Review: Canon EOS R5C – niet alleen voor video

De Canon EOS R5C is een model dat naast de al bestaande Canon EOS R5 komt. De R5C biedt veel extra mogelijkheden voor de gevorderde filmer. De R5C rekent ook af met een een aantal minpunten van de R5 op videogebied (maar niet alle). De EOS R5C blijft tegelijk ook een echte hybride camera, waarmee je foto’s kan maken met dezelfde hoge resolutie als de EOS R5.   

Klik op de lens voor specificaties, prijzen en testresultaten.

TESTRESULTATEN Canon R5C:

VOORDELEN

NADELEN

 • Actieve koeling

 • Onbeperkte opnametijd, ook in 8K

 • Betere scheiding foto- en videomogelijkheden

 • Betere gereedschappen voor video

 • Alle AF-mogelijkheden van R5

 • 8K 60p in 12-bit Cinema Raw-Light

 • Anamorphische weergave

 • Time-code aansluiting

 • Groter en zwaarder dan R5

 • Geen beeldstabilisatie in de camera

 • Nog steeds micro-HDMI

 • Soms extra voeding nodig

De Canon EOS R5C slaat een brug tussen de spiegelloze R-modellen en de cinemacamera’s van Canon.

Introductie Canon R5C

De grens tussen fotocamera’s waarmee je kan filmen en pure cinemacamera’s is steeds meer aan het vervagen. En de Canon EOS R5C is daar een duidelijk voorbeeld van. Tot nu toe was er altijd een vrij duidelijk onderscheid tussen de fotocamera’s waarmee je ook kan filmen, zoals de EOS 5D modellen aan de ene kant, en de pure cinemacamera’s als de C100, C300 en C500 aan de andere kant. Canon heeft die kloof de afgelopen tijd al op twee manieren een stuk kleiner gemaakt. Aan de ene kant biedt de EOS R5 al veel meer filmmogelijkheden dan de spiegelreflexcamera’s ooit deden, aan de andere kant heeft de Canon C70 de afstand tussen de cinemacamera’s en Canon’s spiegelloze R-modellen verkleind. De EOS R5C dicht dat gat misschien wel helemaal.

KOELER

De EOS R5C kan je zien als een EOS R5 met een aangebouwde ventilator. Een van de grootste kritiekpunten van de EOS R5 was dat de camera te warm kan worden bij het filmen in de hoogste videokwaliteiten. De EOS R5C rekent daar effectief mee af. Canon is echter nog een stap verder gegaan dan het toevoegen van wat extra koeling. De camera heeft nu een aan/uitschakelaar met aparte standen voor foto en video. Start je de camera op in de videostand, dan krijg je eigenlijk een EOS-cinemacamera met alle mogelijkheden die je daarbij verwacht. Waar de EOS R5 enkel een histogram kon laten zien die ook nog eens verdween tijdens het opnemen, heeft de EOS R5C waveform en vectorscope als hulpmiddelen. De EOS R5C kan nu ook in 8K/60p opnemen, tegenover 30p voor de EOS R5. Slowmotion in 8K is daarmee nu ook mogelijk. De optie is zelfs beschikbaar in Canon’s 12-bit Cinema Raw-Light formaat. Dankzij de koeling is er zelfs in deze kwaliteit geen limiet aan de opnametijd.

IBIS EN HDMI

De EOS R5C is op veel punten een (nog) betere videocamera dan de EOS R5. Toch is de camera niet alleen maar een verbeterde R5 en hij is ook nog niet perfect als cinemacamera. Een belangrijk verschil met de R5 is het ontbreken van ingebouwde beeldstabilisatie. Volgens Canon is dit omdat de meeste professionele filmers de camera toch eerder zullen gebruiken op een gimbal of statief om de beelden te stabiliseren. Ook kan de beeldstabilistatie in sommige situaties juist problemen geven. Bijvoorbeeld wanneer de camera op een rijdende auto wordt gemonteerd. Een bijkomend voordeel is mogelijk dat de sensor makkelijk gekoeld kan worden als deze vastzit aan de heatsink. Het betekent wel dat de camera net iets minder geschikt is voor opnames, zowel stills als film, uit de hand. De EOS R5C heeft wel elektronische stabilisatie die kan samenwerken met de beeldstabilisatie in EOS-objectieven. Dat ondervangt het gemis van beeldstabilisatie in de camera behoorlijk, maar lang niet alle EOS-objectieven hebben stabilisatie. Ook zorgt de elektronische stabilisatie voor een kleine crop van ongeveer 1,1x. Voor het ontbreken van beeldstabilisatie in de camera is nog wel iets te zeggen. Dat is eigenlijk niet het geval voor de micro-HDMI poort. Op een camera als deze zou toch zeker een grote HDMI type-A aansluiting moeten zitten.

