Testrapport Canon 6D

0
Canon6D

Canon 6D testrapport: meetresultaten

Dit is een bijlage van onze Canon 6D test. De metingen zijn uitgevoerd met behulp van Imatest. Voor de testwijze en de uitleg van begrippen: zie FAQ.  Conclusie en praktijkopnames staan in de Canon 6D test.

Canon6D

Resolutie

We hebben de resolutie van de Canon 6D getest met het Canon 24-70 mm f/2.8 II objectief.  In vergelijking met de Canon 5D MK3 of de Canon 5D MK2 verwacht je op basis van het aantal megapixels een iets lagere resolutie voor de Canon 6D. Voor de RAW bestanden ging dat inderdaad op.
Bij de RAW bestanden van de Canon 6D die we met Lightroom ontwikkelden vonden we voor de Canon 6D een resolutie van 2500 lijnen per beeldhoogte (versus 2800 voor de 5D MK2 en 3000 voor de MK3). Bij de jpg bestanden die rechtstreeks in de camera zijn opgeslagen met een standaard beeldstijl vonden we met 2500 lijnen per beeldhoogte voor de Canon 6D zelfs een hogere resolutie dan voor de  Canon 5DMK2 en Canon 5D MK3, die beiden iets onder de 2000 lijnen per beeldhoogte leverden. 
RAWresolution

Dynamisch bereik

Het totale dynamische bereik van de Canon 6D RAW bestanden is met 10,3 stops bij 100 ISO en 7,5 stops bij 6400 ISO net zo hoog als we voor de Canon 5D MK3 hebben gemeten. En dat was ongeveer 0,3 stop hoger dan voor de Canon 5D MK2. In de jpg bestanden van de Canon 6D vonden we zelfs een hoger dynamisch bereik voor de Canon 6D dan voor de Canon 5D MK2 en de Canon 5D MK3. DynamicRange

Waar de Canon camera’s met een volformaat sensor excelleren, is het bruikbare dynamisch bereik bij hoge ISO waarden. De ruis boven de 6400 ISO maakt dat die opnames van de Canon 6D beter bruikbaar zijn dan opnames gemaakt met, bijvoorbeeld, de Nikon D600.

 

Hiernaast zie je een 100% beelduitsnede van de sterrenhemel gefotografeerd bij 6400 ISO.  Beweeg je muis over het plaatje voor een 100% beelduitsnede.

StarryNight

Ruis

Dankzij de grote pixels op de volformaat sensor heeft de Canon 6D weinig last van ruis.Hiernaast zie je een beelduitsnede van een 100 ISO testopname, waarin geen korrel is te zien. We moeten bij het testen van camera’s naar steeds hogere ISO instellingen toe om verschillen tussen camera’s te illustreren. Vroeger was dat al bij 400 ISO, nu is dat eerder 3200 ISO.

Bij het testen van camera’s merk je meestal dat de hoogste twee ISO waarden van een camera weinig bruikbare resultaten opleveren. De hoogste waarde van de Canon 6D – ISO 102.400 – levert dan ook geen direct bruikbare RAW of jpg bestanden op, maar met wat ruisonderdrukking valt er zelfs van deze RAW bestanden nog iets toonbaars te maken. Wie had dat een paar jaar geleden voor mogelijk gehouden?

100iso

102400ISO-Canon6D

Kleurweergave Daglicht

100ISORAWDaylightColor {insertgrid=170}

Bovenstaande illustratie toont de kleurfouten van een 100 ISO RAW opname (beeldstijl: faithful), gemaakt bij daglicht. Alleen de rode kleuren zijn een klein beetje meer verzadigd dan in werkelijkheid, wat op zich plezierige beelden oplevert. De standaard beeldstijl geeft grotere kleurverschillen. Hoe verder de ideale kleur (vierkantje) is verwijderd van de kleurweergave van de camera (rondje), des te groter het kleurverschil. Het mag duidelijk zijn dat de Canon 6D een zeer nauwkeurige kleurweergave heeft, gelijkwaardig aan die van de Canon 1Dx of de Canon 5D MK3. Voor de testwijze en de uitleg van begrippen: zie FAQ

Kleurweergave kunstlicht

miniTungsten {insertgrid=171}

Bij kunstlicht kan je, zowel voor de jpg als RAW bestanden, niet blind vertrouwen op de autowitbalans, zoals duidelijk is te zien in de afgebeelde resultaten voor een 200 ISO jpg bestand. Dit is een conclusie waarmee we tot op heden eigenlijk voor iedere camera testrapport mee eindigen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in