(P)review: Laowa 14mm F4 Zero-D DSLR – supergrootboek voor spiegelreflexen

De Laowa 14mm F4 Zero-D DSLR is een compacte, lichte en heel betaalbare supergroothoek voor spiegelreflexcamera’s. Het bijzondere aan dit objectief is dat het vrijwel vertekeningsvrij zou moeten zijn en dat de scherpstelring gekalibreerd kan worden.

Klik op de lens voor specificaties, prijzen en testresultaten.

TESTRESULTATEN Laowa 14mm F4 Zero-D DSLR:

VOORDELEN

NADELEN

  • Extreme groothoek

  • Compact en licht

  • Scherp geprijsd

  • Vertekeningsvrij

  • Oneindig stand instelbaar

  • Geen autofocus

  • F4 lichtsterkte

De Laowa 14mm F4 Zero-D DSLR is een betaalbare, vertekeningsvrije supergroothoek voor spiegelreflexcamera’s. Maar met adapters past dit objectief natuurlijk op vrijwel iedere camera .

Introductie

Na een hele reeks nieuwe objectieven voor spiegelloze camera’s, laat Loawa zien dat ze toch ook spiegelreflexgebruikers niet vergeten. De Laowa 14mm F4 Zero-D DSLR is een compacte supergroothoek voor camera’s met een Nikon F of Canon EF vatting. Het objectief heeft zelfs een chip zodat Exif-informatie aan de camera’s wordt doorgegeven. Hierdoor weet de camera niet alleen het diafragma, maar kan je bij Nikon camera’s zelfs scherpstellen met open diafragma. Pas bij het maken van de opname sluit het diafragma zich naar de ingestelde waarde. Met adapters is dit objectief natuurlijk ook op spiegelloze camera’s te gebruiken. Filters passen er ook op en voor deze supergroothoek heb je geen dure, grote vlakfilters nodig. De filtermaat is 67mm.

Oneindig accuraat

De Laowa 14mm F4 Zero-D DSLR heeft nog drie bijzondere eigenschappen. Om te beginnen is het een Zero-D objectief. Het zou dus vrijwel vertekeningsvrij moeten zijn. En bij Laowa bedoelen ze dan, dat het vertekeningsvrij is vóór het toepassen van lenscorrecties, niet erna. Het is dus optisch gecorrigeerd. Verder kan je met dit objectief ook heel dichtbij scherpstellen, tot 14 centimeter. Je kan er dus bijna macro-opnames mee maken. Een derde bijzondere functie is dat de oneindig instelling op scherpstelring kan worden ingesteld. Veel objectieven stellen net iets verder scherp dan hun oneindig instelling. Vaak is dit om eventuele variaties in het objectief die het gevolg kunnen zijn van hitte of koude op te vangen. Op spiegelloze camera’s kan je inzoomen in de zoeker en is dit niet zo’n probleem. Op spiegelreflexcamera’s kan dit niet en is een exacte oneindig instelling (met een harde stop) best prettig. Hieronder staat een film die laat zien hoe het instellen van de oneindig instelling gaat.

Bouw

De Laowa 14mm F4 Zero-D DSLR is een degelijk gebouwd objectief dat vrijwel alleen uit glas en metaal bestaat. Het is elektronisch gekoppeld. Het geeft dus de diafragma-instelling door aan de camera. De brede scherpstelring bestaat eigenlijk uit twee ringen, waardoor deze  verstelbaar is en je de oneindig stand kan aanpassen. Het optisch ontwerp bestaat uit 13 elementen in 8 groepen. Het ontwerp heeft 2 ELD-elementen en 2 asferische elementen. Het diafragma heeft 5 bladen. Dat zal niet zorgen voor een fraai bokeh, maar dat krijg je bij een 14mm F4 sowieso niet. Het zorgt wel voor 10-puntige zonnesterren en vermoedelijk hoef je daar niet eens ver voor te diafragmeren. De tulpvormige zonnekap kan worden verwijderd en dat maakt het makkelijk om 67mm schroeffilters te bevestigen op het objectief.

Scherpstelling

scherpstelling

De Laowa 14mm F4 Zero-D DSLR heeft geen autofocus, maar alleen handmatige scherpstelling. Voor een 14mm supergroothoek met een maximaal diafragma van F4 is dat niet zo’n probleem. De scherptediepte op volle opening is al behoorlijk groot. Toch heeft Laowa iets toegevoegd dat we nog niet eerder hebben gezien op objectieven met een handmatige scherpstelling: een instelbare oneindig instelling. Hoe het precies werkt, kan je hierboven in de film zien. Je kan het objectief hierdoor direct en vol vertrouwen op oneindig instellen. Dat is zeker handig als je in het donker werkt, bijvoorbeeld voor astrofotografie of opnames van het noorderlicht.

Een ander bijzonder kenmerk van dit objectief is de korte instelafstand van 14 centimeter. Hiermee haal je een vergrotingsmaatstaf van bijna 0,3x en dat is voor een supergroothoek heel behoorlijk. Op deze korte scherpstelafstand kan je zelfs met dit objectief nog wat achtergrondonscherpte krijgen.

Beeldkwaliteit

Laowa kan je bijna een specialist noemen op het gebied van betaalbare groothoekobjectieven en ze presteren over het algemeen behoorlijk goed, zeker afgezet tegen hun prijskaartje. Zodra we een exemplaar  van dit objectief in ons testlab hebben, zullen we een volledige review publiceren. Uiteraard zullen we dan ook kijken of dit objectief zijn Zero-D benaming waarmaakt en hoe fraai de tienpuntige zonnesterren zijn.

 Laowa 14mm F4 Zero-D DSLR
 specificaties
  
beeldhoek (diag)

114°

sensorformaatfull frame
min. instelafstand14,5 cm
filterdiameter67mm
diafragmalamellen5
beeldstabilisatornee
afmetingen (dxl)72×75 mm (Canon EF)
gewicht320 gr/ EF 360gr Nikon F
bajonetaansluitingNikon F, Canon EF
bijzonderhedenoneindig stand instelbaar
importeurwww.fotovideoretail.nl
verkoopprijs€ 599
  
scheidend vermogen/10
contrast/10
chromatische aberratie/5
vertekening/5
vignettering/5
autofocus/5
overstraling/5
uitvoering/10
  
eindwaardering

Conclusie test Laowa 14mm F4 Zero-D DSLR

Zodra we een exemplaar van de Laowa 14mm F4 Zero-D DSLR in ons test lab hebben zullen we een volledige review publiceren.

De Laowa 14mm F4 Zero-D DSLR kan inmiddels als preorder worden besteld bij geselecteerde dealers.