De Nikon D3x gaat al een paar jaar mee en er is inmiddels al een Nikon D4. Toch testen we de deze camera, ter voorbereiding op een Nikon D4 test of een Nikon D4X. Wie serieus overweegt om een Nikon D3x aan te schaffen, verwijzen we naar onze tabel met uitgebreide Nikon D3x testen van o.a. Ken Rockwell, Thom Hogan en DPReview. Fysiek zijn de verschillen tussen professionele camera’s en high-end amateur camera’s overduidelijk. Professionele camera’s zijn meestal groter, zwaarder en beter afgedicht tegen stof en vocht. Maar vaak wordt wel dezelfde processor of sensor toegepast in professionele camera’s en high-end amateur camera’s. Wij waren benieuwd naar de vraag: presteren professionele camera’s tegenwoordig nog beter dan de high-end amateur camera’s?
Vormgeving
Kenmerkend voor professionele camera’s is het relatief hoge camerahuis met een horizontale ontspanknop en een verticale ontspanknop. Professionele fotografen vinden een dergelijke, grotere camera veel prettiger werken. Voor een amateurfotograaf die voor het eerst een professionele camera vasthoudt, is de camera misschien wat groot en zwaar. De camera biedt plaats voor 2 CF-kaarten. De sensor in de Nikon D3X heeft effectief 24,5 miljoen pixels.Metingen voor deze test zijn uitgevoerd met behulp van Imatest. De meetresultaten staan in het Nikon D3X testrapport. Voor de testwijze en de uitleg van begrippen: zie FAQ.
Nikon D3X versus Nikon D3
De Nikon D3X en de Nikon D3 vertonen veel overeenkomsten. De belangrijkste verschillen zijn:
- Nikon D3X heeft een 25 megapixel sensor, de Nikon D3 slechts 12 megapixels
- De Nikon D3 verwerkt 9 jpg’s/seconde, de Nikon D3X slechts 5
Nikon D3X versus de concurrentie: Canon 1 Ds Mk3
- De Nikon D3X biedt, met 1 druk op de knop, een 100% beelduitsnede van het gebied waarop scherpgesteld is. Bij de Canon 1DS MK3 moet je daar meer moeite voor doen.
- Het beeldscherm op de Nikon heeft 920.000 dots, de Canon slechts 230.000 dots
- De sluiter van professionele camera’s maakt vaak meer lawaai dan de sluiter van amateur camera’s. De Canon heeft een “silent shutter mode”, waarmee dit verschil kleiner wordt. de Nikon D3X niet.
- De Nikon D3X heeft geen automatische sensor cleaning
- De Nikon D3X biedt een snelheid van 7 beelden per seconde, terwijl de Canon niet verder komt dan 4 beelden per seconde
Zoeker, beeldscherm en menu
Professionele camera’s onderscheiden zich meestal met een grotere, helderder zoeker dan amateur camera’s. De zoekernauwkeurigheid bedraagt 100%, de vergroting bedraagt 0.7 en de totale vergroting dus ook 0.7. Dat is net iets minder dan de 0.76 van professionele Canon camera’s.
Het beeldscherm achterop de camera is niet draaibaar en kantelbaar.
Scherpte: resolutie Nikon D3X
De Nikon D3X levert, voorzien van een goede lens zoals de Sigma 50 mm macro, een jpg bestand met een resolutie van gemiddeld 2000 lijnen per beeldhoogte. Dat is vergelijkbaar met de resolutie van de Canon 5D MK3 of de Canon 5D Mk2, als je die camera’s voorziet van een goede lens. De resolutie van de Nikon D800E jpg bestanden ligt ongeveer anderhalf keer zo hoog.
Met een standaardbewerking van de RAW bestanden in Lightroom wordt een grotere scherpte-indruk verkregen, wat zich vertaalt in een gemiddelde resolutie van 2200 lijnen per beeldhoogte. Maar de meeste professionele fotografen zullen waarschijnlijk gebruik maken van Capture NX, om de scherpte van RAW bestanden meer tot recht te laten komen.Het verschil in scherpte tussen 100 ISO jpg bestanden van een camera met 20, 25 of 36 megapixels is lang niet altijd duidelijk zichtbaar met het blote oog. In dit geval lijkt de 100% beelduitsnede van de Nikon D800E iets meer details weer te geven dan beide andere camera’s.
