Review: OM SYSTEM M.Zuiko Digital ED 20mm F1.4 PRO – Betaalbare en compacte PRO

De OM SYSTEM M.Zuiko Digital ED 20mm F1.4 PRO is een lichtsterk, vocht- en vorstbestendig objectief voor Micro Four Thirds camera’s dat veel lichter, kleiner en goedkoper is dan de huidige vastbrandpunt PRO objectieven van Olympus. Dit objectief past bij de E-M1 en E-M5 camera’s als de zee bij het strand.

Klik op de lens voor specificaties, prijzen en testresultaten.

TESTRESULTATEN OM System M.Zuiko Digital ED 20mm F1.4 PRO:

VOORDELEN

NADELEN

  • Lichtsterk

  • Licht en compact

  • PRO-bouwkwaliteit

  • Feathered bokeh

  • Betaalbaar

  • Geen focus clutch

De OM SYSTEM M.Zuiko Digital ED 20mm F1.4 PRO belichaamt heel goed alles waar Micro Four Thirds voor staat.

Introductie

Panasonic en Olympus waren de pioniers op het gebied van spiegelloze systeemcamera’s. Hierdoor hadden ze ten opzichte van andere merken met spiegelreflex camera’s enige jaren een voorsprong waar het ging om afmetingen en gewicht van de apparatuur. Ze hadden ook een nadeel. De kleinere Micro Four Thirds sensoren presteren iets minder goed bij hoge gevoeligheden. De scherptediepte is ook veel groter, waardoor een mooie onscherpte in de achtergrond moeilijker is te bereiken. Om die nadelen weg te nemen, kwam Olympus in 2016 en 2017 met een serie van drie objectieven met een vast brandpunt en een hoge lichtsterkte van F1.2. Die objectieven, een 17mm, 25 mm en 45mm, presteren al bij volle opening erg goed en leveren een mooi bokeh. Ook kan je dankzij de hoge lichtsterke werken met lagere ISO-waardes. Ze doen dus heel goed waarvoor ze ontworpen zijn. Die objectieven hebben echter ook twee nadelen: ze zijn vrij duur en voor Micro Four Thirds zijn ze relatief groot en zwaar. Velen vroegen zich daarom af: wat als Olympus net iets minder ambitieus was geweest met de lichtsterkte? Op die vraag hebben we nu het antwoord gekregen. Niet van Olympus, maar van het bedrijf dat we voorheen kenden als Olympus: OM System.

video

Feathered Bokeh

De OM SYSTEM M.Zuiko Digital ED 20mm F1.4 PRO is het eerste echt nieuwe objectief dat onder de vlag van OM System wordt uitgebracht. Het zit qua beeldhoek net tussen de M.Zuiko Digital ED 25mm F1.2 PRO en de M.Zuiko Digital ED 17mm F1.2 PRO in en het kan een vervanging zijn voor beide. De lichtsterkte van de 20mm is maar 1/3estop minder, maar de verschillen tussen de 20mm aan de ene kant en de 17mm en 25mm aan de andere kant zijn veel groter. Een paar getallen. De 20mm is 63mm dik en 62mm lang en weegt maar 247 gram. De 17mm is 68mm dik, 87mm lang en 390 gram zwaar. De 25mm is met een diameter van 70mm, een lengte van 87mm en een gewicht van 410 gram nog iets dikker en zwaarder. Als je ze naast elkaar ziet, valt pas echt op hoeveel het scheelt.

Voor een klein verschil in lichtsterkte krijg je met de M.Zuiko Digital ED 20mm F1.4 PRO dus een veel kleiner en lichter objectief. De adviesprijs is ook ruwweg de helft van zijn grotere broers. De 20mm deelt verder wel veel belangrijke eigenschappen met zijn lichtsterkere broers.

Als PRO-objectief is het net zo weer- en vorstbestendig als de F1.2 versies. Ook beschikt het over wat Olympus ‘feathered bokeh’ noemt. Dat is een vorm van bokeh waarbij de randen van onscherpe voorwerpen in de achtergrond niet scherp begrensd zijn, maar een geleidelijk verloop hebben. Lees hier meer over hoe dit werkt. Eigenlijk mist de M.Zuiko Digital ED 20mm F1.4 PRO maar een ding en dat is een focus clutch. Je kan op de 20mm de scherpstelring dus niet naar achter trekken om over te schakelen naar handmatige scherpstelling. Het heeft ook geen beeldstabilisatie, maar de IBIS (In Body Image Stabilisation) van Olympus, de beeldstabilisatie in de camera’s, is erg goed. Met een 20mm objectief zal je uit de hand sluitertijden tot een seconde en langer kunnen gebruiken.

Bouw

De OM SYSTEM M.Zuiko Digital ED 20mm F1.4 PRO is veel kleiner dan de Olympus M.Zuiko Digital ED 25mm F1.2 PRO. Hij is hierdoor ook duidelijk lichter. Toch is het met een gewicht van 247 gram geen echte lichtgewicht. Dat is namelijk bijna een half ons zwaarder dan de Panasonic Leica 25mm F1.4. De bouwkwaliteit van de Olympus ligt echter ook weer wat hoger dan van de Panasonic versie. Het objectief is qua bediening vrij simpel. Het heeft enkel een scherpstelring , helaas zonder focus clutch.

