(P)review Tamron 18-300mm F3.5-6.3 Di III-A VC VXD – eerste vreemdmerk AF-zoom voor Fujifilm

Tamron heeft de komst van de 18-300mm F3.5-6.3 Di III-A VC VXD aangekondigd. Dit objectief valt in de categorie alles-in-een lens of ‘vakantiezoom’. Het is een objectief met een bereik van redelijk groothoek tot veel tele en is geschikt voor APS-C camera’s. Tamron heeft al een versie met dit bereik voor spiegelreflexmodellen. Dit is de eerste voor systeemcamera’s. Wat dit objectief heel bijzonder maakt is dat het ook het eerste vreemdmerk objectief met autofocus is voor de camera’s van Fujifilm.

TESTRESULTATEN Tamron 18-300mm F3.5-6.3 Di III-A VC VXD:

VOORDELEN

NADELEN

  • Groot zoombereik

  • 1:2 macrostand

  • Beeldstabilisatie

  • Snelle autofocus

De Tamron 18-300mm F3.5-6.3 Di III-A VC VXD is ’s werelds eerste vreemdmerk AF-objectief voor Fujfiilm en de eerste superzoom voor spiegelloze APS-C camera’s.

Introductie

Spiegelloze systeemcamera’s zijn er nu al een flink aantal jaren. Daarom is het best vreemd dat nog geen enkele ‘vreemdmerk’ fabrikant voor die camera’s een superzoom heeft gemaakt. Die is er nu nog steeds niet, maar we hebben wel de verzekering dat Tamron binnenkort met zo’n objectief gaat komen. De 18-300mm F3.5-6.3 Di III-A VC VXD heeft daarmee twee primeurs. De Tamron wordt in eerste instantie beschikbaar voor Sony en Fujifilm APS-C camera’s. Het is daarmee de eerste superzoom ter wereld voor spiegelloze systeemcamera’s en het is ook het eerste vreemdmerk objectief met autofocus voor de APS-C camera’s van Fujifilm.

Voor Fujifilm en Sony

Dat laatste is bijzonder, omdat het X-systeem van Fujfilm al een flink aantal jaren  bestaat. De eerste X-camera’s met verwisselbare objectieven, de X-E1 en X-Pro1, kwamen in 2012 op de markt. Tot nu toe kon je daar alleen Fujinon objectieven voor kopen. Deze Tamron 18-300mm F3.5-6.3 Di III-A VC VXD biedt Fujifilm gebruikers een extra optie die het systeem tot nu toe niet heeft. Tamron heeft  aangekondigd dat ze voor meer systemen objectieven zullen ontwikkelen. We hopen en verwachten tegelijk dat ze ook voor het X-systeem meer objectieven zullen introduceren. De 18-300mm F3.5-6.3 Di III-A VC VXD sluit bijvoorbeeld mooi aan op de eveneens voor APS-C ontwikkelde Tamron 11-22mm F2.8 Di III-A RXD.  De 11-22mm heeft een bereik van – omgerekend naar kleinbeeld 17-33mm en  de Tamron 18-300mm F3.5-6.3 Di III-A VC VXD heeft een bereik van 27 tot 450mm.

Bouw

De 18-300mm F3.5-6.3 Di III-A VC VXD heeft een bekend en vertrouwd uiterlijk. De filtermaat is 67mm. Het heeft dus ongeveer dezelfde diameter als andere recente Tamron zoomobjectieven. De zoomring zit, Tamron eigen, aan de voorzijde en de smaller scherpstelring zit dichter naar de camerabody.  Het objectief  is gemaakt van hoogwaardig kunststof dat zijn kwaliteit ruimschoots bewezen heeft in de andere objectieven. Op de beelden lijkt een pakking zichtbaar te zijn op de bajonet, wat doet vermoeden dat dit objectief weerbestendig is. Voor reislustige fotografen is dat zeker een voordeel. Het objectief heeft behalve een lock-knop voor het zoomen verder geen schakelaars. Het aan- of uitzetten van de stabilisatie of de autofocus zal dus in de cameramenu’s moeten plaatsvinden.

Scherpstelling

Tamron gebruikt voor de 18-300mm F3.5-6.3 Di III-A VC VXD heel verrassend Tamrons beste en snelste VXD (Voice-coil eXtreme-torque Drive) motor. Deze komen we ook tegen in de lichtsterke telezoom voor full frame, de Tamron 70-180mm F2.8 Di III VXD. In dat objectief zorgt deze motor voor een razendsnelle en heel stille scherpstelling.

1:2

De kortste instelafstand van de 18-300mm F3.5-6.3 Di III-A VC VXD is 15 cm op de 18mm stand. De maximale vergrotingsmaatstaf die je hiermee kan halen is 1:2 en dat is al redelijk macro. Dat maakt dit objectief uiteraard nog veelzijder.

Beeldkwaliteit

Over de beeldkwaliteit van de 18-300mm F3.5-6.3 Di III-A VC VXD is uiteraard nog niets bekend. Objectieven met zo’n groot zoombereik scoren altijd iets minder dan meer gematigde zooms. Het extreme optische ontwerp dat nodig is om zo’n groot bereik mogelijk te maken, zorgt altijd voor compromissen in de beeldkwaliteit. De Tamron 28-200mm F2.8-5.6 Di III RXD zou kunnen zien als de tegenhanger van dit objectief voor full frame en heeft ons positief verrast met een goede beeldkwaliteit over het hele bereik. We zijn dan ook heel benieuwd of Tamron met dit objectief de lat voor superzooms weer iets hoger kan leggen.

 

Tamron 18-300mm F3.5-6.3 Di III-A VC VXD

 specificaties
  
beeldhoek (diag)x°x’
sensorformaatAPS-C
min. instelafstand15 cm
filterdiameter67mm
diafragmalamellenn.n.b.
beeldstabilisatorx
afmetingen (dxl)n.n.b.
gewichtn.n.b.
bajonetaansluitingSony E, Fujifilm X
bijzonderhedensuperzoom voor Fujifilm
importeurwww.transcontinenta.nl
verkoopprijs€ n.n.b.
  
scheidend vermogen/10
contrast/10
chromatische aberratie/5
vertekening/5
vignettering/5
autofocus/5
overstraling/5
uitvoering/10
  
eindwaardering

Conclusie test Tamron 18-300mm F3.5-6.3 Di III-A VC VXD

We hebben nog geen Tamron 18-300mm F3.5-6.3 Di III-A VC VXD in ons testlab en zullen, net als iedereen, moeten wachten tot het objectief daadwerkelijk verschijnt. Zodra dat het geval is, zullen we een volledige review publiceren.

De Tamron 18-300mm F3.5-6.3 Di III-A VC VXD is nog niet in productie en specificaties kunnen nog wijzigen. Een exacte introductiedatum is nog niet bekend.