Canon 800D lensadvies

0

Canon 800D: spiegelreflex voor starters die willen groeien

Wij selecteerden de beste lenzen voor een Canon 800D uit 75 lenstesten met een Canon APS-C spiegelreflex

De Canon EOS 800D, of Canon T7i zoals hij in Noord-Amerika heet, is een camera die zowel voor starters als voor fotografen die graag wat door willen groeien heel geschikt is. De camera biedt een interface die beginnende fotografen bij de hand neemt en ze stap voor stap helpt bij het maken van opnames. Maar je kan die interface ook uitzetten en gewoon gebruik maken van alle geavanceerde functies die de 800D biedt.

GOEDE EN Betaalbare Lenzen voor Canon 800D:

De Canon 800D heeft een 24 megapixel sensor met hoog dynamisch bereik waarmee je fantastische beelden kan maken. Hij heeft een goed autofocussysteem en Dual Pixel AF voor uitstekende autofocus in live view (wanneer je de zoeker niet wilt gebruiken) en video.

Uiteraard passen op de 800D alle objectieven met een EF of EF-S bajonet. Met alle vreemdmerk objectieven erbij is de keus enorm. We hebben er inmiddels meer dan 70 getest. Vanwege de uitstekende sensor en de goede videomogelijkheden vraagt de 800D om objectieven die hier extra geschikt voor zijn. We gaan er van uit dat fotografen die kiezen voor een 800D iets meer uit hun camera willen halen dan fotografen die voor een instapcamera als de 1300D kiezen. Daarom zijn dit voor de 800D onze favorieten.

Mioulet Fotografie 020

Hoe kiezen we?

De Canon EOS 800D is geavanceerder dan instapcamera’s als de 1200D en 1300D en groter dan de EOS 200D. We hebben gezocht naar objectieven die wat meer mogelijkheden en kwaliteit bieden en die ook een prima combinatie vormen met de iets grotere body van de 800D. De 800D is ook een camera voor fotografen die al wat serieuzer met fotografie bezig zijn en die graag echt mooie beelden maken met hun toestel. Daarom hebben we ook gekeken naar lenzen die net wat meer bieden in lichtsterkte en mogelijkheden. En waar mogelijk hebben we ook rekening gehouden met een eventuele overstap in de toekomst naar fullframe.

Hoe zijn de beste lenzen voor de Canon EOS 800D geselecteerd?

Voor het advies kijken we alleen naar objectieven die we zelf uitgebreid hebben getest. Canon maakt spiegelreflexcamera’s met twee verschillende sensoren: fullframe en APS-C. Voor de kleinere APS-C sensoren maakt Canon een aparte reeks objectieven met EF-S vatting. Deze zijn over het algemeen kleiner, lichter en goedkoper dan objectieven met een EF-vatting. Objectieven met een EF-vatting zijn namelijk ook geschikt voor de grotere fullframe camera’s als de EOS 5D-serie en de EOS 1DX. De EF-S objectieven passen daar niet op. Bij de objectieven voor de EOS 800D hebben we zowel naar EF als naar EF-S objectieven gekeken. Kies je voor een EF objectief, dan kan je die later ook gebruiken als je eventueel doorgroeid naar een fullframe camera als de EOS 6D (Mark II).

Klik hier voor lensadviezen voor andere Canon spiegelreflex camera’s.

Bij het maken van een keus voor de beste objectieven voor de 800D hebben we zowel gekeken naar de resultaten die je met de objectieven in jpeg als in raw haalt. Veel beginnende fotografen maken vooral gebruik van jpg bestanden en in jpg vinden vaak in de camera al meerdere lenscorrecties plaats. De resultaten in raw meten we zonder al die correcties. Dat geeft een eerlijk vergelijk, maar de resultaten in jpeg kunnen daarom afwijken van de resultaten in raw. Voor meer informatie kan je doorgaan naar de uitgebreide testen die we met ieder objectief hebben gedaan en die eventueel vergelijken met een van de meer dan 300 andere objectieven die we inmiddels hebben getest.

De beste 80D kitlens? Standaardzoom: Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM

Mioulet Fotografie 020

De Canon EF-S 18-135 verkiezen we voor de 800D boven de gebruikelijke 18-55mm kitlens. De beeldkwaliteit is vergelijkbaar met de laatste generatie kitlenzen, maar de 18-135 heeft een groter zoombereik dan kleine kitlens. Daardat hij ook wat groter is, past hij fysiek eigenlijk beter bij de 800D dan de kitlens.

