Preview Nikkor Z 50mm F1.2 S

  • Bericht auteur:
vrouw

Bij de voorstelling van de Z systeemcamera’s claimde Nikon dat de grote diameter van de lensvatting en de korte registerafstand haar lensontwerpers ongekende mogelijkheden bood. De Nikon Nikkor Z 58mm F0.95 S Noct was al een prachtig maar peperduur staaltje van wat met de Z lensvatting mogelijk is. De Nikkor Z 50mm F1.2 S belooft eveneens een uitzonderlijk objectief te worden.

Ontwerp

Met een maximaal diafragma van F1.2 wordt de NIKKOR Z 50mm F1.2 S het meest lichtsterke autofocusobjectief ooit van Nikon. Het gebruikt een symmetrisch optisch ontwerp, dat voorkomt dat licht wordt gebogen of vervormd wanneer het door de lens gaat. Het beeld dat de camerasensor bereikt is volgens Nikon vrij van vertekening en aberratie voor een echte scherpte van rand tot rand. De optische formule telt drie asferische lenselementen om vertekening vrijwel te elimineren.

Het grote diafragma van F1.2 maakt een uiterst geringe scherptediepte mogelijk, zodat het mogelijk is om onderwerpen los te laten komen van de achtergrond, en maakt opnames bij weinig licht mogelijk. Het zorgt voor een cirkelvormige achtergrondvervaging die vloeiend en geleidelijk verloopt, zodat de scherpte op een heel natuurlijke manier vermindert.

Nikkor Z50_1.2 productshot

Autofocus

De NIKKOR Z 50mm F1.2 S maakt gebruik van stappenmotoren (STM) en een multi-focussysteem, waardoor meerdere lenselementen tegelijkertijd kunnen bewegen. Zo werkt de autofocus snel en nauwkeurig, ook bij close-ups of wijd open diafragma. Door de minimale focus breathing (verandering van beeldhoek als de focus wijzigt) is het objectief ook voor videomakers geschikt.

Het objectief bevat een focusring, een aanpasbare bedieningsring en sneltoets, en een EL Display-paneel. Nikon’s Nano Crystal en ARNEO Coating reduceren lichtvlekken, beeldschaduwen en coma te minimaliseren, zodat het objectief ook fel tegenlicht bruikbaar is. Dankzij de weerbestendige afdichting is het maximaal inzetbaar.

Beeldkwaliteit

De NIKKOR Z 50mm F1.2 S hebben we zelf nog niet kunnen testen. Uiteraard zullen we dat doen zodra we een exemplaar in ons lab hebben. Het komt in oktober op de markt met een richtprijs van € 2.499,-.

Nikon.nl