Review Laowa 20mm F4 Zero-D Shift – Alles keurig recht 

De Laowa 20mm F4 Zero-D Shift is het tweede echte shift objectief van Laowa. De 20mm is wat gematigder dan de 15mm F4 Shift die Laowa eerder uitbracht en hierdoor voor meer onderwerpen geschikt.

TESTRESULTATEN Laowa 20mm F4 Zero-D Shift:

VOORDELEN

NADELEN

  • Degelijk gebouwd

  • Weinig vertekening

  • 11 mm. Verstelbaar in iedere richting

  • Geen elektronische koppeling

  • Geen tilt-mogelijkheid

De Laowa 20mm F4 Zero-D Shift is heel handig voor architectuur, interieur en landschapsfotografie.

Introductie

Shiftobjectieven zijn eigenlijk onmisbaar in de architectuurfotografie, maar ook heel bruikbaar in landschapsfotografie. Je kan er omhoog of omlaag mee fotograferen zonder dat parallelle verticale lijnen gaan wijken en naar elkaar toe gaan lopen. Voorwaarde is dan wel dat het objectief zelf geen vertekening heeft en dat zou het geval moeten zijn met de Laowa 20mm F4 Zero-D Shift. De Laowa 20mm F4 Zero-D Shift is eigenlijk niet eens het tweede, maar het derde shift-objectief van Laowa. Het eerste shiftobjectief was de 12mm F2.8 Zero-D. Voor dat objectief is een Magic Shift Converter verkrijgbaar. Dat is een adapter waardoor de 12mm een 17mm F4 shiftobjectief voor Sony camera’s wordt. Het tweede en eerste echte shiftobjectief was de Loawa 15mm F4 Zero-D Shift.  Net als deze Laowa 20mm F4 Zero-D Shift is dat objectief zowel geschikt voor spiegelreflexcamera’s als spiegelloze camera’s. Daarmee is Laowa na Canon en Nikon de objectievenfabrikant met de meeste keus in shiftobjectieven.

Verstelbaar en verdraagbaar

Van de drie shiftobjectieven van Laowa heeft deze 20mm het langste brandpunt. Een 15mm shift is ideaal als je echt niet verder achteruit kan. Maar als je niet al teveel perspectivische vertekening wilt hebben, dan is een 20mm beter. Wie een eerste shiftobjectief wil aanschaffen voor architectuur- of interieurfotografie heeft daarom meer aan deze 20mm dan aan de 15mm van Loawa. De 20mm F4 Zero-D Shift kan je met een brede draairing tot 11 mm verstellen en 360 graden roteren. Hierdoor is het objectief in iedere richting verstelbaar. Dat opent de weg voor het maken van panorama’s waarbij horizontale rechte lijnen ook mooi recht blijven en niet rond gaan lopen. Dat gebeurt namelijk wel als je een panorama maakt door de camera te verdraaien. De Laowa 20mm F4 Zero-D Shift heeft echter geen tilt-mogelijkheid. Je kan met dit objectief dus niet het scherptevlak verleggen. Dat kan wel bij de 19mm en 24mm  tilt-shift van Nikon, of de 17mm en 24mm van Canon. Het instellen van zo’n tiltverstelling op een groothoek let heel nauw en is dus lastig en je zal het bij groothoeken niet vaak nodig hebben. Maar koop je een objectief als dit voor bijvoorbeeld landschapsfotografie waarbij je de scherpte van het voorste bloemetje tot de achterste boom wilt laten lopen, dan is dit misschien niet het ideale objectief. De Laowa 20mm F4 Zero-D Shift kost iets minder dan de 15mm F4 Shift, maar is daarmee nog niet goedkoop. Dat kan ook niet bij een specialistisch objectief als dit met een heel complex mechanisch en optisch ontwerp. Het is wel heel scherp geprijsd als we kijken naar bijvoorbeeld de Nikon PC 19mm F4E ED.  Die kost ruim 2.5x zoveel. Concurrentie voor de Loawa komt wel van de Samyang 24mm TS F3.5 ED AS UMC. Die biedt wel een tiltverstelling en is bovendien nog iets gunstiger geprijsd, maar heeft iets minder groothoek.

Bouw

De Laowa 20mm F4 Zero-D Shift is een bijna ouderwets degelijk, puur mechanisch objectief. De scherpstelling gaat dus niet via een motortje, maar via een schroefgang en is hierdoor handmatig, maar ook heel direct. Het objectief heeft ook al even ouderwets een afstandsschaal op de scherpstelring en een scherptediepteindicatie. Achter de scherptstelring zit een smalle diafragmaring. Die klikt in op hele stops, maar net als bij de 15mm F4 Shift is de afstand tussen de stops niet gelijk. Je voelt hierdoor op den duur wel zonder te kijken welk diafragma je instelt. Daarachter zit weer een brede ring voor de shiftverstelling. Dit is een ander systeem dan bijvoorbeeld Canon en Nikon hanteren. Bij die beide merken verstel je het objectief door aan een knop te draaien en de verstelling te borgen met een extra knopje. Schade aan die knoppen komt weleens voor en reparatie is niet goedkoop. De grote draairing van Laowa is wat dat betreft robuuster en makkelijker te bediening met handschoenen. Achter de verstelring zit een knop die je in moet drukken om het objectief te roteren. Die knop draait mee met de rotatie, waardoor je soms even moet zoeken waar hij zit.

