(P)review: Panasonic Lumix GH5 II – weer bij de tijd

0

Panasonic heeft zijn MFT-video vlaggenschip, de Panasonic Lumix GH5 vernieuwd. Een beetje dan. Met een nieuwere zoeker, een hogere opnamesnelheid in 4K en een aantal andere verfijningen is de GH5 weer helemaal bij de tijd. De voorsprong die de camera vier jaar geleden ten opzichte van de concurrentie had is weg, maar de Panasonic Lumix GH5 II heeft nog steeds veel te bieden, en dat voor een scherpe prijs.

TESTRESULTATEN Panasonic Lumix GH5 II:

VOORDELEN

NADELEN

  • Beproefde, degelijke body

  • Verbeterde autofocus

  • V-log standaard

  • 4K60p 10 bit intern

  • Draadloze live streaming

  • Nog steeds DFD-AF

  • Geen verhoogde resolutie

  • Geen raw-video

De Panasonic Lumix GH5 II is niet meer zijn tijd vooruit, maar biedt eigenlijk wel alles dat je voor serieus videowerk anno nu nodig hebt.

Introductie Panasonic Lumix GH5 II

De Panasonic Lumix GH5 kwam begin 2017 uit en was op dat moment zijn tijd vooruit, met 4K 30p in 8 bit intern en de mogelijkheid om extern zelfs in 10 bit te kunnen filmen. De ontwikkelingen hebben echter niet stil gestaan. De komst van camera’s als de Canon EOS R5, de Panasonic S1H en de Sony A7S III hebben behoorlijk geknaagd aan de voorsprong die de GH5 op veel gebieden had. Eigenlijk zitten veel GH5 gebruikers daarom te wachten op een GH6. Wees gerust, die komt en volgens Panasonic zelfs al in 2021. Ondertussen heeft Panasonic de Lumix GH5 ook niet vergeten. De camera krijgt een upgrade en zal nog even doorleven als de Panasonic Lumix GH5 II.

Nieuwe functies

De Panasonic Lumix GH5 II heeft dezelfde body als de GH5, maar met de nodige verfijningen. Vanuit functioneel oogpunt zijn de belangrijkste verschillen de mogelijkheid om nu ook in 4K te filmen met 60 beelden per seconde in 10 bit en de mogelijkheden om live en zonodig draadloos met de camera te streamen. Een andere bijzondere mogelijkheid (die we inmiddels ook al kennen van de full frame camera’s van Panasonic) is ‘lineaire scherpstelling’ in MF. Verder krijgt de camera een nieuwe 2200 mAh accu en een een helderder scherm waardoor (video)beelden ook bij zonlicht beter te zien zijn. Verder is de USB-poort nu geschikt voor Power Delivery (PD) en is de autofocus verbeterd. Ook de beeldstabilisatie is nog iets verbeterd. Een deel van die verbeteringen is te danken aan nieuwe hardware in de camera en was dus niet mogelijk geweest als firmware upgrade van de originele GH5.

Nog niet..

Wat de camera nog niet heeft is een sensor met een hogere resolutie. 6K video is dus niet mogelijk, tenzij je gebruik maakt van anamorphische objectieven en de hele hoogte en breedte van de sensor benut. Wat ook ontbreekt is raw-video. Dat wordt wel beschikbaar als firmware update op de GH5S. Die heeft een iets andere sensor dan de beide andere GH5 modellen, waardoor dit kennelijk mogelijk is. 

Bouw en bediening

De Panasonic Lumix GH5 II heeft in feite dezelfde body als de GH5. Voor een micro four thirds camera is dat een vrij flinke body die goed in de hand ligt. De body is ook goed gesealed tegen stof en vocht zodat hij onder vrijwel alle omstandigheden kan worden gebruikt. Twee knoppen zijn vernieuwd. De opnameknop is nu vergroot en rood en de Fn-knop kan nu worden geprogrammeerd als knop voor de kleurprofielen en kleur- en scherpteaanpassingen. Verder heeft de camera een iets ander logo.

Onder de vertrouwde behuizing is meer veranderd. De camera heeft een nieuwe processor die veel van de verbeteringen mogelijk maakt en het achterscherm is verbeterd en vooral helderder geworden. Hierdoor zijn beelden beter te zien in het zonlicht. Alle accessoires die bruikbaar zijn voor de GH5, zoals de XLR-adapter en de verticale grip, zijn dat ook voor de GH5 II.

Beeldkwaliteit

De sensor van de Panasonic Lumix GH5 II heeft hetzelfde aantal pixels als de GH5. Dat wil niet zeggen dat de beeldkwaliteit exact hetzelfde zal zijn. Op scherptegebied zal er voor fotografie vermoedelijk niet veel veranderen. Maar nieuwere kleurprofielen en snellere processoren in de GH5 II kunnen wel wat (kleine) verschillen opleveren in bijvoorbeeld ruis bij hogere ISO’s en bij het sampelen van video.

Video

video

Alle sterke punten van de originele GH5 zijn natuurlijk ook aanwezig op de GH5 II. Zo kan de camera filmen in 4K, maar dan nu ook in 10 bit intern en maar liefst tot 60 beelden per seconde. Slowmotion tot 120 beelden per seconde is mogelijk in full HD en er is een keur aan mogelijkheden om te filmen met anamorphische objectieven zoals de Sirui 50mm F1.8 Anamorphic 1.33x. De GH5 II kan worden voorzien van een speciale XLR-adapter die ook Phantom Power aan een microfoon kan leveren en op de camera kan bijvoorbeeld ook de shutter angle in gesteld worden in plaats van een sluitertijd. Al dit soort mogelijkheden laten zien waarom de GH5 al jarenlang zo’n geliefd werkpaard is onder veel filmers.

