De Panasonic GX7 is, samen met de Panasonic GH3, het topmodel van de Panasonic Lumix G serie. Kai van DigitalRev omschreef de Panasonic DMC-GX7 in zijn Panasonic GX7 video als “probably the best looking digital camera of the year”. Misschien ben ik het wel met hem eens.
Toch doe je de Panasonic GX7 te kort als je hem alleen beoordeelt op uiterlijk. Deze camera biedt alle mogelijkheden die een veeleisende fotograaf (zoals de Panasonic GH3 voor de videograaf) zich maar kan wensen. Daarnaast is de Panasonic GX7 gebruiksvriendelijk en levert deze compacte systeemcamera een beeldkwaliteit gelijkwaardig aan de beeldkwaliteit van een moderne spiegelreflexcamera.
Het micro-43 systeem biedt een uitgebreide keuze aan objectieven van Panasonic, Olympus, Sigma, SLR-magic, Samyang, Voigtlander en Tokina. Er zijn adapters te koop waarmee je klassieke objectieven van vrijwel alle merken aan een Panasonic GX7 koppelt.
Vormgeving
Qua vormgeving is de Panasonic GX7 een meetzoekercamera, die veel meer overeenkomsten vertoont met een Leica M dan met een spiegelreflexcamera. Daarmee zal de Panasonic GX7 fotografen aanspreken die de beeldkwaliteit van een spiegelreflexcamera gekoppeld willen zien aan het gebruiksgemak van een meetzoekercamera. Veel straatfotografen hebben een voorkeur voor een meetzoekercamera. Ten eerste val je er minder mee op dan met een spiegelreflexcamera. Ook is, door het ontbreken van een spiegel die bij een opname op en neer klapt, een meetzoekercamera stiller. En de plaats van de zoeker, links boven in plaats van middenboven, biedt belangrijke voordelen. Als je met je rechteroog door de zoeker kijkt, dan blijft je linkeroog vrij. Je behoudt zo het overzicht van wat er buiten beeld gebeurt, zonder dat je de camera van je gezicht hoeft te halen. Het beeldscherm achter op de camera wordt minder vet, omdat je niet met je neus tegen het scherm aankomt, als je in de zoeker kijkt. Ik vond het toch makkelijker om met mijn linkeroog door de zoeker te kijken.De Panasonic GX7 ziet er niet alleen gedistingeerd uit, maar voelt ook erg degelijk aan als je de camera in je hand houdt. Dat wordt mede veroorzaakt door het van een magnesiumlegering gegoten frame. Ook al is deze camera heel compact, alle knoppen zijn goed te bedienen. Net als bij een professionele spiegelreflexcamera, heeft de Panasonic GX7 twee instelwielen waarmee je met duim en wijsvinger van je linkerhand de sluitertijd en/of het diafragma kan aanpassen. Waar ik heel erg van gecharmeerd ben, is de dubbele functie van het draaiwieltje dat achter op de camera bij je duim zit. In het cameramenu kan je instellen of je dat gebruikt om de sluitertijd of om het diafragma aan te passen. Door het wieltje in te drukken, kan je het wieltje ook gebruiken voor bewuste onder- of overbelichting. Op de Panasonic GH3 had je, net zoals op de meeste spiegelreflexcamera’s, een aparte knop voor over/onderbelichten, maar ik ben blij dat Panasonic voor de GX7 weer heeft gekozen voor het instelwiel zoals het ook op de Panasonic GX1 of de Panasonic G5 zat.
We hebben de zwarte versie van de Panasonic GX7 getest. Wil je wat meer opvallen? Kies dan voor de – in mijn ogen – nòg mooiere zilverzwarte uitvoering.
