Test Canon 6D

0

Camera’s met een volformaat sensor (36 bij 24 mm) zijn nog steeds geen gemeengoed. Zeker niet onder vrijetijdsfotografen. Reden hiervoor is niet dat de techniek zo nieuw is (Canon EOS 1Ds: september 2002), maar omdat de prijs (>2500 euro) toch een behoorlijke drempel is voor de genoemde doelgroep.
Exact tien jaar later dan de eerste Canon spiegelreflexcamera met een volformaat sensor, de Canon EOS 1Ds, probeert Canon in september 2012 deze prijsbarrière te doorbreken met de aankondiging van de Canon 6D, een DSLR met volformaat sensor voor de niet-professionele fotograaf. Hoewel de adviesprijs boven de 2000 euro ligt, is de huidige marktprijs beduidend lager en stevent af op 1600 euro.

Canon 6D test

De Canon EOS 6D positioneert zich met zijn prijskaartje en specificaties tussen de Canon EOS 7D en de Canon EOS 5D mark III. Als directe concurrenten heeft de Canon EOS 6D in zijn prijssegment de Nikon D600 en de Canon EOS 5D mark II, die respectievelijk 100 en 200 euro goedkoper zijn. Hoewel de prijs van een camera een belangrijk aankoopcriterium is, gaat het toch ook om zijn prestaties. En die zullen menig vrijetijdsfotograaf die nu nog met een APS-C camera fotografeert, positief verrassen.

Vormgeving en bediening

De Canon 6D is een camera met een volformaat sensor en die is met een formaat van 36 bij 24 mm (864 mm2) ongeveer 2,25x groter dan de APS-C/DX-sensor  (24 bij 16 mm = 384 mm2) in de meeste consumenten systeemcamera’s. Ten opzichte van een MicroFourThird-sensor (Olympus, Panasonic. 18×13,5 mm = 243 mm2) is dat zelfs een factor 3,5x. Een volformaat sensor vraagt dus fysiek om meer ruimte en omdat de Canon EOS 6D een spiegel heeft, moet de behuizing relatief groot zijn. Toch is de Canon EOS 6D een relatief kleine DSLR met nagenoeg gelijke afmetingen als de Canon EOS 60D. Deze APS-C camera heeft dan ook grotendeels model gestaan voor de nieuwe EOS 6D. Want behoudens de afwezigheid van een kantel- en draai lcd-scherm en een opklapflitser, delen de Canon 6D en EOS 60D dezelfde ‘look-and-feel’.

De Canon 6D is daarmee een echte EOS, die bij iedere EOS-fotograaf vertrouwd in de – middelgrote en kleine – hand zal liggen en ook op het gebied van ergonomie, knoppenlay-out en bediening niet voor verrassingen zal zorgen. Wel dient te worden opgemerkt dat de aparte joystick en het grote instelwiel op de achterzijde zijn gecombineerd tot één wiel met vierwegnavigatie, zoals we dat kennen van de EOS 60D. Dat is misschien even wennen, maar werkt al snel als vanzelfsprekend, zonder onnodige bedieningsfouten.

Canon6Dside

Alternatieven

Zoals aangegeven in de inleiding heeft de Canon EOS 6D als volformaatcamera in zijn prijssegment op dit moment maar twee echte concurrenten: zijn oudere broer, de Canon EOS 5D mark II (augustus 2008), en de Nikon D600 (september 2012). De Canon EOS mark III, Nikon D800 en Sony A99 zijn aanmerkelijk duurder.
Los van veel kleine details geven we hier een kort overzicht van de grootste verschillen tussen de Canon EOS 6D, de Canon EOS 5D mark II en de Nikon D600.

Canon EOS 6D vs. Canon EOS 5D mark II
+ Kleinere en lichtere body
+ Betere en snellere processor
+ Stille sluiter en 4,5 bps
+ Ingebouwde Wifi en GPS
+ HDR en Multi Exposure 

Canon 6D versus Nikon D600
+ Hoger ISO bereik. ISO 25.600 (H2:102.400) vs. 6.400 ISO (H2 25.600)
+ Ingebouwde WIFI & GPS
– Minder pixels 20 Mp vs. 24 Mp
– Minder AF-punten (11 vs. 39) en minder kruis-type AF sensoren (1 vs. 9)
– Geen ingebouwde flitser (invulflits)

