Review Panasonic Lumix S 35mm F1.8 – Voor film en fotografie

De Panasonic Lumix S 35mm F1.8 is het vierde objectief in een reeks vastbrandpunten met deze lichtsterkte. Dit objectief heeft vrijwel dezelfde afmetingen als de andere drie en is daarom ideaal voor filmers. Het biedt volgens Panasonic ook een vergelijkbare beeldkwaliteit.

Klik op de lens voor specificaties, prijzen en testresultaten.

TESTRESULTATEN Panasonic Lumix S 35mm F1.8:

VOORDELEN

NADELEN

  • Redelijk lichtsterk

  • Vocht- en vorstbestendig

  • Geen focus breathing

De Panasonic Lumix S 35mm F1.8 vult de bestaande reeks van 85, 50 en 24mm S-objectieven mooi aan.

Introductie

35mm objectieven zijn populair voor bijvoorbeeld reportage- en straatfotografie.  Ze zijn ook heel mooi voor portretten waarbij je wat meer omgeving wilt laten zien. Ze zijn groothoekig, maar niet zo groothoekig dat je last krijgt van perspectivische vertekening die zo kenmerkend is voor wijdere brandpunten. De Panasonic Lumix S 35mm F1.8 is het vierde objectief in een reeks vastbrandpunten met een lichtsterkte van F1.8. De andere drie zijn de Lumix S 85 mm F1.8, de Lumix S 50mm F1.8 en de Lumix S 24mm F1.8. De Panasonic Lumix S 35mm F1.8 past hier tussen in en complementeert de reeks.

Goed voor video

De Panasonic Lumix S 35mm F1.8 is een objectief in de S-serie. Dat staat bij Panasonic voor de objectieven waar de hoogste eisen aan worden gesteld. Een aantal van de objectieven uit deze serie hebben we al getest en de beeldkwaliteit daarvan is hoog. De Panasonic Lumix S 35mm F1.8  is net als de andere S-objectieven ook vocht en vorstbestendig, zodat het onder alle omstandigheden kan worden gebruikt. Het objectief heeft geen beeldstabilisatie, maar kan natuurlijk wel met de beeldstabilisatie in de Panasonic camera’s worden gebruikt. De Panasonic Lumix S 35mm F1.8 is extra geschikt voor videowerk, doordat het vrijwel geen last heeft van focus breathing en omdat je in kan stellen dat de handmatige scherpstelling lineair moet zijn.

Bouw

De Panasonic Lumix S 35mm F1.8 is relatief licht, met een gewicht van 295 gram. Panasonic beveelt het objectief aan als ‘compact’. Het is echter 7mm dikker en bijna een centimeter langer dan bijvoorbeeld de Sony EF 35mm F1.8. De Panasonic Lumix S 35mm F1.8 is voorzien van pakkingen rond alle bewegende delen en is vocht- en vorstbestendig. De 35mm heeft dezelfde diameter als de andere F1.8 objectieven uit deze serie en dus ook dezelfde filtermaat. Hierdoor is het objectief makkelijk uitwisselbaar in een videoset waarin gebruik wordt gemaakt van een follow focus. Het objectief heeft een brede scherpstelring en een AF/MF schakelaar.

Het optisch ontwerp bestaat uit 11 lenselementen in 9 groepen. Voor een 35mm is het een complex ontwerp met drie asferische elementen en drie ED (Extra Low Dispersion) elementen. Het diafragma heeft 9 lamellen voor een ronde diafragma opening. De filtermaat is 67mm.

Scherpstelling

Panasonic maakt gebruik van zijn eigen DFD-systeem voor de autofocus. Dit is een systeem dat is gebaseerd op contrastdetectie, maar dat door de kennis van de eigenschappen van de objectieven onscherpte kan herkennen en daardoor een enigszins een fasedetectiesysteem kan nabootsen. Op de nieuwste Panasonic camera’s als de S5 en de GH5 II werkt dit door snellere verwerking beter dan voorheen. In combinatie met bijvoorbeeld de S5 kan de scherpstelling van de Panasonic Lumix S 35mm F1.8 met een snelheid van 240 beelden per seconde worden gecorrigeerd. Hierdoor moet het zichtbare zoeken naar de exacte ligging van het scherptevlak veel minder worden.

Lineair

Handmatig scherpstellen kan met de Panasonic Lumix S 35mm F1.8 zowel linair als niet lineair handmatig. Niet lineair houdt in dat de mate waarin de scherpstelling verandert afhankelijk is van hoe snel de scherpstelring gedraaid wordt. Hierdoor kan je heel nauwkeurig scherpstellen. Voor filmen is dit niet handig. Je kan in deze stand namelijk geen goede, herhaalbare focus pulls maken. Hiervoor is een linaire scherpstelling veel handiger. De grootte van de scherpstelslag is zelfs per 30 graden instelbaar van 90 tot 360 graden. Een extra bonus voor videowerk is dat het objectief vrijwel vrij is van focus breathing. Je krijgt dus geen zoomeffect als de je de scherpstelling verlegt.De kortste scherpstelafstand is 24 cm. De maximale vergroting die daarmee haalbaar is, is 0,22x. Dat is gemiddeld voor een groothoek als deze.

Beeldkwaliteit

De MTF curve van de Panasonic Lumix S 35mm F1.8 laat bij volle opening al een behoorlijke centrumscherpte zien. Het scherpteverloop zet echter al wel vrij snel in, al blijven de waardes in de hoeken ook op F1.8 nog steeds heel redelijk. We zijn benieuwd hoe de prestaties verbeteren bij een of twee stops diafragmeren.

 

Panasonic Lumix S 35mm F1.8

 specificaties
  
beeldhoek (diag)

63°

sensorformaatfull frame
min. instelafstand24 cm
filterdiameter67 mm
diafragmalamellen9
beeldstabilisatornee
afmetingen (dxl)74×82 mm
gewicht295 gr
bajonetaansluiting

L-vatting

bijzonderheden

Geen focus breathing

importeur

of /be

verkoopprijs

€ nnb

  
scheidend vermogen/10
contrast/10
chromatische aberratie/5
vertekening/5
vignettering/5
autofocus/5
overstraling/5
uitvoering/10
  
eindwaardering

Conclusie test Panasonic Lumix S 35mm F1.8

De Panasonic Lumix S 35mm F1.8 laat voor fotografen weinig te wensen over en onderstreept een van Panasonics sterkste punten: video.

De Panasonic Lumix S 35mm F1.8 is een logische aanvulling op de huidige reeks F1.8 S-objectieven. Tussen 50mm en 24mm zat natuurlijk nog een behoorlijk gat. De 35mm vult dat mooi op en biedt reportagefotografen een van de meest populaire brandpunten. De extra mogelijkheden onderstrepen nog eens een van Panasonics sterkste punten: video. De instelbare, lineaire handmatige scherpstelling en de afwezigheid van focus breathing maken dit objectief extra aantrekkelijk. Dat maakt het eigenlijk wel jammer dat het objectief geen klikloze diafragmaring heeft. Dan zou het helemaal een vrijwel perfect cine-objectief zijn. Voor fotografen laat dit objectief weinig te wensen over, met zijn goede prestaties en uitstekende weerbestendigheid.