Panasonic GX7 versus Panasonic GX1 of Panasonic GH3
- Panasonic GH3 heeft de beste video specificaties en is als enige extra afgedicht tegen stof- en spatwater
- Panasonic GX7 is de eerste Panasonic camera met ingebouwde beeldstabilisatie
- Panasonic GX1 heeft een vast scherm. De Panasonic GX7 een uitklapbaar scherm en de Panasonic GH3 een klapbaar en draaibaar scherm
- Panasonic GX1 heeft geen ingebouwde zoeker, de Panasonic GH3 en de Panasonic GX7 hebben dat wel
- Panasonic GX7 heeft een snelste sluitertijd van 1/8000 en de laagste ISO instelling is 125 ISO (vs 1/4000 en 200 ISO voor GH3 en GX1)
Panasonic GX7 versus Olympus OM-D E-M5
- De Panasonic Lumix DMC-GX7 heeft een gegoten frame van een magnesiumlegering voor extra degelijkheid.
- De plaats van de elektronische zoeker is wezenlijk verschillend bij de Olympus OM-D E-M5 (midden bovenin) en de Panasonic GX7 (linksboven)
- Panasonic GX7 heeft een ingebouwde flitser, bij de OM-D E-M5 wordt een losse flitser meegeleverd
- Olympus OM-D E-M5 is extra afgedicht tegen stof- en spatwater, de Panasonic GX7 niet
- Panasonic GX7 heeft een snelste sluitertijd van 1/8000 en de laagste ISO instelling is 125 ISO (vs 1/4000 en 200 ISO voor de OM-D E-M5)
Beeldscherm en menu
Digitale camera’s bieden tegenwoordig zo veel gebruiksmogelijkheden, dat je snel kan verdwalen in alle knoppen en menu-opties. Naast het hoofdmenu is er ook een snelmenu met de meest gebruikte functies. Het hoofdcameramenu van Panasonic is overzichtelijk en snel te doorgronden. Qua gebruiksgemak laat het Panasonic menu in mijn ogen veel andere cameramerken achter zich. Maar smaken verschillen.
Je hebt de vrijheid om het touch-screen wèl of niet te gebruiken. Deze camera heeft voldoende knoppen zodat je het LCD scherm niet hoeft te gebruiken. Als je gewend bent om je camera te bedienen via het scherm, dan werkt de touch screen bediening lekker vlot. Het kantelbare 3 inch touch LCD scherm heeft een hoge resolutie (1.040.00 pixels) en een mooie kleurweergave. Het unieke aan de elektronische zoeker van de Panasonic GX7 is, dat je hem ook naar boven kan kantelen. Vooraf leek mij dat ideaal. In de praktijk gebruikte ik in dergelijke situaties liever het heldere, kantelbare scherm van de Panasonic GX7 als ik de camera van boven wilde bedienen.
Kantelbare zoeker
De elektronische zoeker is in staat om de meeste kleuren nauwkeurig weer te geven (~100% van Adobe RGB) ) in een hoge resolutie van 2.764.000 pixels. Er zijn veel beeldschermen die dat kleurbereik niet waarmaken. Desondanks zie je nog steeds dat je niet door een optische zoeker kijkt.
De elektronische zoeker van de Panasonic GX7 heeft een beeldverhouding van 16:9 en een 0.7x zoekervergroting. In theorie heeft de Panasonic GX7 een grotere zoeker dan een spiegelreflexcamera met een APS-C sensor. Fotografeer je in de beeldverhouding 4:3 of 2:3, dan wordt niet het hele zoekerbeeld gebruikt, waardoor in de praktijk de zoekervergroting lager uitkomt dan de 0.7x uit de specificaties. De zoekervergroting van de Panasonic GX7 is bij een beeldverhouding van 4:3 eerder vergelijkbaar met de zoekervergroting van een spiegelreflexcamera met een APS-C sensor (~0.56x) dan met de zoekervergroting van een volformaat spiegelreflexcamera (~0.7x).Bij de zoekerweergave kan je kiezen tussen weergave van de uiteindelijke opname of een zoekerweergave zonder correctie voor de belichting. Waar je bij een optische zoeker bij het maken van nachtopnames niets meer ziet door je zoeker, kan je met een elektronische zoeker nog steeds door je zoeker kijken als je wat meer ruis op de koop toeneemt.
