(P)Review Nikon Z 7II

  • Bericht auteur:
productshot Nikon Z 7II front

De Nikon Z 7II is het nieuwe topmodel bij de full-frame systeemcamera’s van Nikon. De opvolger van de Z 7 heeft dezelfde resolutie van 46 megapixel, maar bevat nu twee EXPEED 6-processors, heeft een sneller en dieper buffergeheugen, en bevat twee kaartslots die plaats bieden aan één UHS-II SD- en één XQD- of CFexpress-kaart.

Klik op de lens voor specificaties, prijzen en testresultaten.

TESTRESULTATEN Nikon Z 7II:

VOORDELEN

Nadelen

  • sneller en dieper buffergeheugen
  • twee kaartslots
  • NNB

De Nikon Z 7II heeft dezelfde resolutie van 46 megapixel als de Z 7, maar is veel krachtiger dankzij een dubbele beeldprocessor en meer buffergeheugen.

De naam Z 7II geeft al aan dat we geen revolutionaire veranderingen mogen verwachten op deze nieuwe full-frame systeemcamera. De Z 7II behoudt alles wat goed was aan de Z 7, en bouwt daarop verder. De resolutie blijft op 46 megapixels (8256 x 5504 pixels) dankzij een backside-illuminated (BSI) CMOS sensor met een native ISO-bereik van ISO 64 tot 25.600. De Z 7II bevat nu echter twee EXPEED beeldprocessoren. Die extra rekenkracht vertaalt zich ondermeer in een hogere reekssnelheid. In Continuous H (Extended) kan de Z 7II nu 10 opnames per seconde maken, tegenover 9 per seconde voor de Z 7. Dankzij een sneller en groter buffergeheugen kan hij dat tempo ook 3,3 keer langer aanhouden dan de Z 7. Je kan nu 200 JPEG-beelden met volledige resolutie of 77 12-bits ongecomprimeerde RAW-beelden vastleggen.

Bouw en bediening

productshot Nikon Z 7II tilt monitor
De oogdetectie op de Z 7II werkt nu ook bij het filmen.

 

Uiterlijk verschilt de Z 7II nauwelijks van de Z 7. Beide camera’s zijn exact even groot (134 x 101 x 70 mm), maar de Z 7II is wel iets zwaarder. De Z 7II komt met een EN-EL15c accu in plaats van een EN-EL15b. Deze biedt meer opnames per lading: 420 op de Z 7II, tegen slechts 330 op de Z 7. Deze accu kan in de camera opgeladen worden via een USB-C kabel. Zo kan de camera ook continu van voeding voorzien worden: ideaal voor als je time-lapse-opnamen maakt.

De Z 7 kreeg op internetfora heel wat kritiek omdat hij slechts één geheugenkaartslot bevat. Het is maar de vraag in hoe ver dat echt een probleem; in elk geval heeft Nikon naar de kritiek geluisterd en de Z 7II een tweede geheugenkaartslot mee. Naast een CFExpress (Type B) slot is dat een SD (UHS-II) slot.

Een ander punt van kritiek op de Z 7 was het ontbreken van een optionele verticale grip. Daaraan komt Nikon tegemoet met de optionele battery grip MB-N11. Deze bevat knoppen om de Z 7II te bedienen. De accu’s in de MB-N11 kunnen gewisseld worden zonder dat de camera uitgeschakeld hoeft te worden.

Uiterlijk verschilt de Z 7II nauwelijks van de Z 7.

Autofocus

De dubbele EXPEED processoren zorgen ook voor betere autofocusprestaties. Een verbeterde lichtgevoeligheid van het AF-detectiebereik zorgt ervoor dat de Z 7II ook bij weinig licht kan scherpstellen. De oog- en gezichtsdetectie-AF werkt nu ook in de modus Wide-Area AF (L), zodat de camera direct zal scherpstellen op personen in de scène.

De oogdetectie werkt nu ook bij het filmen. De videomogelijkheden kregen nog een boost door de toevoeging van een 60 fps (50 fps in PAL) framerate bij het filmen in 4K resolutie. In 4K resolutie past de Z 7II wel een lichte crop (1,08x) toe.

Nikon Z 7II IN DE PRAKTIJK

De Z 7II wordt eind 2020 beschikbaar voor een adviesprijs van €3399,-. Zodra we een testtoestel ontvangen zullen we een volledige test publiceren.

 Nikon Z 7II specificaties
  
  
sensor46 Mp
video4K UHD 60 fps
ISOISO 64 tot 25.600
max. seriesnelheid10 fps
opslagmedia1x CFexpress (type B)/ XQD, 1 x SD/SDHC/SDXC (UHS-II)
capaciteit accu420 opnamen
afmetingen134 x 100,5 x 69,5 mm
gewicht (incl accu)705 g
verkoopprijs€ 3399,-  (body)
importeurwww.nikon.nl
  
 beoordeling
beeldkwaliteit
scherpstelling
lichtmeting
witbalans
scherm/zoeker
prijs-kwaliteit
bonus
  
eindwaardering

Conclusie test Nikon Z 7II

 

De Z 7II wordt eind 2020 beschikbaar voor een adviesprijs van €3399,-. Zodra we een testtoestel ontvangen zullen we een volledige test publiceren.