Draadloze SLR Remote Control: Camranger

0
Camranger

In sommige situaties is het lastig om je camera te bedienen. Bijvoorbeeld als jouw camera zich 5 meter boven je hoofd bevindt op een fotomast. En als je als macro fotograaf een onderwerp laag bij de grond fotografeeert, is het ook lastig om je camera te bedienen of om in je zoeker te kijken. Dan is het een uitkomst om je camera met Wifi te bedienen en het beeldscherm van een mobiele telefoon of ipad te gebruiken als zoeker. Er zijn echter nog maar weinig camera’s met ingebouwde Wifi op de markt.
CamRanger is een stand-alone apparaatje dat je met een kabel verbind aan een Canon of Nikon spiegelreflexcamera en dat via Wifi verbinding zoekt met jouw iPad of iPhone. Vrees niet: de verbinding wordt beveiligd met een wachtwoord. De gratis CamRanger iOS app geeft je vervolgens de controle over je camera. Voor de draadloze verbinding heb je geen computer nodig. Wel gebruik je de computer om via een USB kabel de batterij van de Camranger op te laden. Zodra die opgeladen is, kan je met de CamRanger app aan de slag. De CamRanger kost iets meer dan 300 euro en wordt geleverd met, ter bescherming, een zwart hoesje aan een carabiner waarmee je de CamRanger ergens aan vast kan maken, zodat je de Camranger niet verliest.

Camranger
 

CamRanger: Remote Camera Control

 

Als eerste kies je de mode (PASM) in op de camera en maak je verbinding tussen de Camranger en een Ipad of Iphone. Dan kan je de Camranger gebruiken om scherp te stellen en -afhankelijk van de ingestelde mode – het diafragma, de sluitertijd of ISO instelling aan te passen. Op Nikon camera’s kan je naar verluidt ook nog de scherpstelmode bekijken en aanpassen, maar we hebben de Camranger getest met een Canon 650D.

Je camera vanaf een afstand bedienen met een Iphone of Ipad wijst zich vanzelf. We hebben de Camranger gebruikt tijdens onze Megaview fotomast test, waar de camera zich op 5 meter hoogte bevond. De Camranger toont thumbnails van de opnames die op de SD kaart in de camera staan. Je kan deze beelden op de camera selecteren om weg te gooien of om in je iOS photo library op te slaan. Wij gebruikten een oude Ipad, waarmee het niet mogelijk bleek om de opnames in volledige resolutie te openen, maar met een moderne Ipad is ook dat mogelijk.

De gebruikersinterface wijst zich vanzelf en is makkelijk te gebruiken. Zoals je in onderstaande afbeelding kan zien, kan de Camranger app een histogram tonen, die je helpt om uitgebleekte hooglichten te voorkomen. Je kan ook de scherpstelling controleren door twee keer te op het scherm van IOS appraat te klikken. Het beeld wordt dan uitvergroot.

 

Als je heel dichtbij een onderwerp bent, dan is zelfs f/22 niet voldoende om het onderwerp van voor tot achter scherp op de foto te krijgen. De twee opnames van een witte orchidee die even verderop zijn afgebeeld, illustreren dat: in de linkerbloem is het hart scherp, maar het bloemblad op de voorgrond onscherp. Bij de rechter opname is dat precies andersom. Focus stacking (of: focal plane merging, of: focus blending) is een beeldbewerkingsmethode waarmee je meerdere opnames, waarbij telkens op een andere afstand is scherpgesteld, kan samenvoegen. Het resultaat is een macro opname die van voor tot achter scherp is. Voor het samenvoegen van de opnames heb je wel aparte software nodig, maar de Camranger helpt je wel bij het maken van de foto’s:

CamrangerSettings
CamrangerScreen

CamRanger: Focus stacking

 