Powerbank

Nu biedt Canon weliswaar een blokje waarmee je de kabel vast kan zetten op de camera en kan je alles intern opnemen. Dat scheelt, maar met die grote uitbouw aan de achterzijde hadden ze toch best ruimte moeten kunnen creëren voor een grotere HDMI-poort. Wat ook enige verwondering wekt is dat de camera bij filmen in de hoogste kwaliteit en snelheid zoveel energie verbruikt dat de accu geen stroom meer kan leveren aan de objectieven. Het is het gevolg van vasthouden aan de standaard Canon-accu’s, die nooit ontworpen zijn voor zulke zware toepassingen. Werk je met cineobjectieven, met handmatige scherpstelling en handmatig bedienbare diafragma’s, dan is dat geen enkel probleem. Maar wil je filmen in 8K 60p met RF-objectieven, dan heb je naast de Canon accu in de camera nog een powerbank met PD nodig om te zorgen dat de autofocus, de diafragmabediening en de beeldstabilisatie van je objectief blijven werken. Voor de minder veeleisende filmformaten en fotografen spelen deze problemen niet.

Bouw en bediening

Van de voorzijde gezien is de Canon EOS R5C sprekend een EOS R5, met een rode ontstpanknop als enige aanwijzing dat dit echt een ander type is. Bekijk je de camera van boven, dan vallen direct de verlengde zoeker en de forst uitbouw aan de achterzijde op. De aan/uit-schakelaar heeft een extra stand gekregen: video. Een aantal van de knoppen hebben twee teksten gekregen die aangeven wat de functie is in de fotostand en in de videostand. Op de uitbouw aan de achterzijde zit ook een extra aansluiting voor tijdcode. Verder is de camera gelijk aan de EOS R5. Dat betekent een CFexpress type B en een SD-kaartsleuf aan de ene kant en dezelfde aansluitingen als op de R5 aan de andere zijde. Dat is dus inclusief de micro-HDMI poort die eigenlijk niet op een cinemavideocamera thuishoort.

De Canon EOS R5C zou je net zo goed een duale camera of een gepleten persoonlijkheid kunnen noemen (maar dan op een goede manier) als een hybride. Afhankelijk van naar welke kant je de aan/uit-schakelaar beweegt, verandert namelijk het menu. In de ‘photo’stand krijg je de menu’s die we kennen van de EOS R5. In de ‘video’stand krijg je de menu’s die horen bij een cinema-camera. De camera laat dan geen histogram meer zien maar een waveform en je ziet geen sluitertijden meer maar een shutterangle. Aan de zijkant van de uitbouw zitten nu grote koelsleuven waar de lucht voor de ventilator in en uit kan. Het lijkt alsof de camera hierdoor niet meer weerbestendig is, maar volgens Canon is de camera nog steeds bestand tegen (spat)water en stof.

Video

De Canon EOS R5C biedt fotografisch dezelfde mogelijkheden als de EOS R5. Opnames in 45 megapixel tot 20 beelden per seconde. Op videogebied zijn er wel nieuwe mogelijkheden. De R5C kan nu ook filmen in 8K HDR in Hybrid Log Gamma. Ook kan je filmen met de R5C in 8K tot 60 beelden per seconde en dat in Canon’s Cinema Raw Light. Nieuw is ook dat Cinema Raw er nu in drie varianten is: RAW HQ (High Quality), RAW ST (Standard Quality) en RAW LT (Light Quality). Alle raw-versies zijn 12 bit. Voor wie dit meer is dan ze nodig hebben, ondersteund de EOS R5C ook Canon’s 10-bits XF-AVC formaat. XF-AVC is een formaat dat ook op de andere cinemacamera’s van Canon aanwezig is. Dat maakt het verwerken van de bestanden makkelijk.

