Review: Canon RF 16mm F2.8 STM – Supergroothoek instapper

De Canon RF 16mm F2.8 STM is een redelijk lichtsterke supergroothoek voor het Canon RF systeem. Bijzonder aan het objectief is dat het heel licht, compact en voor zo’n groothoekig objectief heel betaalbaar is.

Klik op de lens voor specificaties, prijzen en testresultaten.

TESTRESULTATEN Canon RF 16mm F2.8 STM:

VOORDELEN

NADELEN

  • Supergroothoek

  • Lichtsterk

  • Klein

  • Licht

    Betaalbaar

    Control Ring

  • Geen beeldstabilisatie

De Canon RF 16mm F2.8 STM is een ideaal objectief voor vloggers en verder iedereen die maar af en toe een groothoek nodig heeft.

Introductie

De Canon RF 16mm F2.8 STM is een bijzonder objectief. Het is een ultragroothoekobjectief met een beeldhoek van meer dan 100 graden. Het is ook redelijk lichtsterk met een grootste opening van F2.8 en het heeft autofocus. Dan verwacht je al snel een niet al te klein objectief met een vrij stevig prijs. En dat valt dus reuze mee. De Canon RF 16mm F2.8 STM is klein, met een lengte van maar 40mm. Het is licht, met een gewicht van 165 gram en het is heel betaalbaar. De Canon RF 16mm F2.8 STM is daardoor een ideaal objectief voor fotografen die altijd een supergroothoek wilden hebben, maar die andere opties te duur of te zwaar vonden. Het is ook een ideaal objectief om mee te vloggen. Met dit objectief blijft je set lekker licht en je hoeft de camera dankzij de grote beeldhoek niet eens heel ver van je af te houden. En op volle opening krijg je, ook met een 16mm, toch best wat achtergrondonscherpte. Het objectief heeft geen beeldstabilisatie. Voor een objectief met zo’n kort brandpunt is dat niet zo’n heel groot gemis en de Canon body’s met ingebouwde beeldstabilisatie zullen hier waarschijnlijk wel goed mee om kunnen gaan.

Bouw

Met zo’n laag gewicht mag je natuurlijk niet verwachten dat dit objectief volledig van metaal is gemaakt. Maar er is met moderne kunststoffen niks mis voor objectieven. Het objectief heeft maar 1 ring, die een dubbele functie heeft. Hij kan gebruikt worden als scherpstelring of als programmeerbare Control Ring. Het objectief heeft een schuif waarmee tussen beide fucties kan worden geschakeld. Het optisch ontwerp bestaat uit 9 elementen in 7 groepen. Dat is niet heel uitgebreid, maar houdt het objectief natuurlijk wel compact en licht. Het diafragma bestaat uit 7 bladen. Wat heel prettig is, is dat dit objectief gewoon met schroeffilters kan worden gebruikt. Die hoeven niet eens heel groot te zijn. De filtermaat is een heel bescheiden 43mm. 

Scherpstelling

Canon EOS R6, ISO 200, 1/2700e sec, F8

De Canon RF 16mm F2.8 STM heeft een STM motor. In grote, zware objectieven krijg je daarmee niet de snelste scherpstelling. De Canon RF 16mm F2.8 STM is al erg licht en de optische groep die daarmee moet worden bewogen weegt dus nog veel minder. Daar zal de STM motor geen probleem mee hebben. Een voordeel van STM motoren is dat ze stil zijn en soepel van punt naar punt glijden. Zeker voor video en vloggen zijn dat goede eigenschappen. De kortste instelafstand is een hele fraaie 13 centimeter en de maximale vergroting die je daarmee kan halen is 0,26 x of ruim 1:4. Daarmee kan je aardige semi-macrofoto’s maken met zelfs de nodige achtergrondonscherpte op volle opening.

Beeldkwaliteit

De MTF curves van de Canon RF 16mm F2.8 STM laten zien dat het objectief in het centrum goed scherp is, zelfs op volle opening. De hoeken lopen wel flink weg. De eerste indrukken van gebruikers duiden op flinke vertekening wanneer er geen lenscorrecties worden gebruikt. Met lenscorrecties zal je van die vertekening nauwelijks iets zien, maar het kost je natuurlijk wel wat scherpte in de hoeken om die vertekening weg te rekenen. Nu zal een beetje lagere scherpte in de hoeken op volle opening voor vlogeen niet zo’n probleem zijn en landschapsfotografie doe je meestal niet op F2.8. We zijn daarom heel benieuwd hoe ver die hoeken bij trekken als je diafragmeert.

 Canon RF 16mm F2.8 STM
 specificaties
  
beeldhoek (diag)

108°10’

sensorformaatfull frame
min. instelafstand13 cm
filterdiameter43mm
diafragmalamellen7
beeldstabilisatornee
afmetingen (dxl)69×40 mm
gewicht165 gr
bajonetaansluitingCanon RF
bijzonderhedenklein en licht
importeur

/ www.canon.be

verkoopprijs€ 349,99
  
scheidend vermogen/10
contrast/10
chromatische aberratie/5
vertekening/5
vignettering/5
autofocus/5
overstraling/5
uitvoering/10
  
eindwaardering

Conclusie test Canon RF 16mm F2.8 STM

De Canon RF 16mm F2.8 STM vindt altijd wel een plek in iedere fototas.

De Canon RF 16mm F2.8 STM is een hele leuke groothoek. Het is zo compact en licht dat het eigenlijk altijd wel een plek kan vinden in iedere fototas. De prijs is al even bescheiden. Als je niet zo vaak een supergroothoek nodig hebt en om die reden nog geen dure groothoekzoom hebt aangeschaft, dan is deze Canon RF 16mm F2.8 STM de oplossing. En als je vlogger bent, dan is dit een heel fijn objectief.