Canon6D

De enige overweging om een Canon EOS 5D mark II aan te schaffen in plaats van de Canon EOS 6D zou kunnen zijn op basis van de prijs, want de Canon EOS 6D is op alle fronten verbeterd ten opzichte van deze – overigens nog heel goede en baanbrekende – oudere broer.
De keuze tussen de Canon EOS 6D en de Nikon D600 is minder eenvoudig en wordt sterk bepaald door de aard van de onderwerpen die je fotografeert. Voor landschap en architectuur heeft de Canon EOS 6D het voordeel van zijn GPS en bij onderwerpen bij weinig aanwezig licht (theater en evenementen binnen) zijn de hoge ISO en stille sluiter ‘dealbreakers’. Dat geldt ook voor de Wifi-optie, waardoor je je telefoon of tablet (met gratis app EOS Remote) overal als afstandsbediening mét Live view kunt gebruiken en waarmee in de studio bestanden meteen draadloos overzet kunnen worden naar een computer. Voor portretten, macro, producten en video geven beide camera’s elkaar weinig toe, maar heb je veel beweging voor de lens (actie en sport) dan is het meer geavanceerde AF-systeem van de Nikon D600 een belangrijk beslissingscriterium.

GPS & Wifi

De Canon EOS 6D is de eerste DSLR met ingebouwde GPS en Wifi. Deze opties zijn in deze vorm tot op heden alleen te vinden in compactcamera’s. Canon heeft zowel de GPS als Wifi weloverdacht en gebruiksvriendelijk geïmplementeerd. De GPS kan eenvoudig aan- en uitgezet worden en meet behalve de coördinaten ook de hoogte van de locatie. Al deze gegevens worden direct in de foto opgenomen en zijn als zodanig automatisch te gebruiken in Lightroom 4 of Google Maps. Je kunt de GPS zelfs een tracklog laten maken, zodat je bij thuiskomst kunt zien welke route je afgelegd hebt met je camera. Ideaal als je in een ver land op vakantie geweest bent. De GPS van de Canon EOS 6D registreert overigens niet de richting waarin je hebt gefotografeerd. Dit is met de losse gps-module Canon GP-E2 wel het geval.

GPS

Ook de Wifi is eenvoudig te gebruiken en is daarmee een nuttige optie. Je kunt de camera in een wifi-netwerk opnemen en zo draadloos laten communiceren met een computer of andere compatibele apparaten, waaronder printers. Het is echter ook mogelijk de camera als wifi-hotspot in te stellen, zodat je overal draadloos verbinding kunt maken met je tablet of smartphone. Met de gratis app EOS Remote tover je dan je telefoon om tot afstandsbediening met Live view. Dit geeft een grote flexibiliteit in camerastandpunt, wat kan leiden tot onderscheidende fotografie.
Aandachtspunt bij beide opties is dat ze redelijk grote ‘stroomvreters’ zijn. Bewust gebruik en extra accu’s zijn dan ook aan te bevelen als je de GPS en Wifi in het veld beschikbaar wilt hebben.

Nightshot35mmf2ISCanon 6D + Canon 35 mm f/2 IS

Zoeker, beeldscherm en menu

Als je door de optische zoeker kijkt van de Canon EOS 6D en je bent een camera met APS-C sensor gewend, dan zal het grote en heldere zoekerbeeld zeker opvallen. Hierdoor heb je goed overzicht over het onderwerp en kun je heel nauwkeurig kaderen. Helaas is de zoekernauwkeurigheid geen 100% (97%) Met een vergroting van 0,71x en een cropfactor van 1x bedraagt de totale vergroting 0,69x. Het standaard matglas (Eg-A II) is desgewenst te vervangen. Onder de zoeker worden de belangrijkste opname parameters weergegeven, zodat veel instellingen kunnen gebeuren zonder het onderwerp uit het oog te verliezen.
Het 3-inch lcd-scherm van de Canon EOS 6D is niet kantel- en draaibaar, zoals bij de Canon EOS 60D. Wel is het van hoge resolutie en zijn de kleurweergave en kijkhoek uitmuntend. De beeldverhouding is 4:3, dit in tegenstelling tot het lcd-scherm van de Canon EOS 5D mark III, dat 3:2 is en daarmee ook iets groter is (3,2”).

