Review: Nikon Z9 – nieuw vlaggenschip

Nikon Z9 danser

De Nikon Z9 is het vlaggenschip van de Nikon Z-cameralijn. Alles aan de camera is gemaakt voor snelheid. Daarom is de Nikon Z9 de eerste camera zonder fysieke sluiter. Met zijn nieuwe sensor met hoge uitleessnelheid kan de camera foto’s maken met 120 beelden per seconde en filmen in 8K.

 

TESTRESULTATEN Nikon Z9:

VOORDELEN

NADELEN

 • Hoge resolutiesensor

 • Vrijwel geen rolling shutter

 • 20 beelden per seconde in raw

 • 30 beelden per seconde in jpeg

 • 120 beelden per seconde in 11mp jpeg

 • Verbeterde autofocus met 3D-tracking

 • Video tot 8K/30p intern

 • Video tot 8K/60p na firmware upgrade

 • 8K/60p video in 12 bit N-Raw na firmware upgrade

 • 4K video downsampled van 8K

 • Meervoudig kantelbaar scherm

 • Grote accu

 • Sensorbescherming bij wisselen objectieven

 • Heldere en snelle zoeker

 • Zoeker niet hoogste resolutie in zijn klasse

 • Hoogste snelheid alleen in kleine jpegs

 • 20 bps in raw is langzamer dan concurrentie

 • Stevige (maar wel concurrerende) prijs

De Nikon Z9 is een hele belangrijke camera voor Nikon, omdat de Z9 het merk weer terug brengt aan de top van het sportsegment.

Introductie Nikon Z9

De Nikon Z9 is  Nikon’s spiegelloze high end camera voor professionele sport- en natuurfotografen. Net als de A1 van Sony is dit een model dat zowel een hoge resolutie als een fenomenale snelheid biedt. En dat allemaal in een robuuste, vorst en vochtbestendige body met een ingebouwde handgreep voor verticale opnames, dubbele bedieningsknoppen voor horizontaal en verticaal fotograferen en een nieuw, speciaal voor de Z9  ontwikkeld scherm dat zowel horizontaal als verticaal kan omklappen, maar dat niet draaibaar is.

De Z9 is snel. Hij haalt 120 beelden per seconde, zowel in video als in de fotostand. Voor foto’s hebben we het dan wel over 11 megapixel jpegs en niet over volle resolutie raw-bestanden, maar toch. Om dat soort snelheden te halen, maakt Nikon gebruik van een stacked CMOS sensor met hoge uitleessnelheden. Omdat vrijwel alles bij de Z9 draait om snelheid, heeft Nikon als eerste camerafabrikant afgezien van een fysieke sluiter.  De Z9 maakt dus enkel gebruik van het uitlezen van de sluiter. Tot voor kort leverde dat problemen op met flitsen en fotograferen bij kunstlicht. De Z9 heeft een flitssynchronisatie van 1/200e seconde en vrijwel geen last van banding bij fotograferen met kunstlicht. En als dat wel zo is, kan je een anti-flickerstand instellen. Een ander veel voorkomend nadeel van het werken zonder fysieke sluiter is bewegende voorwerpen in een foto van vervormen. Door de snelle uitlezing heeft de Z9 hier ook vrijwel geen last van.

Bouw en bediening

Even afgezien van de extra handgreep aan de onderzijde, vertoont de camera erg veel overeenkomsten met de andere Z-camera’s en ook de D5 en D6. De enige knop die volgens Nikon echt verplaatst is, is de knop om beelden terug te kijken. Die zat links bovenop aan de achterzijde en kan nu met de rechterduim bediend worden. Werk je met grote objectieven, dan hoef je nu niet meer je linkerhand onder het objectief vandaan te halen om snel een opname terug te kijken. Dat zal zeker wel wennen, denken we.  De camera is door zijn aangebouwde handgreep vrij fors, zeker in vergelijking met bijvoorbeeld de Sony A1, maar hij is 20% kleiner dan de Nikon D6 die hij min of meer opvolgt. Voor het gewicht maakt het niet zoveel uit. De Z9 is maar 60 gram lichter dan de D6 en is daarmee de zwaarste spiegelloze full frame camera van dit moment.