Dynamisch bereik
Het totale dynamische bereik van deze professionele Nikon camera is redelijk goed; over het ISO bereik van 100 tot 6400 ISO gemiddeld 8,5 stops voor een RAW bestand en 9 stops voor een jpg bestand. Dat is ongeveer vergelijkbaar met het dynamisch bereik van een Canon 5D Mk2. Voor de testwijze en de uitleg van begrippen: zie FAQ.
Hiernaast zie je een nachtopname gemaakt met de Nikon D3X. Het bruikbare dynamisch bereik is zo groot dat je de schaduwpartijen kan oplichten, zonder dat je last krijgt van storende ruis.Met name het bruikbare dynamische bereik van 50 ISO bestanden is indrukwekkend. Bij deze instelling hebben de Nikon D3X bestanden zo weinig ruis, dat het bruikbare dynamische bereik het totale dynamische bereik benadert. Het bruikbare dynamisch bereik loopt van van 8 stops bij 50 ISO tot 1,5 stops bij 6400 ISO.
Klik met de muis op de foto voor een grotere versie.
Ruis
Zowel voor RAW als jpg bestanden heb je het minste last van ruis bij 50 ISO. Fotografen zouden eens wat vaker lage ISO instellingen moeten kiezen, in plaats van steeds hogere!
De Nikon D3X lijkt een beperkt ISO bereik te hebben, dat tot slechts 6400 ISO loopt. Maar schijn bedriegt. Bij veel camera’s zijn de maximale ISO instellingen onbruikbaar. Maar hier levert het hele ISO bereik bruikbare opnames op, waarbij alleen de mate van ruisonderdrukking die je toepast toeneemt met hogere ISO waarden. Hiernaast staat een 100% beelduitsnede van een 6400 ISO jpg opname. Stel je eens voor hoe goed dat er uitziet als je een klein beetje extra ruisonderdrukking toepast.
Kleurweergave
De Nikon D3X levert zowel bij daglicht als bij kunstlicht bestanden met een hele goede kleurweergave en witbalans. Wie in RAW fotografeert kan de witbalans bij kunstlicht eenvoudig verbeteren ten opzichte van de automatische witbalans. Zie het Nikon D3X testrapportvoor de Imatest resultaten.
Ingebouwde flitser
De Nikon D3X heeft, net als de meeste andere professionele camera’s, geen ingebouwde flitser.
Autofocus
De autofocus van de Nikon D3X is nauwkeurig en snel. Voor een spiegelreflexcamera beslaan de 51 AF velden een relatief groot gebied, zoals hiernaast is weergegeven.
Een serie foto’s van een auto die met een snelheid van circa 80 km/uur op de camera komt aangereden, levert louter scherpe opnames op. Voor een sportfotograaf is het maximaal aantal beelden per seconde die deze Nikon camera kan verwerken, mogelijk aan de lage kant in vergelijking met de nieuwste modellen die nu op de markt zijn.
Conclusie Nikon D3X test
Voordelen
- Oerdegelijke camera
- Hoog dynamisch bereik
- Hoge resolutie
- Zeer goede kleurweergave en witbalans
Nadelen
- Groot en zwaar
- Duur
Natuurlijk is deze korte test te weinig om een goed gefundeerd oordeel te geven over deze professionele camera. Daarvoor verwijzen we naar de uitgebreide testen in het bovenstaande lijstje. Maar we vonden het leuk om de prestaties van de Nikon D3X te vergelijken met de high end amateur camera’s die we eerder hebben getest. Sinds de introductie van de Nikon D800 en de Nikon D800E is een spiegelreflexcamera met 25 megapixels niet bijzonder meer. Toch onderscheidt deze professionele Nikon camera zich niet alleen qua bouw van de camera’s die we eerder hebben getest. De signaal ruis verhouding bij hoge ISO instellingen, het dyamisch bereik en de kleurweergave zijn allemaal van hoog niveau. Ten opzichte van de modernere Nikon D800E moet de Nikon D3X zich qua beeldkwaliteit op bijna alle fronten gewonnen geven.
Er zijn vast fotografen die van een Nikon D3X overstappen op een Nikon D4 of een Nikon D800E. Mogelijk dat jij daardoor een aantrekkelijk geprijsd exemplaar kan scoren. Wij zijn benieuwd of de Nikon D4 of een toekomstige Nikon D4X nog veel beter is dan de Nikon D3x. We kunnen het ons haast niet voorstellen.