Panasonic GX7: Volkomen stil
Veel fotografen met een spiegelreflexcamera prefereren de zogenaamde “silent-shutter mode”. Het op en neer klappen van de spiegel wordt dan gedempt, waardoor de camera minder herrie maakt als je een foto maakt. Gebruik je de mechanische sluiter van de Panasonic GX7, dan hoor je de sluiter. En die maakt meer lawaai dan een spiegelreflexcamera in de silent shuter mode. De absolute troef van de Panasonic GX7 is een “Silent Mode”die zijn naam eer aandoet: de Panasonic GX7 is dan zo stil, dat je niet hoort dat je een opname maakt. Voor iedere straat-, bruilofts- of evenementen fotograaf die zo onopvallend mogelijk zijn werk wil doen is dat fantastisch. Ik ben zelf een keer bijna verwijderd toen ik foto’s maakte in de silent shutter mode tijdens een concert. En toch gebruik ik de Panasonic GX7 niet in de Silent Mode. Ik gebruik de elektronische sluiter, waarbij de Panasonic GX 7 een voor de fotograaf net hoorbaar sluitergeluid maakt, waar verder niemand last van heeft. Ideaal.
Scherpte: resolutie Panasonic GX7
We hebben de scherpte van de Panasonic GX7 zowel beoordeeld aan de hand van praktijkopnames, als op basis van Imatest metingen. De bevindingen van praktijk en labtest kwamen met elkaar overeen. Voor het meten van de resolutie hebben we de beeldverhouding van de Panasonic GX7 ingesteld op 2:3, in plaats van het meer voor de hand liggende 4:3. Hierdoor konden we de verkregen resultaten voor de resolutie, uitgedrukt in lijnen per beeldhoogte, rechtstreeks vergelijken met de resultaten van spiegelreflexcamera’s (met een beeldverhouding van 2:3). Als je de resolutie van de Panasonic GX7 meet bij een beeldverhouding van 4:3, komen de meetresultaten nog iets hoger uit.
Kijk je alleen naar de specificaties, dan lijkt 16 megapixels misschien weinig in vergelijking met andere camera’s. Toch zijn de verschillen in resolutie van moderne camera’s met een resolutie tussen de 15 en 20 megapixels, met of zonder moiré filter, heel erg klein. In de praktijk en bij onze Imatest metingen blijkt vaak dat de keuze van het objectief een grotere invloed heeft op de resolutie dan de camera. De Panasonic 20 mm pancake, Panasonic 12-35 mm, Panasonic 35-100 mm of de Panasonic 7-14 mm zijn ideale kandidaten om te combineren met de Panasonic GX7.
Panasonic GX7 + Panasonic 35-100 mm @ 100 mm, f2.8, 1/4000, 200 ISO
Panasonic GX7: In-camera beeldstabilisatie
Dit is de eerste Panasonic camera met ingebouwde beeldstabilisatie. We hebben de beeldstabilisatie getest met meerdere objectieven, waaronder de Panasonic 7-14 mm, het Panasonic 20 mm pancake lensje en de Panasonic 14-140 mm f/3.5 – f/5.6 zoomlens. Soms behaalden we een winst van 1 tot 2 stops en dat is minder dan de winst van de In-body beeldstabilisatie van Olympus. Het is een grote winst dat Panasonic overstapt op deze in-body beeldstabilisatie, want hierdoor heb je bij alle objectieven profijt van de beeldstabilisatie. Als je een Panasonic objectief met ingebouwde beeldstabilisatie op de GX7 plaatst, kiest de camera automatisch voor de beeldstabilisatie van de lens.
