(P)review NIKKOR Z MC 105 mm F2.8 VR S – Macro voor Z-camera’s

Nikon heeft voor de Z-camera’s twee nieuwe macro’s geïntroduceerd. De langste hiervan is de NIKKOR Z MC 105 mm F2.8 VR S. Het is een echte macro, tot 1:1 dus en het beschikt over beeldstabilisatie. En met een behoorlijke lichtsterkte van F2.8 is het ook nog eens heel allround.

Klik op de lens voor specificaties, prijzen en testresultaten.

TESTRESULTATENNIKKOR Z MC 105 mm F2.8 VR S:

VOORDELEN

NADELEN

  • 1:1 macro

  • Beeldstabilisatie

  • Geen focus breathing

De NIKKOR Z MC 105 mm F2.8 VR S is zowel een goede macro als een prima portretlens als een korte tele. Allround dus.

Introductie NIKKOR Z MC 105 mm F2.8 VR S

De NIKKOR Z MC 105 mm F2.8 VR S is samen met de NIKKOR Z MC 50mm F2.8 de eerste macro van Nikon voor het Z-systeem. De NIKKOR Z MC 105 mm F2.8 VR S  is ongeveer een ons lichter dan de Nikkor 105mm F2.8 macro voor het F systeem en je hebt met dit objectief ook geen FTZ-adapter nodig. Het is een 105mm macro-objectief en tegelijk een korte tele. Zo’n objectief is voor heel veel doeleinden inzetbaar. Natuurlijk is het een ideaal objectief om kleine dingen te fotograferen. Door het wat langere brandpunt heb je bij het fotograferen in het macrobereik nog redelijk wat afstand tussen je onderwerp en de frontlens. Dat maakt uitlichten makkelijker en vergroot ook de kans dat dat levende onderwerpen zoals insecten blijven zitten.

Portret

Een 105mm brandpunt is tegelijk ook heel mooi voor portretten. Je afstand tot je model is net iets groter dan bij een 85mm en het perspectief wordt net iets vlakker. Als korte tele voor bijvoorbeeld landschapsfoto’s is een 105mm door dat vlakkere perspectief en de iets kleinere beeldhoek interessanter dan een 85mm. Het is dus heel allround.

Bouw

Macro-objectieven als de NIKKOR Z MC 105 mm F2.8 VR S worden niet alleen in de studio maar ook veel in de natuur gebruikt.  Natuurlijk is de NIKKOR Z MC 105 mm F2.8 VR S daarom afgedicht tegen vocht en vuil en is het voorstel lenselement voorzien van een fluorcoating om water, stof en vuil af te stoten. Het objectief heeft een brede scherpstelring en een smallere control-ring dicht bij de body die geprogrammeerd kan worden. Je kan deze ring hierdoor bijvoorbeeld gebruiken als diafragmaring of voor het instellen van de belichtingscompensatie. Het objectief heeft ook een display dat de ingestelde afstand kan weergeven, een AF/MF schakelaar, een Fn-knop en een schakelaar voor het begrenzen van het autofocusbereik, van volledig tot een macrobereik van 50 tot 29 cm.

2 of 5 assen

De optische constructie bestaat uit maar liefst 16 elementen in 11 groepen. Het achterste lensdeel is asferisch en het objectief bevat drie elementen van ED glas. De lenzen zijn voorzien van Nikons Nano Crystal coatings en de nieuwe ARNEO coatings om schittering en nevenbeelden tegen te gaan. Het diafragma bestaat uit 9 lamellen die voor een ronde diafragmaopening zorgen. De NIKKOR Z MC 105 mm F2.8 VR S heeft beeldstabilisatie die zelfs op de Nikon Z50 (die geen ingebouwde stabilisatie in de body heeft) goed moet zijn voor 4,5 stops winst. Je hebt dan alleen stabilisatie over twee assen. In combinatie met beeldstabilisatie in de Z-camera’s krijg je volledige stabilisatie over vijf assen. Het objectief wordt geleverd met een zonnekap en de filtermaat is een bescheiden 62mm.

Scherpstelling

De NIKKOR Z MC 105 mm F2.8 VR S maakt gebruik van een dubbele STM motor voor de scherpstelling. Hiermee worden twee groepen lenzen aangestuurd. Het objectief heeft dus zwevende lenselementen en het doel daarvan is om ook bij korte scherpstelafstanden een hoge beeldkwaliteit te krijgen. De scherpstelling is volledig intern. Het objectief wordt dus niet langer bij het scherpstellen. Nikon claimt ook dat het objectief nauwelijks last heeft van focus breathing. Hierdoor is het ook goed te gebruiken als macro voor videowerk. De dubbele motor zorgt zeker voor een hoge AF-snelheid, maar het objectief heeft natuurlijk ook een hele lange scherpstelslag.

1:1

De kortste scherpstelafstand is 29cm. en de vergrotingsmaatstaf is hiermee 1:1. Dat maakt van de NIKKOR Z MC 105 mm F2.8 VR S dus een echte macro. Met een eigen lengte van het objectief van 14 cm. en de afstand van het objectief tot de sensor erbij, zal je nog altijd zo’n 13 cm. over houden van de frontlens tot het onderwerp, zelfs op de kortste opnameafstand. Dat is heel redelijk.

Beeldkwaliteit

We hebben de NIKKOR Z MC 105 mm F2.8 VR S nog niet ons testlab. Zodra dat het geval is, zullen we een volledige review publiceren. De MTF-curve van het objectief ziet er alvast heel goed uit, maar we verwachten ook eigenlijk niet minder van een macro. Die zijn over het algemeen heel goed gecorrigeerd.

 
NIKKOR Z MC 105 mm F2.8 VR S
 specificaties
  
beeldhoek (diag)23°10’
sensorformaatfull frame
min. instelafstand29 cm
filterdiameter62 mm
diafragmalamellen9
beeldstabilisatorja
afmetingen (dxl)85×140 mm
gewicht630 gr
bajonetaansluitingNikon Z
bijzonderhedenDisplay
importeurwww.nikon.nl
verkoopprijs€ 1099,00
  
scheidend vermogen/10
contrast/10
chromatische aberratie/5
vertekening/5
vignettering/5
autofocus/5
overstraling/5
uitvoering/10
  
eindwaardering

Conclusie test NIKKOR Z MC 105 mm F2.8 VR S op Nikon Z7

Zodra we de NIKKOR Z MC 105 mm F2.8 VR S in ons test lab hebben zullen we een volledige review publiceren.

De NIKKOR Z MC 105 mm F2.8 VR S is verkrijgbaar vanaf eind juni en de prijs is € 1099,00