Nikon D5200 – handig om een hoekje
De Nikon D5200 is de derde editie van Nikon’s APS-C formaat spiegelreflex met klapscherm. Het scherm kan scharnieren maar ook draaien. De voordelen van zo’n scherm zijn evident, vooral wanneer je uit ‘moeilijke hoeken’ moet werken: op de grond, boven je hoofd of zelfs ‘om een hoekje’. Je kunt het zelfs helemaal naar voren draaien, naar het onderwerp toe. Nadeel is dat de body iets dikker wordt; verder is het natuurlijk een kwetsbare constructie, en de body wordt onvermijdelijk duurder. De Nikon D5200 verschilt van voorganger Nikon D5100 door een verbeterd scherpstelsysteem met meer velden, maar vooral door de sensor: die heeft nu niet minder dan 24 megapixels!
De Nikon D5200 heeft evenveel pixels als de Nikon D3200, toch is de sensor niet dezelfde. Die van de D3200 komt van Sony, die van de D5200 van Toshiba. De beeldkwaliteit van deze twee sensoren, waarop wij verderop terugkomen, is vrijwel gelijk. Er zijn nog een paar verschillen tussen deze twee modellen: de D5200 heeft 2 continustanden en is wat sneller, heeft meer pixels in het lichtmeetsysteem, meer AF-velden, en hij heeft bracketing mogelijkheden.
Vormgeving
De Nikon D5200 lijkt als twee druppels water op de D5100. Je moet zoeken naar de verschillen, maar die zijn er wel: er is een ‘drive’ knopje toegevoegd voor de bediening van de zelfontspanner en de continuopnames (op de foto hiernaast rechts onderaan), en hier en daar zijn wat bedieningselementen van vorm veranderd. De microfoon voor het filmen is nu een stereomicrofoon en zit zover mogelijk van de body af, bij de flitser. Dat vermindert het achtergrondgeruis bij scherpstellen en zoomen.
De body is grotendeels van kunststof, maar de bajonet is van metaal. De body is niet zwaarder geworden dan die van de Nikon D5100. Hij ligt goed in de hand. De scharnier van het klapscherm zit aan de linkerkant, daardoor moesten die knoppen die op de meeste Nikon SLR’s links van het LCD-scherm zitten, naar rechts verhuizen. De rechterhandgreep is daardoor ook wat groter, en dat is alleen maar gunstig.
Handig van het klapscherm is dat je het kunt omdraaien, het beschermt daarmee het LCD-scherm wanneer je de camera niet gebruikt. Het losse en krasgevoelige afdekplaatje dat aanwezig is op de Nikons zonder klapscherm, ontbreekt dus. De vierwegschakelaar had wel wat groter gemogen, er is ruimte genoeg op de body (zie foto hiernaast).
De Nikon D5200 heeft geen ingebouwde GPS en ok geen WiFi. Er is wel een optionele adapter, de Nikon WU-1a, die je in de accessoireaansluiting kunt steken waarna je de sluiter op afstand met je Android mobieltje of je tablet kunt bedienen. Echt handig wordt dat natuurlijk nooit.
Er zijn nog twee andere afstandsbedieningen leverbaar die met Infra Rood werken; daarvoor heeft de body zowel op de voor- als de achterkant een ‘oog’.
Nikon D5200 versus D5100 – de belangrijkste verschillen
- 24 megapixel (D5100: 16 MP)
- Stereomicrofoon (D5100: mono)
- apart knopje voor sneltransport
- verbeterde autofocus met 39 velden (D5100: 11)
- enkele menu-instellingen toegevoegd
Nikon D5200 versus de concurrentie
Er zijn niet veel spiegelreflexen met een klapscherm. De Olympus OM-DE M5 en de Sony SLT-A58 hebben wel een kantelbaar scherm, maar het zijn geen echte spiegelreflexen. De Canon 60D en de 650D zijn dat wel; de 650D heeft bovendien een touch screen. Beide Canon’s hebben minder pixels dan de Nikon D5200, maar zijn op sommige punten wat zwaarder gespecificeerd (en ook duurder).
Wanneer het draaibare scherm geen belangrijk item voor je is, dan is de Nikon D3200 een logisch alternatief; hij heeft ook 24 megapixels en doet qua beeldkwaliteit niet voor de 5200 onder.
Zoeker, beeldscherm en menu
Regelmatig zie ik dat gebruikers van een spiegelreflex het LCD-scherm gebruiken als zoeker, ze zijn dat gewend van hun compactcamera of hun mobieltje. Niet doen! Het zoekerbeeld door een optische zoeker is vele malen beter, vooral in de buitenlucht met veel omgevingslicht en/of reflecties. Toch heb ik wel eens betere optische zoekers gezien dan die van deze camera, het zoekerbeeld is aan de kleine kant, en maar net helemaal te overzien als gevolg van de dikke body waardoor je oog er wat verder van af zit. Het dekt 95% van het beeld af met een vergroting van 78%.
De Nikon menu’s zijn traditioneel ellenlang. Gelukkig kun je via het i-knopje rechtstreeks naar de meest gebruikte instellingen toegaan zonder het menu te hoeven gebruiken. Jammer dat er geen separaat ISO-knopje is. Je kunt wel het Fn-knopje als zodanig bestemmen. Dat zouden wij altijd doen.