Focus stacking met behulp van een Camranger is gemakkelijk. Bovendien heb je een goede controle over het scherpstellen. Je stelt scherp op het dichtstbijzijnde punt dat je in de uiteindelijke foto scherp wilt hebben, je stelt de stapgrootte en het aantal opnames dat je wilt maken, in. Als je grote stappen kiest, kan je een macro-opname maken waar zelfs de achtergrond op een paar meter afstand scherp is (klik op de linkerafbeelding hieronder). Als je kleine stappen kiest, dan is alleen de bloem scherp (klik op de rechter afbeelding hieronder). In principe heb je hiervoor geen Camranger nodig, want je kan zelf telkens de afstand veranderen en zo een serie opnames maken. Toch loop je dan een grote kans, zelfs bij gebruik van een statief, dat niet alle opnames precies over elkaar vallen (maar een paar pixels verschuiven). Ook zullen de scherpstelstappen niet zo mooi gelijkmatig verdeeld zijn als waartoe de Camranger in staat is.

De serie opnames die je gemaakt hebt, kan je vervolgens samenvoegen in het programma  Heliconfocus of met de focus stacking functie in Photoshop.

FocusStackingScreen

Fstack1

Fstack2

CamRanger & HDR Bracketing

 

De CamRanger is ook te gebruiken om een serie opnames te maken, waarbij de sluitertijd, het diafragma of de ISO waarde wordt gevarieerd. Je moet de camera daarvoor wel instellen op de manual mode. Eerst kies je welke parameter je wilt variëren. Dan stel je de stapgrootte in en het aantal stappen. Met een Camranger heb je meer mogelijkheden dan de bracketing op je camera.
De serie opnames zal je vervolgens moeten bewerken met software tot een mooie HDR opname. Je kan met HDR software veel meer doen dan de gebruikelijke grungy “typisch HDR” beelden of nachtopnames maken. De opname hieronder is er 1 uit een HDR serie, die vervolgens in Photoshop is bewerkt, waarbij het microcontrast is aangepast en de donkere partijen zijn opgehaald.

 

Klik (2x) op onderstaande afbeelding voor het HDR resultaat.

HDR Camranger

UnsgharpDemo

Video of  Time Lapse fotografie

 

Je kan video’s staerten met de Camranger, maar je kan ze niet terugspelen. De Camranger is wel heel geschikt om het scherpstelpunt aan te passen tijdens een vdeo opname.

 

Steeds meer fotografen maken opnames met een vaste interval, waarna ze van die foto’s een kort filmpje maken. Dit wordt Time Lapse fotografie genoemd. De mogelijkheden zijn eindeloos: van het verouderen van een banaan (Time Lapse Test Banana 1 Week ), een watermeloen, een sterrenhemel (Atacama night sky) of van  Baardgroei tijdens een wandeling door China. Ik denk dat je het plaatje inmiddels wel hebt. We hebben Time Lapse fotografie noet getest met de Camranger, maar aan het menu te zien kan het niet moeilijk zijn.

  1. Time Lapse photography tips
  2. Learn Time Lapse
TimeLapse
{insertgrid=117} {insertgrid=118}

Conclusie Camranger test

 

Voordelen

  • Heel geschikt voor het bedienen van je camera op afstand
  • Eenvoudig te installeren en gebruiken
  • Handig hoesje en carabiner ter bescherming en bevestiging
  • Focus stacking mode
  • Time Lapse mode

Nadelen

  • Nog niet beschikbaar voor Android: IOS only
  • Alleen geschikt voor Canon and Nikon camera’s
  • Kan geen video’s vertonen of downloaden van camera naar Ipad
Wie in het bezit is van een digitale Nikon of Canon camera, kan dankzij de Camranger zijn/haar camera op afstand bedienen met een IOS appraat (Iphone, Ipad). De Camranger biedt meerdere mogelijkheden: niet alleen het bedienen van je camera op afstand of het draadloos overhalen van bestanden die op je camera staan, maar ook Time Lapse fotografie, Focus stacking, HDR bracketing en remote video behoren tot de mogelijkheden. Camranger en de bijbehorende gratis Camranger app zijn eenvoudig te installeren en eenvoudig in gebruik. Het eindresultaat van je HDR, focus stacking of Time Lapse inspanningen geeft een hoop voldoening. Op dit moment is de Camranger alleen nog beschikbaar voor IOS, maar naar verwachting komt er binnen een paar maanden ook een Android versie uit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in