Standaard vast brandpunt: Canon EF 40mm f/2.8 STM

Dit objectief is eigenlijk ontworpen als pancake voor de fullframe camera’s. De beeldkwaliteit is buitengewoon goed voor zo’n compact objectief en op de 800D gebruik je ook nog eens alleen het beste gedeelte van het beeld, namelijk het midden. Het enige waar je rekening mee moet houden zijn de wat kleinere beeldhoek die je krijgt op een 800D in vergelijking met een fullframe camera en de iets lagere lichtsterkte die het gevolg is van het compacte ontwerp. Wil je net zo’n klein objectief maar met wat meer groothoek dan is er voor de 800D ook een EF-S 24mm f/2.8 pancake. De beeldkwaliteit daarvan is wel iets minder dan van de 40mm.

Macrofotografie met een Canon 80D: Tokina 100mm f/2.8 macro

De Tokina 100mm f/2.8 macro is een objectief dat geschikt is voor fullframe. Op fullframe is een 90 of 100mm wel zo’n beetje het kortste wat je wilt hebben als je bijvoorbeeld insecten wilt fotograferen. Anders kom je al gauw te dichtbij en wordt uitlichten met flitsers ook lastig. Op een APS-C camera wordt bij dezelfde vergrotingsmaatstaf de werkafstand nog wat groter, en dat is heel prettig. Voeg daarbij de hoge scherpte van deze Tokina, de voor een macro alleszins redelijke prijs en het feit dat je deze Tokina ook nog eens als mooi lichtsterke tele kan gebruiken en het wordt duidelijk waarom we dit objectief adviseren.

Ultragroothoek: Tokina 11-16mm f/2.8 AT-X 116 PRO DX II SD

Deze supergroothoek biedt een mooie combinatie van hoge scherpte, hoge lichtsterkte en een aantrekkelijk prijs. Dat is vrij bijzonder. Hij is degelijk gebouwd en biedt bij volle opening al een hoge scherpte in het centrum en hoeken die daar niet ver bij achterblijven. De nieuwe versie II is voorzien van een betere coating en dat op terrein is de laatste jaren veel vooruitgang geboekt. Dankzij de hoge lichtsterkte stelt dit objectief snel scherp en kan je ook bij weinig licht nog doorfotograferen.

Fisheye: Tokina 10-17mm f/3.5-4.5 AT-X 107 AF DX Fisheye

Met fisheye objectieven kan je hele bijzondere effecten bereiken. En er zijn ook mensen die ze gebruiken als alternatief voor een groothoeklens, door de opnames in speciale software te ‘defishen’. Ze halen er dan de bolle vertekening uit en maken er een keurig rechte groothoekopname van. Een veelzijdig objectief dus. De Tokina 10-17mm is niet alleen goed, maar ook nog eens een van de goedkoopste.

Portret en/of Bokeh: Yongnuo 50mm f/1.8

Net als de Canon EF 40mm f/2.8 STM is de Yongnuo een objectief dat je ook op fullframe Canon’s kan gebruiken. Het lijkt als twee druppels water op de Canon EF 50mm f/1.8, dat op internet door het leven gaat als de ‘plastic fantastic’. De Canon 50mm f/1.8 was geliefd als enige Canon objectief met een exceptionele beeldkwaliteit en een prijskaartje van onder de honderd euro. De Yongnuo presteert net zo goed en is zelfs nog goedkoper. Op de 800D werkt de 50mm als een licht teleobjectief dat je uitstekend kan gebruiken voor bijvoorbeeld portretten en nachtopnames. Niet over nadenken, gewoon kopen.

Mioulet Fotografie 020

 Telezoom: Sigma 150-600mm f/5-6.3 DG HSM OS Contemporary

Toegegeven, er zijn compactere teleobjectieven voor de 800D te bedenken. De Canon 55-200mm of zelfs de EF 70-300mm f/4.5-5.6 IS USM zijn ook kandidaten. Maar laten we hier eens iets bijzonders adviseren, namelijk de Sigma 150-600mm f/5-6.3 DG HSM OS Contemporary. Deze telelens heeft een enorm bereik en is op de 800D zelfs prima bruikbaar op safari dankzij zijn enorme bereik. Maar hij is ook scherp en betaalbaar. En dankzij de goede beeldstabilisatie en het voor dit soort lange brandpunten nog allezins redelijke gewicht is hij nog net geschikt om uit de hand mee te schieten.

Vakantiezoom: Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM

Ook hier kiezen we weer voor de Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM. Canon maakt ook een 18-200mm die iets meer bereik biedt, maar die iets lager scoort in onze testen. De hogere beeldkwaliteit die je met de 18-135mm krijgt in combinatie met de 24 megapixel sensor maakt het toch de moeite waard om een beetje bereik op te offeren. Wat ook meespeelt is dat dit objectief niet alleen beter maar ook compacter is dan bijvoorbeeld de 18-200mm. Door de STM autofocus is het ook geschikt voor video. Wie toch meer bereik wil dan 135mm, zou eens kunnen kijken naar de nieuwe Tamron 18-400mm. Dan kan je echt inzoomen voor bijvoorbeeld bijzondere natuuropnames.

Steun CameraStuff Review
Koop via affiliate links:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in