Complex

Het optisch ontwerp van de OM SYSTEM M.Zuiko Digital ED 20mm F1.4 PRO is veel complexer en bestaat uit 11 elementen in 10 groepen. Voor wat in feite een compact standaardobjectief is, is dat veel. Twee van die elementen zijn ook nog eens asferisch. Het objectief is weerbestendig en als echt Olympus Pro objectief betekent dat dat je er bijna alles mee kan doen behalve zwemmen en duiken. Het voorste lenselement heeft een extra coating zodat vocht en vuil zich niet hechten. Het diafragma heeft 9 lamellen en samen met het ontwerp dat moet zorgen voor een ‘feathered bokeh’, krijg je hiermee een fraaie achtergrondonscherpte. De filtermaat is een binnen het OM systeem een vrij gangbare 58mm.

Scherpstelling

De scherpstelling van de OM SYSTEM M.Zuiko Digital ED 20mm F1.4 PRO is volledig intern. Er beweegt dus aan de buitenzijde van het objectief niks. Micro Four Thirds objectieven scoren over het algemeen in onze testen erg hoog op AF-snelheid en dat verwachten we zeker van dit nieuwe PRO-objectief. Wat wel jammer is, is dat het objectief geen ‘focus-clutch’ heeft zoals de duurdere F1.2 PRO objectieven. Je kan dus niet snel overschakelen op handmatig scherpstellen door de scherpstelring naar achter trekken. Dat betekent dat je op het objectief ook geen indicatie hebt van de scherpstelafstand en geen harde stops voor handmatig scherpstellen. Dat is zeker voor filmen jammer.

Dichtbij

De kortste instelafstand is 25 cm. Dat zorgt voor een maximale vergroting van 0,11x. Om dit te kunnen vergelijken met een vergroting op full frame mogen we dit met een factor 2 vermenigvuldigen. De vergrotingsfactor is dus eigenlijk 0,22 (full frame equivalent). Dat is nog steeds niet echt macro, maar wel zorgt er wel voor dat je dit objectief prima kan gebruiken voor close-ups.

Beeldkwaliteit

OM SYSTEM heeft nog geen MTF-curve van de M.Zuiko Digital ED 20mm F1.4 PRO gepubliceerd. We zullen dus moeten wachten tot we zelf het objectief hebben kunnen testen voordat we een definitief oordeel over de beeldkwaliteit kunnen testen. De huidige Olympus M.Zuiko ED Digital 25mm F1.8 is goed, maar niet perfect. De M.Zuiko Digital ED 25mm F1.2 PRO valt optisch bijna niet te verbeteren. We zijn benieuwd of de 20mm F1.4 dichter in de buurt zit van de 25mm F1.8 of van de F1.2 PRO.

 

OM SYSTEM M.Zuiko Digital ED 20mm F1.4 PRO

 specificaties
  
beeldhoek (diag)57°
sensorformaatMicro Four Thirds
min. instelafstand25 cm
filterdiameter58 mm
diafragmalamellennee
beeldstabilisatornee
afmetingen (dxl)

63×62 mm

gewicht247 gr
bajonetaansluiting

MFT

bijzonderhedenFeathered bokeh
importeur

www.om-digitalsolutions.com

verkoopprijs

€ 699,00

  
scheidend vermogen/10
contrast/10
chromatische aberratie/5
vertekening/5
vignettering/5
autofocus/5
overstraling/5
uitvoering/10
  
eindwaardering

Conclusie test OM SYSTEM M.Zuiko Digital ED 20mm F1.4 PRO

De OM SYSTEM M.Zuiko Digital ED 20mm F1.4 PRO weegt minder, het is kleiner en biedt bijna alles dat de duurdere objectieven hebben voor de helft van de prijs.

De OM SYSTEM M.Zuiko Digital ED 20mm F1.4 PRO is een objectief dat Olympus al veel eerder had moeten maken. De OM-D E-M1 en E-M5 serie camera’s zijn compact en licht en tegelijk beter weerbestendig dan vrijwel alle andere camera’s op de markt. Hierdoor zijn ze populair bij veel outdoorfotografen. Zij willen apparatuur die onder alle omstandigheden werkt, maar die tegelijk makkelijk mee te nemen is. Wilde je daar objectieven bij die net zo weerbestendig zijn, dan moest je in zooms de vrij forse en dure F2.8 modellen kopen en in vastbrandpunt de F1.2 objectieven. De M.Zuiko Digital ED 12-45mm F4 PRO bood vorig jaar al een lichter en goedkoper alternatief op zoomgebied en een 40-150mm F4 PRO zoom is al aangekondigd. De nieuwe OM SYSTEM M.Zuiko Digital ED 20mm F1.4 PRO zet die trend voort op het gebied van vastbrandpunten. Het weegt minder, het is kleiner en biedt bijna alles dat de duurdere objectieven hebben voor de helft van de prijs. Nu maar hopen dat het niet bij deze ene 20mm blijft.