Scherpte: resolutie Nikon D5200
De Nikon D5200 levert, voorzien van een goede vastbrandpunt lens zoals een Nikon 50 mm f/1,8 , een jpg bestand met een resolutie van gemiddeld 3200 lijnen per beeldhoogte. In RAW zijn dit er 2800; het verschil zit ‘m in de bewerkingen die de camera zelf al uitvoert (ruisreductie, verscherping) en die leiden tot een schijnbaar hogere resolutie, cq. scherpte. Voor de RAW conversie gebruiken wij overigens Lightroom. Met de veelal in kitvorm meegeleverde 18-55 mm lens haal je deze resoluties beslist niet!
Overall scoort de D5200 op het punt ‘resolutie’ zeer goed, hij staat in de top-5 van alle camera’s die we tot nu toe getest hebben.
Dynamisch bereik Nikon D5200
Het totale dynamische bereik is, in RAW, gemiddeld 12 stops bij 100 ISO, dit is een uitstekende waarde; bij 100 ISO scoren alleen de Nikon D600 en de Nikon D800E even goed. Bij de hoogste ISO’s presteert de D5200 in de middenmoot met 7,2 stops maar dat zijn geen ‘normale’ bedrijfsomstandigheden. Ook hier figureert de D5200 in de hoogste regionen van alle door ons onderzochte bodies.
Ruis Nikon D5200
Ervaring leert dat als de ruis minder dan 2,5 % bedraagt, er een foto op A3+ formaat afgedrukt kan worden zonder dat de ruis als storend ervaren wordt. De Nikon bodies blinken in de regel uit door een zeer goed ruisniveau, dank zij prima ruisonderdrukkende software. Het wordt eentonig, maar ook op het punt ‘ruis’ komt de Nikon D5200 op een plek in de top-5 terecht. Onderstaand plaatje van het zendstation in Kootwijk (‘de kathedraal’) is in een beeldbewerkingsprogramma wat ‘opgehaald’, in de donkere partijen zie je dan al heel snel ruis – zo niet bij dit fraaie shot.{insertgrid ID = 336}
Kleurweergave Nikon D5200
De kleurweergave is zonder meer goed, in de Imatest blijkt een geringe verschuiving naar het geel. Bedenk dat de fabrikant van een consumentencamera niet noodzakelijkerwijs streeft naar de meest natuurgetrouwe weergave, maar naar die weergave die de klant als het fraaist ervaart. Vooral bij portretopnames is zo’n kleurverschuiving van rood naar geel vaak aantrekkelijk. Uiteraard kun je de kleurweergave in de camera helemaal naar je hand zetten. Toch wordt het er daarbij meestal niet beter op. Zelf fotograferen wij in 98% van de gevallen gewoon met de witbalans op Auto.
Ingebouwde flitser
De Nikon D5200 heeft een ingebouwde flitser. Vanaf 35 mm (KB) brandpuntsafstand is er nauwelijks vignettering, maar in de echte groothoekstanden treedt in de hoeken wel wat schaduwvorming op. Erg bezwaarlijk vinden wij dat niet. Het flits-richtgetal is ca. 12 bij 100 ISO.
Niet ingebouwd zijn een GPS-unit en een WiFi-adapter. Die kun je dan wel weer los bijkopen, maar dan wordt de toch al niet echt goedkope body weer wat duurder; bovendien leert de ervaring dat je die meestal niet bij je hebt wanneer je ze het hardst nodig hebt.
Autofocus snelheid en nauwkeurigheid
De autofocus is snel en betrouwbaar. Ten opzichte van andere spiegelreflexen in het consumentensegment van Nikon kunnen we geen significante verschillen vaststellen. Veel hangt natuurlijk af van de body/lens combinatie; met weinig licht zal een lichtsterke vastbrandpunt lens beter presteren dan de geteste kitlens. De AF heeft meer velden dan de D3200, maximaal 39 in plaats van 11.
Conclusie Nikon D5200 review
Voordelen
- Licht en handzaam
- Voor een APS-C camera veel pixels
- Resolutie, dynamisch bereik en ruisniveau zeer goed
- Onderdeel van een groot systeem, veel accessoires en objectieven leverbaar
- Handig klapscherm
NADELEN
- Niet echt goedkoop
- Optische zoeker voor verbetering vatbaar
- Geen GPS, geen WiFi
De Nikon D5200 is een lichte, handige en prettige SLR met zeer goede beeldkwaliteit. Het klapscherm is een leuke aanvulling, al is het wel iewat ten koste gegaan van de optische zoeker. We vinden het erg jammer dat er geen WiFi en GPS op zit; je kunt daar wel weer optionele accessoires voor bijkopen. Qua beeldprestaties behoort deze tot de allerbeste APS-C camera’s van dit moment.
In de vergelijking met de (goedkopere) Nikon D3200 heeft de D5200 het voordeel van het klapscherm; hij biedt ongeveer dezelfde beeldkwaliteit, maar heeft bracketing- en HDR-mogelijkheden, en meer AF-velden. Binnenkort verschijnt onze Nikon D7100 test. Die heeft geen klapscherm maar (nog) meer mogelijkheden, en we zullen snel weten of die de Nikon D5200 een plaatsje zal laten zakken in ons overzicht met alle geteste camera’s.