Review Sony FE 16-35mm F4 PZ – licht en veelzijdig

De Sony FE 16-35mm F4 PZ is een nieuwe groothoekzoom van Sony. Het objectief is lichter en kleiner. Het is een objectief met een powerzoom. Hierdoor lijkt het in eerste instantie vooral voor filmers bedoeld, maar ook voor fotografen is dit wellicht een interessantere optie dan de al wat oudere Vario Tessar 16-35mm F4.

TESTRESULTATEN Sony FE 16-35mm F4 G PZ:

VOORDELEN

NADELEN

  • Licht

  • Compact

  • (Klikloze) diafragmaring

  • AF/MF schakelaar

  • Powerzoom mogelijkhed

  • Weerbestendig
  • Powerzoom iets minder direct

  • Geen beeldstabilisatie

De Sony FE 16-35mm F4 PZ is een hele lichte en compacte groothoekzoom met zeker voor filmers bijzondere opties.         

Introductie

De Sony FE 16-35mm F4 PZ is een nieuwe groothoekzoom voor het Sony-systeem. Met zijn vaste lichtsterkte van F4 over het hele bereik mag je dit objectief gerust zien als de vervanger van de ongeveer gelijk geprijsde Vario-Tessar 16-35mm F4 van Zeiss. De FE 16-35mm F4 PZ is korter, lichter en biedt veel meer mogelijkheden dan de Zeiss 16-35mm. Zo heeft het nieuwe objectief een diafragmaring die klikloos kan worden gemaakt en zelfs kan worden vergrendeld, een AF/MF schakelaar en een programmeerbare knop voor het vergrendelen van de scherpstelling. De handmatige scherpstelling is lineair en de draairichting van de zoomring is zelfs instelbaar. Dat laatste heeft te maken met een bijzondere functie van het nieuwe objectief dat vooral bij fotografen misschien wat vraagtekens op zal roepen. De Sony FE 16-35mm F4 PZ heeft namelijk een powerzoom. Dat betekent dat het zoomen niet direct, mechanisch, door de zoomring wordt aangestuurd. Dit is echter niet de ouderwetse, wat gevoelloze powerzoom die we kennen van bijvoorbeeld de Sony 16-50mm voor APS-C. Het zoomen van de FE 16-35mm F4 PZ wordt aangestuurd door maar liefst 4 lineaire XD motoren. Hierdoor is het snel en reageert het vrij nauwkeurig. Wie geen gebruik maakt van de PZ-schakelaar zal dus niet veel verschil merken met traditionele zooms.

Op afstand bedienbaar

Sony heeft de PowerZoom constructie gebruikt om de Sony FE 16-35mm F4 PZ een aantal bijzondere eigenschappen te geven. Om te beginnen bewegen alle groepen intern, waardoor het objectief niet van lengte verandert tijdens het zoomen en scherpstellen. Hierdoor is het, zeker in combinatie met het lage gewicht, een ideaal objectief om te gebruiken op gimbals of drones, omdat zoomen de balans niet verstoort. Het zorgt er ook voor dat je op een aantal camera’s kan zoomen via het scherm of een schakelaar op de camera en het is zelfs mogelijk om de zoom op afstand te bedienen, zonder de camera aan te raken of er zelfs maar achter te staan.

Voor filmers en vloggers is dit ideaal, maar het kan ook van pas komen bij het fotograferen van bijvoorbeeld dieren in de natuur met een op afstand bestuurde camera. Het enige dat de nieuwe Sony FE 16-35mm F4 PZ wellicht mist ten opzichte van de oudere Zeiss is beeldstabilisatie. Alle recente camera’s van Sony beschikken echter over stabilisatie in de body en die kan prima overweg met dit soort korte brandpunten.

Bouw

Voor de Sony FE 16-35mm F4 PZ kan je wel wat uitleg gebruiken: 1: Scherpstelring 2: Zoomhendel 3: Diafragmaring 4: Zoomring 5: Scherpstelvergrendeling 6: Schakelaar voor scherpstelmodus 7: Diafragmamarkering 8: Diafragmavergrendeling 9: Klikschakelaar voor diafragma.
Voor de Sony FE 16-35mm F4 PZ kan je wel wat uitleg gebruiken: 1: Scherpstelring 2: Zoomhendel 3: Diafragmaring 4: Zoomring 5: Scherpstelvergrendeling 6: Schakelaar voor scherpstelmodus 7: Diafragmamarkering 8: Diafragmavergrendeling 9: Klikschakelaar voor diafragma.

