Lenzen

Objectief advies over lenzen​

De aankoop van een goede lens staat garant voor jarenlang plezier. En er zijn hele goede redenen om een nieuwe lens te kopen. Sinds de komst van digitale camera’s is de technologie ver gevorderd. Er worden nu lenzen verkocht, die zo goed zijn, dat slechts een paar jaar geleden het niet voor mogelijk werd gehouden dat je zo’n lens zou kunnen ontwerpen.

Puristen disclaimer: Officieel zouden we “objectief moeten zeggen”, want een objectief voor een camera is samengesteld uit meer dan 5 lenzen, in meerdere groepen. Maar dat doen we niet. Net zoals de meeste fotografen gebruiken we de woorden lenzen en objectieven vrolijk door elkaar.

Recente lens (p)reviews

Zoek je een lens voor een specifieke camera?

Wat voor lens zoek je?

“Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd”. Macrolenzen zijn niet lichtsterk, maar bieden extreem hoge beeld-kwaliteit. Niet alleen van heel dichtbij, maar ook “gewoon”.
12mm op micro-43, 18mm op APS en 24mm op full frame: Lichter en compacter dan een groothoekzoom. En een hogere beeldkwaliteit. Wat wil je nog meer?

Favoriet onder architectuur-fotografen en makelaars. Piepklein kamertje wordt een balzaal op de foto. Mede dankzij in-camera correcties, goed en toch betaalbaar. 

Het begint met de kitlens op je eerste camera. Een zoombereik van groothoek tot portret. Zeer breed inzetbaar. Maar wat als je meer beeldkwaliteit wil?
Als je je eerste camera koopt, zit daar een goedkope standaard zoomlens op. Goed begin. Maar welke zoomlens kies je, als je een hogere kwaliteit wil bereiken?
Lichtsterke korte telelenzen (~85mm full-frame equivalent) met een mooie bokeh. Voor ieder sensorformaat zijn er toppers aan te wijzen.
Zoomlenzen die qua beeldhoek overeenkomen met 70-200mm zooms voor camera’s met een full-frame lens. Deze zooms hebben niet voor niets een vaste plaats in menige fototas.
Aanrader voor natuurfotografie. Telezoom lensontwerpen zijn enorm verbeterd. Ze benaderen de beeld-kwaliteit van vaste brandpunten, voor een fractie van de prijs.
Lichtsterke telelenzen zijn groot, zwaar en duur. Maar daar krijg je heel veel voor terug in termen van bouw- en beeldkwaliteit. Onverwoestbaar en top in beeldkwaliteit.

Zoek je een lens van een specifiek merk?

Lenzen kiezen

Lenzen, of eigenlijk objectieven, zijn een cruciaal onderdeel van elke camera en hebben een enorme invloed op de kwaliteit van de foto’s die je maakt. Er zijn veel verschillende soorten lenzen op de markt en het kan soms lastig zijn om te bepalen welke lens het beste past bij jouw fotografiestijl.

Canon, Sony en Nikon zijn momenteel de grootste spelers op de markt voor camera’s en lenzen. Ze staan bekend om hun uitgebreide assortiment lenzen, variërend van basislenzen tot hoogwaardige professionele modellen. Uiteraard hebben we op Focus Review bijna alle merken staan, dus ook als je op zoek bent naar die ene Sigma of een Tokina, of een mooie lens voor jouw Fujifilm camera, dan kun je bij ons terecht.

Bij het kiezen van een lens is het belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren, zoals brandpuntsafstand, diafragma, beeldstabilisatie en autofocussnelheid. Elk van deze factoren kan van invloed zijn op het type foto’s dat je kunt maken en de kwaliteit van de foto’s.

Focus Review probeert je met reviews van lenzen en previews van nieuwe lenzen te helpen bij je keuze. Onze deskundige recensenten voeren uitgebreide tests uit op lenzen van verschillende merken. Hierdoor kun je een weloverwogen beslissing maken voordat je investeert in een nieuwe lens!

Het is belangrijk om te onthouden dat de beste lens voor jou afhangt van je persoonlijke voorkeuren en fotografiedoelen. Het kiezen van de juiste lens kan lastig zijn, maar met de juiste informatie en ondersteuning kun je de perfecte lens vinden voor jouw fotografiebehoeften.