EOS-6D-BCK

Voor bestaande EOS-gebruikers zijn de indeling en de werking van de opties in het lcd-menu direct bekend, maar ook voor fotografen die nieuw zijn met Canon EOS zijn alle instellingen logisch gegroepeerd en is de leer- en gewenningstraject kort. Ook is zowel bij de functie van de bedieningsknoppen als de indeling van de menu-opties een grote mate van personalisatie mogelijk en kan de camera binnen afzienbare tijd blindelings worden bediend. Bovendien heeft de Canon EOS 6D twee Custom-programma’s op het keuzewiel en daarmee kun je bijvoorbeeld snel overschakelen van JPEG, Ai Servo, Spotmeting, ISO 800 (actie) naar RAW, One Shot, Meervlaksmeting en ISO 100 (macro).
Wat tijdens gebruik opviel is dat het statusvenster bovenop de camera wel prima een actueel overzicht geeft van de opnamegegevens, waaronder HDR, Wifi of GPS, maar niet die van de ingestelde witbalans en van RAW/JPEG, twee niet onbelangrijke opnameparameters. Je moet hiervoor nu op de Q-knop duwen en dat kost tijd én aandacht.

Resolutie  en scherpte

De volbeeldsensor van de Canon EOS 6D is voorzien van 20,2 Mp en produceert beelden van 5472 bij 3648 pixels en dat is maar net iets kleiner dan 5760 x 3840 (22,3 Mp) van de Canon EOS 5D mark III. In onze bepalingen wordt dan ook geen verschil in resolutie gemeten. De Canon EOS 6D registreert in onze testopstelling een ongekende hoeveelheid detail, zelfs meer dan de Nikon D600, die met 24 Mp toch een hogere resolutie heeft. Alleen de Nikon D800 (36 Mp) blijft de twee Canons voor. Overigens wordt de detailregistratie in de praktijk ook bepaald door de beeldkwaliteit van de lens en het scheidend vermogen ervan. Bij de pixeldichtheid van de sensor van de Canon EOS 6D betekent dat dat voor diafragma’s kleiner dan f/10 de detailregistratie (scherpte) begint af te nemen.

Metingen voor deze test zijn uitgevoerd met behulp van Imatest. De meetresultaten staan in het Canon 6D testrapport. Voor de testwijze en de uitleg van begrippen: zie FAQ.

KopjekoffiGlazzenwasserCanon 6D + Canon EF 24-70mm f/2.8 USM II

Dynamisch bereik

Het voordeel van een volbeeldsensor met relatief weinig pixels is dat deze pixels een groot oppervlak hebben om licht op te vangen. Hiermee is de signaal-ruisverhouding veel beter dan bij een APS-C sensor, hetgeen resulteert in minder ruis bij hogere ISO’s. Grotere pixels zorgen vaak ook voor een groter dynamisch bereik en kunnen dus een groter verschil tussen wit en zwart overbruggen. De Canon EOS 6D presteert op dit punt beter dan de Canon EOS 5D mark III (1 stop) en steekt de kroon naar de Nikon D600 en D800, die tot op heden het grootste dynamisch bereik lieten meten. De testresultaten staan in het Canon 6D testrapport.

6400 iiso) settings::canon 6d review] noopener noreferrer” class=”jcepopup”>miniDynamicRangeHistogram

Ruis

Het detail dat op de sensor valt en door de sensor wordt geregistreerd moet bij JPEG vervolgens worden vertaald naar detail in de uiteindelijke foto. Bij de beeldvorming is het dus van belang dat er evenwicht bestaat tussen verscherping en ruisonderdrukking en daarin presteert de nieuwe Digic 5 processor erg goed. Zelfs bij ISO’s hoger dan 6400 gaat geen onnodig detail verloren ten gevolge van een te agressieve ruisreductie (NR Standaard of Zwak). Mits goed belicht zijn zo foto’s bij ISO 3200 of hoger zonder meer bruikbaar voor groter publicatieformaat. Als we goed kijken presteert de Canon EOS 6D bij hoge ISO’s net zo goed als de Nikon D600 en iets beter dan de Canon EOS 5D mark III en de Nikon D800. De verschillen zijn echter klein. In RAW is meer detail te zien, maar ook meer ruis. Toch kan nu – in tegenstelling tot in-camera processing – met de ruisonderdrukking in Lightroom alsnog zelf worden bepaald waar de grens van ruishoeveelheid en detailverlies moet komen liggen.

StarryNight

Kleurweergave Canon 6D

In het vinden van de juiste balans tussen detail en ruisonderdrukking heeft de Digic 5 processor al bewezen prima prestaties af te leveren en in combinatie met de iFCL-meting van de Canon EOS 6D zorgt hij ook voor een heel natuurgetrouwe kleurweergave. De automatische witbalans weet bij een veelheid van lichtsoorten en onderwerpen steeds de juiste kleurtemperatuur te vinden en doet dat zelfs bij weinig beschikbaar licht. Bekijk je foto’s bij ISO 100 en bij ISO 6400 beeldvullend op het lcd-scherm van de camera, dan zul je geen verschil zien in kleurweergave, contrast of verzadiging. Dat werd een aantal jaren geleden voor onmogelijk gehouden. Vergelijken we de gemeten waarden van onze testopstelling, dan presteert de automatische witbalans hetzelfde als van de Canon EOS 5D mark III en de Nikon D800. Alleen de Nikon D600 doet het op dat punt iets beter. Kijken we bij een genormaliseerde witbalans naar de nauwkeurigheid van de kleurweergave, dan moet de Canon EOS 6D alleen zijn meerdere erkennen in de Canon EOS 5D mark III en in de D800, die in deze categorie maatgevend is.

