(P)review: Tamron 35-150mm F2-2.8 Di III VXD – superlichtsterke standaardzoom

De Tamron 35-150mm F2-2.8 Di III VXD is een objectief dat ergens dit jaar voor de spiegelloze camera’s van Sony beschikbaar zal worden. Het is een objectief met een wat minder gebruikelijk bereik en een ongewoon hoge lichtsterkte.

TESTRESULTATEN lens X:

VOORDELEN

NADELEN

  • Hoge lichtsterkte

  • Bereik van licht groothoek tot behoorlijk tele

  • VXD motor voor snelle scherpstelling

  • Veel custom-mogelijkheden

  • Weinig bereik aan de groothoekkant

De Tamron 35-150mm F2-2.8 Di III VXD kan een heel fijn objectief zijn voor op reis of portretfotografie.

Introductie

Tamron heeft een nieuw en bijzonder objectief aangekondigd: de Tamron 35-150mm F2-2.8 Di III VXD. Het is bijzonder omdat het zoombereik wat ongewoon is en het is bijzonder omdat de lichtsterkte ongewoon hoog is. Het zoombereik loopt van 35mm tot 150mm. Van licht groothoek tot 3x tele. Dat is heel mooi voor alles van reportagefotografie (waar je anders wellicht een vast brandpunt 35mm F2 voor zou gebruiken) tot portretfotografie. Op 150mm en F2.8 moet je met dit objectief een mooie seperatie tussen je model en de achtergrond kunnen krijgen. Het objectief beschikt daarnaast over bijzondere mogelijkheden die we nog niet eerder bij Tamrons hebben gezien.

35mm is licht groothoekig.

Programmeerbaar

De Tamron 35-150mm F2-2.8 Di III VXD oogt direct vertrouwd, in zijn enigszins matzwarte, kunststof behuizing. Toch wijkt het op een aantal punten af van eerder geïntroduceerde Tamron-zooms, zoals de 28-75mm F2.8 Di III RXD of de 70-180mm F2.8 Di III VXD. De nieuwe Tamron 35-150mm F2-2.8 Di III VXD beschikt namelijk over een aantal knoppen en schakelaars en er is zelfs de optie om die te programmeren. Dat is een grote stap vooruit op het gebied van bruikbaarheid. De Tamron 35-150mm F2-2.8 Di III VXD heeft een customknop met drie standen, een AF/MF schakelaar en AF-knop. Deze zijn ook nog eens programmeerbaar via de Tamron Lens Utility software.

150mm is al behoorlijk tele.

Wat zijn zoal de mogelijkheden?  Om te beginnen kan de scherpstelknop worden ingesteld op A-B scherpstellen. Hiermee kan het objectief de scherpte verleggen tussen twee vooraf ingestelde scherpstelposities. In video kan dit een ideale manier zijn om focus-pulls te maken. Een andere optie is om de AF-MF schakelaar te gebruiken om de scherpstelring een andere functie te geven. Zo kan je deze bijvoorbeeld programmeren om gebruikt te worden als diafragmaring. Via de functieknop kunnen ook andere fucnties aan de scherpstelknop worden toegewezen. Ook kan de draairichting van de scherpstelring worden aangepast via de software.

Bouw

De Tamron 35-150mm F2-2.8 Di III VXD heeft de inmiddels bekende bouwwijze die alle moderne Tamronobjectieven hebben, op een aantal verschillen na. Het objectief is gemaakt van hoogwaardige kunststof, waardoor het licht en stevig is en niet koud aanvoelt in winterse omstandigheden. Net als bij andere Tamron zooms zit de zoomring aan de voorzijde en de scherpstelring aan de achterzijde. Waar het objectief afwijkt van de meeste andere zooms in dit bereik van Tamron, zijn de afmetingen en de extra knoppen. Eerdere zoomobjectieven blonken uit in hun spartaanse uitvoering. De Tamron 35-150mm F2-2.8 Di III VXD beschikt juist over heel veel programmeerbare knoppen. Ook is het een vrij fors objectief en verwachten we dat de diameter groter is dan de 67mm de standaard leek te worden voor bijna alle Tamron-objectieven. Dat 67mm voor een zo hoge lichtsterkte niet meer haalbaar is, is echter niet verbazingwekkend. De Tamron 35-150mm F2-2.8 Di III VXD is weerbestendig, maar beschikt niet over beeldstabilisatie.

Scherpstelling

Voor de scherpstelling gebruikt de Tamron 35-150mm F2-2.8 Di III VXD een VXD motor. Tamron kent drie series motoren: OSD, RXD en VXD. De VXD motoren zijn lineaire stappenmotoren en het snelst van de drie. Kijken we naar de afmetingen van het objectief, dan kan het zijn dat voor deze motor is gekozen omdat er wellicht wat meer glas moet worden verplaatst. We hebben inmiddels uitgebreide en hele goede ervaringen met de VXD-aandrijving in de Tamron 70-180mm F2.8 Di III VXD. We verwachten op grond daarvan dat de scherpstelling snel en nauwkeurig zal zijn en dat het objectief goed overweg kan met de Real-time tracking van de Sony camera’s. Uiteraard zullen we dit testen zodra het objectief beschikbaar is.

Beeldkwaliteit

Er zijn nog geen lensspecificaties of MTF-curves bekend van de Tamron 35-150mm F2-2.8 Di III VXD. Zodra we meer weten, zullen we deze aan dit artikel toevoegen.

 

Tamron 35-150mm F2-2.8 Di III VXD

 specificaties
  
beeldhoek (diag)

63°4’- 16°4’

sensorformaatfull frame
min. instelafstand

nnb

filterdiametergroter dan 67mm
diafragmalamellennnb
beeldstabilisatornee
afmetingen (dxl)

nnb

gewicht

nnb

bajonetaansluiting

Sony E

bijzonderhedencustomknoppen
importeurwww.transcontinenta.nl
verkoopprijs€ nntb
  
scheidend vermogen/10
contrast/10
chromatische aberratie/5
vertekening/5
vignettering/5
autofocus/5
overstraling/5
uitvoering/10
  
eindwaardering

Conclusie test Tamron 35-150mm F2-2.8 Di III VXD

Zodra we een exemplaar van de Tamron 35-150mm F2-2.8 Di III VXD in ons test lab hebben, zullen we een volledige review publiceren.

De Tamron 35-150mm F2-2.8 Di III VXD wordt naar verwachting dit jaar leverbaar.