De Panasonic Lumix G X VARIO 12-35mm f/2.8 ASPH is in juni 2012 eindelijk te koop. In de afgelopen jaren liet Panasonic op beurzen al zien dat ze met een lichtsterke Panasonic 12-35 mm bezig waren. Op een gegeven moment lekte uit dat de lichtsterkte 2.8 zou worden, wat gemengde reacties opleverde op het internet. Enerzijds was er een groep die liever een nog lichtsterkere lens hadden gezien. Anderzijds is dit een van de micro-43 lenzen met de hoogste lichtsterkte, die tegelijkertijd compact is gebleven, omdat Panasonic niet lager is gegaan dan 2.8. De prijs van dit objectief doet al vermoeden dat we hier te maken hebben met een topklasse lens. Maar is dat ook zo?

Beeldhoek Panasonic 12-35mm f/2.8 ASPH @ 12 mm

Panasonic Lumix G X VARIO 12-35mm f/2.8 ASPH @ 35 mm
Bouw en autofocus
De Panasonic 12-35 mm 2.8 biedt dezelfde beeldhoek als een 24-70 mm 2.8 lens op een camera met een volformaat sensor.
De Panasonic 12-35 mm 2.8 heeft een grijs metalen kleur en is degelijk uitgevoerd, zoals we van Panasonic gewend zijn. De lensbajonet is van metaal en de lens is beschermd tegen stof en spatwater. De Panasonic 12-35 mm 2.8 weegt slechts 305 gram. Vergelijkbare lenzen voor een volformaat camera wegen bijna een kilo (Sony Zeiss 24-70 mm en Canon 24-70 mm).
De aandrijving van de autofocus verloopt snel en nauwkeurig. Omdat het micro-43 systeem scherpstelt op basis van het sensorsignaal, is er geen sprake van backfocus of front focus.
Beeldstabilisatie
De Panasonic 12-35 mm 2.8 is voorzien van ingebouwde beeldstabilisatie (“POWER O.I.S.”), die bediend kan worden met een schakelaar op de lens. De POWER O.I.S. (optische beeldstabilisator) van de Panasonic 12-35 mm corrigeert kleine, snelle en grote, langzame bewegingen op effectieve wijze. Weliswaar kan je de POWER O.I.S. op de lens aan of uitzetten, maar Panasonic biedt twee verschillende types beeldstabilisatie waaruit je in een menu op de camera moet kiezen (in 1 richting om de camera met een onderwerp mee te bewegen, of in 2 richtingen voor de meeste situaties),Met een lichtsterke groothoekzoom in combinatie met beeldstabilisatie kan uit de hand je opnames maken die tot nu toe niet mogelijk waren. Bijgaand een nachtopname,uit de hand geschoten bij een brandpuntsafstand van 12 mm, diafragma 2.8 en een sluitertijd van 1/8 seconde bij 3200 ISO. Beweeg je muis over de afbeelding om het bruikbare dynamische bereik van de hedendaagse micro-43 camera’s zoals de Panasonic GX1 of de Olympus OM-D E-M5 te bewonderen. Tot voor kort zou bij het lichter maken van een dergelijke 3200 ISO opname ruis en banding tevoorschijn komen. Nu niet meer.
Lichtafval
Bij volle opening is lichtafval zichtbaar bij 12 mm en bij 35 mm, maar bij de tussenliggende brandpuntsafstanden is het lichtafval zelfs bij volle opening minder dan een halve stop. Vanaf diafragma 4 is het lichtafval van alle brandpuntsafstanden ongeveer een derde stop. Dat is een hele goede prestatie voor een dergelijke lichtsterke lens.
Vervorming
Bij 35 mm is net geen kussenvormige vertekening zichtbaar. En bij alle andere brandpuntsafstanden is vervorming vrijwel afwezig. Veel andere lenzen hebben juist last van vervorming in het groothoek bereik, maar daar straalt de Panasonic 12-35 mm met goede prestaties.
Spelen met scherptediepte
Hoe kleiner de sensor en/of het diafragma, des te minder achtergrond onscherpte je overhoudt. De hoge lichtsterkte van de Panasonic 12-35 mm, gekoppeld aan de zeer hoge scherpte bij volle opening, geeft je de ultieme mogelijkheid om met scherptediepte te spelen. Opnames worden hierdoor veel sfeervoller, terwijl het onderwerp op de voorgrond gestoken scherp is. Een dergelijke combinatie komt zelden voor.
Bokeh
Qua Bokeh behaal je alleen met een camera met een volformaat sensor mooiere resultaten. Zoals we ook zagen bij de Sony lenzen die heel goed presteerden qua scherpte op een camera met een APS-C sensor kan de mooie, grote ronde bokeh soms meerdere ringen vertonen.
Overstraling
Zonder de zonnekap te gebruiken, kan je last hebben van een lichte mate van nevenbeelden (ghosting). Als je de zonnekap gebruikt, heb je daar alleen nog maar last van als je recht tegen een hele felle lichtbron in fotografeert.
Scherpte Panasonic 12-35 mm
Qua resolutie in het centrum scoort deze lens het beste van alle micro-43 lenzen die we tot nu toe hebben gemeten. Aan de randen is de resolutie vrijwel net zo hoog als in het centrum. Zelfs in de hoeken (zie de grafieken hiernaast of de plaatjes hieronder) is de scherpte zichtbaar minder dan het centrum, maar nog steeds goed. De scherpte van de Panasonic 12-35 mm is al vanaf volle opening heel erg hoog. Een jpg bestand van de 16 megapixel testcamera levert dezelfde resolutie op als de 24 megapixel Sony A-77 (APS-C) in combinatie met een Sony 24-70 mm.
Chromatische aberratie
Chromatische aberratie is goed onder controle gehouden. Ook in de praktijkopnames die we hebben uitvergroot tot 100%, was het vrijwel niet waar te nemen. In de uiterste hoeken kan je pas bij uitvergroten tot 300% de chromatische aberratie herkennen.
Conclusie Panasonic 12-35 mm F.2.8 ASPH test
Voordelen
- Hoge optische prestaties
- Compact, licht en degelijk gebouwd
- Ingebouwde beeldstabilisatie
- Afscherming tegen stof en spatwater
Nadelen
- Hoge prijs
De Panasonic 12-35 mm is weliswaar duur, maar is zijn prijs dubbel en dwars waard. De Panasonic 12-35 mm is degelijk gebouwd, lekker compact en toch lichtsterk en levert topklasse optische prestaties. Je kan met een gerust hart bij volle opening fotograferen: je krijgt een haarscherp onderwerp op de voorgrond met een voor micro-43 spectaculair “creamy” achtergrond. Het is in ieder geval 1 van de beste, maar mogelijk gewoon de allerbeste micro-43 lens die er op dit moment te koop is.