In het eerste onderdeel van een zeer uitgebreide Panasonic GX7 review: “The GX7 vs the OM-D E-M5, battle for my affection, Round 1 – IBIS, EVF’s & LCD’s“, laat Tyson Robichaud zien dat de in-body beeldstabilisatie van de Panasonic GX7 bij lange sluitertijden zelfs beter is dan de beeldstabilisatie van de Olympus OM-D E-M5.
Dynamisch bereik Panasonic GX7
Het dynamische bereik van de Panasonic GX7 was in onze metingen beter dan het dynamisch bereik van de Panasonic G5 en even hoog als het dynamisch bereik van de Panasonic GH3. Dat is even goed – en in sommige gevallen zelfs beter – als het dynamisch bereik van een grotere APS-C sensor in een spiegelreflexcamera. In onze Panasonic GH3 test lieten we zien dat wij op een andere manier het dynamisch bereik meten dan DxO, maar dat de trend overeenkomt.
Om te illustreren dat het dynamisch bereik van een camera met een micro-43 sensor in de praktijk niet onder doet voor een camera met een APS-C sensor, hebben we een opname gemaakt (handmatig belicht op ISO 3200, 1/500 sec, f/16) van miniatuur grachtenpanden, die we voor een felle lichtbron hebben geplaatst. Ter vergelijking hebben we eenzelfde opname gemaakt met een Canon 650D. Hiernaast zie je het RAW bestand en het histogram: er vindt geen clipping van de hooglichte plaats, maar de grachtenpanden zijn vrijwel zwart. Vervolgens hebben we in Lightroom de donkere partijen lichter gemaakt (Lightroom instellingen: Recovery 25, Fill Light 50, Brightness 125, Contrast 15, Sharpening 25 met R=1 en 50 Masking, Luminance noise reduction 20, Color Noise reduction 25). Hieronder zie je twee beelduitsnedes van de bewerkte opnames van de Panasonic GX7 en van de Canon 650D.
Beweeg je muis over onderstaande afbeelding.
Het dynamisch bereik van de Panasonic GX7 is zo groot, dat je zelfs in de donkerste partijen nog beeldinformatie over hebt, terwijl de opname gemaakt met een spiegelreflexcamera geen zichtbaar detail meer vertoont. Ga je de helderheid nog verder opkrikken, dan vertoonde de opname gemaakt met de spiegelreflexcamera een strepenpatroon (banding). De Panasonic GX7 vertoont dat niet.
Ruis Panasonic GX7
Volgens Panasonic is de ruis van de sensor van de Panasonic GX7 10% lager dan van de Panasonic GX1. Zowel voor onze metingen als in onze praktijkopnames is dat een te klein verschil om waar te nemen. Qua signaal/ruisverhouding is de Panasonic GX7 wat ons betreft ongeveer even goed als zowel de Panasonic GH3 als de Panasonic GX1. Je kan een 3200 ISO opname met een gerust hart afdrukken op A3 formaat, zonder dat je bang hoeft te zijn voor zichtbare ruis of voor verlies aan detail door ruiisonderdrukking. Zelfs bij een rechtstreekse vergelijking van diverse afdrukken van 6400 ISO opnames gemaakt met de Panasonic GX7 en met een moderne spiegelreflexcamera zie je qua ruis en scherpte geen kwaliteitsverschil.
Bekijk je de opnames op 100% groottye op je scherm, dan zie je dat bij de hogere ISO waardes bij de jpg opnames je wat verliest aan detaillering door de ruisonderdrukking die intreedt. Als je in RAW fotografeert, kan je wat meer detaillering behouden en de kleurruis wat meer onderdrukken dan de camera doet.Panasonic GX7 @ 3200 ISO
Kleurweergave Panasonic GX7
De Panasonic GX7 levert bij daglicht RAW en jpg bestanden met een heel natuurlijke kleurweergave. Hieronder zie je ter illustratie een opname gemaakt met de standaard jpg instellingen. Andere merken kiezen meestal voor een standaardbeeldstijl met een hogere verzadiging en meer verscherping, omdat veel amateurfotografen een voorkeur hebben voor een contrastrijker, verzadigder en scherper beeld dan de werkelijkheid. Als jij ook een dergelijke voorkeur hebt, kies dan voor de beeldstijl Vivid/Levendig.