Draaibare zonnekap

 

Het optisch ontwerp bestaat uit 16 elementen in 11 groepen. 2 elementen zijn asferisch en het objectief heeft 3 ED elementen. Het diafragma heeft 14 bladen en dat is bijzonder, omdat de 15mm F4 Shift er maar 5 had. Daarmee krijg je al snel hele fraaie zonnesterren met 10 punten. Met deze 20mm zal dat vermoedelijk iets moeilijker zijn. De filtermaat is 82mm, wat heel gebruikelijk is. Het objectief wordt geleverd met een draaibare zonnekap, wat handig is om bij verstellingen de kap uit beeld te kunnen draaien. Als accessoire is er een ring verkrijgbaar waarmee je het optisch gedeelte op een statief kan plaatsen. Als je dan verstelt is het niet het objectief dat je verplaatst, maar de camera. Voor panorama’s is dat de beste manier om ze te maken, omdat je de beelden elkaar dan perfect overlappen.

 

Scherpstelling

De Laowa 20mm F4 Zero-D Shift is een volledig mechanisch objectief, zonder elektronische koppeling. De scherpstelling is dus volledig handmatig, met een ouderwets degelijke scherpstelring met schroefgang. Je kan hier in principe nauwkeurig mee scherpstellen, maar het is wel afhankelijk van de resolutie van je zoeker of dit goed gaat zonder op het beeld in te zoomen. De kortste instelafstand is 25 centimeter en de maximale vergrotingsmaatstaf die je hiermee haalt is 0,17x.

Beeldkwaliteit

De twee MTF-grafieken zijn beide op volle opening en dat is waarschijnlijk niet het diafragma dat je het meest zal gebruiken op een objectief als dit. De eerste grafiek laat de beeldkwaliteit zien zonder gebruik te maken van verstellingen. De scherpte is hoog en vrijwel gelijkmatig over het hele beeldveld. Dat is niet zo vreemd, in dit geval, omdat de beeldcirkel van de Laowa 20mm F4 Zero-D Shift veel groter is en je dus alleen naar het middelste, beste deel daarvan kijkt.

De tweede grafiek laat zien hoe de scherpte verloopt naar de randen van de beeldcirkel en wat je dus kan verwachten als je het objectief verstelt. De scherpte in de uiterste hoek is dan nog zeker behoorlijk, maar het is ook duidelijk dat de scherpte niet meer mooi egaal verdeeld is. Er is een zone waar die duidelijk even iets minder is. Ga je flink verstellen, dan is het goed om zeker een of twee stops te diafragmeren om te voorkomen dat bepaalde gedeeltes van het beeld hierdoor zichtbaar onscherp worden. Wanneer je bijvoorbeeld een vlak onderwerp als een gevel fotografeert, is dat storend.

 

Laowa 20mm F4 Zero-D Shift

 specificaties
  
beeldhoek (diag)

94°4’

sensorformaat

full frame

min. instelafstand25 cm
filterdiameter

82 mm

diafragmalamellen14
beeldstabilisatornee
afmetingen (dxl)

95x91mm

gewicht

747 gr

bajonetaansluitingL, Canon EF en RF, Nikon F en Z, Sony E, Pentax K, Fujifilm G
bijzonderheden

11mm shift

importeur

www.fotovideoretail.nl

verkoopprijs€ 1359,00
  
scheidend vermogen/10
contrast/10
chromatische aberratie/5
vertekening/5
vignettering/5
autofocus/5
overstraling/5
uitvoering/10
  
eindwaardering

Conclusie test Laowa 20mm F4 Zero-D Shift

De Laowa 20mm F4 Zero-D Shift is verkrijgbaar in een groot aantal vattingen en kan dus zonder adapter gebruikt worden op camera’s waarvoor het eigen merk geen shiftobjectieven maakt.

Laowa is al enige jaren bezig met het introduceren van unieke objectieven, van groothoekige macro’s met shift tot extreme groothoeken als de 9mm F5.6 voor full frame. De 15mm F4 Zero-D Shift en deze Laowa 20mm F4 Zero-D Shift horen in datzelfde rijtje. De beide Laowa shift-objectieven zijn verkrijgbaar in een groot aantal vattingen en kunnen dus ook zonder adapter gebruikt worden op camera’s waarvoor het eigen merk geen shiftobjectieven maakt. Dat zijn er nogal wat: Panasonic, Pentax, Fujifilm en Sony. De Laowa 20mm F4 Zero-D Shift bedien je hetzelfde als de 15mm F4 Shift, maar anders dan bijvoorbeeld de Canon of Nikon tilt-shift objectieven. Heb je al de 15mm Shift, dan is deze 20mm een logische aanvulling.