Beste lens voor Samsung NX500

0
Samsung50200mm

Na 15 uitgebreide Samsung NX lenstesten kozen we de beste lenzen voor Samsung NX500: goed, betaalbaar en compact

Niet iedere fotograaf is een man van boven de veertig met een spiegelreflex camera en een zware fototas. Misschien ben jij wel een hipster, die na positieve ervaringen met een gebruiksvriendelijke Samsung smartphone zijn/haar oog heeft laten vallen op een Samsung NX500. Het is een lichte, compacte camera met een topklasse sensor, waarmee je veel betere foto’s maakt dan met een smartphone (en zelfs veel spiegelreflex camera’s), die bovendien in bioscoop kwaliteit (Ultra-HD / 4K) kan filmen. Hoe fijn is het om een camera te hebben, met de allerbeste “professionele” sensor die een cameramerk te bieden heeft? Maar dan in een luxe, gemakkelijk mee te nemen, compacte systeemcamera? Waarmee je ook een selfie kan maken?
Omdat je gewend was om met een smartphone te fotograferen, vind jij het ontbreken van een zoeker – voor “ouderwetse” fotografen zoals ik een reden om eerder een Samsung NX1 in plaats van de NX500 te kiezen – niet zo belangrijk. Op een Samsung camera passen alleen Samsung lenzen. Dat is voor een NX500 bezitter geen enkel probleem. Het aanbod van Samsung NX lenzen met het gewicht van een zakje drop en een prijs onder de 300 euro is verrassend groot.  

nx500groupshot
Niet alle camera’s zijn zwart. Sinds de historische uitspraak van autofabrikant Ford (“de T-Ford is in alle kleuren leverbaar, zolang het maar zwart is”), is er weinig veranderd in de wereld. Bijna alle systeem camera’s (camera’s met verwisselbare lenzen) zijn zwart. De NX500 is te koop in 3 kleuren. Zelfs de objectieven zijn bij Samsung ook in wit leverbaar.

Beste Lenzen voor Samsung NX500: leve de pancake!

Samsung30mmf2
Koop je een compacte camera, dan wil je natuurlijk ook dat de bijbehorende lenzen compact en licht zijn. Moderne spiegelreflex camera’s worden steeds kleiner en lichter. Toch zijn de lenzen die je er bij koopt niet zelden twee keer zo lang en zo zwaar als vergelijkbare Samsung NX lenzen. Dit heeft Samsung voor elkaar gekregen door voor de lenzen met een korte brandpuntsafstand voor een speciaal “pancake” lensontwerp te kiezen, dat qua vorm, gewicht, kwaliteit en prijs een perfecte combinatie vormt met de Samsung NX500.
Ben jij een Samsung NX500 fotograaf die streeft naar de hoogste beeldkwaliteit en dat belangrijker vind dan een compacte behuizing? Kijk dan naar “De beste lens voor een Samsung NX1″(verschijnt binnenkort), waar de “professionele” lichtsterkere, grotere en duurdere objectieven met compromisloze kwaliteit aan bod komen.
Type Advies Toelichting  
Universele kitlens Samsung NX 16-50mm f/3.5-5.6 Power Zoom ED OIS Net iets duurder dan 300 euro, maar compacter en ideaal voor video Test
Low Light Samsung 45 mm f/1.8 Korte, lichtsterke telelens met mooie bokeh Test
Macro Samsung 60mm f/2.8 Macro NX Zeer hoge prijs/kwaliteitsverhouding Test
Groothoek Samsung 12-24mm f/4-5.6 ED NX / Samsung 16mm f/2.4 Wil je een goedkoop vast brandpunt of een iets duurdere zoom? Test / Test
Fisheye Samsung NX 10mm Fisheye Voor wie van spectaculaire opnames houdt Test
Portret Samsung 45 mm f/1.8 Tegelijkertijd scherpe ogen en een mooie achtergrondonscherpte Test
Telelens Samsung 50-200mm F4-5.6 ED OIS II Een koopje Test
Vast brandpunt Samsung 45 mm f/1.8 Breed inzetbaar en laat de beeldkwaliteit van de NX500 tot zijn recht komen Test
Bokeh Samsung 45 mm f/1.8 Mooie bokeh hoeft niet duur te zijn Test
{insertgrid=379}

De beste NX500 kitlens: Powerzoom of niet?

Als je een camera koopt, dan wordt die meestal in combinatie met een kitlens aangeboden. Dergelijke zoomlenzen zijn erg goedkooop en bieden veel waar voor hun geld. Al zijn ze natuurlijk niet zo goed als de duurdere lenzen. Samsung heeft ook een Powerzoom (Samsung NX 16-50mm f/3.5-5.6 Power Zoom ED OIS) in het lensaaanbod, waarmee de zoom electronisch wordt aangedreven, in plaats van dat je aan een zoomring op de lens draait. Wat beeldkwaliteit betreft, ontlopen de gewone 18-55 mm zoom, de 16-50mm zoom en de 16-50mm Powerzoom elkaar niet zo veel. Toch is de kortere 16mm brandpuntsafstand een niet te onderschatten pluspunt voor wie veel op een foto wil krijgen. Bijvoorbeeld omdat je binnen fotografeert, waarbij het niet mogelijk is om nog een stapje achteruit te doen. De Powerzoom is zeker ook aantrekkelijk voor het maken van vloeiende video opnames, waar je in- of uit wil zoomen. Voor fotografen is het voordeel van de Powerzoom dat je alleen een ring nodig hebt voor handmatig scherpstellen, waardoor de Powerzoom opvallend compact is. Powerzzom290