De Z9 is een camera met een groot aantal knoppen die vrijwel allemaal programmeerbaar zijn. Alleen al naast de handgreep aan de voorzijde zitten drie functieknoppen en aan de andere kant, naast de bajonet zit ook nog eens een knop met keuzemogelijkheden voor de autofocus. Boven op de camera zit een extra scherm dat informatie verschaft over de instellingen. Zo kan je er voor kiezen om het scherm achterop helemaal vrij te houden van informatie zodat je je helemaal op het beeld kan concentreren. De Z9 is niet alleen een camera zonder fysieke sluiter, het is ook een camera waarop je geen SD-kaarten meer kan gebruiken. De Z9 heeft twee kaartsleuven voor CFexpress type B of XQD kaarten.

Zoeker en scherm

De zoeker van de Z9 is bijzonder en ook weer niet. De resolutie is een weinig opmerkelijke 3,69 megapixel. Wat wel bijzonder is, is de helderheid, met 3000 nits. Ook heeft de zoeker volgens Nikon geen enkele vertraging. We hebben inderdaad kunnen vaststellen dat het beeld in de zoeker er prachtig uit ziet en dat je geen enkele blackout hebt tijdens het opnemen. Dat komt doordat het signaal van de sensor simultaan naar de zoeker en de processor voor de beeldverwerking wordt gestuurd. Voor een camera die gemaakt is om snelbewegende onderwerpen op het exact het juiste moment vast te leggen is het ontbreken van vertraging en blackout belangrijker dan maximale detaillering. We kunnen de keus van Nikon op dit punt dus wel begrijpen. De zoeker beschikt over enkele hulpmiddelen om toch zichtbaar of hoorbaar aan te kunnen geven dat er opnames gemaakt worden.

Het scherm is ook bijzonder. Het kan zowel horizontaal als verticaal omgeklapt worden, maar het is niet draaibaar. Zo kan je het scherm vanuit elke hoek bekijken, zolang je maar achter de camera staat. Het scherm kan niet zo gekanteld worden dat je jezelf kan zien als je voor de camera staat. Wil je toch vloggen met de Z9

Beeldkwaliteit

Foto: Jered en Ashley Gruber

 

De Nikon Z9 heeft een 46 megapixel stacked CMOS sensor. Dat zijn net iets minder pixels dan de 50 megapixel van de Sony A1, maar het is meer dan het dubbele van Canon’s R3. Ten opzichte van de R3 is dat een groot verschil. Het zorgt ook wel voor grotere bestanden, maar Nikon komt met een extra efficient HE*raw-formaat waardoor opslag van deze bestanden letterlijk een minder groot probleem is. De bestanden nemen hierdoor maar 1/3e van de ruimte in die de ongecomprimeerde raw’s in nemen.De Z9 heeft een basis gevoeligheid van 64 en een hoogste ISO-gevoeligheid van 25.600. Dit kan worden uitgebreid naar 32 aan de onderzijde en 102.400 aan de bovenzijde. Aan de bovenzijde is dat gelijk aan wat de Sony kan, maar minder gevoelig dan de Canon EOS R3, die standaard tot 102.400 gaat en kan worden uitgebreid tot 204.800. Aan de onderzijde is de Nikon wel de duidelijke winnaar. Met een basisgevoeligheid van 64 ISO kan hij 2/3e stop meer licht opvangen dan zowel de Sony als de Canon. Bij een camera als de Nikon Z7 zie je dat dit leidt tot een aantoonbaar iets beter dynamisch bereik.

Met 30 beelden per seconde kan je 46 megapixel jpeg bestanden schieten die scherp en goed gedetailleerd zijn, zelfs op 1600 ISO.

Video

De Nikon Z9 legt de lat voor video weer een stukje hoger. De Canon EOS R5 kan 8K video intern opnemen, maar met een beperkte opnameduur door de hoge warmteontwikkeling. Ook de Sony kan filmen in 8K, maar alleen in 10 bit 4:2:0. De Nikon Z9 kan op dit moment filmen in 8K tot 30 beelden per seconde in 10bit 4:2:2 en kan dat zonder problemen met oververhitting. Nikon heeft al toegezegd dat er een firmware upgrade aankomt die 8K 12 bit raw video intern mogelijk maakt en 8K/60p video. Ook kan de Nikon Z9 filmen in 4K die gedownsampled wordt van 8K en dus bijzonder gedetailleerd is. De Canon EOS R5 kan dit ook, maar enkel gedurende een beperkte tijd. De Sony A1 gebruikt pixelbinning voor 4K en is daardoor net wat minder scherp.