Panasonic GX7 + Panasonic 35-100 mm @ 100 mm, f2.8, 1/2500, 200 ISO
Klik (2x) op bovenstaande afbeelding voor een versie op 100%.
Automatische witbalans bij daglicht
Automatische witbalans bij kunstlicht
Zoals bij alle moderne digitale camera’s, is de kleurweergave bij daglicht heel nauwkeurig en zie je bij opnames gemaakt in kunstlicht een oranje kleurzweem. Wie in RAW fotografeert, kan de witbalans bij kunstlicht eenvoudig verbeteren ten opzichte van de automatische witbalans.
Ingebouwde flitser
De Panasonic GX7 heeft een kleine ingebouwde flitser. Het leuke aan deze flitser is, dat je de flitser kunt richten door er zachtjes met je wijsvinger tegen te duwen. Het is er niet voor ontworpen, maar hierdoor kan je zelfs indirect flitsen met deze ingebouwde flitser. Persoonlijk vind ik dat erg prettig; het voorkomt harde schaduwen.
Handmatig scherpstellen
Er zijn foto-enthousiastelingen die soms liever handmatig scherpstellen. Mijn voorkeur is om de AF handmatig te overrulen op momenten dat ik dat wil, zonder dat daarvoor een schakelaar hoeft overgehaald hoeft te worden, net zoals bij de USM Canon objectieven. Daarvoor moet je eenmalig de Menu/Custom/{AF+MF}/On functie aanzetten. Als je de sluiter half ingedrukt houdt, kan je aan de scherpstelring draaien om de AF te overrulen. Wil je voltijds handmatig scherpstellen, dan zit er een handige AF/MF schakelaar naast het oculair.
Mede dankzij focus peaking is de Panasonic GX7 een ideale camera voor fotografen die willen fotograferen / experimenteren met roemruchte objectieven uit het analoge fotografie tijdperk.
Beroemde Leica, Leitz, Nikon of Canon objectieven kan je door middel van een adapter gebruiken op de Panasonic GX7. Bij focus peaking worden de contrastovergangen waarop is scherpgesteld, gemarkeerd met een opvallende kleur. Je hebt de beschikking over twee standen (high/low) met ieder drie kleuren, waardoor je ongeacht de kleur van het onderwerp altijd gebruik kunt blijven maken van focus peaking. Met focus peaking stel je sneller èn nauwkeuriger handmatig scherp. Je benut hierdoor niet alleen de scherpte van oude objectieven optimaal. Ook is het aantal geslaagde opnames groter, omdat je vaker het juiste moment weet te vangen.
Autofocus
Het AF-contrast systeem van de Panasonic GX7 bepaalt de scherpte 240x per seconde. De AF werkt daardoor heel snel en nauwkeurig. In onderstaande opname was de actie te bevriezen dankzij de snelle AF van de Panasonic GX7. Moderne objectieven profiteren meer van het snelle AF-systeem van de Panasonic GX7 dan de objectieven die een paar jaar gelden op de markt zijn gebracht. De Panasonic 14-140 mm f/3.5-5.6 stelde zo snel scherp, dat ik bijna niet kon geloven dat ie al klaar was. In combinatie met Panasonic 20 mm f/1.7 was de Panasonic GX7 merkbaar langzamer.
Contrast AF biedt meerdere voordelen: Het heeft allereerst geen last van front-focus of back-focus, omdat scherpgesteld wordt op het sensor signaal. Daarnaast biedt de pin-point AF mode de mogelijkheid om nog nauwkeuriger de scherpte op de juiste plaats te leggen. Tenslotte werkt contrast AF veel nauwkeuriger bij lichtsterke objectieven, zoals je kan zien in dit plaatje dat we hebben overgenomen van de Panasonic site (o de site van Olympus staat een soortgelijk plaatje).