Canon-6D-color-accuracy

CarreCanon 6D + Canon 28 mm f/2.8 IS

Autofocus snelheid en nauwkeurigheid

Hoewel de Canon EOS 6D op bijna alle punten presteert als een pro-camera, is hij gepositioneerd als volformaat camera voor de serieuze vrijetijdsfotograaf. Dit is waarschijnlijk de reden dat Canon niet het 61-punts autofocussysteem van de Canon EOS 5D mark III overgenomen heeft. De Canon EOS 6D moet het stellen met ‘slechts’ 11 autofocuspunten, waarvan alleen de middelste met een cross-type gevoelige sensor. Ze zijn overigens redelijk ruim verdeeld rond het centrum van het kader. Voor veel fotografen is een beperkt aantal AF-punten geen enkel probleem, maar als je bewegende onderwerpen (sport/actie) moet volgen, dan zijn meer AF-punten wenselijk. Overigens is het middelste AF-punt nog gevoelig bij zelfs -3 Ev en doet het op dat punt één stop beter dan de Canon EOS 5D mark II. In het half duister weet de autofocus redelijk snel en nauwkeurig houvast te vinden aan een onderwerp. Bij voldoende licht en met de juiste lenzen is de autofocus – op basis van fasedetectie – van de Canon EOS ongekend snel en nauwkeurig en geschikt om elk onderwerp op het gewenste punt scherp vast te leggen. Die snelheid en nauwkeurigheid zien we nog niet terug als gewerkt wordt in Live view of bij het opnemen van video. De contrast-AF is in die gevallen duidelijk te langzaam om bewegende beelden te volgen of om zonder vertraging snel te reageren.

Conclusie Canon 6D test

Canon 6D test

Voordelen

• Hoge beeldkwaliteit (RAW/JPEG) ook bij hoge ISO’s
• Groot dynamisch bereik
• Uitstekende detailregistratie
• Heel natuurlijke en aansprekende kleurweergave.
• Ingebouwde Wifi en GPS

NADELEN

• Geen pro AF-systeem
• Geen interne flitser / draadloos flitsoptie
• Geen kantel- en draaibaar lcd-scherm

De Canon EOS 6D maakt zijn status als hoogwaardige volformaat camera met een voor de vrijetijdsfotograaf aantrekkelijk prijskaartje volledig waar. Zijn beeldkwaliteit, vooral bij hoge ISO’s, wordt maar door een enkele camera – vaak in het pro-segment – geëvenaard en het dynamisch bereik behoort tot de top van de door ons geteste camera’s, waaronder de Nikon D800 en de Canon EOS 5D mark III. Deze uitmuntende beeldkwaliteit heeft Canon weten te verpakken in een heel aansprekende en compacte behuizing. Hij doet in bediening en snelheid volledig recht aan zijn EOS-afkomst, een systeem dat zich al 25 jaar bewijst als beproefd gereedschap voor professional en consument.
De ‘unique selling points’ van de Canon EOS 6D zijn de ‘stille sluiter’ en de ingebouwde GPS en Wifi, die in eerste instantie een hoog ‘nice-to-have’-gehalte lijken te hebben, maar waarbij vooral de Wifi in de praktijk een heel belangrijke rol kan spelen bij het maken van onderscheidende foto’s. Iets waar iedere fotograaf elke dag naar op zoek is.
Mocht je twijfelen tussen de Canon EOS 6D en zijn grote broer, de Canon EOS 5D mark III, dan is het grote verschil met deze camera de robuustheid van de body en vooral het AF-systeem. Beeldkwaliteit en resolutie zijn nagenoeg identiek. Dus heb je niet dagelijks snel bewegende onderwerpen voor je lens, dan kun je het prijsverschil tussen deze camera’s (ca. ruim 1100 euro) investeren in de kwaliteit van een nieuw – professioneel – objectief. Daarmee verhoog je de beeldkwaliteit van je foto’s tot een nog hoger niveau.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in