Autofocus

De Panasonic Lumix GH5 II heeft een verbeterde autofocus. Dat is iets dat eigenlijk het geval is bij iedere nieuwe Panasonic en dat heeft deels te maken met het DFD-autofocus systeem van Panasonic. Dat is geen fasedetectiesysteem, maar een contrastdetectie systeem. Contrastdetectie is heel nauwkeurig en in de MFT-camera’s heel snel. Het heeft echter moeite om in video een onderwerp continue exact scherp te houden. Soms moet de scherpstelling even wat zoeken om zeker te zijn van de juiste ligging van het scherptevlak. En dat zie je. Panasonic nieuwste MFT-filmcamera, de BHG1, heeft een nieuwere toepassing van DFD-AF dan de oude GH5 en het is goed om te zien dat de nieuwere versie nu ook wordt toegepast op de GH5 II. De autofocus van de Mark II zou 2x sneller moeten zijn in het herkennen van gezichten en ogen dan de Mark I en continue autofocus in video zou ook verbeterd moeten zijn.

Lineaire scherpstelling

Bij handmatige scherpstelling kan nu ook linaire scherpstelling worden gebruikt. Door hiervoor te kiezen verandert de scherpstelling altijd in dezelfde mate bij het verdraaien van de scherpstelring. Tot nu toe was de verandering in de scherpstelling afhankelijk van de snelheid waarmee je de scherpstelring verdraaide. Hoe sneller je draaide, hoe kleiner de scherpstelslag werd, hoe langzamer je draaide hoe groter de scherpstelslag werd. Dat zorgt er voor dat het herhaalbaar verleggen van de scherpte van het ene onderwerp naar het andere tijdens het filmen heel moeilijk, zo niet onmogelijk was. Met linaire scherpstelling is dat veel eenvoudiger.

Bijzondere functies

De Panasonic Lumix GH5 II zal worden geleverd met V-log en CineLike-D profielen. Dat is een verschil met de GH5, waar V-log een betaalde upgrade voor was. De beeldstabilisatie is ook verbeterd en kan nu een winst opleveren van 6,5 stops. Panasonic is ook hard aan het werk aan een firmware update waardoor draadloos live streamen mogelijk gaat worden via 4G en 5G netwerken. Door de coronapandemie heeft videoconferencing en live streamen een grote vlucht genomen en dat zal niet meer weg gaan. De Lumix GH5 II is volledig op die trend voorbereid. De LUMIX GH5M2 zal nieuwe mogelijkheden blijven bieden, want voor het eind van 2021 staat een firmware-update gepland. Deze nieuwe firmware zal het volgende bieden:

  • Live View Composite

  • USB Tethering (gekoppeld aan een smartphone via 4G/5G),

    Compatible Streaming Distribution

  • Een nog stabielere smartphone verbinding

  • RTP/RTSP bekabeld IP-streamen

Ten opzichte van de concurrentie

De belangrijke nieuwe camera’s voor video zijn de Canon EOS R5, de Panasonic Lumix S1H en de Sony A7S III. Deze camera’s zijn allemaal full frame en dat biedt voordelen bij het filmen met weinig licht of als je op zoek bent naar de kleinste scherptediepte. Verder kan je met de Canon ook filmen in 8K en met de Sony in 4K/120p. De Panasonic Lumix GH5 II doet functioneel echter niet echt onder voor deze camera’s zolang je genoeg hebt aan 4K/60p en hij kost bijna de helft van de full frame modellen. De kleinere sensor is niet alleen een nadeel. Door de kleinere afmetingen kan de sensor sneller worden uitgelezen en produceert hij minder warmte. Dat zorgt voor minder rolling shutter en maakt ook ongelimiteerde opnametijden mogelijk. Ook is de kleinere sensor makkelijker (en dus beter) te stabiliseren. En verder kan Panasonic voor deze kleine sensor bijzondere objectieven ontwikkelen zoals de Lumix 10-25mm F1.7, een 20-50mm equivalent objectief met een vaste lichtsterkte van F1.7 over het hele bereik dat is voorzien van een focus clutch voor handmatige scherpstelling en een klikloos diafragma.

GH6 en raw op GH5S

Twee mogelijke concurrenten voor de GH5 II komen dan ook uit eigen stal. De GH5S blijft een speciale versie van de GH5. De camera heeft geen beeldstabilisatie, maar wel een iets grotere sensor en binnenkort, via een firmware update, de mogelijkheid om in raw te filmen met een Atomos Ninja V. En verder is er een GH6 aangekondigd, die in 5.7K/60p zal kunnen filmen. De GH6 zal vermoedelijk wel in een iets hogere prijsklasse komen te zitten dan de GH5 II.

 

Panasonic Lumix GH5 II

 specificaties
  
sensor20,3 Mp
video4K60p
ISO200-25600 (100-25600 uitgebreid) 
max. seriesnelheid12 bps
opslagmedia2x UHS-II SD
capaciteit accu410 opnamen
afmetingen139x98x87mm
gewicht (incl accu)727 g
verkoopprijs€ (body)
importeurwww.panasonic.nl
  
 beoordeling
beeldkwaliteit
scherpstelling
lichtmeting
witbalans
scherm/zoeker
prijs-kwaliteit
bonus
  
eindwaardering

Conclusie test Panasonic Lumix GH5 II

Zodra we een Panasonic Lumix GH5 II in ons testlab hebben zullen we een volledige review publiceren.

Panasonic introduceert op 25 mei een Early Bird-actie. Bij aankoop van een LUMIXGH5M2 body of kit, ontvangt de consument een gratis lens en batterij t.w.v. €289,-. Deze actie loopt tot en met 31 juli 2021. Meer informatie over deze actie is vanaf 25 mei te vinden op www.panasonic.nl/acties.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in