Fotograferen in het donker met de Panasonic GX7
Opvallend groot is ook het werkbereik van de autofocus van de Panasonic GX7. Deze camera weet in het donker nog automatisch scherp te stellen, waar de autofocus van zelfs een geavanceerde spiegelreflexcamera het al opgeeft. De Canon 1Dx is een professionele spiegelreflexcamera met een fantastische AF. Het werkbereik van de Canon 1Dx loopt van EV -2 tot EV 18 (bij 23 °C & ISO100). Het autofocus werkbereik van de Panasonic GX7 loopt van EV -4 tot EV 18 (ISO100). En het is inderdaad opmerkelijk om aan den lijve te ondervinden dat je zelfs bij heel weinig licht nog automatisch scherp kan stellen.
Video
Wil je serieus en veelvuldig video’s maken, dan lijkt de Panasonic GH3 een meer voor de hand liggende keuze, omdat je op de Panasonic GX7 geen aansluiting hebt voor een externe microfoon of koptelefoon. Toch liegen de video- specificaties van de Panasonic DMC-GX7 er niet om: full HD 1920 x 1080, 60p, zowel in AVCHD Progressive als MP4 met stereogeluid. Bioscoopachtige 24p video met een bitsnelheid van max. 24 Mbps of P/A/S/M-modus is ook mogelijk. Full-time AF en AF Tracking zijn in de video-mode beschikbaar en zijn sneller dan bij het opnemen van video’s op een spiegelreflexcamera.
De DMC-GX7 beschikt over Creative Panorama, Time Lapse Shot, Stop Motion Animation of Clear Retouch in aanvulling op de populaire Creative Control-modus met een totaal van 22 filtereffecten. Met de Stop Motion Animation kan een stop motion video worden gemaakt en met de Clear Retouch-functie kunnen ongewenste delen van een opname worden gewist. Beide handelingen worden simpelweg in de fotocamera uitgevoerd zonder gebruik te hoeven maken van additionele software.
Stop Motion Animation is echt leuk om te doen met deze camera. Bijvoorbeeld met een poppetje maak je een video door telkens het poppetje een klein beetje te bewegen en dan weer een foto te maken van het poppetje. Wat velen zich niet realiseren is dat een elektronische sluiter een absolute uitkomst is voor een dergelijke hobby. Camerafabrikanten garanderen de levensduur van een sluiter voor 100.000 opnames. Voor een Stop-Animation filmpje met 50 beelden per seconde schiet je 3.000 opnames voor iedere minuut video die je maakt. Er van uitgaande dat je nooit een opname opnieuw hoeft te maken.
Creatieve opties in overvloed: Beeldstijlen, Scene-instellingen en fotofilters
Er zijn steeds meer fotografen die alle noodzakelijke bewerkingen en filters met de camera uitvoeren, net zoals ze gewend waren van de camera op hun mobiele telefoon. Ook deze gebruikers is de Panasonic GX7 van dienst.
Allereerst biedt de Panasonic GX7 diverse beeldstijlen, zoals standaard, natuurlijk, levendig en portret. In de A-i mode helpt de camera met de juiste instellingen voor verschillende situaties (“scenes”). De Panasonic GX7 biedt 24 scene-instellingen, voor bijvoorbeeld zachte huid,tegenlicht, kindergezichten, landschap, blauwe lucht, zonsondergangen, nachtopnames,bewegende dieren, sport, en panorama-opname. De Panasonic GX7 biedt tenslotte ook nog 22 creatieve filters, waaronder Retro, Sepia, diverse zwart-wit varianten, HDR, cross processing, Miniatuureffect, Soft focus, Sterfilter, Kleuraccent en Zonneschijn. Te veel om op te noemen.