Autofocus

Crosby, Stills, Nash en Young zongen: “How can you catch a sparrow?” Dat lukt met een Nikon Z9. Foto: Vincent Munier

 

De autofocus van de Nikon Z9 is veel geavanceerder dan van bijvoorbeeld de Z7 II. Dat zit hem niet eens zozeer in de -5 EV gevoeligheid. Het zit hem meer in de 493 AF punten, bijna vijf keer zoveel als de Z7 II er heeft, en vooral in de 3D Tracking. De Z9 is daarmee de eerste spiegelloze Nikon die dit systeem krijgt. In de praktijk trackt de Z9 bijzonder goed en worden gezichten en ogen herkend zelfs als ze heel klein in beeld zijn. De Z9 kan niet alleen gezichten en ogen herkennen, maar ook honden, katten, vogels, auto’s, motorfietsen, treinen en vliegtuigen. Bijzonder is dat de Z9 al deze onderwerpen tegelijk kan herkennen. Vervolgens kan je als fotograaf kiezen welk onderwerp gevolgd moet worden.

Bijzondere functies

Verwijder je het objectief, dan kijk je bij de Z9 niet direct tegen de sensor aan. Het lijkt alsof de camera een sluiter heeft. Dat is niet zo. Wat je ziet is een sensorbescherming die dicht gaat zodra het objectief van de camera gehaald wordt. Hierdoor is het risico op stof op de sensor aanzienlijk kleiner. Een groot voordeel van deze sensorbescherming ten opzichte van een gesloten sluiter, is dat de lamellen van de sensorbescherming veel steviger zijn dan de superlichte sluiterlamellen en dat je dus nooit de sluiter kan beschadigen. Nikon heeft nog een andere voorziening om de sensor te beschermen en dat is een vergrendeling van de ingebouwde beeldstabilisatie als de camera niet in gebruik is. Hierdoor kan de sensor tijdens transport niet heen en weer bewegen en trillingsschade oplopen.

 

Nikon Z9

 specificaties
  
sensor

46 Mp

video

8K/30p intern in 10bit 4:2:2

ISO64-25.600 (32-102.400 uitgebreid) 
max. seriesnelheid20bps in raw, 120bps in 11 megapixel jpeg
opslagmedia

2x CF express type B of XQD

capaciteit accu

740 opnamen

afmetingen

149x150x91mm

gewicht (incl accu)

1340g

verkoopprijs

€ 5.999,00

importeur
  
 beoordeling
beeldkwaliteit
scherpstelling
lichtmeting
witbalans
scherm/zoeker
prijs-kwaliteit
bonus
  
eindwaardering

Conclusie test Nikon Z9

De Nikon Z9 kan het stokje van de D6 vol zelfvertrouwen overnemen.

De Nikon Z9 is weer een indrukwekkende stap vooruit. Niet alleen voor Nikon zelf, maar ook voor de camerawereld als geheel. Het is bijzonder om te zien hoe Nikon in een vrij korte tijd een serie spiegelloze camera’s op de markt heeft gebracht die zich in ieder segment kunnen meten met de concurrentie, ondanks dat het merk vrij laat in spiegelloze camera’s is gestapt (als we het Nikon 1 systeem even niet meerekenen). De Z9 is op dit moment een vrij radicale, maar tegelijkertijd ook goed doordachte camera die het stokje van de D6 vol zelfvertrouwen kan overnemen als Nikon’s nieuwe sportcamera. Net als de Sony A1 is het tegelijkertijd een hele allround camera die ook portret, landschaps- en natuurfotografen en zelfs filmers bijzonder zal aanspreken. Wie een aantal van deze activiteiten regelmatig beoefend, heeft nu maar 1 camera nodig en dan valt de stevige prijs eigenlijk heel erg mee.