Macrofotografie met een Samsung NX500

Een macrolens is een wat duurdere, meer specialistische lens, met een hele hoge beeldkwaliteit. Er zijn veel lenzen waarmee je een close-up opname kan maken. Andere merken voorzien dergelijke zoomlenzen van het predikaat “Macro”, terwijl het geen macro lens is. Samsung heeft 1 macro lens (Samsung NX 60mm f/2.8 Macro). En dat is dan ook een echte, waarbij het onderwerp op de sensor net zo groot wordt afgebeeld als het in werkelijkheid is (afbeeldingsmaatstaf 1:1).
Ik test graag macro lenzen, omdat ze zo’n hoge beeldkwaliteit hebben. Een macrolens is bijvoorbeeld ook uitstekend te gebruiken voor portretten, reproductie-  of architectuur fotografie in zou kunnen zetten. Een macro-lens is – ongeacht het merk – groter en duurder dan de andere lenzen. Wat lichtsterkte betreft (f/2.8) verliezen macro lenzen het van andere objectieven met een vaste brandpuntsafstand, maar de scherpte van hoek tot hoek is om van te watertanden.
Samsung60mmMacro

Groothoek lenzen: zoom of vast brandpunt?

700 SAM3338

Foto: Ton Niessing

Een objectief met een brandpuntsafstand van 18mm of lager is ideaal voor het maken van overzichtsopnames met de Samsung NX500, of het nu gaat om binneopnames, landscahppen of een groepsportret bij een bruiloft. We hebben meerdere Samsung groothoek en standaard zoomlenzen getest, die je hiervoor zou kunnen gebruiken:

 • Samsung NX 18-55mm f/3.5-5.6 OIS II
 • Samsung NX 12-24mm f/4-5.6 ED
 • Samsung NX 16-50mm f/2-2.8 S ED OIS
 • Samsung NX 16-50 mm F3.5-5.6 PowerZoom ED OIS

Een hele mooie groothoekzoom uit dit lijstje die we iedere Samsung NX500 aan kunnen bevelen is de Samsung NX 12-24mm. In vergelijking met soortgelijke zoomlenzen van andre merken is de Samsung NX 12-24mm verrassend licht en compact. De unieke korte brandpuntsafstand van 12mm geeft je opnamen een weidse blik, die je niet met de andere Samsung zoomlenzen kan evenaren. Misschien denk je: wat maakt die paar mm uit, maar het is een wereld van verschil. Mogelijk nadeel ten opzichte van de andere Sasung zoomlenzen is het ontbreken van beeldstabilisatie, waardoor je bij weinig licht de camera goed stil moet houden om er vioor te zorgen dat de opname niet bewogen wordt. Goedkoper, lichtsterker compacter en optisch gezien beter (scherpere hoeken) is de Samsung NX 16mm f/2.4, eveneens zonder beeldstabilisatie. 

Samsung1224210

Samsung NX 10mm Fisheye

 SAM0443
Eigenlijk is een Fisheye lens een specialistisch objectief met een bewuste, kenmerkende vervorming. Eerlijk gezegd verwachten we dan ook niet dat er veel Samsung NX500 bezitters zijn, die op zoek zijn naar een Fisheye. Maar voor avontuurlijke fotografen op zoek naar een onderscheidend kenmerk, is een Fisheye een unieke kans om een eigen, opvallende stijl te ontwikkelen. Het Samsung lenzenpakket is zo ruim, dat zelfs die NX500 bezitter op zijn wenken wordt bediend. Met de verrassend kleine en lichte Fisheye lens van Samsung maak je mooie, karakteristieke Fisheye opnames.

Portretlenzen

Een goede portretlens is lichtsterk en heeft een brandpuntsafstand van 85 mm of meer (omgerekend naar een volformaat sensor). Vanwege zijn compacte bouw voelt een model zich al snel op zijn/haar gemak als je portretten schiet met de Samsung NX 45mm f/1.8, in plaats van de veel grotere (maar ook duurdere) Samsung 85mm f/1.4. Omdat een 45 mm brandpuntsafstand (wat overeenkomt met 70mm op een volformaat sensor) relatief kort is voor een portretlens, is het verstandig om niet te dicht op je onderwerp te kruipen. Als je bij het maken van een portret een klein beetje extra ruimte rondom het hoofd over laat, voorkom je dat de neus van het model te lang wordt op de foto. Als je geen beeldvullend head shot maakt, speelt de lange-neuzen-problematiek al helemaal niet en is de enige tip die we nog mee kunnen geven om je portretten te schieten met diafragmavoorkeuze op f/1.8, zodat de achtergrond mooi onscherp wordt en het model er meer uitspringt. De 45mm f/1.8 is bij volle opening al opvallend scherp en heeft ondanks zijn compacte afmetingen weinig lichtafval. Dat zijn bijzondere eigenschappen voor een lichtsterke lens. 45mm

Telelens voor Samsung NX500: Samsung 50-200mm F4-5.6 ED OIS II telezoom

SAM 0484
Wil je een onderwerp dichter naar je toehalen, dan heb je een lens met een lange brandpuntsafstand (150mm of meer) nodig. De Samsung NX 50-200mm zoomlens is een lekker lichte, aantrekkelijk geprijsde telezoom. We durven nog geen uitspraak te doen over de Samsung NX 18-200mm, die je eventueel ook zou kunnen kiezen, omdat we die nog niet hebben getest.

