. Het is wel het lichtste objectief in zijn klasse. De Canon is niet alleen erg compact, maar ook licht. De Sony is nog net een fractie lichter.  Vergeleken met het vorige model is het verschil zelfs heel groot: maar liefst 435 gram. Dat ga je zeker merken als je een hele dag met dit objectief op stap moet. Het nieuwe objectief heeft ook een diafragmaring die klikloos kan worden gebruikt voor filmen.

https://www.youtube.com/watch?v=3zfZMEze_sUvideo

Alles er op

Net als het oude model is dit de enige lichtsterke 70-200mm voor Sony die gebruikt kan worden met teleconverters. Sony heeft zowel een 1.4x als een 2x teleconverter. Hierdoor kan je dit objectief ook gebruiken als 140-400mm F5.6 objectief, of zelfs als 210-600mm (equivalent) objectief op APS-C. Met de Tamron 70-180mm F2.8 Di III VXD kan dit niet. Ook heeft de Tamron geen beeldstabilisatie. De FE 70-200 mm F2.8 GM OSS II heeft beide. Sigma komt vermoedelijk over niet al te lange tijd met een 70-200mm F2.8 DG DN, maar voorlopig heeft ook Sigma alleen converters voor de L-vatting (van Sigma, Leica en Panasonic) en niet voor Sony. De prijs van de FE 70-200 mm F2.8 GM OSS II G-Master is stevig, maar er is voor Sony geen ander objectief dat de mogelijkheden biedt van deze 70-200mm. De prijs verschilt ook niet heel veel van vergelijkbare objectieven van de concurrentie.

Bouw

De FE 70-200 mm F2.8 GM OSS II G-Master lijkt in veel opzichten op de oude. Hij is exact even groot en wit. De behuizing is gemaakt van een lichtmetalen legering en is heel degelijk. Toch zijn er uiterlijk ook nog wel een paar verschillen. Het belangrijkste verschil is de diafragmaring. De scherpstelring zit aan de voorzijde,  de zoomring in het midden en de diafragmaring zit daar vrijwel direct achter.  Aan de rechterkant zit een schuif om de diafragmaring klikloos te maken. Aan de linkerkant zit een hele verzameling schakelaars, voor AF/MF, Full Time DMF, het beperken van het scherpstelbereik en de beeldstabilisatie. Er is zelfs een Iris Lock, waarmee de diafragmaring kan worden uitgeschakeld zodat de bediening volledig via de camera gaat. Tussen de scherpstelring en de zoomring zitten ook nog eens drie programmeerbare knoppen voor de scherpstelvergrendeling.

Minder glas

Het optisch ontwerp bevat minder elementen dan het vorige model. Dat is een verrassende ontwikkeling in een tijd waarin zelfs vast brandpuntobjectieven moeiteloos tien of meer lenselementen kunnen hebben. De oude 70-200mm had 23 elementen in 18 groepen. Het nieuwe objectief heeft 17 elementen in 14 groepen. Waarschijnlijk is dit een van de oorzaken van de gewichtsreductie. Het diafragma heeft 11 lamellen, net als het oudere model. Hierdoor zijn de bokehballen nog steeds mooi rond op F4. Dat is prettig, omdat bokehballen op F2.8 aan de randen meer de vorm van kattenogen krijgen, op F4 heb je daar minder last van. Het objectief is uiteraard voorzien van pakkingen rond alle bewegende delen en het heeft een pakking op de achterzijde om de aansluiting op de camera af te dichten. De frontlens is voorzien van een fluorcoating die helpt om het oppervlak schoon te houden. De statiefgondel is niet afneembaar, maar de statiefvoet zelf wel. Jammer genoeg is deze niet voorzien van een uitsparing om hem direct op een Arca-Swiss koppelplaat te zetten. De zonnekap is groot en rond en is voorzien van een schuif waardoor je toegang kan krijgen tot draaibare polarisatiefilters.

Scherpstelling Sony FE 70-200 mm F2.8 GM OSS II G-Master

Voor de autofocus maakt de FE 70-200 mm F2.8 GM OSS II G-Master gebruik van vier lineaire autofocusmotoren. Een van de sterke punten van het vorige model was de snelle autofocus, dankzij een dubbele lineaire motor, maar met de nieuwe motoren is het nieuwe objectief nog sneller.  Volgens Sony is het tot vier keer sneller en is de autofocus tracking 30% verbeterd. Het objectief heeft ook minder last van focusbreathing dan het oude en heeft een linaire scherpstelling bij handmatig gebruik. Voor filmers is dat goed nieuws. De kortste scherpstelafstand op 70mm is maar 40cm.  Zoom je naar 200mm dan is dat  82cm. De maximale vergroting die hiermee mogelijk is, is 0,3x. Dat maakt behoorlijke close-ups mogelijk. Omdat bij gebruik van teleconverters de beeldhoek verkleint wordt maar de kortste instelafstand gelijk blijft, nemen de macro-mogelijkheden toe bij het gebruik van een converter.

Beeldkwaliteit

MTF curves van de Sony FE 70-200 mm F2.8 GM OSS II G-Master. 3 is 70mm op F2.8, 4 is 70mm op F8. 5 is 200mm op F2.8, 6 is 200mm op F8.

 

Als we kijken naar de MTF curves, dan zien we dat de beeldkwaliteit van de FE 70-200 mm F2.8 GM OSS II G-Master al bij volle opening hoog is, met maar een klein verloop naar de hoeken. Dat geldt zowel op 70mm als op 200mm. Dat is een duidelijk verschil met het vorige model en het verschil in scherpte in de hoeken zal ook in kritische opnames in de praktijk zichtbaar zijn. Bij diafragmeren naar F8 zien we nog een kleine toename van de scherpte in de hoeken.

 

Sony FE 70-200 mm F2.8 GM OSS II G-Master

 specificaties
  
beeldhoek (diag)

34°-12°30’

sensorformaatfull frame
min. instelafstand40-82 cm
filterdiameter

77 mm

diafragmalamellen11
beeldstabilisatorja
afmetingen (dxl)88×200 mm
gewicht1045 gr
bajonetaansluitingSony E
bijzonderheden

klikloos diafragma

importeur
/ sony.be
verkoopprijs€ 3000,00
  
scheidend vermogen/10
contrast/10
chromatische aberratie/5
vertekening/5
vignettering/5
autofocus/5
overstraling/5
uitvoering/10
  
eindwaardering

Conclusie test Sony FE 70-200 mm F2.8 GM OSS II G-Master

De Sony FE 70-200 mm F2.8 GM OSS II G-Master is stevig aan de prijs, maar is ook de enige keus als je teleconverters wilt gebruiken op een gestabiliseerde lichtsterke telezoom.

De Sony FE 70-200 mm F2.8 GM OSS II G-Master is op vrijwel alle punten beter dan de oude 70-200mm. Lichter, sneller en optisch verbeterd. De prijs is stevig, maar wel gelijk aan die van het vorige model. Wie het beste wil hebben voor zijn Sony camera’s of wanneer je ook gebruik wilt kunnen maken van teleconverters, dan is dit de telezoom die je moet hebben.