Test Olympus OMD EM5 (M43)

0
Olympus OMD EM5 test

De Olympus OMD EM5 is de eerste telg van een nieuwe micro-43 OMD cameraserie van Olympus, als aanvulling op de succesvolle Olympus PEN camera’s. De Olympus OMD is een retro look camera die qua vormgeving lijkt , zoals je hiernaast kan zien, op de Olympus OM spiegelreflexcamera serie uit het verleden. Olympus beschouwt de Olympus OMD nog niet als een professionele camera, maar qua mogelijkheden, prestaties en in mindere mate ook qua prijs begint het er al aardig op te lijken. Een groot verschil met de PEN serie van Olympus, is de ingebouwde zoeker van de Olympus OMD EM5. De doelgroep van de Olympus OMD bestaat uit gevorderde amateurs, of zij die dat binnen afzienbare tijd willen worden.Olympus OMD EM5 test

Bouw, ergonomie en bediening

Het camerahuis van de Olympus OMD ziet er op het scherm misschien uit als een volwassen spiegelreflexcamera. Toch is de Olympus OMD bijna net zo klein als een systeemcamera zonder ingebouwde zoeker en weegt de spatwaterdichte aluminium camerabody slechts 425 gram.
De camera ziet er hoekig uit, maar dat merk je minder als je hem vasthoudt, dankzij de kleine handgreep rechtsvoor op de camera en de duimsteun rechtsachter op de camera.
Het eerste wat je opvalt als je de camera naar je gezicht brengt, is een constant ruisend geluid dat de camera maakt.test Olympus OMD EM5Het maakt daarbij niet uit of je de beeldstabilisatie aan of uit hebt geschakeld. Het volume van het geluid valt mee, denk aan het ruisen van de zee als je een schelp tegen je oor houdt, maar storend is het wel. Rechts bovenop de camera zitten twee draaiknoppen, waarmee je sluitertijd en diafragma afzonderlijk kan bedienen. Dat is een prettig werkend bewezen concept, dat ook wordt gebruikt bij de professionele Nikon en Canon spiegelreflexcamera’s. Aanvullend biedt Olympus de mogelijkheid om te kiezen of je het voorste instelwiel wilt gebruiken voor sluitertijd en het achterste voor het diafragma, of juist andersom. Alle knoppen zijn goed te bedienen, met één uitzondering: Rechtsachter op de body, zitten tussen het oculair en de duimsteun, twee te kleine knopjes: Fn1 & Play. Die zijn heel lastig te bedienen. Als Olympus zich had beperkt tot 1 grotere Play knop op diezelfde plaats, had dat in mijn ogen een veel gebruiksvriendelijker oplossing geweest.

De 16 megapixel sensor in de Olympus OMD lijkt qua specificaties op de 16 megapixel sensor van de Panasonic GX1. Toch zijn er in de praktijk (kleine) verschillen, zoals je straks zal zien. Metingen voor deze test zijn uitgevoerd met behulp van Imatest. De meetresultaten staan in het Olympus OMD EM5 testrapport.

Olympus OMD EM5 versus Olympus PEN serie

  • De Olympus OMD is de eerste Olympus micro-43 camera met een ingebouwde zoeker
  • De Olympus OMD heeft een modernere sensor met 16 megapixels i.p.v. 12
  • De Olympus OMD heeft een meer geavanceerde beeldstabilisatie dan de PEN modellen.

Olympus IBIS

Olympus OMD EM5 versus Panasonic G3, Panasonic GX1 en Sony NEX 7

  • De Panasonic G3 heeft een beeldscherm dat ook kan draaien, De Olympus OMD en de Panasonic GX1 hebben dat niet.
  • De Olympus OMD heeft ingebouwde beeldstabilisatie, dat hebben de Panasonic GX1 en de Panasonic G3 niet.
  • De Sony NEX 7 heeft een grotere APS-C sensor en een hoger aantal megapixels (24 mp) dan de andere camera’s (16 mp)

Zoeker, beeldscherm en menu

Je hebt de keuze om de zoekerinformatie met sluitertijd, diafragma, etc. onder het zoekerbeeld of over het zoekerbeeld heen af te beelden. Het zoekerbeeld is heel helder en je hebt geen last van ‘smearing’ bij het snel bewegen van de zoeker. De verversingsfrequentie van de zoeker is op te voeren van 60 Hz tot 120 Hz. Omdat de AF gebruik maakt van hetzelfde sensorsignaal, is te verwachten dat de hogere verversingsfrequentie van de zoeker tevens leidt tot een nog hogere AF-snelheid. De AF van de Olympus OMD is echter zo snel, dat wij dat verschil niet nauwkeurig konden meten.test Olympus OM-D E-M5

De zoekernauwkeurigheid bedraagt vanzelfsprekend 100%. De zoekervergroting is 1.15 – als je de zoekerinformatie over het zoekerbeeld laat afbeelden – en door de cropfactor van 2 bedraagt de totale vergroting 0.575. Dat is vergelijkbaar met de zoekervergroting van de Canon 60D. Als je de zoekerinformatie onder het zoekerbeeld laat afbeelden, bedraagt de totale zoekervergroting 0.46. Dat is vergelijkbaar met de Canon 1100D.