Autofocus

De Canon EOS R5C heeft dezelfde autofocusmogelijkheden als de R5, ook in video. En dat is bijzonder, omdat daar mogelijkheden bijzitten die de Cinema-modellen van Canon nog niet hebben. Zo kan de EOS R5C niet alleen scherpstellen op ogen en menselijke gezichten, maar ook op ogen van dieren. Ook kan de camera auto’s herkennen. Dat is ook zo bij de R5, maar iet op bijvoorbeeld de cinemamodellen.

Digitaal geluid en tijdcode

Naast de extra mogelijkheden zoals de 60p in 8K heeft de EOS R5C nog een aantal andere bijzondere functies. Zo heeft de R5C een flitsschoen met extra contacten. Hierdoor kan de R5C gebruik maken van een digitale adapter voor microfoons met een XLR-aansluiting. Bijzonder is dat de adapter niet van Canon is, maar van Tascam. De CA-XLR2d heeft 4 kanalen voor audio. Ook heeft de Canon EOS R5C een aansluiting voor tijdcode, waardoor de camera veel beter te gebruiken is in combinatie met andere cinemacamera’s. Een andere bijzondere functie is dat de camera bij gebruik van anamorphe objectieven de beelden onvertekend weer kan geven. Er is ondersteuning voor een 1,3, 1,8 en 2,0x correctie.

Ten opzichte van de concurrentie

De Canon EOS R5C is een camera die weinig concurrentie heeft als je hem speciaal koopt voor wat de camera kan. De enige andere hybridecamera’s waarmee je in 8K kan filmen zijn de Sony A1 en de Nikon Z9. De Sony A1 kan dat niet in 60p, maar enkel in 30 beelden per seconde. En zowel de Nikon als de Sony zijn beduidend duurder dan de Canon. De Canon is ook de enige van de drie die bijvoorbeeld vectorscopes en waveforms kan laten zien. Werk je hier graag mee, dan zul je de Nikon en de Sony moeten voorzien van een externe monitor, die je op de Canon wellicht achterwege kan laten. Daar staat tegenover dat de Sony en de Nikon beschikken over ingebouwde beeldstabilisatie. Dat kan een voordeel zijn wanneer je even gauw een opname uit de hand wilt maken. Bij de Canon kan je dat deels ondervangen door voor een objectief met stabilisatie te kiezen, eventueel in combinatie met de elektronische stabilisatie, maar dat beperkt je opties wel.

 

Canon R5C

 specificaties
  
sensor
45 Mp
video

tot 8K/60p in Raw

ISO

100-25.600 in video, 100-51.200 in foto (102.400 uitgebreid)

max. seriesnelheid20 bps
opslagmedia

20x

opslagmedia              1x CFexpress type B en 1x UHS-II SD

capaciteit accunb
afmetingen

142x101x111 mm

gewicht (incl accu)

770 g

verkoopprijs

€  5029,99 (body)

importeur

www.canon.nl of canon.be

  
 beoordeling
beeldkwaliteit
scherpstelling
lichtmeting
witbalans
scherm/zoeker
prijs-kwaliteit
bonus
  
eindwaardering

Conclusie test Canon R5C

 

De Canon EOS R5C is het R5 model dat je vermoedelijk wilt hebben als video belangrijker voor je is dan fotografie.

De Canon EOS R5C is een camera die het gat dicht tussen de spiegelloze systeemcamera’s van Canon en de cinemalijn. Ondanks het ontbreken van de ingebouwde beeldstabilisatie is de EOS R5C nog steeds een formidabele full frame fotocamera met een hoge resolutiesensor, een hoge opnamesnelheid tot 20 beelden per seconde en een uitstekend autofocussysteem. Tegelijk is de EOS R5C de instap in de cinemalijn van Canon. De camera had ook zomaar de C50 kunnen heten. Vrijwel alles dat je nu en de komende tien jaar zal willen hebben aan bestandsformaten en opnamemogelijkheden zit al op de R5C. 12 bit raw opnemen, 60 beelden per seconde in de hoogste resolutie, digitaal geluid opnemen? Check, check, check. De kers op de taart is dat de EOS R5C wel iets, maar niet eens zoveel duurder is dan de EOS R5.