WiFi, NFC en GPS
Met de Wi-Fi en NFC (Near Field Communication) kan je de Panasonic GX7 op afstand bedienen met je smartphone. Daarvoor moet hj eerst een gratis “Image app”van Panasonic downloaden op je smartphone. Rechtsonder aan de achterkant van de camera zit een WiFi knop. Nadat je op de WiFi knop hebt gedrukt, kies je de eerste keer voor het maken van een nieuwe verbinding en de optie “Op afstand opnemen en weergeven”. Daarna kies je op de smartphone voor verbinding met de GX7. De GX7 toont dan een wachtwoord op het LCD-scherm. Dit wachtwoord hoef je alleen maar de eerste keer in te voeren op je smartphone. Alle volgende keren herkent de Panasonic GX7 jouw smartphone en maak je rechtstreeks verbinding, zonder dat je een wachtwoord hoeft in te voeren. Installatie van de app, het maken van verbinding, het op afstand besturen van je camera en de gemaakte opnames bekijken op je camera? Het wees zich vanzelf en werkte allemaal meteen in combinatie met mijn Samsung smartphone.
De Panasonic GX7 heeft geen ingebouwde GPS. Maar met behulp van de Image-app kan je telefoon een GPS logboek bijhouden, dat je later op ieder moment met de camera kan synchroniseren waardoor al je opnames worden voorzien van GPS gegevens die je mobiele telefoon heeft geregistreerd. Het is een procedure waarvoor je de eerste keer de gebruiksaanwijzing nodig hebt. Het is gelukkig wel zo eenvoudig, dat je het alle volgende keren zonder gebruiksaanwijzing af kan handelen. Het werkt, maar nog mooier zou een ingebouwde GPS ontvanger zijn geweest.
Alles in 1 keer: Overweeg je een overstap naar micro-43? Bij de Panasonic Lumix G experience stores is een speciale box te koop met de Panasonic GX7 inclusief de Panasonic 20mm f/1.7 en de Panasonic 45-150 mm zoom. Een perfecte combi.
Conclusie Panasonic GX7 test
Voordelen
- Ergonomisch uitstekende luxe zoekercamera met snelle AF en hoge beeldkwaliteit
- Kantelbare, scherpe elektronische zoeker met mooie kleurweergave
- Volledig stille elektronische sluiter
- Inclusief WiFi en NFC met gebruiksvriendelijk gratis app
- Ingebouwde beeldstabilisatie
- Focus peaking
Nadelen
- Kleinere zoeker dan de Panasonic GH3
- Minder geschikt voor serieuze video: geen aansluiting voor microfoon of koptelefoon
{insertgrid=341}{insertgrid=342}{insertgrid=343}De Panasonic GX7 is één van de beste compacte systeemcamera’s die op dit moment te koop is. De vormgeving doet denken aan een camera van vroeger. Toch herbergt de Panasonic GX7 de modernste technologie, zoals ingebouwde WiFi. Qua beeldkwaliteit (resolutie, ruis en dynamisch bereik) doet de Panasonic GX7 niet onder voor een spiegelreflexcamera met een APS-C sensor. Ook in vergelijking met een Olympus OM-D E-M5 of de Panasonic GH3 zijn er qua beeldkwaliteit geen echte verschillen.
Qua afmetingen, gewicht en gebruiksgemak biedt de Panasonic GX7 veel voordelen ten opzichte van een spiegelreflexcamera. Als je de elektronische sluiter gebruikt, dan is deze camera volledig stil. De autofocus heeft geen last van frontfocus of backfocus en functioneert in het donker nog steeds als de AF van een spiegelreflexcamera het al heeft opgegeven. Misschien is de Panasonic GX7 wel de perfecte camera voor bruiloftsfotografie, straatfotografie en andere gebeurtenissen die je als fotograaf wilt vastleggen, zonder het moment te verstoren.