Tip: Als je van plan bent om een Samsung NX500 te kopen, kijk dan uit naar de kit met zowel een 18-55mm als de Samsung 50-200mm F4-5.6 ED OIS II telezoom. Dergelijke kits zijn aantrekkkelijker geprijsd als de losse componenten. Door alles in 1 keer te kopen, ben je uiteindelijk geodkoepr uit dan als je de afzonderlijke componenten koopt.

Samsung50200sample

Lenzen met een vaste brandpuntsafstand?

Samsung16mm
Ervaren fotografen werken vanuit creatieve overwegingen graag met een vast brandpunt. Omdat je niet in- of uit- kan zoomen, dwingt een vast brandpunt je beter na te denken over de compositie van een foto. Samsung heeft een ruim aanbod van betaalbare, compacte en optisch gezien uitstekende objectieven met een vast brandpunt, die we ook allemaal hebben getest:
 • Samsung NX 10mm f/3.5 Fisheye NX i-Function
 • Samsung NX 16mm f/2.4
 • Samsung NX 20mm f/2.8
 • Samsung NX 30mm f/2
 • Samsung NX 45 mm f/1.8
 • Samsung NX 60mm f/2.8 Macro
 • Samsung NX 85mm f/1.4
45mm
Waarom kiezen we meerdere keren dezelfde lens (45mm f/1.8)? Meerdere van de Samsung lenzen met een vast brandpunt zijn absolute aanraders als het om beeldkwaliteit gaat. De Samsung NX500 is een camera voor ambitieuze starters of amateurfotografen die graag op stap gaan met een compact en veelzijdig setje. Waar professionele fotografen graag voor elk soort fotografie een bijbehorende specialistische lens kiest, zullen starters een voorkeur hebben voor een goedkope set met 2 of 3 lenzen. Daar hebben we met ons advies rekening mee gehouden, door niet voor iedere toepassing een andere lens te adviseren.

Low Light: Concertfotografie, nachtfotografie en ander vuurwerk

700SAM 7759BFoto: Ton Niessing
Concertfotografie en nachtfotografie stellen zwaardere eisen aan lenzen, als het om interne reflecties gaat. Omdat een foto vaak veel donkere delen en een enkele felle lichtbron bevat, vallen nevenbeelden en een verminderd contrast als gevolg van interne reflecties extra op bij concertopnames of nachtfoto’s. Een objectief bestaat vaak uit meerdere lenzen, die tegenwoordig zijn voorzien van speciale coatings die interne reflecties moeten voorkomen. Een lensontwerp dat bestaat uit zo min mogelijk (7 of minder is een goed begin) lenselementen is een eerste stap die het aantal interne reflecties beperkt. Een hoge lichtsterkte (f/1.8) zorgt er voor dat je minder last hebt van bewegingsonscherpte als je foto’s maakt bij weinig licht. Het ontbreken van beeldstabilisatie hoeft lang niet altijd een probleem te zijn. Als het onderwerp dat je in het donker wil fotograferen kort aanwezig is, of ook beweegt, biedt beeldstabilisatie weinig extra. Met een aantrekkelijke prijs als derde criterium, kwamen we uit op de Samsung 45mm f/1.8 als ideale low light lens. 45mm

Mooie bokeh met de Samsung NX500?

bokeh1
Bij creatieve opnames is scherpte meestal niet doorslaggevend. Een mooie, wazige achtergrond (‘bokeh’) levert een belangrijke bijdrage aan de sfeer van een foto. Hoe groter de sensor, hoe langer de brandpuntsafstand (liefst groter dan 80mm) en hoe groter het diafragma (liefst kleiner dan f/2.8), des te mooier de achtergrondonscherpte / bokeh. Ook de afstand tot het onderwerp bepaalt hoe mooi de achtergrondonscherpte is. Hoe dichter je op een onderwerp kan kruipen en hoe verder de achtergrond van je onderwerp verwijderd is, des te waziger en rustiger de achtergrond wordt.
Bovenstaande opname ziet er uit alsof die is gemaakt met een professionele spiegelreflex, maar is gemaakt met de Samsung 30mm f/2. De Samsung 45mm f/1.8 is een mooi uitgangspunt om te gaan spelen met bokeh. En als je de bokeh smaak te pakken hebt, zou je kunnen sparen voor een Samsung 50-150mm f/2.8 S OIS of een Samsung NX 85mm f/1.4.
45mm

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in