De FE 16-35mm F4 PZ is compact. Het is 3mm dikker dan de Zeiss 16-35mm F4 voor Sony, maar een volle centimeter korter. Het is met 353 gram ook 163 gram lichter. De filtermaat is wel gelijk met 72mm. De Sony FE 16-35mm F4 PZ heeft veel meer bedieningselementen dan de Zeiss 16-35mm. Vooraan zit de scherpstelring, direct gevolgd door zoomring. Beide ringen zijn net voldoende breed, maar breder is door alle andere knoppen en ringen niet mogelijk. Achter de zoom ring zit een gedeelte dat plaats biedt aan de schakelaar voor de Power Zoom, de AF/MF schakelaar, de Focus-hold knop, een schakelaar voor het klikloos maken van de diafragmaring en zelfs een schakelaar voor het vergrendelen van het diafragma. Daarachter vinden we de diafragmaring die in kan klikken in derde stops. Deze zijn ook aangegeven. Het objectief is weerbestendig. Maar, anders dan de Zeiss-versie, heeft de Sony FE 16-35mm F4 PZ wel een pakking op de bajonet. Ook de aansluiting op de camera is hierdoor afgedicht. Ook is er een fluor-coating op de frontlens, om deze beter schoon te houden.

1: Geavanceerde asferische lens 2: Asferische lens 3: Asferische ED-lens 4: Lens van Super ED glas 5: Lens van ED-glas

Het optisch ontwerp bestaat uit 13 elementen in 12 groepen en bevat 2 aspherische elementen, 1 ED element, 1 Super ED element en 1 aspherisch ED element. Het diafragma heeft 7 afgeronde lamellen. Het objectief heeft geen beeldstabilisatie en is op dit punt dus volledig afhankelijk van de stabilisatie in de Sony body’s.

Scherpstelling

De FE 16-35mm F4 PZ gebruikt maar liefst 6 XD-lineaire motoren. Vier daarvan zijn echter niet voor de scherpstelling, maar om te zoomen. Er zijn dus twee motoren voor de scherpstelling. Voor een licht objectief als dit is dat nog steeds mooi. De XD (eXtreme Dynamic) motoren zijn veel moderner dan het systeem dat in de oudere 16-35mm F4 van Zeiss zit en het is hierdoor ook logisch dat de scherpstelling sneller zal zijn. De Sony FE 16-35mm F4 PZ kan hierdoor ook gebruikt worden met de hoogste opnamesnelheid van 30 beelden per seconde op de Sony A1.

De handmatige scherpstelling is mooi lineair en dat is ideaal voor het maken van herhaalbare focuspulls. De kortste instelafstand varieert van 28cm op 16mm tot 24cm op 35mm. Je kan dus in de ‘tele’stand iets dichterbij scherpstellen. De maximale vergrotingsmaatstaf die je hierdoor kan halen is 0,23x, ofwel bijna 1:4. Dat is voor een groothoekzoom best fraai en zorgt ervoor dat het objectief ook op dit gebied veelzijdig is.

Beeldkwaliteit

De MTF-curves van de Sony FE 16-35mm F4 PZ laten een mooi beeld zien. Al op volle opening lijkt dit objectief heel goed te scoren, maar wat opmerkelijker is: het verloop naar de hoeken is gering. Dat is een punt waarop de Vario-Tessar 16-35mm F4 van Zeiss wat minder scoort. Met de scherpte lijkt het dus wel goed te zitten. Waar we in de Full Review graag naar kijken is lichtafval, het bokeh en – voor filmers ook belangrijk – de breathing van de Sony FE 16-35mm F4 PZ.

 

Sony FE 16-35mm F4 PZ

 specificaties
  
beeldhoek (diag)

107°-63° (83°-44° op APS-C)

sensorformaatfull frame
min. instelafstand

28-24 cm

filterdiameter

72 mm

diafragmalamellen7
beeldstabilisatornee
afmetingen (dxl)

81×88 mm

gewicht353 gr
bajonetaansluitingSony FE
bijzonderheden

Power Zoom

importeur
of .be
verkoopprijs

€ 1500,00

  
scheidend vermogen/10
contrast/10
chromatische aberratie/5
vertekening/5
vignettering/5
autofocus/5
overstraling/5
uitvoering/10
  
eindwaardering

Conclusie test Sony FE 16-35mm F4 G PZ

Voor fotografen is de Sony FE 16-35mm F4 PZ misschien even wennen, maar alle mogelijkheden zijn het waard.

De Sony FE 16-35mm F4 PZ is een bijzonder objectief. Over het algemeen zijn nieuwe versies van al bestaande objectieven bij Sony gelukkig wat lichter en kleiner dan hun voorgangers, maar de manier waarop Sony dat bij deze FE 16-35mm F4 PZ heeft gedaan, hebben we niet aan zien komen. Voor fotografen zal het misschien een klein beetje wennen zijn aan de iets minder directe zoomring, maar daar staan heel veel extra mogelijkheden tegenover en een betere autofocus en beeldkwaliteit. Voor filmers is dit een mini-cineobjectief dat veel gebruiksgemak geeft. De prijs is best fors, maar gezien de mogelijkheden toch ook weer niet onredelijk.