Het beeldscherm achterop de Olympus OMD is naar boven en onderen kantelbaar, zodat je makkelijk laag boven de grond of boven je hoofd kan fotograferen. Maar het beeldscherm is niet draaibaar, zoals bijvoorbeeld op een Panasonic G3.

Waarschuwing voor overbelichte hooglichten en onderbelichte schaduwen

Op een spiegelreflexcamera kan je achteraf op het display een histogram bekijken om te beoordelen of de belichting goed is. Een andere veelgebruikte optie is dat   overbelichte hooglichten knipperen op het LCD scherm. Moderne systeemcamera’s bieden een histogram in de zoeker, dat is praktischer, want het is vóór je een opname hebt gemaakt. Hierdoor voorkom je overbelichte opnames.

Olympus biedt naast een histogram nog meer: een waarschuwing in de zoeker voor overbelichte hooglichten en onderbelichte schaduwen.

Olympus viewfinderIn de zoeker worden hooglichten waarvoor overbelichting dreigt oranje. En schaduwpartijen waarvoor onderbelichting dreigt, worden donkerblauw. Beweeg je muis over de afbeelding hiernaast voor een simulatie. Dit is analoog aan de waarschuwing in Lightroom. Extra aantrekkelijk is de mogelijkheid om zelf de drempels in te kunnen stellen waarbij de waarschuwing zichtbaar wordt. De Olympus OMD is, gezien het grote aantal mogelijkheden die de camera biedt, eenvoudig te bedienen. Het duurt echter wel enige tijd voor je alle opties weet te vinden. Tip voor iedere Olympus OMD gebruiker: Lees de User Guide: Getting the most out of the Olympus EM5 op Dpreview.

Superbedieningspaneel = Super bedieningspaneel

Tijdens het fotograferen wil je zo min mogelijk in tabbladen op het beeldscherm scrollen op zoek naar de gewenste menu-optie. Hiervoor biedt Olympus, what’s in a name, het Superbedieningspaneel dat hiernaast staat afgebeeld. Met het Superbedieningspaneel heb je via knoppen of via het touch panel rechtstreeks toegang tot alle belangrijke functies. Echt heel handig!Supermenu

Scherpte: resolutie Olympus OMD EM5

De scherpte van deze camera is heel hoog. De Olympus OMD levert bij lage ISO waardes en voorzien van een goede lens zoals de Olympus 45 mm 1.8 of de Sigma 19 mm EX-DN , zowel standaard jpg als in Lightroom ontwikkelde RAW bestanden met een resolutie van bijna 2500 lijnen per beeldhoogte. Voor de grap hebben we hieronder een deelvergroting van een opname gemaakt met een Canon 5D Mk3 en een goede lens (Canon 100 mm macro 2.8 IS) afgebeeld naast een 100% beelduitsnede van een opname gemaakt met de Olympus OMD EM5 en de olympus 45 mm 1.8. We hebben de 16 megapixels van de Olympus opname in Photoshop 25% vergroot, zodat je niet onmiddellijk aan de grootte ziet welke opname met de Olympus is gemaakt.

 

Ijsvogel-5DMK3aIjsvogel-OMDa

Dynamisch bereik

Het dynamisch bereik van een de Olympus OMD is zo groot dat je in de praktijk vrijwel nooit meer gelijktijdige overbelichting en onderbelichting tegenkomt. In de opname hiernaast is recht tegen de zon in gefotografeerd, die door de wolken schijnt. Toch vind er geen clipping van hooglichten of schaduwpartijen plaats. Een erg goede prestatie. Qua dynamisch bereik zijn de prestaties van de Olympus OMD EM5 beter dan van andere micro-43 camera’s zoals de Panasonic G3 of de Panasonic GX1 en gelijkwaardig aan het dynamisch bereik van camera’s met een APS-C sensor zoals de Canon 1100D of de Canon 60D.HDpraktijk

Ruis

Wil je jpg opnames afdrukken zonder verdere beeldbewerking, dan is het verstandig om onder de 1600 ISO te blijven. Er is dan al wel ruis zichtbaar op het scherm, maar die is niet storend in prints aanwezig. Met zorgvuldige ruisonderdrukking kan je bij 1 of 2 stops hoger nog een goede afdrukkwaliteit realiseren. Hiernaast een 640 ISO praktijkopname gemaakt met de Olympus OMD, gemakt met het Olympus 75-300 mm objectief. Klik op de afbeelding en beoordeel de 100% beelduitsnede zelf. De testresultaten voor de Imatest metingen staan in het Olympus OMD EM5 testrapport.Olympus-OM-D-review colour-example-image

Kleurweergave

Qua kleurweergave bij daglicht  is de Olympus OMD  een van de beste camera’s die er nu op de markt is. Dat geldt voor zowel RAW als jpg opnames met beeldstijl: natuurlijk. Omdat we de gefotografeerde mensen en gebouwen niet live kunnen tonen naast een opname gemaakt met de Olympus OMD, laten we hier bij wijze van uitzondering een testkaart zien ter illustratie. Voor sommige kleuren van de testkaart is er met het oog zelfs bij rechstreekse vergelijking geen verschil waarneembaar.LRconvertedRAW 5180001 colorsBij kunstlicht is er een zichtbare, licht oranje zweem te zien in de opnames. Wie in RAW fotografeert kan de witbalans bij kunstlicht aanzienlijk verbeteren ten opzichte van de automatische witbalans. Zie het Olympus OMD EM5 testrapport, met meer informatie over de kleurweergave.

Ingebouwde beeldstabilisatie

De meeste merken hebben beeldstabilisatie ingebouwd in de lens. Nadeel hiervan is dat een lens daardoor duurder wordt en dat je geen beeldstabilisatie tot je beschikking hebt bij het gebruik van lenzen met ingebouwde beeldstabilisatie. We hebben de beeldstabilisatie van de Olympus OMD getest met het Olympus 45 mm objectief. De resultaten daarvan vind je in het Olympus OMD testverslag.

Hieronder zie je een 100% beelduitsnede van de hiernaast afgebeelde praktijkopname. Bij een brandpuntsafstand van 200 mm (=400 mm op volformaat) kan je zelfs met een sluitertijd van 1/8 seconde nog een bruikbare opname realiseren. Dat zijn 5 stops verschil! Het verschil in scherptediepte van de beide opnames valt veel meer op dan het verschil in scherpte.

VRdemo

Olympus-VR-review-example-image

Flitser

De Olympus OMD heeft geen ingebouwde flitser, maar er wordt een kleine flitser bijgeleverd. Deze hebben we voor de testwand gezet samen met het bijgeleverde objectief, X. lichtafval?

PEN FL-600 best XL

Autofocus

De autofocus van de Olympus OMD is erg snel en nauwkeurig. Pas in het donker merk je dat de autofocus iets langzamer wordt, net zoals je dat bij traditionele spiegelreflexcamera’s merkt. Omdat er scherp gesteld wordt op de sensor, is de autofocus ook erg nauwkeurig en is er geen sprake van front- of backfocus.

Bij traditionele spiegelreflexcamera’s is er slechts een relatief klein gebied in het centrum van het beeld waar zich alle AF sensoren bevinden. Bij de Olympus OMD zijn er 35 AF punten beschikbaar, die het grootste deel van het beeldoppervlak bestaan.
Als je gebruik maakt van het touch screen, kan je razendsnel met slechts 1 tik op het beeldscherm het gewenste AF punt kiezen, scherpstellen en afdrukken.

AF-punt-keuze-Olympus-OM-D-E-M5-test

Autofocus tracking

We hebben continu autofocus van de Olympus OMD getest in combinatie met het Olympus 45 mm 1.8 objectief. Een serie foto’s van een auto die met een snelheid van 60 km/uur op de camera komt aangereden, levert louter scherpe beelden als je gebruik maakt van continue autofocus. Je moet dan wel zelf de camera op het onderwerp gericht houden.
Als je de camera instelt op autofocus tracking, probeert de Olympus OMD zelf het onderwerp te volgen. Dan hoef je de camera niet meer met het onderwerp mee te bewegen. Je ziet in de zoeker een groen vierkantje dat achter het onderwerp aandanst. De kans dat de camera de auto kwijt raakt is echter groot.

Conclusie Olympus OMD EM5 test

Olympus OMD EM5 test

Voordelen

  • Natuurlijke kleurweergave bij daglicht
  • Hoge resolutie
  • Dynamisch bereik gelijkwaardig aan camera’s met een APS-C sensor
  • Zeer effectieve ingebouwde beeldstabilisatie
  • Snelle AF, heldere zoeker en een stille sluiter
  • Meer een fotocamera dan een videocamera

Nadelen

  • Minder videocamera dan fotocamera
  • Afspeel knopje moeilijk te bedienen
  • Constante ruis, zelfs als de IS uit staat
  • Relatief hoge prij

De Olympus OMD EM5 is een heel fijne camera om mee te werken. Aan alles kan je merken dat Olympus heeft meegedacht met de fotograaf. Knoppen zijn in het algemeen goed geplaatst, prettig te bedienen en via het menu te configureren naar je eigen voorkeur. Het superbedieningsmenu maakt dat je tijdens het fotograferen niet meer een menu hoeft in te duiken om aanpassingen te doen. De waarschuwing in de zoeker voor overbelichting en onderbelichting werkt veel fijner dan een histogram. Het is jammer dat de camera een constant ruisend geluid maakt en dat het afspeelknopje moeilijk te bedienen is.

Qua prestaties is de Olympus OMD ook een heel goede camera, zo blijkt uit onze Olympus OMD EM5 test. Beeldstabilisatie, AF snelheid en kleurweergave zijn van topklasse, ongeacht of je de Olympus OMD vergelijkt met een camera met volformaat, APS-C of micro-43 sensor. Resolutie, dynamisch bereik en signaal/ruis verhouding zijn zeer goed en doen niet onder voor camera’s met een APS-C sensor.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in